مضرات فست فود چیست؟ عوارض خطرناک مصرف غذاهای آماده در کوتاه و بلند مدت

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

این روزها فست فود به دلیل طعم دلپذیر و دسترسی آسان، به سبد غذایی بسیاری از افراد راه پیدا کرده و به بخشی از سبک زندگی آن‌ها تبدیل شده‌ است. اما عوارض مصرف مکرر فست فود فراتر از تصور است و از افزایش وزن و بیماری‌ قلبی گرفته تا افسردگی و اضطراب را در برمی‌گیرد. اگر می‌خواهید با تاثیراتی که این غذا روی سلامتی‌تان دارد آشنا شوید، این مقاله از مجله سلامت درمانکده را تا انتها بخوانید. در این مطلب سعی می‌کنیم مهم‌ترین مضرات فست فود را بررسی کنیم.

مضرات فست فود برای زنان و مردان

مضرات فست فود برای بدن به ۲ دسته کوتاه‌مدت و بلندمدت تقسیم می‌شود.

عوارض فست فود در کوتاه‌مدت

فست فودها معمولا حاوی قند، نمک و چربی ناسالم زیادی هستند. زمانی که فست فود می‌خورید، واکنش بدن‌تان به این ترکیبات به طیف وسیعی از اثرات کوتاه‌مدت منجر می‌شود. این اثرات عبارت‌اند از:

۱. افزایش قند خون

فست فود به سرعت تجزیه می‌شود و به دلیل داشتن کربوهیدرات تصفیه‌شده به سرعت قند خون را بالا می‌برد. این اتفاق به‌نوبه‌خود سطح انسولین را به طور غیر طبیعی افزایش می‌دهد و در نهایت به افت قند خون منجر می‌شود. در نتیجه، در مدت کوتاهی پس از صرف غذا احساس خستگی و گرسنگی می‌کنید.

۲. افزایش فشار خون

یک مطالعه کوچک نشان داد که مصرف غذاهای سرشار از سدیم (نمک) می‌تواند فورا بر عملکرد صحیح رگ‌های خونی تاثیر بگذارد. همچنین با احتباس مایعات در بدن مرتبط است.

بیشتر بدانید: عوارض حذف نان و برنج

۳. افزایش التهاب

فست فود می‌تواند التهاب را در سراسر بدن افزایش دهد. در یک مطالعه مشاهده شد مصرف یک وعده فست فود سرشار از چربی اشباع باعث افزایش التهاب راه هوایی در افراد مبتلا به آسم می‌شود. این التهاب به عنوان محرک حملات آسم عمل می‌کند.

۴. کاهش دریافت مواد مغذی ضروری

فست فود‌ها معمولا حاوی میوه و سبزی تازه نیستند. اگر به طور مکرر این نوع غذاها را بخورید، ممکن است در طول روز میوه و سبزی کافی مصرف نکنید. این موضوع باعث می‌شود فیبر مورد نیاز بدن‌تان را تامین نکنید.

۵. پرخوری

فست فود بسیار خوش‌طعم است و به سرعت مرکز پاداش را در مغز فعال می‌کند. در نتیجه، تمایل برای خوردن غذاهای فرآوری‌شده را افزایش می‌دهد. در یک مطالعه روی ۱۵ بزرگسال مشاهده شد که یک روز زیاده‌روی در مصرف غذاهای پرچرب روی حساسیت به انسولین تاثیر منفی دارد و به پرخوری منجر می‌شود.

اینفوگرافی در مورد مضرات فست فود در کوتاه‌مدت
مصرف فست فود حتی در کوتاه‌مدت می‌تواند تاثیرات مخربی بر بدن داشته باشد.

مضرات خوردن فست فود در بلندمدت

شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد خوردن منظم فست فود می‌تواند به سلامتی آسیب برساند و مشکلات زیر را ایجاد کند:

۱. ناراحتی گوارشی

بیشتر فست فودها دارای فیبر بسیار کمی هستند. متخصصان پیروی از رژیم‌های غذایی کم‌فیبر را با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های گوارشی مانند یبوست و بیماری دیورتیکولار و همچنین کاهش باکتری‌های سالم روده مرتبط می‌دانند.

بیشتر بدانید: رژیم غذایی برای لاغری

۲. تضعیف سیستم ایمنی

محققان در یک مطالعه تاثیر رژیم غذایی غربی را بر سیستم ایمنی بررسی کردند و متوجه شدند که این رژیم غذایی می‌تواند سطح التهاب را در بدن بالا ببرد و خطر ابتلا به عفونت، سرطان و مشکلات خود ایمنی را افزایش دهد. رژیم‌غذایی غربی حاوی مقدار زیادی قند، نمک و چربی اشباع است.

۳. مشکلات حافظه و یادگیری

محققان با انجام یک مطالعه توانستند ارتباط بین رژیم‌های غذایی سرشار از چربی‌ اشباع و کربوهیدرات‌ ساده را با مشکلات مرتبط با حافظه و یادگیری نشان دهند. علاوه بر این، مشخص شده است که این نوع رژیم‌های غذایی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون را افزایش می‌دهند.

۴. آلرژی و مشکلات تنفسی

شواهد به‌دست‌آمده از یک تحقیق نشان می‌دهد که بین مصرف فست فود و افزایش خطر ابتلا به آسم، رینوکونژونکتیویت و اگزما ارتباط وجود دارد.

۵. بیماری قلبی

به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، پیروی از رژیم غذایی سرشار از نمک به افزایش فشار خون منجر می‌شود و فرد را مستعد حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری کلیوی یا بیماری قلبی می‌کند. FDA همچنین به این موضوع اشاره می‌کند که رژیم غذایی سرشار از چربی ترانس سطح کلسترول بد (LDL) را افزایش و سطح کلسترول خوب (HDL) را کاهش می‌دهد.

بیشتر بدانید: صبحانه رژیمی خوشمزه شکم آب کن

۶. چاقی

فست فودها اغلب حاوی مقدار زیادی کالری هستند. اگر کالری دریافتی شما بیشتر از نیاز بدن‌تان باشد، به تدریج وزن اضافه می‌کنید و چاق می‌شوید. چاقی خطر ابتلا به طیف وسیعی از بیماری‌های جدی را افزایش می‌دهد.

اینفوگرافی در مورد مضرات فست فود در درازمدت
اگر در مصرف فست فود زیاده‌روی کنید، در معرض خطر ابتلا به چاقی و بیماری‌های مزمن قرار می‌گیرید.

بیشتر بدانید: حذف قند از رژیم غذایی

۷. مشکلات پوستی

تحقیقات در مورد مضرات فست فود برای پوست نشان می‌دهد که مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات تصفیه‌شده و چربی ناسالم با آکنه مرتبط است. در مقابل، میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای حاوی چربی سالم (مثل ماهی و روغن زیتون) می‌توانند از بروز آکنه پیشگیری کنند.

۸. تغییر هورمون‌ها

یک مطالعه نشان داد که غذاهای فرآوری‌شده فتالات دارند. فتالات‌ها مواد شیمیایی خاصی هستند که می‌توانند عملکرد هورمون‌ها را در بدن مختل کنند. مواجهه بیش‌ازحد با این مواد شیمیایی ممکن است به مشکلات تولید مثلی منجر شود و روی رشد جنین تاثیر بگذارد.

بیشتر بدانید: گلوتن چیست و چه مضراتی دارد؟

۹. افسردگی و اضطراب

زیاده‌روی در مصرف فست فود روی سلامت روان تاثیر دارد و شما را مستعد ابتلا به افسردگی و اضطراب می‌کند. در یک مطالعه روی ۳۲۲ مرد و ۳۲۲ زن بالاتر از ۳۰ سال مشاهده شد که مصرف غذاهای سالم مثل سبزیجات برگ‌دار، آجیل و ماهی با بهبود خلق‌وخو مرتبط است؛ در حالی که خوردن فست فود اثر عکس دارد. به گفته محققان، تاثیر منفی فست فود روی زنان در مقایسه با مردان به طور قابل‌توجهی بیشتر است.

