زگیل پا یک مشکل پوستی است که بعضی از افراد از جمله کودکان را تحت تاثیر میدهد. این ضایعه پوستی توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و به دلیل تماس مستقیم با سطوح آلوده بهویژه در مکانهای عمومی مانند استخرها به وجود میآید. با توجه به فعالیتهای فیزیکی و بازیهای روزمره کودکان، آنها بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به این مشکل هستند. با ما تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده همراه باشید تا درباره زگیل پا در کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
زگیل کف پا چیست؟
زگیلها بسیار متنوع هستند و نواحی مختلف بدن را تحت تاثیر قرار میدهند. به عنوان مثال، میتوان به زگیل دست، زگیل پا و زگیل تناسلی اشاره کرد. زگیل مقعدی در زنان و مردان هم یک نوع زگیل تناسلی محسوب میشود.
زگیل کف پا در کودکان یک توده خوشخیم (غیر سرطانی) است که اغلب در کف پا (روی پاشنه یا زیر انگشتها) ظاهر میشود. در بعضی موارد ممکن است این توده خوشخیم در زیر سطح پوست رشد کند و شبیه پینه به نظر برسد.
علائم زگیل کف پا در کودکان چیست؟
اگر عکس زگیل پوستی را دیده باشید، راحتتر میتوانید آن را روی بدن فرزندتان تشخیص دهید. از علائم این زائده پوستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد یک یا چند برآمدگی کوچک در پایین پا
- سفت و ضخیم شدن پوست
- نقاط سیاه روی زگیل (عروق خونی کوچک لختهشده هستند که به آنها دانه زگیل میگویند)
- احساس ناراحتی هنگام راه رفتن یا ایستادن
در ادامه میتوانید عکس زگیل پا در کودکان را ببینید:
زمان مراجعه به پزشک
اگر در فرزندتان علائم عفونت را مشاهده کردید، به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید. این علائم عبارتاند از:
- افزایش درد، تورم، گرما یا قرمزی
- رگههای قرمز که به زگیل ختم میشوند
- ترشح چرک از زگیل
- تب
علت زگیل پا در کودکان
زگیل کف پا توسط ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشود. این ویروس از طریق بریدگیها و ترکهای سطح پوست به داخل بدن راه پیدا میکند. HPV در مکانهای گرم و مرطوب از جمله کف اتاق رختکن و اطراف استخر رشد میکند. همچنین میتواند از طریق تماس مستقیم با افراد مبتلا به ویروس منتقل شود. احتمال انتقال HPV از یک قسمت از بدن به بخش دیگر آن هم وجود دارد.
عوامل خطر زگیل پا در کودکان
زگیل به راحتی از فردی به فرد دیگر یا از یک قسمت بدن به قسمت دیگر آن سرایت میکند. کودک شما با لمس کردن زگیل (چه در بدن خود و چه در بدن سایر افراد) باعث انتقال ویروس میشود. تماس با سطوح آلوده یا استفاده از وسایل شخصی فرد مبتلا به زگیل هم میتواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد.
به همین دلیل، بسیار مهم است که زگیلهای کودک را بپوشانید تا مانع لمس شدن آنها شوید. همچنین اگر کودک زگیل را لمس کرد، مطمئن شوید که دستهایش را به خوبی میشوید.
کودکانی که یکی از موارد زیر در مورد آنها صدق میکند، بیشتر از دیگران در معرض خطر زگیل کف پا هستند:
- با فرد مبتلا به زگیل تماس مستقیم داشتهاند
- زگیل از قبل در یکی از نواحی بدن آنها وجود دارد
- سیستم ایمنی ضعیفی دارند
راههای تشخیص زگیل پا در کودکان
متخصص اطفال یا متخصص پوست میتواند با معاینه بدنی و مشاهده زگیل به وجود این زائده پوستی در بدن پی ببرد. البته در بعضی موارد ممکن است نیاز به نمونهبرداری باشد. در این شرایط، پزشک لایههای فوقانی پوست را میخراشد و بخشی از زگیل را برای بررسی به آزمایشگاه میفرستند.
درمان زگیل پا در کودکان
بسیاری از زگیلها خودبهخود از بین میروند و نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر زگیل کف پا گسترده باشد، برای مدت طولانی باقی بماند، پس از ناپدید شدن دوباره برگرد یا باعث آزار کودک شود، پزشک ممکن است راهکارهای زیر را برای رفع آن پیشنهاد دهد:
- محلول سالیسیلیک اسید: وقتی از بهترین دارو برای زگیل پای کودک صحبت به میان میآید، محلول سالیسیلیک اسید یکی از مواردی است که باید به آن اشاره کرد. شما میتوانید این محلول را بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانه تهیه کنید و چند بار در روز روی زگیل بمالید. برای پیشگیری از بروز عوارض جانبی، دستورالعمل شرکت سازنده را به دقت دنبال کنید.
- کرایوتراپی یا انجماد: متخصص پوست از نیتروژن مایع برای تخریب لایه بیرونی پوست استفاده میکند. این درمان معمولا چند بار به فاصله حداقل یک هفته انجام میشود.
- داروهای تجویزی: بعضی از محصولات موضعی که مستقیما روی زگیل مالیده میشوند، به از بین رفتن آن کمک میکنند. برای استفاده از کرم یا پماد زگیل پا در کودکان به نسخه پزشک نیاز دارید.
- لیزر: متخصص پوست از لیزر برای سوزاندن عروق خونی تغذیهکننده زگیل استفاده میکند.
- کورتاژ: این روش درمانی شامل بریدن یا برداشتن زگیل با جراحی است.
محلول سالیسیلیک اسید و کرایوتراپی رایجترین درمانها هستند. با این حال، بعضی از زگیلهای کف پا در برابر درمان مقاوم هستند. بنابراین ممکن است حذف آنها زمانبر بوده و به بیش از یک روش درمانی نیاز داشته باشد. علاوه بر این، زگیلهای کف پا میتوانند در آینده دوباره برگردند که در این صورت باید مجددا برای درمان آنها اقدام کنید.
درمان زگیل کف پا با درمان زگیل تناسلی شباهت زیادی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، مقاله «بهترین دارو برای زگیل تناسلی مردان» و «زگیل تناسلی زنان» را بخوانید.
چند نکته مهم در مورد درمان زگیل کف پا در کودکان
درمان زگیل کف پا در کودکان نیازمند توجه به چند نکته مهم است تا روند بهبودی به طور موثر و با حداقل عوارض طی شود. در ادامه به این نکات مهم اشاره میکنیم:
- اگر پزشک دارویی برای رفع زگیل تجویز کرده است، آن را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. اگر فکر میکنید فرزندتان هنگام استفاده از این دارو دچار مشکل میشود، با پزشک تماس بگیرید.
- اجازه ندهید فرزندتان پابرهنه راه برود. چون این کار باعث گسترش زگیل میشود.
- به کودک خود کفش و جوراب راحت و مناسب بدهید. از انتخاب کفشهایی که فشار زیادی به پا وارد میکنند، خودداری کنید.
- اگر کودک درد دارد، به او یک داروی بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید. تمام دستورالعملهای روی برچسب را بخوانید و اگر شک دارید که دارو برای فرزندتان مناسب است یا خیر، با پزشک مشورت کنید.
- به افراد کمتر از ۱۸ سال آسپرین ندهید. چون ممکن است به یک عارضه خطرناک به نام سندرم ری منجر شود.
- به طور همزمان از دو یا چند داروی ضد درد مختلف استفاده نکنید؛ مگر اینکه پزشک اجازه این کار را به شما داده باشد.
کلام پایانی
زگیل کف پا در کودکان یک عارضه شایع و بیضرر است که در بیشتر موارد خودبهخود برطرف میشود. با این حال، گاهیاوقات ممکن است باعث درد و ناراحتی کودک شود و به درمان نیاز داشته باشد.
اگر زگیل خودبهخود از بین نرفت، با دکتر پوست مشورت کنید. زگیل پا در کودکان معمولا به راحتی درمان میشود. اما ممکن است درمان آن زمانبر باشد.
برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
زگیل کف پا یک عارضه مسری است که توسط ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشود. انتقال ویروس از طریق تماس مستقیم با زگیل یا سطوح آلوده اتفاق میافتد.
اگر زگیلها دردناک هستند یا فعالیتهای کودک را مختل کردهاند، با پزشک تماس بگیرید. همچنین برای درمان زگیلهایی که خودبهخود از بین نمیروند باید به پزشک مراجعه کنید.
برای پیشگیری از این عارضه باید از تماس کودک با زگیل جلوگیری کنید و به او یاد بدهید که پابرهنه در مکانهای عمومی راه نرود. همچنین سطوح مورد استفاده افراد آلوده را ضد عفونی کنید.
منابع: healthline, myhealth.alberta