کاشت مو و روش‌های انجام آن؛ آیا کاشت مو دائمی است؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

این روزها ریزش مو یکی از شایع‌‌ترین مشکلاتی است که در ۶۰ درصد مردان و ۵۰ درصد زنان دیده می‌شود و بر زیبایی چهره تاثیر فراوانی می‌گذارد. متخصصان معتقدند ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است و نمی‌توان آن را ریزش مو شدید تلقی کرد. با این حال اگر ریزش موی روزانه شما باعث کم حجم شدن موهایتان یا ایجاد طاسی در نواحی مختلف سر شده، می‌توانید به کمک انواع روش کاشت مو این مشکل را برطرف کنید. زمانی که صحبت از این روش می‌شود، اغلب افراد سوال می‌پرسند آیا کاشت مو خوب است؟ اگر این سوال، دغدغه ذهنی شما هم هست، در مقاله پیش‌رو از مجله درمانکده همراه ما باشید تا درباره کاشت موی سر و انواع روش آن بیشتر صحبت کنیم.

کاشت مو چیست؟

کاشت مو به انگلیسی hair transplant گفته می‌شود که به معنی پیوند فولیکول‌های موی فرد از ناحیه مقاوم به ریزش (ناحیه اهداکننده یا بانک مو) در ناحیه کم پشت و دارای طاسی است. این روش که در گذشته بیشتر برای آقایان مرسوم بود، در حال حاضر با تکنیک‌های پیشرفته و مدرن برای کم پشتی موی سر خانم‌ها هم انجام می‌شود. همچنین می‌توان از جدیدترین روش کاشتن مو علاوه بر پیوند موی جلوی سر برای کاشت ابرو، مژه و ریش استفاده کرد.

کاشتن مو برای چه افرادی مناسب است؟

کاشت مو برای پیشانی بلند یا حجم کم موها یک روش موثر و کم عارضه است که نتیجه طبیعی و دائمی دارد. افرادی که به طور مادرزادی موهای کم‌پشتی دارند یا به دلیل ریزش مو پیشانی‌شان بلند شده، می‌توانند از این روش برای اصلاح خط رویش مو استفاده کنند. وقتی نظرات کسانی که کاشت مو انجام داده‌اند را بپرسید، همگی معتقدند این تکنیک علاوه بر اینکه بر زیبایی چهره‌شان اثر گذاشته، باعث افزایش اعتمادبه‌نفس آن‌ها نیز شده است. بنابراین می‌توان کاشت‌مو را برای افراد در شرایط زیر ضروری دانست:

  • زنانی که موی کم پشت دارند.
  • مردانی که دارای الگوی طاسی ژنتیکی هستند.
  • افرادی که به دلیل برخی شرایط پزشکی یا سوختگی موی سر خود را از دست داده‌اند.

شما می‌توانید جهت اطمینان از اینکه کاندید مناسبی برای کاشتن مو هستید یا خیر با متخصص پوست و مو آنلاین درمانکده مشورت کنید.

بیشتر بخوانیم: شپش سر و هر آن چیزی که باید در مورد آن بدانید

ایا کاشت مو دائمی است؟

اغلب افرادی که از مشکل کم حجمی موی سر و طاسی رنج می‌برند، نگران طول عمر کاشت مو هستند و دائما این سوال را می‌پرسند که ایا موهای کاشته‌شده دائمی است؟ در جواب می‌توان گفت معمولا نتایج پیوند مو با روش‌های مختلف، دوام زیادی دارد؛ از همین‌رو باید جابه‌جایی فولیکول‌های مو را یک تکنیک دائمی دانست. 

با این حال فولیکول‌های کاشته‌شده نیز مانند بقیه فولیکول‌های مو، طول عمر مشخصی دارند. در برخی مواقع، ممکن است به تدریج مقدار مویی که آن‌ها تولید می‌کنند، کاهش یابد اما این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد.

بنابراین اگر شما هم دائما این سوال برایتان پیش می‌آید که مو بکاریم یا نه می‌توان گفت، راه‌کار دائمی کاشت‌مو برای مقابله با کم‌حجمی موی سر و طاسی، نتایج بسیار طبیعی دارد؛ به همین دلیل اکثر متخصصان پوست و مو این تکنیک را برای اضافه کردن موهای ریش، سینه، مژه و ابرو پیشنهاد می‌دهند.

بیشتر بدانید: آلوپسی آره آتا چیست؟

طول عمر پیوند مو چقدر است؟

تحقیقات گسترده در این زمینه نشان می‌دهند، کاشتن مو یک روش ماندگار و دائمی است؛ اما گاهی‌اوقات تفاوت‌ها و شرایط بدنی هر فرد باعث می‌شوند تا نتایج این پیوند فولیکولی برای برخی افراد متفاوت از دیگری باشند. 

معمولا این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد و اغلب افراد از نتیجه پیوند موی سر خود راضی هستند. با این حال باید گفت فولیکول‌های کاشته‌شده مانند فولیکول طبیعی مو، عمر مشخصی دارند. 

در برخی افراد، افزایش سن، بیماری یا سبک زندگی باعث نازک شدن فولیکول مو می‌شوند؛ در نتیجه پیوند مو کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهد اما این به معنی قطع کامل رویش مو نیست و معمولا فولیکول‌ها تا پایان عمر رشد محدودی دارند.

بیشتر بدانید: کاشت‌مو به روش fue چگونه است؟

عوامل موثر بر ماندگاری کاشت‌ مو

اگر شرایط کاشت مو فراهم باشد، این روش ترمیمی نتیجه مطلوبی خواهد داشت. عواملی که می‌توانند درصد موفقیت نتیجه پیوند مو را افزایش دهند، عبارت‌اند از:

  • محل طاسی در سر
  • تعداد گرافت‌های پیوندی برای مو
  • تراکم موهای کاشته‌شده
  • جنس و ضخامت فولیکول‌های پیوندی
  • استفاده از روش مناسب برای پوشش‌دهی ناحیه طاسی با فولیکول‌های اهدا شده
  • مهارت و تجربه متخصص پوست و مو
  • مراقبت‌ های بعد از کاشت مو

انواع کاشت مو

در حال حاضر برای کاشتن مو از روش‌های مدرن و پیشرفته‌ای استفاده می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

کاشت مو به روش FUT

در این روش، فولیکول‌های اهدایی را از بانک موی پشت سر به شکل خط باریک نواری برمی‌دارند و در هر بار کاشت می‌توانند حدود ۱۴۰۰ تا ۳۰۰۰ گرافت را به ناحیه مورد نظر پیوند بزنند. تکنیک FUT یک روش متداول و موثر کاشت مو برای مردان است و معمولا زمانی استفاده می‌شود که فرد طاسی شدیدی دارد اما در عین حال از بانک موی قوی برخوردار است.

کاشت مو به روش FUE

تکنیک FUE یا FIT را روش تکامل‌یافته FUT می‌دانند، زیرا برداشت مو از پشت سر به شکل اتوماتیک و تک به تک انجام می‌شود. به همین دلیل احتمال باقی ماندن جای زخم در پشت سر به صورت نواری وجود ندارد و درد یا خونریزی کاهش می‌یابد. پزشک معمولا از این روش کاشت مو برای موهای کم پشت استفاده می‌کند. گرافت موهای لازم در روش FIT معمولا از قفسه سینه یا ریش انتخاب می‌شوند.

بیشتر بخوانیم: ریزش مو بعد از کاشت

کاشت‌مو به روش SUT

این تکنیک در سطح پوست سر انجام می‌شود و به برش یا جراحی نیازی ندارد. در واقع روش SUT را باید بهترین روش کاشت مو دانست؛ زیرا در این تکنیک، گرافت را با فاصله کمتر از یک میلی‌متر پیوند می‌زنند و خط رویش مو در فرد بسیار طبیعی است. روش SUT به دلیل نداشتن زخم و پانسمان، دوره نقاهت کوتاه‌تری دارد و اغلب مراجعه‌کنندگان به دلیل افزایش تراکم موهای خود در جلسه اول، رضایت زیادی از این تکنیک دارند.

کاشت مو به روش BHT

این تکنیک یک روش جدید برای پیوند مو است و افرادی که بانک موی ضعیفی دارند، می‌توانند از آن استفاده کنند. در واقع روش BHT، تکنیک کاشت مو بدون بانک مو است و از موهای بدن برای انتقال به سر استفاده می‌شود. پزشک با بررسی موهای نواحی مختلف بدن، آن‌هایی را که شباهت زیادی به موی سر دارند جدا می‌کند. در این روش انتخاب موی اهدایی بسیار مهم است، زیرا اگر این موها به موی سر شبیه نباشند به شکل شلخته رشد می‌کنند. 

برخی متخصصان کاشت مو از ناحیه تناسلی را به کمک روش BHT پیشنهاد می‌دهند. این کار امکان‌پذیر است اما به دلیل بافت و فولیکول بسیار ضعیف ناحیه شرمگاهی در شرایط بسیار خاص مانند طاسی کامل، دوران شیمی‌درمانی (عدم وجود مو روی سر)، ریزش شدید مو و بانک موی بسیار شدید انجام می‌شود. 

با این حال بهتر است، پزشک متخصص ابتدا روش کاشت مو از ریش را بررسی کند. ریش صورت، سرعت رشد بالایی دارد و به دلیل شباهت زیاد به موی سر می‌تواند جایگزین بهتری باشد.

بیشتر بدانید: عوارض کاشت مو چیست؟

کاشت مو به روش تکثیر

کاشت مو به روش تکثیر پیاز موی سر (Hair Transplant Using Hair Grafts) یک تکنیک پرطرفدار است که در آن موهای سالم را از قسمت‌های مختلف بدن می‌گیرند و به نواحی کم پشت یا طاسی سر پیوند می‌زنند. در این روش برای کاشت مو از بدن، فولیکول‌های سالم را جدا می‌کنند و در آزمایشگاه به شکل مصنوعی پرورش می‌دهند تا آن‌ها وارد فاز زایشی شوند. بدین شکل پس از پیوند فولیکول‌ها در ناحیه کم پشت یا طاسی، تراکم موها افزایش می‌یابند.

کاشت مو با سلولهای بنیادی (FCI)

این روش در حال حاضر به مرحله بالینی نرسیده و تحقیقات در مورد آن همچنان ادامه دارد. اگر کاشتن مو به روش سلول‌های بنیادی تایید شود، پزشک ابتدا برای خارج کردن سلول‌های بنیادی از بیوپسی پانچ استفاده می‌کند. سپس سلول‌های بنیادی را در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌دهد تا از بافت جدا شود. در مرحله بعد این سلول‌ها در آزمایشگاه تکثیر می‌شوند و جراح آن‌ها را در محل اهدا و کاشته‌شده تزریق می‌کند.

بیشتر بدانید: کاشت مو sut چیست؟

کاشت مو با دستگاه ARTAS

دستگاه کاشت موی رباتیک ARTAS نوعی پیوند فولیکولی بر پایه FUE است که به کمک فناوری هوش مصنوعی نتایج طبیعی و بدون اسکاری به جا می‌گذارد. این دستگاه پس از تجزیه و تحلیل پوست سر، گرافت‌های مناسب را برای پیوند تعیین می‌کند؛ سپس با دقت بسیار بالا، محل مناسب برای کاشت آن‌ها را تشخیص می‌دهد. اگر شما هنگام پیوند مو تمایلی به تراشیدن موی سر خود ندارید، این دستگاه گزینه مناسبی است. با این حال کاشت موی رباتیک برای افرادی زیر توصیه نمی‌شود:

  • افراد دارای موهای روشن (این دستگاه فقط موهای تیره را شناسایی می‌کند.)
  • افراد دارای ریزش موی ناشی از دارو یا شیمی درمانی
  • افراد مبتلا به ریزش موی بسیار شدید

بیشتر بخوانیم: علت ریزش مژه چیست؟ عوامل موثر و راه‌کارهای درمانی آن

کاشت‌مو به روش MICRO FIT

این تکنیک یکی از جدیدترین روش‌های ترمیم مو است که بر پایه FIT انجام می‌شود و در واقع باید آن را ترکیبی از روش‌های FIT و SUT دانست. مراحل این نوع پیوند مو شامل برداشتن گرافت‌ها با ابزار ظریف و مخصوصی است که سوراخی به قطر کمتر از یک میلی‌متر در پوست سر ایجاد می‌کند. 

بدین شکل فولیکول مو با میزان حداقلی آسیب از طریق مکش استخراج می‌شود. در این روش نیازی به تراشیدن کامل سر نیست اما فرد باید از بانک موی بسیار قوی‌ای برخوردار باشد.

کاشت مو با دستگاه تمام اتوماتیک

این روش یکی از جدیدترین تکنیک‌ها در حوزه ترمیم مو به‌شمار می‌آید که با هدف افزایش دقت، سرعت و کاهش خطای انسانی طراحی شده است. در این روش، دستگاه هوشمند مانند دستگاه ARTAS با استفاده از هوش مصنوعی و سیستم تصویربرداری دقیق، فولیکول‌های مو را از ناحیه اهداکننده (بانک مو) به صورت یکنواخت برداشت کرده و سپس به نواحی کم پشت یا دارای طاسی منتقل می‌کند. یکی از مهم‌ترین مزایای این روش، کاشت مو با تراکم بالا و یکنواخت است؛ زیرا این تکنولوژی پیشرفته مانع از آسیب به فولیکول‌ها می‌شود و درد و خونریزی کمتری به همراه دارد.

آیا کاشت مو با لیزر امکان‌پذیر است؟

در حال حاضر، روشی مبتنی بر کاشتن مو به کمک انرژی لیزر وجود ندارد. در برخی موارد، ممکن است از لیزر برای برداشت گرافت مو از بانک مو یا ایجاد برش استفاده کنند، اما کاشتن فولیکول‌های مو با لیزر به عنوان یک روش مستقل و موثر رایج نیست.

بیشتر بدانید: مراقبت های بعد از کاشت مو چگونه است؟

نتیجه کاشتن مو در مراحل مختلف پیوند چگونه است؟

با مشاهده تصاویر کاشت مو در بالا می‌توان فهمید که پیوند مو در مراحل مختلف پس از عمل، تغییرات مشخصی دارد. در ادامه روند طبیعی رشد موها را در سه بازه زمانی بررسی می‌کنیم:

کاشت مو بعد از ۱۰ روز

در این مرحله، ناحیه کاشت و بانک مو هنوز در حال بهبود هستند. پوسته‌ها و دلمه‌های کوچکی روی پوست سر دیده می‌شوند که نشانه طبیعی روند ترمیم است. فولیکول‌های مو ۱۰ روز پس از کاشتن مو دیگر در جای خود تثبیت شده‌اند؛ با این حال ممکن است مقداری قرمزی و کمی تورم هنوز باقی مانده باشد. پزشک معمولا از تزریق آمپول دگزامتازون بعد از کاشت مو استفاده می‌کند تا شدت ورم در ناحیه تحت درمان کاهش یابد. همچنین ممکن است قرص برای کاهش ورم صورت بعد از کاشت مو تجویز شود.

در این مرحله، مراقبت دقیق از پوست سر برای جلوگیری از عفونت و آسیب به گرافت‌ها بسیار مهم است. اگر در این بازه زمانی با ریزش موهای کاشته‌شده مواجه شدید، نگران نشوید. این امر یک فرآیند طبیعی است و به آن ریزش شوک می‌گویند.

کاشت مو بعد از یک ماه

در این مرحله، دوره نقاهت به اتمام رسیده و عوارض موقت ناشی از پیوند مو مانند التهاب، دلمه و تورم به طور کامل از بین رفته‌اند. معمولا در پایان ماه اول پس از پیوند مو، بیشتر موهای کاشته‌شده وارد فاز استراحت (تلوژن) می‌شوند و شروع به ریزش می‌کنند. این نوع ریزش طبیعی است و نمی‌توان آن را به معنی شکست پیوند مو دانست. چرا که با وجود ریزش مو، فولیکول‌ها در زیر پوست باقی می‌مانند و به تدریج وارد مرحله رشد جدید می‌شوند.

کاشت مو بعد از سه ماه

سه ماه بعد از پیوند مو، نتیجه مورد نظر کم‌کم قابل مشاهده است. در این مرحله، فولیکول‌های مو از فاز استراحت خارج شده و شروع به رشد می‌کنند. رشد موهای جدید در ابتدا سرعت کمی دارد و ممکن است نازک و کم‌رنگ باشند، اما با گذشت زمان ضخیم‌تر و پررنگ‌تر می‌شوند. هنوز برای مشاهده نتیجه نهایی زود است، اما شروع رشد موها نویدبخش موفقیت‌آمیز بودن پیوند مو است. 

در این مرحله، پزشک ممکن است مصرف ویتامین‌های A، B و C را تجویز کند. همچنین مصرف مکمل آهن، روی و پروتئین زیر نظر پزشک می‌تواند برای رشد سریع‌تر و ضخامت تارهای مو موثر باشد. از دیگر راه‌کارهای تقویت فولیکول مو می‌توان به مزوتراپی بعد از کاشت مو اشاره کرد. این تکنیک با توجه به شرایط فرد، معمولا چهار تا ۶ ماه پس از پیوند مو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاشت مو برای زنان

زنان هم می‌توانند همچون مردان از روش پیوند مو برای کم حجمی یا مشکل طاسی سر استفاده کنند. بهترین تکنیک‌های کاشت مو خانم‌ ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • پیوند واحد فولیکولی (FUT)
  • استخراج واحد فولیکولی (FUE)

بهترین روش کاشت مو چیست؟

در حال حاضر، متخصصان پس از مقایسه روشهای کاشت مو به این نتیجه رسیده‌اند که تکنیک‌های SUT و MICROFIT را می‌توان به عنوان بهترین و جدیدترین راه‌کار برای ترمیم مو معرفی کرد. این ۲ روش با کمترین میزان درد، ناراحتی، خونریزی و اسکار همراه هستند و نتایج بسیار طبیعی‌ای دارند. با این حال باید بهترین روش پیوند مو را متناسب با شرایط هر فرد و بیشترین میزان سازگاری با او در نظر گرفت. از همین‌رو توصیه می‌شود برای جلوگیری از عوارض کاشت مو قبل از انتخاب روش ترمیم، ابتدا به خوبی در مورد مزایا، معایب و نحوه انجام آن تحقیق کنید.

بیشتر بدانید: کاشت مو به روش fit چه تفاوتی با سایر روش‌ها دارد؟

آیا کاشت مو از زیر بغل امکان‌پذیر است؟

برای کاشتن مو نمی‌توان از موهای زیر بغل استفاده کرد؛ زیرا موهای این ناحیه ساختار و جنس متفاوتی با موی سر دارند. موهای زیر بغل اغلب ضخیم و زبر هستند و اگر برای کاشت روی سر برداشته شوند، احتمالا رشد مناسبی نخواهند داشت.

فرق کاشت مو و پروتز مو چیست؟

پیوند مو و پروتز مو، ۲ روش برای جبران موهای از دست رفته هستند، اما تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند. کاشت مو را می‌توان یک روش دائمی دانست که در آن، فولیکول‌های موی طبیعی از نواحی پرپشت (معمولا پشت سر) برداشته شده و به نواحی کم‌پشت یا طاس منتقل می‌شوند. نتیجه این روش دائمی است، اما حداقل یک سال به زمان نیاز دارد تا رشد کامل انجام شود. در حالی که پروتز مو یک روش غیر جراحی و موقتی است که در آن موی طبیعی یا مصنوعی روی یک پایه نازک (مشابه پوست سر) نصب می‌شود و در ناحیه درگیر طاسی قرار می‌گیرد. برای نصب این پروتز به پوست سر به چسب، کلیپس یا نوارهای مخصوص نیاز است. نتیجه حاصل از پروتز مو را می‌توان در همان لحظه مشاهده کرد، اما ممکن است عمر محدود و کوتاهی داشته باشد.

راهنمای مراجعه به پزشک

کاشت مو یک گزینه درمانی مناسب برای موهایی است که به طور واضح کم پشت هستند. این روش با تکنیک‌های مختلفی انجام می‌شود که پزشک بهترین گزینه را متناسب با شرایط و نوع طاسی هر فرد انتخاب می‌کند. یافتن دکتر پوست و مو باتجربه که می‌داند چگونه یک طرح کاشت موی طبیعی و پایدار انجام دهد، کمک می‌کند تا شما از نتیجه کاشتن موی سر خود راضی باشید. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با انواع و مراحل پیوند مو آشنا کردیم. اگر درباره ایمنی انجام روش‌های مختلف کاشتن مو متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص همچون دکتر متخصص پوست و مو مشورت بگیرید. همچنین درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.

[sibwp_form id=1]

سوالات متداول

کدام تکنیک برای کاشت مو فرق سر مناسب است؟

پزشکان معمولا برای کاشتن موی فرق سر از ترکیب ۲ روش FIT و FUT استفاده می‌کنند.

برای کاشت مو از کجا برمیدارن؟

برای پیوند مو، فولیکول‌های مو معمولا از ناحیه پشت سر یا کناره‌های سر برداشته می‌شوند. این نواحی همان بانک مو هستند که نسبت به ریزش مقاومت بیشتری دارند.

بهترین زمان برای کاشت مو چه وقتی است؟

متخصصان معتقدند جراحی‌های زیبایی باید بعد از ۱۸ سالگی و اتمام سن رشد انجام شوند. اما این موضوع در مورد پیوند مو متفاوت است و باید تا پایان ۲۵ سالگی صبر کنید تا الگوی رویش مو کامل شود.

منبع : Healthline | webmd

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 8

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

6 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
samaneh
samaneh
4 سال قبل

سلام
آیا درسته که میگن برای صددرصد شدن عدم ریزش مو، قبل از کاشت مو بصورت 2 هفته باید از خمیر پوست سبز گردو استفاده بشه تا ریشه زایی موها تحریک شه؟

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
4 سال قبل
پاسخ به  samaneh

سلام
وقتتون بخیر
در این مورد که گفتید، چیزی نمیدونم.

فریبرز فرهادی
فریبرز فرهادی
1 سال قبل

سلام آیا در ایران کلینیکی هست که به روش تکثیر ویا سلول های بنیادی کار کاشت مو انجام بده

صادق
صادق
1 سال قبل

میخوام به روش تکسیر کاشت مو انجام دهم

شهر
تهران
مهران
مهران
1 سال قبل

سلام وقت بخیر میخواستم بدونم روش تکثیر تو ایرانم هست اگر هست چقد هزینه میبره؟ آیا میشه سرو کامل پر پشت کرد یا محدودیت داره هرجا تخقیق کردم نتیجه درستی پیدا نکردم ممنون میشم راهنماییم کنید

شهر
تهران
ماه
ماه
1 سال قبل

روش تکثیر اصلا تو ایران وجود نداره