مضرات فست فود برای کودکان و نوجوانان

کودکان و نوجوانانی که در مصرف فست فود زیاده‌روی می‌کنند با مشکلات زیر مواجه می‌شوند:

  • اضافه وزن و چاقی: فست فودها اغلب بسیار پرکالری هستند. در نتیجه، مصرف مداوم آن‌ها به انباشته شدن چربی در بدن منجر می‌شود.
  • کمبود مواد مغذی: فست فودها نمی‌توانند فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین کنند.
  • اختلال در رشد استخوان‌ها: از آنجا که فست فودها فاقد کلسیم و ویتامین D هستند، مصرف مداوم آن‌ها می‌تواند رشد استخوانی را مختل کند و خطر ابتلا به پوکی استخوان را در آینده افزایش دهد.
  • عادت‌های غذایی ناسالم: از سایر مضرات فست فود برای نوجوانان و کودکان می‌توان به عدم درک آن‌ها از تغذیه سالم اشاره کرد. به عبارت دیگر، مصرف مداوم فست فود وابستگی به خوردن غذاهای ناسالم را تداوم می‌بخشد و باعث می‌شود فرد نحوه تهیه غذای سالم و متعادل را در خانه یاد نگیرند.
یک پسر بچه در حال خوردن ساندویچ
مصرف زیاد فست فود برای سلامت کودکان و نوجوانان مضر است.

بیشتر بدانید: فواید حذف روغن از رژیم غذایی

یادگیری عادت‌های غذایی سالم از سنین پایین بسیار مهم است. کودکان از والدین و اطرافیان خود الگو می‌گیرند. اگر شما به عنوان پدر یا مادر غذاهای سالم بخورید، فرزندتان هم به این کار تشویق می‌شود.

گفتگو هم نقش مهمی در آموزش کودکان و نوجوانان دارد. وقتی والدین و مربیان فواید غذاهای سالم و مضرات غذاهای ناسالم را با زبان ساده و صمیمی توضیح می‌دهند، کودکان بهتر این مفاهیم را درک کرده و انگیزه بیشتری برای انتخاب‌ غذاهای سالم پیدا می‌کنند.

به علاوه، کودکان و نوجوانان احتمالا با دیدن عکس مضرات فست فود به‌ویژه تصاویر مرتبط با چاقی و اضافه‌وزن به خوبی متوجه می‌شوند که مصرف بی‌رویه این غذاها چگونه می‌تواند به انباشت چربی در بدن منجر شود و احتمال ابتلا به مشکلات جدی مانند دیابت و بیماری قلبی را افزایش دهد.

بیشتر بدانید: گیاه خواری

کلام پایانی

مصرف مداوم فست فود می‌تواند مشکلات جدی برای سلامت جسم و روان ایجاد کند. این نوع غذا به دلیل داشتن کالری، چربی و نمک زیاد خطر ابتلا به چاقی، بیماری‌ قلبی، دیابت نوع ۲ و مشکلات گوارشی را افزایش می‌دهد. همچنین از آنجا که فاقد مواد مغذی ضروری است، رشد جسمی و ذهنی کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و به اختلال در تمرکز، حافظه و یادگیری منجر می‌شود.

مشاوره با متخصص تغذیه برای داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل ضروری است. متخصص تغذیه می‌تواند یک برنامه غذایی مناسب برایتان تنظیم کند و راهنمایی‌های لازم برای جایگزین کردن غذاهای ناسالم با گزینه‌های سالم را ارائه دهد.

اگر برای بهبود تغذیه خود و خانواده‌تان به کمک نیاز دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

هفت ضرر مهم فست فودها چیست؟

مهم‌ترین عوارض خوردن فست فود عبارت‌اند از: چاقی، مشکلات گوارشی، بیماری قلبی، تضعیف سیستم ایمنی، آکنه، تغییر هورمون‌ها و افسردگی.

آیا فست فود برای زنان باردار مضر است؟

بله. مصرف مکرر فست فود می‌تواند برای سلامت مادر و جنین مشکلات جدی ایجاد کند. افزایش وزن بیش‌ازحد، کمبود مواد مغذی ضروری، فشار خون بالا و مختل شدن رشد جنین از مهم‌ترین مضرات فست فود در بارداری هستند.

مضرات فست فود برای بدنسازی چیست؟

زیاده‌روی در مصرف فست فود به تجمع چربی در بدن منجر می‌شود و دستیابی به فرم عضلانی ایده‌آل را دشوار می‌کند. همچنین باعث می‌شود فرد پروتئین و سایر مواد مغذی ضروری برای رشد عضلات و تقویت آن‌ها را به اندازه کافی دریافت نکند.

منابع: medicalnewstoday, healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها