کیسه صفرا و انواع بیماری‌های آن + آزمایش و شیوه‌های درمان

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

کیسه صفرا (Gallbladder) یک اندام کوچک گلابی ‌شکل است که به هضم غذا و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می‌کند. از این‌رو بروز هر نوع بیماری در آن می‌تواند بر کیفیت زندگی تاثیر بگذارد. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به این سوال که کیسه صفرا کجای بدن است پاسخ می‌دهیم و در مورد بیماری‌های مرتبط با آن صحبت می‌کنیم. اگر می‌خواهید درباره این اندام کوچک اما تاثیرگذار اطلاعات بیشتری داشته باشید، ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.

کیسه صفرا چیست؟

یک کیسه توخالی است که در آن یک مایع سبز رنگ و تلخ به نام صفرا وجود دارد. این کیسه به عنوان بخشی از سیستم گوارشی بدن به ‌شمار می‌رود. بعضی از افراد تصور می‌کنند که مایع صفرا توسط این عضو تولید می‌شود؛ اما باید بدانید این کیسه محل نگهداری و ذخیره صفرای اضافی است. به عبارت دیگر، صفرا توسط کبد تولید شده و از طریق مجاری صفراوی به سمت Gallbladder هدایت می‌شود. سیستم گوارش از این مایع برای هضم چربی‌ها استفاده می‌کند.

کیسه صفرا کجاست؟

کیسه صفرا یک اندام گلابی شکل است که در قسمت راست شکم و دقیقا زیر کبد قرار دارد. این عضو صفرا را از کبد دریافت می‌کند و آن را برای هضم چربی‌ها به سمت روده کوچک می‌فرستد.

آناتومی کیسه صفرا

این اندام شامل سه بخش اصلی است:

  • فوندوس: پهن‌ترین قسمت Gallbladder است و به سمت جلوی بدن کشیده شده است.
  • بدنه یا بادی: قسمت اصلی و میانی Gallbladder است و کار ذخیره‌سازی صفرا را انجام می‌‎دهد.
  • گردن: قسمت انتهایی این اندام است که در نهایت به مجاری صفراوی ختم می‌شود.

بیشتر بدانید: سوزش معده

بیماری‌های کیسه صفرا

مهم‌ترین بیماری‌های مرتبط با این اندام عبارت‌اند از:

۱. آبسه

وقتی در Gallbladder عفونت شدید وجود داشته باشد و باعث تجمع چرک یا مایعات عفونی شود، آبسه رخ می‌دهد. در این حالت بیمار درد شدید شکمی را تجربه خواهد کرد. اگر می‌خواهید بدانید درد کیسه صفرا کجاست، باید بگوییم که این علامت در بالای شکم و سمت راست احساس می‌شود.

یک زن که دست‌ها را به دلیل درد روی شکم خود گذاشته است
درد مرتبط با Gallbladder در قسمت راست بالای شکم احساس می‌شود.

بیشتر بدانید: علائم سرطان روده

۲. التهاب

منظور از التهاب کیسه صفرا همان کوله‌سیستیت است که می‌تواند به صورت حاد یا مزمن بروز کند. درد ناگهانی و تیز در قسمت راست و فوقانی شکم که حالت پایدار دارد از مهم‌ترین علائم این بیماری به ‌شمار می‌رود. البته درد ممکن است به سمت شانه راست هم منتشر ‌شود.

کوله‌سیستیت به دلیل عفونت یا ایجاد انسداد در Gallbladder و مجاری متصل به آن رخ می‌دهد. اگر این بیماری درمان نشود، به کبد، مجاری صفراوی یا لوزالمعده آسیب می‌زند. بنابراین مهم است که بدانید عفونت کیسه صفرا چه علائمی دارد و به موقع برای درمان آن اقدام کنید. این علائم عبارت‌اند از: درد در بالای شکم به‌ویژه در سمت راست، حالت تهوع، استفراغ و تب.

۳. پولیپ

پولیپ کیسه صفرا به دلیل تجمع کلسترول ایجاد می‌شود. خوشبختانه، در بیشتر مواقع پولیپ‌ها بافت‌های بی‌خطری هستند و سرطانی محسوب نمی‌شوند. البته هر چقدر سایز آن‌ها بزرگ‌تر باشد، به همان میزان ریسک سرطانی بودن‌شان بالاتر است.

۴. سرطان

سرطان کیسه صفرا به ندرت اتفاق می‌افتد؛ اما متاسفانه علائم آن زمانی ظاهر می‌شوند که بیماری پیشرفت کرده است. از علائم این بیماری می‌توان به درد شکم، نفخ، کاهش وزن ناخواسته و زرد شدن پوست یا سفیدی چشم اشاره کرد.

۵. سنگ کیسه صفرا

این سنگ‌ها بیشتر از کلسترولی ایجاد می‌شوند که در Gallbladder وجود دارد. بعضی از آن‌ها هم از جنس کلسیم هستند. گاهی‌اوقات این سنگ‌ها وجود دارند، اما هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کنند و دفع می‌شوند. اما گاهی‌اوقات رشد می‌کنند و باعث ایجاد التهاب و عفونت می‌شوند. حالت تهوع و درد در ناحیه شانه راست از علائم سنگ هستند.

در صورتی که سنگ هیچ علامتی ایجاد نکند، ممکن است به درمان پزشکی نیاز نباشد. در غیر این صورت، پزشک جراحی یا سایر روش‌های درمانی از جمله دارودرمانی را توصیه می‎‌کند. بعضی از افراد درمان‌های خانگی (برای مثال، مصرف خار مریم و کنگر فرنگی) را برای رفع این عارضه مفید می‌دانند. اما تحقیقات علمی کافی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. اگر این سوال که «برای دفع سنگ کیسه صفرا چه بخوریم» به ذهن‌تان خطور کرده است، با فوق تخصص گوارش یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

تصویر گرافیکی از کیسه صفرای پر از سنگ
بیشتر سنگ‌های صفراوی حاوی کلسترول هستند.

۶. سوراخ شدن کیسه صفرا

گاهی‌اوقات سنگ‌ها می‌توانند باعث ایجاد حفره در این کیسه شوند. در این حالت، خطر انتشار عفونت به ناحیه شکمی وجود دارد.

۷. رفلاکس صفرا

این بیماری زمانی بروز می‌کند که مایع گوارشی تولیدشده توسط کبد به سمت اندام‌های گوارشی فوقانی یعنی معده و مری حرکت می‌کند. حالت تهوع، کاهش وزن ناخواسته، استفراغ صفرا (مایع زرد مایل به سبز) و درد در ناحیه فوقانی شکم از علائم شایع این بیماری هستند.

بیشتر بدانید: پانکراتیت چیست؟

۸. کولیک یا قولنج صفراوی

سنگ می‌تواند از قسمت بدنه به داخل گردن Gallbladder حرکت کند و باعث انسداد آن شود. درد و تب شدید از نشانه‌های این بیماری هستند.

۹. زردی

زمانی که سنگ به انسداد مجاری صفراوی منتهی به روده منجر می‌شود، مایع صفراوی به جای ورود به سیستم گوارش وارد جریان خون می‌شود. این اتفاق با زرد شدن پوست و سفیدی چشم همراه است. همچنین ممکن است رنگ ادرار به نارنجی یا قهوه‌ای تغییر کند.

بیشتر بدانید: هپاتیت C

۱۰. کلانژیت

به التهاب مجاری صفراوی که معمولا به دلیل عفونت باکتریایی ناشی از انسداد رخ می‌دهند، کلانژیت می‌گویند. درد، تب و لرز شدید و زردی از علائم ین بیماری هستند.

راه‌های تشخیص بیماری‌های کیسه صفرا

برای بررسی وضعیت این اندام از آزمایش خون و تست‌های تصویربرداری استفاده می‌شود:

  • آزمایش بیلی‌روبین: اگر مجرای صفراوی دچار انسداد شود، سطح بیلی‌روبین خون افزایش پیدا می‌کند.
  • آزمایش CBC یا شمارش کامل خون: در این تست همه سلول‌های خونی شمارش می‌شوند. در صورت بروز کوله‌سیستیت حاد سطح گلبول‌های سفید خون افزایش می‌یابد.
  • سونوگرافی: با استفاده از این تست تصویربرداری وجود سنگ یا التهاب تشخیص داده می‌شود.
  • سی‌تی اسکن: این تست به پزشک کمک می‌کند تصویر دقیقی از اندام‌های بدن داشته باشد.
  • ام‌آرآی (MRI): این روش برای ثبت تصاویر بسیار دقیق از اندام‌های داخلی استفاده می‌شود.
  • کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP): یک روش پزشکی ترکیبی است که از تکنیک‌های آندوسکوپی و رادیولوژی برای تشخیص بیماری‌ها استفاده می‌کند.

بیشتر بدانید: علائم پر شدن کیسه صفرا

اینفوگرافی در مورد راه‌های تشخیص بیماری کیسه صفرا
پزشک با آزمایش خون و تست‌های تصویربرداری می‌تواند بیماری‌های مرتبط با Gallbladder را تشخیص دهد.

نحوه درمان بیماری‌های کیسه صفرا

شیوه درمان بیماری‌های این اندام با توجه به نوع بیماری و وضعیت سلامتی عمومی بیمار توسط پزشک معالج تعیین می‌شود. درمان می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

۱. مصرف دارو

در صورت بروز عفونت ممکن است پزشک آنتی‌بیوتیک تجویز کند. بعضی از داروها هم با هدف افزایش جریان صفرا از کبد توصیه می‌شوند.

بیشتر بدانید: آیا پانکراتیت کشنده است؟

۲. کوله‌سیستکتومی

کوله‌سیستکتومی یک نوع جراحی است که به روش باز یا به صورت لاپاراسکوپی انجام می‌شود. با استفاده از این روش، عضو از بدن خارج می‌شود. فرق لاپاراسکوپی با جراحی باز در تعداد برش‌هایی است که در ناحیه شکم ایجاد می‌شود. معمولا در لاپاراسکوپی از چند برش استفاده می‌شود؛ در حالی که در روش باز فقط یک برش طولانی وجود دارد.

اسهال، یبوست و حالت تهوع از عوارض برداشتن کیسه صفرا در زنان و مردان هستند که معمولا بعد از مدت کوتاهی از بین می‌روند. با این حال، درصد کمی از بیماران ممکن است علائم طولانی‌تری را تجربه کنند. از عوارض برداشتن کیسه صفرا در طولانی مدت می‌توان به سوء هاضمه، رفلاکس اسید، نفخ، درد شکم و زردی اشاره کرد.

۳. گیاهان دارویی

بهتر است در مورد بهترین نوشیدنی برای کیسه صفرا با دکتر گوارش یا متخصص تغذیه مشورت کنید. اما به طور کلی طب سنتی بابونه، گزنه، بومادران، گل قاصدک، کنگرفرنگی، جعفری، خرفه، سنبل‌الطیب، کاسنی، زردچوبه و زرشک را برای دفع سنگ از این اندام مفید می‌داند.

پیشگیری از بیماری‌های کیسه صفرا

برای حفظ سلامت این اندام گوارشی توصیه می‌شود موارد زیر را رعایت کنید:

۱ ورزش منظم

ورزش سطح کلسترول را کاهش می‌دهد و جلوی تشکیل سنگ را می‌گیرد. گفته می‌شود ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته برای سلامتی مفید است.

نوع ورزش باید با توجه به وضعیت سلامتی شما مشخص شود. بعضی از ورزش‌ها باعث ایجاد فشار روی شکم می‌شوند. اگر در حال حاضر به بیماری Gallbladder مبتلا هستید، قبل از انجام فعالیت بدنی با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

۲. اصلاح رژیم غذایی

مصرف غذاهای سرشار از قند و چربی اشباع می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های این اندام را افزایش دهد. در مقابل، افزایش مصرف فیبر و کاهش چربی رژیم غذایی به حفظ سلامت Gallbladder کمک می‌کند. از این‌رو توصیه می‌شود سبزیجات برگ‌دار تیره، آجیل خام، غلات کامل، ماهی، روغن زیتون فرابکر، حبوبات، میوه‌ و لبنیات کم‌چرب را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

بیشتر بدانید: علائم کبد چرب

یک زن در حال خوردن سالاد
پیروی از رژیم غذایی سالم برای حفظ سلامت Gallbladder ضروری است.

کلام پایانی

کیسه صفرا یک اندام کوچک اما بسیار مهم در سیستم گوارشی است که وظیفه ذخیره و آزادسازی صفرا برای هضم چربی‌ها را بر عهده دارد. اگر علائم‌ بیماری‌های مرتبط با این اندام از جمله درد شکم، حالت تهوع و زردی را تجربه کردید، در اسرع وقت به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید. شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص گوارش آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص گوارش از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

علائم پر شدن کیسه صفرا در زنان چیست؟

شایع‌ترین علائم عبارت‌اند از: درد، حالت تهوع، استفراغ و مدفوع چرب.

آیا نداشتن کیسه صفرا خطرناک است؟

خیر. این جراحی به‌خودی‌خود خطرناک نیست و فقط ممکن است در چند ماه اول به اسهال یا یبوست و حالت تهوع منجر شود.

عوارض برداشتن کیسه صفرا از نظر طب سنتی چیست؟

از نظر طب سنتی این جراحی ممکن است به سوء هاضمه، غلبه خلط صفرا و تلخی دهان منجر شود.

آیا بعد از برداشتن کیسه صفرا چاق میشویم؟

بسیاری از بیماران قبل از جراحی به دلیل درد نمی‌توانند به خوبی غذا بخورند. بنابراین بعد از جراحی که منبع درد از بین می‌رود، ممکن است در خوردن بعضی از غذاها زیاده‌روی کنند که این موضوع باعث افزایش وزن می‎‌شود. به عبارت دیگر، جراحی روی وزن تاثیر مستقیم ندارد و با رعایت رژیم غذایی می‌توان از افزایش وزن بعد از آن پیشگیری کرد.

بعد از برداشتن کیسه صفرا چه غذاهایی بخوریم؟

بیمارانی که جراحی انجام داده‌اند باید تا حدود یک ماه رژیم غذایی کم‌چرب داشته باشند. بعد از آن، بیشتر افراد می‌توانند رژیم عادی خود را از سر بگیرند. در صورت ابتلا به مشکلات گوارشی مزمن ممکن است لازم باشد رژیم کم‌چرب برای مدت طولانی‌تری رعایت شود.

منبع: my.clevelandclinic

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 226

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

13 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
بهزاد طالبی
بهزاد طالبی
1 سال قبل

با سلام ، اصطلاح، (کیسه صفرا کلابه بود) در سونوگرافی کبد و کیسه صفرا چیست؟ و درمان آن به چه صورت انجام ميشود، لازم به ذکر است که هیچ دردی در قسمت راست شکم احساس نمی‌شود. ضمنا گرید یک کبد چرب هستم .
با تشکر

شهر
تبریز
آرمین
آرمین
1 سال قبل

سلام ببخشید من همسرم دو هفتس عمل کیسه صفرا کرده و الان بعد ناهار شام صبحانه پشتش درد میگیره میشه بگید علتش چیه

شهر
تهران
شیبا دمشقی
شیبا دمشقی
1 سال قبل

سلام ببخشید ایا پر بودن کیسه صفرا باعث ورم ناف میشه؟

شهر
کرج
سمیرا
سمیرا
1 سال قبل

سلام کیست صفراباداروحل میشه ۱۳میلیمتره

شهر
تهران
مهناز
مهناز
1 سال قبل

دخترم ۷ سالشه همش میگه دلم گرمشه یخ میزاره رودلش ومعدش دکتر گفتن کیسه صفراش غلیظ شده وغدد لنفاویش نمیدونم چی شده چکنم درمان بشه لطفا راهنماییم کتیددد

سوگند
سوگند
1 سال قبل

درودبرشما من ازلندن برای شما مینویسم درصفرای من یک پولیپ هست به اندازه ی6ایا خطرناک هست یاخیر؟ وچه راه درمانی دارد

ابراهیم مردانیان
ابراهیم مردانیان
1 سال قبل

سلام
وقت بخیر
داغی پا میتونه از کیسه صفرا باشه قند و چربی تقریبا نرمال

کبری سلیمانی
کبری سلیمانی
2 سال قبل

سلام زنی ۵۰ ساله هستم ودر بیشتر موقع نفغ می کنم چه بسا بعد از صرف غذا ترش می کنم لطفا راهنمای کنید ممنونم

سعید
سعید
2 سال قبل

عالی دمت گرم موفق سعادتمند وسلامت باشید.

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

ایاکیسه صفراکه بیرون شودکیسه صفرای دیگری جایش درست میسود

پرستو
پرستو
2 سال قبل

سلام ممنونم از اطلاعات خوبی که در اختیارمون قرار دادین. آیا مشکل صفرا میتونه روی ریزش مو هم تاثیرگذار باشه؟

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  پرستو

ها عامویی

فقط خدا
فقط خدا
2 سال قبل
پاسخ به  پرستو

ممکنه کیسه صفرایی که پر از سنگ شده و قفسه سینه و مخصوصا سمت راست ربع بالایی بدن بیمار درد داشته باشه ، خود به خود بترکه مثل آپاندیس؟ و آیا خطری داره؟