هورمون های زنانه و اثرات آن ها

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

استروژن، پروژسترون، تستوسترون و هورمون های تحریک کننده غدد لنفاوی از جمله هورمون های بدن هستند که در رشد، تولید مثل، قاعدگی، باروری، میل جنسی، استخوان ها و سلامت عمومی تاثیر بسیاری می گذارند. 

هورمون های جنسی چه هستند؟

هورمون های جنسی، موجب شکل گرفتن ویژگی های زنانه مانند پستان، تنظیم چرخه قاعدگی، دستگاه تولید مثل، رشد استخوان ها و عضلات می شود و آن ها را حفظ می کنند. هورمون های جنسی در بدن نقش مهمی دارند که از جمله آن ها می توان به بلوغ و رشد جنسی، تولید مثل، میل جنسی، واکنش های التهابی، رشد مجدد مو، توزیع چربی بدن، تنظیم سطح کلسترول خون، تنظیم رشد استخوان و عضلات اشاره کرد.

انواع هورمون های جنسی زنانه چیست؟

مهم ترین تولید کننده های هورمون جنسی، غده های جنسی (تخمدان و بیضه) هستند. این هورمون ها در بافت های دیگری مانند غدد فوق کلیوی، کبد و … تولید می شوند. دو هورمون اصلی زنانه استروژن و پروژسترون هستند. تسترون به عنوان هورمون مردانه شناخته می شود، اما خانم ها نیز کمی از آن تولید می کنند.

بیشتر بخوانید: معایب هورمون درمانی در یائسگی

هورمون های جنسی زنانه
بررسی هورمون های زنان

استروژن 

این هورمون یکی از مهم ترین هورمون های پیام رسان زنانه است که در رشد جنسی و تولید مثل اهمیت بسیاری دارد. استروژن بیشتر در تخمدان ها تولید می شود؛ اما غدد فوق کلیوی و سلول های چربی نیز کمی استروژن تولید می کنند. این هورمون ها توسط جریان خون در مایعات بدن حرکت کرده و با انواع بافت های بدن ارتباط برقرار می کنند. استروژن باعث رشد دستگاه تولید مثل زنان و ویژگی های زنانه مانند بزرگ شدن سینه ها و صدای ظریف زنانه می شود.

بیشتر بخوانید:هورمون دوپامین چگونه ترشح میشود؟

پروژسترون

این هورمون نیز در چرخه قاعدگی و توانایی باروری زنان نقش مهمی دارد. کمبود هورمون پروژسترون منجر به مشکلات جنسی و اختلالات هورمونی جنسی مانند قاعدگی های نامنظم، ناباروری و احتمال بروز مشکلات در دوران بارداری می شود. پروژسترون همچنین تاثیر بیش از حد هورمون استروژن اضافی در مردان و زنان را به تعادل می رساند، به همین جهت یک هورمون تنظیم کننده است. 

پروژسترون را تخمدان ها، غدد فوق کلیوی و جفت تولید می کنند. سطح این هورمون پس از تخمک گذاری به بیش از دو برابر افزایش پیدا می کند. این هورمون به ثبات و تعادل چرخه قاعدگی کمک می کند.

همچنین بخوانید: آزمایش پروژسترون سرم؛ کاربرد، عوارض و نتایج تست

تستوسترون

با اینکه تستوسترون در واقع یکی از هورمون های اصلی مردانه است، اما در بدن زنان نیز کمی تولید می شود. این هورمون در تخمدان ها و غدد فوق کلیوی زنان تولید می شود و در جریان خون آزاد می شود. تستوسترون باعث تراکم استخوان، تولید سلول های خونی جدید، میل جنسی و تنظیم خلقیات زنان می شود. همچنین اثر ترکیبی این هورمون با استروژن منجر به رشد، ترمیم و نگه داری بافت های تولید مثل زنان می شود.

علت کمبود استروژن چیست؟

عوامل کمبود استروژن در زنان عبارتند از یائسگی، اختلالات تیروئید، سوء تغذیه، اختلال عملکرد غده هیپوفیز، سیستم ایمنی ضعیف بدن، بی اشتهایی، اختلال طولانی مدت بیماری های کلیه، سندرم ترنر، ورزش بیش از حد، نقص ژنتیکی و هر شرایطی که به تخمدان ها آسیب برساند.

بیشتر بخوانید: چگونه جوش های هورمونی را از بین ببریم؟

چگونه استروژن را افزایش دهیم؟

راهکارهای افزایش سطح استروژن بدن شامل مصرف مواد غذایی غنی از استروژن، ترک مصرف سیگار، پرهیز از انجام ورزش سنگین، کاهش مصرف قند و مصرف مناسب قهوه می شود.

چگونه پروژسترون را افزایش دهیم؟

روش های مختلفی برای افزایش هورمون پروژسترون وجود دارد. برخی از این روش ها عبارتند از کنترل میزان استرس، مصرف مواد غذایی سرشار از روی، افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین ب و ث. در صورتی که قصد بارداری دارید، بهترین روش هورمون درمانی است.

هورمون های جنسی زنانه
تزریق هورمون های زنانه

همچنین بخوانید: علائم پریودی و 10 نشانه آن + نکات مهمی که دختران باید بدانند

روش طبیعی حفظ تعادل هورمون های بدن چیست؟

  • استفاده از غذاهای غنی از فیبر مانند میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس دار
  • منابع گیاهی غنی از استروژن مانند دانه سویا، نخود و عدس
  • اسیدهای چرب حیاتی مانند امگا 3، روغن زیتون و ماهی
  • مکمل های غذایی حاوی ب کمپلکس
  • فعالیت های ورزشی منظم و روزانه
  • کنترل استرس 
  • خواب شبانه کافی

داروی تنظیم هورمون زنانه چیست؟ 

خانواده های دارویی برای درمان اختلالات هورمونی بسیار متونع بوده و پزشک با توجه به شرایط بیمار داروی مناسب را تجویز می کند. برای درمان اختلالات هورمونی از داروهایی مانند قرص های ضد بارداری (LD)، یاسمین، مارولون، دیان، سیپروترون کامپاند، اتسیترون و … برای زنان استفاده کرد.

درمانکده برای بهبود و تسریع روند درمان بیماران، با همکاری بهترین پزشکان این حوزه، امکان نوبت دهی اینترنتی برجسته ترین پزشکان متخصص، فوق تخصص و پروفسور متخصص زنان در تهران را فراهم کرده است.

برای انتخاب پزشک خوب زنان و زایمان بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب برای دریافت نوبت، به لیست بهترین پزشکان زنان مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب نوبت خود را آنلاین رزرو کنید.

بیشتر بخوانید: برای خارش واژن چیکار کنیم؟

[sibwp_form id=7]

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای‌ها 53

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

11 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
تمنا
تمنا
9 ماه قبل

کدامش باعث افرزات زیاد عنق میشود

شهر
تهران
تقوا افغان
تقوا افغان
1 سال قبل

سلام: معلومات په پښتو کی لیکې دیری کسان په دری نه پوهیږی.

تقوا افغان
تقوا افغان
1 سال قبل

باید معلومات به پشتو باشد

Soso
Soso
10 ماه قبل
پاسخ به  تقوا افغان

برو تو سایت های افغانی دنبال پشتو بگرد این سایت ایرانیه اگ فارسی بلد نیستی برو یاد بگیر. ریختید ایران دو روز دیگه ادعا می کنید باید ماهم پشتو حرف بزنیم.

شهر
تهران
خانم رشیدی
خانم رشیدی
15 ساعت قبل
پاسخ به  Soso

دقیقا افغانی ها هیچ حقی ندارند که دستور بدن که این کار رو بکن اون کار رو نکن

شهر
شیراز
فاطمه
فاطمه
1 سال قبل

با سلام و احترام
برای مصرف قرص هورمونی استروژن و پروژسترون که به پیشنهاد پزشکم بهتر است نصف قرص را مصرف کنم در صورتیکه قرص خط دار نیست آیا نصف کردن این دو دارو مشکلی دارد یا خیر؟

شهر
شیراز
اشکان
اشکان
1 سال قبل

سلام وقت بخیراستفاده قرص استرادیول والرات برای مردان آیا باعث بروز حس زنانه میشود؟

شهر
تهران
تیم پزشکی درمانکده
تیم درمانکده
پاسخ به  اشکان

سلام اشکان جان.این قرص به عنوان جایگزین استروژن استفاده میشه.و میتونه علائمی ایجاد کنه.پس باید از مصرف سر خود اون خودداری بشه.علائمی مثل نازک شدن صدا ژنیکوماستی و… میتونه اتفاق بیوفته.امیدوارم همیشه سلامت باشید.

تمنا
تمنا
1 سال قبل

سوالی مه این است که رشتی مودبدنم زیاداست چرا

تمنا
تمنا
1 سال قبل

سوالی مه این است که رشتی مودبدنم زیاداست چرا

حسینی
حسینی
1 سال قبل

سلام خسته نباشید دختری ۱۵ ساله دارم که پریود نمیشه دکتر ازمایش هورمونی نوشت و قرص استروژن کونژوگه تجویز کرد گفت شش ماه مصرف کنه اگه پریود شد بیایی قرص دیگه ای هم تجویز کنم ۵۰ دونه خورده ولی پریود نشده در این مدت موهای زائد بدنش وپستانهاش رشد کرده خواستم بپرسم این تجویز درسته خواهش راهنمایی بکنی