آیا ژلیش ناخن ضرر دارد و باعث سرطان می‌شود؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

ژلیش کردن ناخن یک راهکار ساده برای زیباتر به نظر رسیدن ناخن‌ها است که از شکستن ناخن‌ها نیز جلوگیری می‌کند و موجب می‌شود تا ناخن‌های شما جلوه‌ای جذاب‌تر پیدا کنند. برای ژلیش ناخن معمولا ژل مخصوص روی ناخن‌ها قرار می‌گیرد و سپس برای خشک شدن ژلیش از اشعه یو وی استفاده می‌شود. هر چند این روزها اکثر خانم‌ها از روش کاشت و ژلیش ناخن استفاده می‌کنند، اما آیا تا به حال چیزی در مورد مضرات این روش شنیده‌اید؟ در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به این سوال که آیا ژلیش ناخن ضرر دارد یا خیر پاسخ می‌دهیم.

ژلیش ناخن چیست؟

ژل ناخن یک نوع ژل مخصوص است که برخلاف لاک‌های معمولی در معرض هوا خشک نمی‌شود. برای خشک شدن باید ناخن‌ها را برای چند دقیقه کوتاه در معرض لامپ فرابنفش (UV) یا لامپ LED قرار دهید. استفاده از ژل ناخن موجب افزایش مقاومت ناخن‌ها در برابر شکستگی می‌شود و ظاهری طبیعی و زیبا به ناخن‌ها می‌بخشد. برای ژلیش کردن ناخن معمولا ژل را مثل لاک روی ناخن قرار می‌دهند و بعد از قرار دادن ناخن زیر دستگاه، طرح دلخواه را روی ناخن پیاده می‌کنند. ژلیش ناخن موقتی است و باید هر ۱۰ تا ۲۰ روز یک بار تمدید شود.

با ضررهای ژلیش ناخن آشنا شوید

شاید ژلیش کردن ناخن‌ها ظاهر شگفت‌انگیزی به دست‌های شما ببخشد، اما بهتر است قبل از انجام این کار با مضرات و خطرات آن نیز به طور کامل آشنا شوید. در ادامه این بخش به شما می‌گوییم که آیا ژلیش ناخن ضرر دارد یا نه.

اینفوگرافی آیا ژلیش ناخن ضرر دارد؟
از مهم‌ترین مضرات ژلیش ناخن می‌توان به افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست

۱- افزایش خطر ابتلا به سرطان و لکه‌های پوستی

برای خشک شدن انواع ژل ناخن باید ناخن‌هایتان را برای چند دقیقه در معرض اشعه یو وی یا اشعه ماورا بنفش قرار دهید. حقیقت این است که این اشعه به شدت برای پوست مضر است و خطر پیری پوست و ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد. تا زمانی که برای خشک شدن ژلیش ناخن از اشعه یو وی یا چراغ‌های LED استفاده شود، نمی‌توان این فرآیند را بی‌خطر و بدون عارضه قلمداد کرد. اما این موضوع را نیز به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن دست‌ها در معرض آفتاب نیز می‌تواند برای پوست ما مضر باشد. طبیعی است که هر چقدر کمتر در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرید، خطر ابتلا به مشکلات پوستی نیز کاهش پیدا می‌کنند.

از طرف دیگر قرار گرفتن پوست دست در معرض این اشعه موجب بروز لکه‌های پوستی می‌شود. به طور کلی خطر ناشی از دستگاه یو وی برای خشک کردن لاک ژلیش بسیار کم است و از همین رو معمولا مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی‌کند.

۲- احتمال بروز حساسیت‌های پوستی

ژل ناخن حاوی ترکیباتی به نام آکریلات و متاکریلات هستند که در برخی افراد سبب بروز واکنش‌های آلرژیک و کهیر می‌شوند. هر چند این موضوع برای همه افراد مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما به هر حال در برخی افراد سبب بروز مشکلات جدی می‌شود.

بیشتر بدانید: درمان شیار روی ناخن

۳- آسیب به ناخن

قرار گرفتن ژل برای مدت طولانی روی ناخن‌ها می‌تواند خطر ترک‌خوردگی ناخن‌ها را افزایش دهد و به مرور موجب ضعیف شدن و نازک شدن صفحه ناخن شود. از طرف دیگر استفاده طولانی‌مدت از ژل ناخن موجب خشک شدن و شکننده شدن ناخن‌های شما می‌شود و ظاهر طبیعی ناخن‌های شما را به مرور از بین می‌برد. 

بیشتر بدانید: علت شکستن ناخن

۴- جذب مواد سمی

اکثر ژل‌های مخصوص ناخن درست مثل لاک‌های معمولی حاوی مواد شیمیایی مضر و سمی هستند، اما مقدار مواد مضر موجود در ژل‌های ناخن بسیار بیشتر است. در این میان برخی برندهای معتبر هستند که ژل‌ها و لاک ناخن‌های باکیفیتی را تولید می‌کنند که در ترکیبات آن‌ها از هیچ‌گونه مواد سمی استفاده نشده است. سعی کنید برای ژلیش ناخن‌های خود از مواد اولیه باکیفیت و درجه یک استفاده کنید و تا حد امکان از ژل‌هایی که فاقد مواد شیمیایی مضر هستند استفاده کنید.

 ژلیش با دستگاه UV بهتر است یا LED؟

برای خشک کردن ژل ناخن معمولا از دستگاه UV و LED استفاده می‌شود. بهتر است بدانید که هیچ کدام از این روش‌ها مزیتی بر روش دیگر ندارد. برخی افراد معتقد هستند که استفاده از LED موجب براق شدن سطح ناخن می‌شود و از طرفی قیمت کمتری دارد. مدت زمان خشک شدن ژلیش با دستگاه LED کمتر است. در حالی که خشک شدن ژل با دستگاه یو وی بیشتر طول می‌کشد و قیمت لامپ آن نیز بیشتر است.

تصویر ناخن‌های ژلیش شده زیر دستگاه یو وی
خشک کردن ژلیش ناخن با دستگاه یو وی و ال ای دی تفاوت چندانی با هم ندارند.

بیشتر بدانید: قارچ ناخن

نکاتی که باید در مورد ژلیش ناخن بدانید

  • برای کاهش خطرات ناشی از ژلیش ناخن و فرصت ترمیم بافت ناخن بهتر است به جای ژلیش مرتب ناخن‌ها، سالانه چند بار این کار را انجام دهید. سعی کنید گاهی به ناخن‌هایتان استراحت دهید.
  • در زمان ژلیش کردن ناخن‌ها حتما از مقداری کرم ضد آفتاب روی دست‌ها استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که برای کاهش خطرات ناشی از اشعه فرابنفش باید از ضد آفتاب با SPF بالای ۳۰ استفاده کنید.
  • برای ژلیش ناخن‌ها سعی کنید تا حد امکان کوتیکول‌های اطراف ناخن را به حال خود رها کنید. کوتیکول‌ به پوست اطراف ناخن گفته می‌شوند که از ناخن شما در برابر عفونت محافظت می‌کند.
  • بعد از ژلیش ناخن هر روز از مقداری روغن کوتیکول یا روغن تقویت‌کننده استفاده کنید تا پوست اطراف ناخن شما سالم بماند.
  • برای برداشتن ژلیش ناخن تنها از مواد مناسب استفاده کنید یا از خدمات سالن‌های معتبر کمک بگیرید.
  • برای ژلیش ناخن حتما از یک فرد معتبر و باتجربه کمک بگیرید. مطمئن شوید که همه لوازم قبل از شروع کار به خوبی ضدعفونی می‌شوند.
  • به منظور جلوگیری از بروز قارچ پوستی باید قبل از ژلیش ناخن حتما از محلول ضد قارچ استفاده کنید.
  • اگر دائما ژلیش ناخن انجام می‌دهید، بهتر است هر بار بعد از برداشتن ناخن‌ها حداقل یک هفته به آن‌ها استراحت دهید و بعد دوباره ژلیش کنید.
  • ژلیش ناخن برای افرادی که پوست حساس و ناخن‌های ضعیفی دارند مناسب نیست.
  • در ژلیش کردن ناخن معمولا ۴ تا ۵ لایه مواد ژل روی ناخن قرار می‌گیرد و از همین رو هوارسانی به سطح ناخن و پوست اطراف آن مختل می‌شود.

بیشتر بدانید: علت سیاه شدن ناخن پا

سخن نهایی

در این مقاله به این سوال که آیا ژلیش ناخن ضرر دارد یا نه پاسخ دادیم. به طور کلی ژلیش کردن ناخن خطرات محدودی دارد که اگر از مواد اولیه مناسب و افراد باتجربه برای این کار کمک بگیرید مشکل جدی برای سلامت ایجاد نمی‌کند. به خاطر داشته باشید که ژلیش غیراصولی ناخن‌ها و رعایت نکردن نکات بهداشتی بعد از ژلیش ممکن است آسیب‌های جدی به ناخن و پوست اطراف آن وارد کند. 

اگر در مورد ژلیش ناخن و روش‌های مراقبت از ناخن و پوست سوال دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

دوام ژلیش ناخن چقدر است؟

معمولا ژلیش ناخن ۲ تا ۳ هفته ماندگاری دارد و بعد از آن باید دوباره ترمیم شود.

فرق ژلیش ناخن با لاک ناخن چیست؟

ژل ناخن برخلاف لاک‌های معمولی در معرض هوا خشک نمی‌شود و باید دست‌ها را برای چند دقیقه کوتاه زیر دستگاه یو وی قرار دهید تا خشک شود.

فرق ژلیش ناخن با کاشت چیست؟

برای کاشت ناخن از مواد پلاستیکی یا پودرهای فشرده برای حالت دادن و بلند شدن ناخن‌ها استفاده می‌شود. اما برای ژلیش ناخن تنها مقداری از لاک ژل را روی ناخن می‌زنند و بعد ناخن‌ها در معرض یو وی یا LED قرار می‌گیرند تا خشک شوند.

ژلیش ناخن بیشتر ضرر دارد یا لاک ناخن؟

ژلیش ناخن بسیار جذاب‌تر از لاک‌های معمولی است، اما از آن جایی که لاک ژل باید در معرض اشعه یو وی خشک شود و در ترکیبات آن از مواد سمی استفاده شده است، کمی خطرناک‌تر از لاک معمولی در نظر گرفته می‌شود.

آیا ژلیش ناخن برای خانم‌های باردار مناسب است؟

از آن جایی که در بارداری حساسیت بدن بسیار بیشتر است، بهتر است قبل از استفاده از ژلیش ناخن حتما با پزشک خودتان مشورت کنید.

منابع: clevelandclinic، webmd، healthstartsinthekitchen

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها