ریزش مو در بارداری یکی از مشکلاتی است که به دلیل تغییرات گسترده در بدن رخ میدهد. این احتمال وجود دارد که برخی خانمها در این دوران به دلیل افزایش هورمون استروژن، ضخامت و پرپشتی بیشتری در موهایشان تجربه کنند، اما مشکل ریزش مو در دوران حاملگی شایعتر است. ریختن تارهای مو معمولا پس از اتمام بارداری و چند مدت بعد از آن برطرف میشود، با این حال اگر شدت آن در دوران حاملگی زیاد است، باید جدی گرفته شود؛ زیرا میتواند نشاندهنده مشکلی در سلامتی باشد.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با علل ریزش مو در بارداری و راهکارهای درمانی آن آشنا کنیم.
فهرست محتوا
ریزش مو در بارداری نشانه چیست؟
ریزش مقدار کمی مو در این دوران طبیعی است. حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد خانمها در دوران حاملگی با مشکل ریزش مو مواجه میشوند.
این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که شامل موارد زیر هستند:
تغییرات هورمونی
استرس و تغییر هورمونی یکی از اصلیترین دلایل ریزش مو در اوایل بارداری و علت نازک شدن مو بهشمار میآیند. استرس میتواند موها را وارد فاز استراحت یا تلوژن کند. در چنین وضعیتی به جای ریزش ۱۰۰ تار مو در طول روز که طبیعی است، ۳۰۰ تار مو از دست میدهید.
تغییر سطح هورمونها، بهویژه کاهش استروژن و افزایش پروژسترون باعث اختلال در چرخه رشد مو میشوند. در نتیجه، ممکن است برخی از موها زودتر وارد فاز ریزش شوند. همچنین افزایش هورمون پروژسترون میتواند خشکی و شکنندگی تار مو را افزایش دهد و موجب ریزش بیشتر مو، بهویژه در ماههای آخر حاملگی شود.
کمبودهای تغذیهای
در این دوران نیاز بدن به ویتامینها همچون ویتامین D و مواد معدنی مانند آهن، روی و بیوتین افزایش پیدا میکند. کمبود این مواد مغذی میتواند باعث ضعف فولیکولهای مو و ریزش آنها شود. اغلب متخصصان پوست و مو کمبود آهن را یکی از دلایل اصلی ریزش مو میدانند.
مشکلات تیروئید
علت ریزش مو میتواند ناشی از اختلالات تیروئید باشد. کمکاری تیروئید در دوران حاملگی شایعتر است و حدود سه درصد از زنان را درگیر میکند. این عارضه اغلب موجب ریزش مو میشود و با علائم دیگری مانند یبوست، خستگی و گرفتگی عضلات همراه است.
ژنتیک
ژنتیک همانطور که میتواند علت ریزش مو در زنان و مردان باشد، یکی از دلایل قابل بررسی ریختن موها در دوران حاملگی است. بارداری و تغییرات هورمونی بر ریزش موی ارثی تاثیر منفی میگذارند و موجب تشدید آن میشوند. خوشبختانه در حال حاضر داروهایی برای درمان ریزش موی ارثی در دوران حاملگی وجود دارند که میتوانند این مشکل را کنترل کند.
ریزش مو در بارداری تا کی ادامه دارد؟
این مشکل خوشبختانه موقتی است و پس از زایمان برطرف میشود. برخی خانمها تا ۶ ماه بعد از زایمان ریزش موی شدید دارند که به دلیل شیردهی و کاهش سطح استروژن در بدن رخ میدهد. این وضعیت هم موقتی است و معمولا با تغذیه صحیح و روشهای اصولی مراقبت از مو برطرف میشود.
درمان ریزش مو در بارداری
درمان این مشکل در دوران حاملگی با درمان ریزش مو در مردان و زنان در حالت عادی کمی متفاوت است. چرا که بارداری دوره حساسی بهشمار میآید و استفاده از برخی راهکارهای درمانی در این دوران ممنوع هستند. در ادامه شما را با راهکارهایی برای درمان ریزش مو شدید در بارداری آشنا میکنیم که پس از مشورت با پزشک میتوانید از آنها استفاده کنید:
بهترین قرص ریزش مو در بارداری
در دوران حاملگی استفاده از هر نوع دارو برای ریزش مو باید کاملا زیر نظر پزشک انجام شود تا سلامت مادر و جنین به خطر نیفتد. در اینجا چند نمونه قرص ضد ریزش مو در بارداری را معرفی میکنیم که با شرایط این دوران سازگاری دارند:
- قرص رینفولتیل
- قرص درموبلا
- قرص پرینامکس دیورینگ پرگننسی
- قرص پرگناکر
- قرص پره ناتال
بهترین مکمل ریزش مو در بارداری
زمانی که ریزش مو در دوران حاملگی ناشی از کمبود ویتامینها و مواد معدنی باشد، میتوانید با مصرف مکملهای ویتامین B کمپلکس، بیوتین، ویتامین C، ویتامین E و زینک کمبود آنها را جبران کنید. لازم به ذکر است، مصرف خودسرانه مکملها در دوران بارداری میتواند سلامت جنین را به خطر بیاندازد؛ بنابراین قبل از مصرف آنها حتما با متخصص زنان مشورت کنید.
درمان خانگی ریزش مو در بارداری
راهکارهای خانگی معمولا به تقویت موها، سلامت کلی بدن و کنترل عواملی که موجب ریزش مو در این دوران میشوند، کمک میکنند. این راهکارها شامل موارد زیر هستند:
- رعایت رژیم غذایی سالم مانند مصرف منابع پروتئین، آهن، میوه و سبزیجات تازه
- گذاشتن ماسکهای طبیعی مو مانند ماسک آلوئهورا، ماسک تخم مرغ و عسل، ماسک ماست و سبوس برنج
- ماساژ پوست سر با آب پیاز یا آب برنج
- مدیریت سطح استرس بدن با روشهای آرامبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی
- استفاده از شامپوهای ملایم با ترکیبات طبیعی مانند رزماری یا آلوئهورا
اگر شدت ریزش موی شما پس از انجام این راهکارها کاهش پیدا نکرد، یا دچار نوع خاصی از ریزش مو مانند ریزش موی سکهای شدید، نباید آن را دست کم بگیرید. برای درمان ریزش مو سکه ای در بارداری و کنترل شدت آن حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است این عارضه ناشی از یک مشکل جدی همچون مشکلات پوستی باشد.
درمان ریزش مو در بارداری با طب سنتی
برخی از مواد طبیعی و گیاهان دارویی همچون موارد زیر به تقویت ریشه مو در بارداری کمک میکنند:
- ماساژ پوست سر با روغنهای طبیعی مانند روغن کنجد، روغن نارگیل و روغن زیتون
- شستشوی موها با آب نخود جوشانده
- گذاشتن ترکیب حنا و روغن نارگیل روی موها
- شستشوی موها با جوشانده رزماری، آویشن یا گل ختمی
برای ریزش مو در بارداری چی بخوریم؟
تغذیه متعادل و غنی از مواد مغذی به تقویت فولیکولهای مو و حفظ سلامت عمومی بدن کمک میکند. مواد غذایی مفید برای ریزش مو در دوران حاملگی عبارتاند از:
- اسفناج
- عدس و لوبیا
- نخود
- چغندر
- کشمش
- تخم مرغ
- لبنیات
- گردو و بادام
- دانه چیا
- تخمه آفتابگردان و تخمه کدو
- غلات کامل
- فلفل دلمهای
- پرتقال و کیوی
- آووکادو
- موز و توت فرنگی
- مرغ و ماهی
- گوشت قرمز (در حد مجاز و پس از مشورت با پزشک)
آیا بین ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین ارتباطی وجود دارد؟
برخی باورهای سنتی درباره ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین وجود دارند که هیچ یک از شواهد علمی معتبر آنها را تایید نمیکنند. این باورها که ریزش مو در بارداری پسر یا دختر را بیشتر و کمتر میدانند، تنها یک باور عامیانه هستند و در حال حاضر هیچ ارتباط علمی تاییدشدهای بین ریزش مو و جنسیت جنین وجود ندارد.
برای جلوگیری از ریزش مو در بارداری چه باید کرد؟
بهترین راهکارها برای جلوگیری از ریزش مو در بارداری شامل موارد زیر هستند:
- رژیم غذایی سالم و متعادلی را رعایت کنید.
- از شستشوی بیش از حد موها بپرهیزید.
- از شامپوها و نرمکنندههای ملایم و فاقد مواد شیمیایی مضر استفاده کنید.
- رطوبت اولیه موها را به آرامی با حوله نرم بگیرید و اجازه دهید در دمای محیط خشک شود.
- از شانه نرم یا برس چوبی استفاده کنید.
- موهایتان را وقتی خیس هستند، شانه نزنید.
- از وسایل حرارتی مانند سشوار با باد داغ و اتوی مو برای خشک کردن موها استفاده نکنید.
- به اندازه کافی آب بنوشید و بدن را هیدراته نگه دارید.
- از ماسک تقویتکننده موی خانگی مانند ماسک آلوئهورا استفاده کنید.
- از کشیدن محکم موها مانند حالت دماسبی یا بافتهای سفت بپرهیزید.
راهنمای مراجعه به پزشک
ریزش مو در بارداری یک مشکل موقتی است، اما گاهی شدت آن بیشتر میشود و نگرانیهایی برای زنان ایجاد میکند. علل اصلی ریزش مو در دوران حاملگی میتواند ناشی از تغییرات هورمونی، کمبودهای تغذیهای، کمخونی، مشکلات تیروئید یا ژنتیک باشد. اگر شدت ریزش موی شما در این دوران زیاد است، حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا عوامل مذکور مورد بررسی قرار بگیرند.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را علل ریزش مو در حاملگی و راهکارهای درمانی آن آشنا کردیم. اگر در این زمینه سوالات بیشتری دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست و مو آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست و مو از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
برخی زنان ریزش مو را در ماههای ابتدایی حاملگی به دلیل تغییرات هورمونی و استرس تجربه میکنند. این عارضه ممکن است تا پایان بارداری به صورت خفیف و مدتی پس از زایمان ادامه داشته باشد. با این حال، اگر شدت ریزش موی شما در این دوره شدید است، حتما به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا میتواند نشاندهنده مشکل جدی در سلامتی مانند فقر آهن باشد.
مقدار کمی ریزش مو در دوران حاملگی طبیعی است و معمولا به دلیل تغییرات هورمونی رخ میدهد.
ریزش مو به طور مستقیم از علائم اولیه و شایع حاملگی بهشمار نمیآید. با این حال، تغییرات هورمونی و شرایط خاص بدن هر زن در این دوران میتواند منجر به ریزش مو شود.
منابع: healthline | americanpregnancy