شایعترین علت سوزش کف پا (Grierson-Gopalan Syndrome)، آسیب عصبی است که اغلب بهدلیل بیماری دیابت به وجود میآید. درد ناشی از سوزش کف پاها میتواند متناوب یا مداوم باشد و از خفیف تا شدید تغییر کند. همچنین ممکن است افراد در پاهای خود احساس گرما، گزگز، سوزنسوزنشدن یا بیحسی داشته باشند. علاوه بر این، درد سوزش کف پا در شب بدتر میشود. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده به بررسی دلایل احساس سوزش در پاها و روشهای درمان آن میپردازیم.
علت سوزش کف پا از چیست؟
سوزش کف پای راست و سوزش کف پای چپ دلایل کاملا مشابه دارند. برخی از دلایل سوزش کف پاها عبارتاند از:
۱. نوروپاتی دیابتی (Diabetic Neuropathy)
قند خون بالا و کنترلنشده میتواند بهتدریج به عروق خونی و اعصاب شما آسیب بزند. قند خون بالا انتقال سیگنالها از اعصاب را کاهش میدهد. این مسئله میتواند احساس را در قسمتهای مختلف بدن از جمله پاها تحت تاثیر قرار دهد. همچنین، قند خون بالا میتواند دیوارههای عروق خونی که اکسیژن و مواد مغذی را به اعصاب منتقل میکنند تضعیف کند.
بیشتر بدانید: نوروپاتی دیابتی چیست؟ + علائم و درمان
انواع مختلفی از نوروپاتی وجود دارد؛ اما نوروپاتی محیطی شایعترین نوع آن است و بیشتر احتمال دارد که پاها و ساقها را تحت تاثیر قرار دهد.
۲. نوروپاتی فیبرهای کوچک (Small Fiber Neuropathy)
نوروپاتی فیبرهای کوچک یک نوع نوروپاتی دردناک است که اغلب باعث احساس سوزش دردناک در پاها میشود. همچنین ممکن است باعث از دست دادن حس در پاها و دردهای کوتاهمدت شود. این عارضه به دلیل از دست دادن غلاف میلین، که اعصاب را میپوشاند و از آنها محافظت میکند، اتفاق میافتد.
۳. سوزش کف پا و چربی خون
یکی از دلایل سوزش در کف پاها، سطح غیر طبیعی چربی خون است. رژیم غذایی نامناسب و کمبود ویتامینهایی مانند B12 ،B6 و فولیک اسید (B9) میتواند منجر به کمبود مواد مغذی و سطح غیر طبیعی چربیهای خون شود. علاوه بر این، سندرم متابولیک (Metabolic Syndrome) و کمکاری تیروئید نیز میتوانند باعث افزایش چربیهای خون، بهویژه کلسترول و تریگلیسیرید و در نهایت احساس سوزش در کف پاها شوند. برای مطمئن شدن از دلیل اصلی سوزش در کف پاها توصیه میکنیم به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
۴. بیماریهای عفونی
آسیب عصبی میتواند در اثر عفونتهای مختلف رخ دهد و منجر به درد سوزشی در پاها شود. عفونتهایی که میتوانند باعث احساس سوزش کف پا شوند، عبارتاند از:
- بیماری لایم
- ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
- سیفلیس
- زونا
۵. سوزش کف پا در بارداری
احساس سوزش کف پاها در دوران بارداری که اغلب بهعنوان سندرم پای سوزان (Burning Feet Syndrome) شناخته میشود، یکی از علائم شایع است که بسیاری از زنان باردار تجربه میکنند. این ناراحتی میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که عبارتاند از:
علت سوزش کف پاها در دوران بارداری | توضیحات |
تغییرات هورمونی | نوسانات هورمونی در دوران بارداری میتواند باعث افزایش حساسیت در بدن و بهویژه در پاها شود. |
افزایش حجم و فشار خون | بارداری میتواند باعث افزایش حجم خون و فشار اضافی بر رگهای خونی بهویژه رگهای پاها شود. |
افزایش وزن | افزایش وزن در دوران بارداری میتواند فشار بیشتری بر پاها وارد کند و باعث ناراحتی و احساس سوزش شود. |
کمبود مواد مغذی | کمبود ویتامینها و مواد معدنی بهویژه ویتامینهای گروه B، میتواند باعث سندرم پای سوزان شود. |
احتباس مایعات | ورم بدن یا احتباس مایعات در دوران بارداری رایج است و میتواند به تورم و احساس سوزش در پاها منجر شود. |
دیابت بارداری | افزایش سطح قند خون مرتبط با دیابت بارداری میتواند باعث آسیب عصبی و در نتیجه احساس سوزش در پاها شود. |
۶. سوزش کف پا بعد از شیمی درمانی
احساس سوزش در کف پاها بعد از شیمیدرمانی میتواند نشانهای از شرایطی به نام نوروپاتی محیطی ناشی از شیمیدرمانی (CIPN) باشد. CIPN یکی از عوارض جانبی برخی داروهای شیمیدرمانی است و باعث احساس درد، گزگز و سوزش در دستها و پاها میشود. تجویز دارو، مصرف مکمل و فیزیوتراپی میتواند به کاهش علائم سوزش و درد پاها بعد از شیمیدرمانی کمک کند.
۷. سوزش کف پا بعد از پیاده روی
احساس سوزش در کف پاها بعد از پیادهروی میتواند بهدلایل زیر رخ دهد:
- استفاده از کفشهای نامناسب
- پیادهروی یا ایستادن به مدت طولانی
- فعالیتهای شدید مانند دویدن یا پیادهروی سنگین
- مشکلات پوستی مانند قارچ پوستی
- وجود تاول یا پینه در کف پا
بیشتر بدانید: علت سوزش زانو چیست؟ آیا این سوزش خطرناک است؟
۸. سوزش کف پا قبل از پریود
احساس سوزش و درد در کف پاها قبل از دوران پریودی میتواند بهدلایل زیر ایجاد شود:
- تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی میتوانند باعث بروز علائمی مانند تورم، احتباس مایعات و تغییر در گردش خون شده و منجر به احساس سوزش یا ناراحتی در پاها شود.
- کمبود ویتامین: تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی میتواند علائم ناشی از کمبود ویتامینها و سایر مواد معدنی را تشدید کنند.
- پروستاگلاندینها: در طول قاعدگی، بدن پروستاگلاندین تولید میکند که به انقباض رحم برای ریزش پوشش آن کمک میکند. این ترکیبات میتوانند عروق خونی و اعصاب را تحت تاثیر قرار داده و باعث سوزش در قسمتهای مختلف بدن، از جمله پاها شوند.
بهترین درمان سوزش کف پا
روش درمان سوزش کف پا به علت اصلی آن بستگی دارد. برای مثال، اگر سوزش کف پاها بهدلیل پیادهروی و ورزش جدید به وجود آمده باشد، پزشک از برای فرد کفش راحت، کفی اصلاحی کفش و پماد ضد قارچ تجویز خواهد کرد. همچنین، اگر این احساس سوزش ناشی از کمبود مواد مغذی باشد، پزشک توصیه میکند رژیم غذایی خود را تغییر داده و مکملهای دارویی مانند ویتامین B برای شما تجویز خواهد کرد.
بنابراین توصیه میکنیم برای تشخیص علت سوزش در کف پاها به یک متخصص مراجعه کنید. همچنین، پزشک برای دردهای عصبی و شدید از روشهای درمانی زیر استفاده میکند:
- تحریک الکتریکی عصبی (Electrical Nerve Stimulation)
- تراپی مغناطیسی (Magnetic Therapy)
- لیزر درمانی (Laser Therapy)
- نور درمانی (Light Therapy)
درمان سوزش کف پا در طب سنتی
درمانهای جایگزین سنتی مانند طب سوزنی نیز ممکن است برای برخی افراد مفید باشد. روشهای درمانی سنتی که برای بهبود سوزش و درد کف پاها تجویز میشود، عبارتاند از:
- استفاده از داروهای گیاهی مانند زردچوبه، زنجبیل، نعناع فلفلی و آلوئهورا
- ماساژ پا با روغنهای گیاهی مانند روغن کنجد و روغن سیاهدانه
- طب سوزنی
- قرار دادن پاها در آب سرد
بیشتر بدانید: ورم پا: از بارداری تا نارسایی کبدی! نشانهها و عوارض آن + درمان خانگی
جمعبندی
در این مقاله به بررسی علت سوزش کف پا و درمان خانگی آن پرداختیم. احساس سوزش در کف پاها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ بنابراین توصیه میکنیم از قبل از امتحان کردن روشهای درمانی خانگی، به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. متخصص ارتوپد با تجویز آزمایش میتواند علت اصلی سوزش کف پای شما را تشخیص داده و در صورت نیاز به سایر متخصصان ارجاع دهد.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص ارتوپد آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص ارتوپد از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
علت احساس سوزش در کف پا میتواند دلایل مختلفی از جمله بیماریهای عفونی، افزایش فشار خون، افزایش چربی، دیابت و تغییرات هورمونی داشته باشد.
استفاده از ماهی، میوه و سبزیجات، زردچوبه، مکمل ویتامین B و حبوبات میتواند به بهبود سوزش در کف پاها کمک کند.
احساس سوزش پا در شب میتواند به دلایل مختلفی از جمله نوروپاتی دیابتی، مشکلات گردش خون، اختلالات هورمونی و اختلالات عصبی رخ دهد.
کمبود ویتامین B بهویژه ویتامین B6، ویتامین B9 و ویتامین B12 میتواند باعث احساس سوزش در کف پاها شود.
سوزش کف پاها میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله مشکلات عصبی، گردش خون، عفونتها، التهابات و سبک زندگی نادرست باشد. در این مقاله از مجله درمانکده به تفصیل دلایل احساس سوزش در کف پاها را بررسی کردهایم.
ماساژ پاها، مصرف مکملهای ویتامین B، گذاشتن پاها در آب سرد، مصرف گیاهان دارویی مانند زردچوبه و استفاده از کفشهای راحت میتواند به کاهش سوزش کف پاها کمک کند.
منبع: