کک و مک به لکههای کوچک قرمز تا قهوهای رنگی گفته میشود که در نواحی مختلف بدن تشکیل میشوند. این عارضه در افراد سفیدپوست بیشتر از افراد رنگینپوست اتفاق میافتد و در حال حاضر جزو ترندهای زیبایی محسوب میشود. در این مقاله از مجله درمانکده به این سوال پاسخ میدهیم که کک و مک صورت چیست و انواع مختلف آن کداماند و آیا کک و مک درمان دارد یا خیر؛ با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
کک و مک صورت از چیست؟
کک و مک یا Freckles، لکههای ناهماندازه کوچک و بزرگی هستند که رنگ آنها ممکن است تیره یا روشن باشد. این لکهها مسطح هستند و برآمدگی ندارند. کک و مک روی دست، بازو و صورت ممکن است ایجاد شود، اما بیشتر روی گونهها و دماغ ظاهر میشود. کک و مک در کودکان بیشتر اتفاق میافتد و معمولا تا سنین ۲۰ سالگی ادامه پیدا میکند. از این سن به بعد با رعایت مراقبتهای پوستی، استفاده از کرم ضد آفتاب و دوری از نور مستقیم خورشید میتوان از این عارضه جلوگیری کرد. البته اگر این عارضه ژنتیکی باشد، نیاز به مداخله پزشکی دارد و فرد در صورت تمایل میتواند با پزشک زیبایی برای از بینبردن این لکهها مشورت کند.
انواع کک و مک صورت
دو نوع کلی Freckles وجود دارد که هر دو مسطح هستند، اما از جهاتی با هم تفاوت دارند:
۱. افلید
- این نوع کک و مک در اثر عوامل ژنتیکی ایجاد میشود.
- لکهها در ابتدا از سن ۲ تا سه سالگی شروع میشوند و بعد با افزایش سن از بین میروند.
- قرارگرفتن در معرض نور خورشید باعث بیشترشدن و پررنگترشدن لکهها میشود.
- معمولا روی بازوها، سینه، صورت و گردن ایجاد میشوند.
- لکهها به رنگ قرمز یا قهوهای تیره و روشن هستند.
- ابعاد لکهها گاهی یک یا ۲ میلیمتر میشود.
- ایجاد لکهها الگوی مشخصی ندارد.
- این لکهها با سردشدن هوا ممکن است از بین بروند.
۲. لنتیژین خورشیدی
- به لنتیژین خورشیدی لکههای کبدی، لکههای پیری یا لکههای خورشیدی گفته میشود.
- لنتیژین خورشیدی در افراد بالای ۵۰ سال ایجاد میشود.
- لکههای لنتیژین خود به خود از بین نمیروند.
- این لکهها با الگو و مرزهای مشخصی ایجاد میشوند.
- لنتیژین در نقاطی چون کمر، صورت، سینه، ساق دست و پاها که در معرض نور خورشید قرار دارند، ایجاد میشود.
- رنگ این لکهها از زرد تا قهوهای متغیر است.
- این لکهها با نور آفتاب ارتباط مستقیم دارند.
روش درمان کک و مک صورت چیست؟
اگر از کک و مکهای روی صورت، دست و بازوهایتان خسته شدهاید میتوانید برای از بینبردن آنها از روشهای مختلف پزشکی کمک بگیرید. توجه کنید که این لکهها تنها به کمک روشهای پزشکی از بین میروند و نمیتوان با روشهای خانگی آنها را از بین برد. در ادامه به معرفی روشهای رفع این عارضه پوستی میپردازیم:
۱. کرم، صابون و لایهبردارها
استفاده از کرم و محصولات موضعی مثل صابون و لایهبردارها جزو روشهای درمان کک و مک صورت است که صبر زیادی را میطلبد. اگر این روش را انتخاب میکنید، باید صبور باشید تا به نتیجه دلخواه خود برسید. این محصولات تولید ملانین پوست را کاهش میدهند و از این طریق باعث کاهش لکهها میشوند.
بیشتر بدانید: نابودی لک صورت + بهترین روش های درمان
بهترین کرم برای رفع این عارضه، محصولی است که حاوی هیدروکینون، رتینوئيد و کوجیکاسید باشد. این محصولات را باید تحتنظر متخصص پوست و زیبایی مصرف کنید تا نتیجه داشته باشند و استفاده خودسرانه آنها میتواند شرایط را برای شما بدتر هم بکند. به خاطر داشته باشید که بهترین کرم برای جلوگیری و کنترل کک و مکها، کرم ضد آفتاب مناسب پوست شما است.
لایهبردارهای شیمیایی که حاوی ترکیباتی چون گلیکولیک اسید هستند، با پاکسازی عمیق پوست و نفوذ به لایه میانی آن باعث کاهش لکههای Freckles میشوند. در دوره استفاده از لایهبردارها، استفاده از آبرسان و کرم ضد آفتاب مناسب الزامی است.
۲. لیزر
لیزر را میتوان بهترین روش از بینبردن کک و مک دانست. در این روش لکهها به سرعت و در طی چند جلسه از بین میروند و احتمال بروز عارضه بعد از درمان بسیار پایین است. نکته مهم در مورد درمان لیزر کک و مک، رعایت دقیق مراقبتهای بعد از درمان است.
۳. میکرونیدلینگ
در این روش از دستگاهی استفاده میشود که سری آن تعداد زیادی سوزن ظریف دارد. این سوزنها پس از قرارگیری روی پوست، به آرامی روی آن میچرخند و به لایههای درونی پوست وارد میشوند. این کار کلاژنسازی را در پوست تحریک کرده و باعث از بینرفتن لکهها میشود. میکرونیدلینگ عارضه خاصی ندارد و بعد از آن برای مدت کمی پوست قرمز میشود.
۴. مزوتراپی
در روش مزوتراپی ترکیبات مغذی و روشنکننده نظیر هیالورونیک اسید، ویتامینها و مواد معدنی مختلف از طریق سوزن مستقیما به پوست تزریق میشوند. این ترکیبات در کنار آبرسانی پوست و از بینبردن چین و چروکها باعث کمرنگشدن این عارضه میشوند. تعداد جلسات مزوتراپی را پزشک با درنظرگرفتن شدت و وسعت لکهها تعیین میکند.
درمان کک و مک با لیزر چگونه است؟
در این روش پرتوهای بیضرری به لکهها تابانده میشود و آنها را روشن میکند. قبل از تاباندن پرتوهای لیزر، مواد بیحسی روی صورت گذاشته میشود تا حین درمان درد و احساس ناخوشایندی نداشته باشید. برای از بینبردن کامل لکهها حداقل ۲ جلسه درمان لیزر لازم است. لیزر کک و مک معمولا با عوارضی چون قرمزی، تورم، التهاب،پوستهریزی و سوزش همراه است. بعد از انجام لیزر باید مراقبتهای زیر را انجام دهید تا نتیجه بگیرید:
- حتیالامکان در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.
- حتما از ضد آفتاب مناسب و کلاه آفتابی استفاده کنید.
- از کرم ترمیمکننده برای جلوگیری از ایجاد زخم بعد از لیزر کمک بگیرید.
با مشاهده عکس قبل و بعد لیزر کک و مک، میتوانید نتایج این روش درمانی را بهتر درک کنید.
روش رفع کک و مک صورت در خانه
از بینبردن کامل لکههای Freckles در خانه امری غیرممکن است و روشهای خانگی تنها به کمرنگشدن لکهها کمک میکنند. این روشها را میتوانید با مشورت پزشک خود، در کنار روشهای درمانی دیگر برای از بینرفتن این عارضه امتحان کنید:
- ماسک عسل و آبلیمو
- ماساژ روغن نارگیل
- ماسک عسل و دارچین
- ماسک شیر و زردچوبه
- ماسک حنا و سدر
- ماسک ژل آلوئهورا
بیشتر بدانید: علت ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست؛ چگونه آن را از بین ببریم؟
کمبود کدام ویتامین باعث کک و مک میشود؟
ویتامینها به خصوص ویتامینهای گروه B جزو ویتامینهای ضروری برای سلامت پوست و موها هستند. نتیجه تحقیقات مختلف نشان داده که کمبود ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین B9 و B12 باعث افزایش تولید ملانین در پوست و ایجاد لکه در آن میشود. بنابراین میتوان گفت که کمبود ویتامینهای گروه B با ایجاد Freckles ارتباط دارد.
چه غذاهایی باعث کک و مک میشود؟
در مورد ارتباط رژیم غذایی با کک و مک صورت، اطلاعات دقیق و موثقی وجود ندارد. یعنی نمیتوان مشخص کرد که خوردن یک سری غذاها باعث ایجاد این عارضه روی بازو، صورت یا دستها میشود. با این حال میتوان گفت که مصرفنکردن غذاهای سالم، میوهها و سبزیجات و مصرف زیاد فستفود و غذاهای چرب با کاهش ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن به ایجاد این لکهها کمک میکند.
بیشتر بدانید: علت ایجاد لکه های ناگهانی روی پوست
پیشگیری از ایجاد
راهکارهای زیر تاثیر زیادی در جلوگیری و کنترل لکههای Freckles دارد:
- در طول روز حتی اگر هوا ابری باشد، از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- اگر در فضای آزاد کار میکنید، هر ۲ ساعت باید ضد آفتاب را تمدید کنید در غیر اینصورت نیازی به تمدید ضد آفتاب نیست.
- ضد آفتابهای فیزیکال و فاقد رنگ بهترین گزینه برای استفاده روزانه هستند.
- از کلاه آفتابی و عینک ضد آفتاب استفاده کنید.
- برای دور چشم و دستها از ضد آفتاب مخصوص این نواحی استفاده کنید.
- فیشال و پاکسازی ماهانه پوست انجام دهید.
- برای درمان مشکلات پوستی حتما با پزشک مشورت کنید.
- از مصرف محصولات و کرمهای بینام و نشان و فاقد اعتبار خودداری کنید.
- از برنزهکردن بپرهیزید.
سخن پایانی
در این مقاله از مجله پزشکی درمانکده به بررسی انواع کک و مک صورت و روشهای از بینبردن آنها پرداختیم. لکههای Freckles خطرناک نیستند و تنها از نظر زیبایی ممکن است باعث رنجش خاطر شما شوند. اگر به دنبال درمان کک و مک صورت خود هستید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
ژنتیک و نور آفتاب دو دلیل اصلی بروز این عارضه هستند.
کک و مک با حنا روش ترندی برای ایجاد Freckles روی صورت است که جنبه زیبایی دارد.
با روشهای پزشکی شامل لیزر، میکرونیدلینگ، مزوتراپی، روش کرایوسرجری و استفاده از کرمهای مخصوص میتوان این لکهها را از بین برد.
خیر. روشهای خانگی کک و مکهای صورت را به طور کلی از بین نمیبرند.
لیزر، کمعارضهترین روش درمان Freckles است و درصد رضایت بالایی دارد.
منظور از کک و مک بارداری، لکههای کلوآسما است که در اثر تغییرات هورمونی این دوره ایجاد میشوند و با این عارضه کاملا متفاوت هستند.
منابع: healthline | webmd