پماد فیبرینولیزین؛ دارویی مهم برای درمان زخم‌های باز و سوختگی‌ها

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

پماد فیبرینولیزین (Fibrinolysin) یکی از داروهای موضعی موثر در زمینه مراقبت و درمان زخم‌های پوستی است که به منظور تسریع فرآیند ترمیم و بهبود استفاده می‌شود. این پماد با داشتن آنزیم خاصی مانند فیبرینولیزین و دزوکسی ریبونوکلئاز به پاکسازی بقایای سلولی در بافت آسیب‌دیده کمک می‌کند. ویژگی‌های مذکور باعث شده‌اند که پماد فیبرینولیزین به عنوان یک انتخاب مناسب برای زخم‌های باز، سوختگی‌های درجه ۲ و سه، بخیه‌ها و گاهی التهاب دهانه رحم و واژن مورد استفاده قرار بگیرد. با وجود اثربخشی بالای این پماد، استفاده صحیح و رعایت نکات بهداشتی در هنگام مصرف آن ضروری است تا بهترین نتیجه حاصل شود. 

در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با کاربرد، عوارض و روش مصرف پماد فیبرینولیزین بیشتر آشنا کنیم.

مکانیسم اثر پماد فیبرینولیزین

این پماد از طریق ۲ آنزیم فیبرینولیزین و دزوکسی ریبونوکلئاز عمل می‌کند. فیبرینولیزین نوعی آنزیم است که می‌تواند فیبرین (از اجزای اصلی لخته خون و بافت مرده) را تجزیه کند. اگر این ماده در زخم‌ها بیش از حد جمع شود، روند ترمیم کندتر خواهد شد و اجازه اکسیژن‌رسانی و تغذیه را به سلول‌ها نمی‌دهد. از طرفی، دزوکسی ریبونوکلئاز باعث تجزیه DNA در بافت‌های مرده و نکروز می‌شود. این عمل به کاهش تجمع بقایای سلولی و تسریع پاکسازی زخم کمک می‌کند. همچنین این اثر می‌تواند محیط زخم را برای رشد سلول‌های سالم آماده کند. در واقع، می‌توان گفت اثرگذاری پماد فیبرینولیزین به طور مستقیم بر تسریع مرحله التهابی و ترمیمی فرآیند بهبود زخم متمرکز است.

بیشتر بدانید: پماد کالاندولا

پماد فیبرینولیزین برای چیست؟

فیبرینولیزین یک پماد ترمیم‌کننده است که برای مواردی همچون سوختگی‌های خفیف، زخم‌های سطحی و جراحات پس از عمل مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این پماد با صلاح‌دید پزشک می‌تواند به بهبود التهابات دهانه رحم و واژن کمک کند. به طور کلی، می‌توان گفت این پماد ممکن است برای موارد زیر تجویز شود:

۱- پماد فیبرینولیزین برای صورت

 تصویر زدن پماد به صورت
فیبرینولیزین موضعی به عنوان یک گزینه مطمئن در بهبود آسیب‌های سطحی پوست شناخته می‌شود.

این پماد اثربخشی مطلوبی در رفع زخم‌های سطحی، سوختگی‌های درجه ۲ و سه، اسکار و لک صورت دارد. در واقع، فیبرینولیزین موضعی می‌تواند با از بین بردن سلول‌های مرده در ناحیه آسیب‌دیده به رفع زخم کمک کند.

۲- پماد فیبرینولیزین برای بخیه زایمان طبیعی

این پماد می‌تواند به بهبود زخم‌های سطحی و بخیه‌های ناحیه پرینه کمک کند. البته قبل از استفاده از فیبرینولیزین موضعی برای بخیه‌های زایمان طبیعی حتما با پزشک مشورت کنید؛ زیرا این پماد تنها زمانی که عفونت وجود نداشته باشد، توصیه می‌شود. 

۳- پماد فیبرینولیزین برای گوشت اضافی

اگر تصور می‌کنید این پماد می‌تواند به رفع خال‌های گوشتی مادرزادی کمک کند، سخت در اشتباه هستید. فیبرینولیزین موضعی برای جلوگیری از ایجاد گوشت اضافی هنگام ترمیم جای زخم و سوختگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. چرا که این پماد یک ترمیم‌کننده قوی برای از بین بردن آسیب‌های پوستی ناشی از سوختگی یا زخم است.

بیشتر بدانید: پماد تریامسینولون ان ان

۴- پماد فیبرینولیزین برای واژن

پزشک متخصص در مواقعی که زخم‌های سطحی یا التهاب در ناحیه واژن وجود داشته باشند، ممکن است استفاده موضعی یا واژینال از این پماد را توصیه کند. در واقع، می‌توان گفت فیبرینولیزین موضعی اگر با تجویز مستقیم پزشک استفاده شود، اثربخشی مطلوبی در کاهش التهاب واژن و دهانه رحم دارد.

۵- پماد فیبرینولیزین برای بخیه سزارین

فیبرینولیزین موضعی نوعی پماد ترمیم‌کننده است که جای بخیه‌های سطحی ناشی از جراحی سزارین را بهبود می‌بخشد. البته ممکن است این پماد بر روی بخیه‌های قدیمی اثرگذاری مطلوبی نداشته باشد، اما می‌تواند با از بین بردن سلول‌های مرده روی پوست به رفع جای بخیه سزارین تازه کمک کند. با این حال، قبل از استفاده حتما از پزشک مشورت بگیرید و مطمئن شوید جای بخیه دارای عفونت یا التهاب عمیق نباشد.

بیشتر بدانید: پماد زینک اکساید

۶- پماد فیبرینولیزین برای زخم باز

این پماد با خاصیت پاکسازی و ترمیم‌کنندگی به کاهش بقایای سلولی در زخم‌های باز مانند زخم بستر کمک می‌کند. در واقع، این پماد می‌تواند زخم باز را تمیز کند و با پاک کردن بافت مرده منجر به تسریع روند بهبود می‌شود. البته لازم به ذکر است اگر زخم، عمیق یا بسیار آلوده باشد، باید همراه این پماد، زیر نظر پزشک آنتی‌بیوتیک مصرف کنید.

۷- پماد فیبرینولیزین برای اسکار

تصویر صورت یک خانم دارای اثر سوختگی خفیف یا زخم سطحی
فیبرینولیزین موضعی اثربخشی مطلوبی در ترمیم بافت آسیب‌دیده ناشی از زخم و سوختگی خفیف دارد.

این پماد به بهبود ضایعات زخم‌دار و اسکار ناشی از سوختگی‌های خفیف کمک می‌کند.

۸- پماد فیبرینولیزین برای کیست مویی

فیبرینولیزین موضعی به دلیل داشتن آنزیم خاص برای پاکسازی بافت مرده و زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولا زمانی که کیست مویی دچار زخم باز و عفونی شده باشد، این پماد برای پاکسازی زخم و تسریع روند بهبود تجویز می‌شود.

بیشتر بدانید: پماد تتراسایکلین

۹- پماد فیبرینولیزین برای جای جوش

این پماد ممکن است با صلاحدید پزشک برای درمان جای جوش، اسکار و لک صورت مورد استفاده قرار بگیرد. با این حال، از آن جایی که فیبرینولیزین موضعی معمولا اثربخشی مطلوبی روی زخم‌های قدیمی ندارد، برای درمان جای جوش صورت از کرم‌های ترمیم‌کننده دیگر استفاده می‌کنند.

بیشتر بدانید: پماد زایلاپی

۱۰- پماد فیبرینولیزین برای شقاق

تاثیر این پماد در درمان شقاق محدود است. چرا که فیشر مقعدی معمولا به دلیل التهاب و اسپاسم عضلانی رخ می‌دهد و پزشک در چنین شرایطی، کرم‌های شل‌کننده عضلانی یا ترمیم‌کننده تجویز می‌کند. با این حال، ممکن است پزشک در مواردی همچون شقاق همراه با زخم باز، فیبرینولیزین موضعی را تجویز کند.

بیشتر بدانید: پماد هیدروکورتیزون

روش استفاده از پماد فیبرینولیزین دزوکسی

این پماد باید مطابق با دستورالعمل پزشک استفاده شود؛ زیرا مقدار و دوز آن در افراد و شرایط مختلف، متفاوت است. به طور معمول، پزشک فیبرینولیزین موضعی را برای ۲ تا سه بار در روز تجویز می‌کند که قبل از استفاده باید نکات زیر را رعایت کنید تا اثربخشی مطلوبی داشته باشد.

  • ابتدا دست‌ها را با آب و صابون بشویید و محل آسیب‌دیده را با سرم شستشو یا آب اکسیژنه تمیز کنید.
  • ناحیه مورد نظر را با گاز استریل یا حوله تمیز به آرامی خشک کنید.
  • حواس‌تان باشد، از کشیدن حوله روی زخم‌ها خودداری کنید.
  • یک لایه نازک از پماد را به صورت یکنواخت روی ناحیه آسیب‌دیده بمالید.
  • مطمئن شوید تمام سطح ناحیه مورد نظر به خوبی با یک لایه نازک پماد پوشانده شود.
  • پس از زدن پماد روی زخم، آن را پانسمان کنید تا از آلودگی‌ها و عفونت به دور بماند.
  • تعویض پانسمان و استفاده مجدد از پماد را طبق دستورالعمل پزشک انجام دهید.
  • در صورت تجویز استفاده واژینال، دوز توصیه‌شده از پماد را قبل از خواب در محل مورد نظر استعمال کنید.

مهم: حواس‌تان باشد، از زیاده‌روی در استفاده از پماد فیبرینولیزین خودداری کنید؛ زیرا ممکن است باعث تحریک یا حساسیت پوستی شود. همچنین در صورت مشاهده علائم عفونت همچون قرمزی، تورم و ترشحات بدبو، استفاده از پماد را قطع کنید و به پزشک اطلاع دهید.

بیشتر بدانید: پماد آداپالن

موارد احتیاط و منع مصرف فیبرینولیزین موضعی

موارد احتیاط استفاده از پماد فیبرینولیزین
قبل از استفاده از فیبرینولیزین موضعی حتما درباره ایمنی آن متناسب با شرایط خاص خود با پزشک مشورت کنید.

این پماد در صورت وجود شرایط و بیماری‌های زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است در برخی مواقع، منع مصرف داشته باشد:

  • حساسیت به ترکیبات فیبرینولیزین
  • زخم‌های عفونی
  • زخم‌های بسیار عمیق و دارای نکروز گسترده
  • زخم‌های سرطانی و بدخیم
  • بیماری‌های ترومبوآمبوليك

بیشتر بدانید: پماد فلوئوسینولون

استفاده از پماد فیبرینولیزین در بارداری و شیردهی

در حال حاضر، اطلاعات کافی درباره اثرگذاری این پماد بر جنین در دوران بارداری وجود ندارد. از همین‌رو اگر حامله هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از استفاده از فیبرینولیزین موضعی با متخصص زنان مشورت کنید. همچنین، استفاده از این پماد در شیردهی هم بدون مشورت با پزشک مورد تایید نیست. چرا که اطلاعات کافی درباره انتقال ترکیبات فیبرینولیزین از طریق شیر مادر به نوزاد و عوارض احتمالی ناشی از آن وجود ندارد.

بیشتر بدانید: پماد موپیروسین

عوارض پماد فیبرینولیزین دزوکسی ریبونوکلئاز

این پماد اگر مطابق دستورالعمل پزشک استفاده شود، معمولا ایمن است و عوارض جانبی ایجاد نمی‌کند. با این حال، ممکن است باعث بروز یک سری عوارض احتمالی خفیف در برخی افراد شود که شامل موارد زیر هستند:

  • قرمزی و التهاب در محل استفاده
  • خارش یا حساسیت پوستی
  • پرخونی موضعی در محل زخم (در موارد نادر)
  • واکنش آلرژیک مانند کهیر، تنگی نفس یا تورم صورت، زبان، دهان، گلو و لب‌ها (در موارد نادر) 

بیشتر بدانید: پماد نیتروفورازون

تداخل دارویی فیبرینولیزین موضعی

پماد فیبرینولیزین برای استفاده موضعی طراحی شده و به دلیل جذب محدود در گردش خون، معمولا تداخل دارویی ایجاد نمی‌کند. با این حال، بهتر است برای جلوگیری از هرگونه تداخل، لیست داروهای شیمیایی و گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. داروهایی که باید با احتیاط به طور همزمان با فیبرینولیزین موضعی مصرف شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • کرم‌ها، پمادها و ژل‌های موضعی دیگر
  • داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین یا هپارین
  • آنزیم‌های موضعی دیگر مانند کلاژناز

بیشتر بدانید: پماد سیلور سولفادیازین

راهنمای مراجعه به پزشک

پماد فیبرینولیزین یکی از داروهای موضعی و ترمیم‌کننده برای درمان زخم، سوختگی‌های سطحی و آسیب‌های پوستی خفیف است. این پماد با بهره‌گیری از 2 آنزیم خاص به پاکسازی زخم‌ها و از بین بردن بافت مرده سطح پوست کمک می‌کند که نتیجه آن، تسریع ترمیم بافت است. 

با وجود اینکه فیبرینولیزین موضعی عوارض احتمالی ناچیزی دارد، اما آن را باید تحت نظر پزشک و مطابق با دستورالعمل او استفاده کنید. ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با موارد مصرف، عوارض و نحوه صحیح استفاده از پماد Fibrinolysin آشنا کردیم. 

شما می‌توانید برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی فیبرینولیزین موضعی متناسب با شرایط خاص خود به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

پماد فیبرینولیزین برای چی خوبه؟

این پماد برای از بین بردن بافت مرده ناشی از سوختگی‌های جزئی، زخم‌های سطحی، اسکار و التهاب دهانه رحم و واژن تجویز می‌شود.

عوارض مصرف بیش از حد پماد فیبرینولیزین چیست؟

اگر بیش از حد از فیبرینولیزین موضعی استفاده کنید، می‌تواند باعث بروز تحریکات پوستی، مشکل تنفسی یا از دست دادن هوشیاری (غش کردن) شود.

پماد فیبرینولیزین برای جوش صورت مناسب است؟

این پماد برای درمان جوش صورت مناسب نیست؛ زیرا رفع جوش‌های صورت با داروهای ضد التهابی امکان‌پذیر است، اما فیبرینولیزین موضعی نوعی داروی تجزیه‌کننده فیبرین محسوب می‌شود که به درمان زخم و اسکار ناشی از سوختگی‌های سطحی کمک می‌کند.

منابع: drugbank | .sciencedirect

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها