قرمزی چشم (Redness of the Eye)، که به آن چشم خونآلود (Bloodshot Eyes) نیز گفته میشود، به دلایل مختلفی ایجاد شده و میتواند نشاندهنده انواع مشکلات سلامتی باشد. در حالی که برخی از این مشکلات بیضرر هستند، برخی دیگر جدی بوده و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارند.
بیشتر مشکلات جدی چشمی زمانی رخ میدهند که علاوه بر قرمزی، درد یا تغییر در بینایی نیز وجود داشته باشد. در ادامه این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی دلایل قرمز شدن چشمها و روشهای درمان آن میپردازیم. علاوه بر این، میتوانید شکل دقیق قرمزی چشم در عکس را نیز مشاهده کنید.
قرمزی چشم از چیست؟
همانطور که اشاره شد، دلایل مختلفی میتوانند باعث قرمز شدن چشمها شوند. در ادامه علت قرمز شدن چشمها در شرایط مختلف را بررسی خواهیم کرد.
۱. آلرژیها
محرکهای شایع آلرژی مانند گرده گل، کپک، گردوغبار و… میتوانند علت قرمز شدن ناگهانی چشم و تورم آنها باشند. اگر علت قرمز شدن چشمها آلرژی باشد، فرد علائم زیر را نیز تجربه خواهد کرد:
- خارش چشم
- حس سوزش در چشمها
- افزایش اشکریزی
- عطسه و آبریزش بینی
بیشتر بدانید: ناخنک چشم
۲. خشکی چشم
اشکها توسط غدد کوچکی که بالای چشمها قرار دارند تولید میشوند. این غدد به محافظت و روانسازی چشمها کمک میکنند. زمانی که چشمهایتان به اندازه کافی اشک تولید نکنند، دچار خشکی چشم میشوید. خشکی چشم بسیار رایج است و مطالعات شیوع آن را بین ۵ تا ۵۰ درصد برآورد کردهاند. این وضعیت بیشتر در زنان، افراد بالای ۵۰ سال، افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند و افرادی که اکستنشن مژه انجام دادهاند، دیده میشود.
سایر علائم قرمزی چشم بعد از اکستنشن مژه یا استفاده از لنزهای تماسی عبارتاند از:
- احساس سوزش، خارش یا سوزنسوزن شدن چشمها
- احساس وجود چیزی در چشم
- حساسیت به نور
- تاری دید بهویژه هنگام مطالعه
بیشتر بدانید:عفونت چشم
۳. التهاب ملتحمه
التهاب ملتحمه (Conjunctivitis) که بهعنوان چشم صورتی (Pink Eye) نیز شناخته میشود، زمانی به وجود میآید که غشای داخلی پلکها و قسمت سفید چشم ملتهب شود. این وضعیت بهطور قابل توجهی مُسری است و بهراحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. این نوع قرمزی چشم در سرماخوردگی شایعتر است؛ زیرا عفونتهای ویروسی یکی از عوامل اصلی بروز التهاب ملتحمه هستند.
۴. بلفاریت
بلفاریت (Blepharitis) زمانی اتفاق میافتد که پلکها دچار التهاب شوند. این وضعیت میتواند باعث قرمز و متورم شدن پلکها یا چشمها شود. برخی از علائم دیگر بلفاریت عبارتاند از:
- خارش چشمها
- احساس سوزش
- حس وجود جسم خارجی در چشمها
- افزایش اشکریزی
- پلکهای پوستهپوسته شده در صبح
- حساسیت به نور
اگر بلفاریت به درستی مدیریت نشود، ممکن است باعث ایجاد علائم جدیتری مانند ریزش مژهها، رشد مژهها در محل نامناسب یا تاری بینایی شود.
بیشتر بدانید: علت درد چشم
۵. قرمزی چشم به علت فشار خون
فشار خون بالا (Hypertension) اغلب هیچ علامتی ندارد. با این حال، یکی از نشانههای این بیماری تهدیدکننده زندگی، قرمزی چشمها است. وقتی فشار خون بیش از حد بالا میرود، رگهای شبکیه سفت و سخت میشوند. آنها به دلیل نداشتن فضای کافی روی یکدیگر میافتند و این میتواند منجر به نشت خون شود که چشمها را قرمز میکند. افزایش فشار در چشمها میتواند باعث تاری یا تغییر شکل در بینایی نیز شود.
۶. قرمزی چشم در بارداری
نوسانات هورمونی، احتباس مایعات و تغییرات در حجم خون میتوانند بر بینایی زنان باردار تاثیر بگذارند. زنان باردار ممکن است تغییراتی مانند تاری دید، قرمزی و خشکی چشمها و افزایش حساسیت به نور را تجربه کنند. این علائم معمولا نگرانکننده نیستند. با این حال، توصیه میکنیم زنان باردار بهطور منظم معاینات چشمی انجام دهند تا وضعیت آنها تحت نظر باشد.
۷. التهاب عنبیه چشم (یووئیت)
التهاب عنبیه چشم (Uveitis) در قسمت میانی چشم ایجاد میشود. عنبیه ناحیهای است که بین سفیدی چشم و شبکیه قرار دارد. علائم این اختلال عبارتاند از:
- دید تار
- قرمزی چشم با درد
- نقاط شناور در چشم
- حساسیت به نور
درمان به موقع این عارضه بسیار مهم است؛ زیرا این وضعیت در صورت عدم مدیریت میتواند منجر به از دست دادن بینایی شود.
بیشتر بدانید: ورم ملتحمه چشم
۸. علت قرمزی چشم در اثر ضربه خوردن
اگر چشم به دلیل ضربه قرمز شود، عروق خونی در چشم شما گشاد (باز) میشوند تا خون بیشتری به محل آسیب برسد و بهبودی سریعتری حاصل شود. این عروق خونی گشاد، علت قرمز شدن چشمها هستند.
۹. علت قرمزی چشم نوزاد
آلرژی، وجود اجسام خارجی در چشم، انواع عفونت، مسدود شدن مجرای اشکی و مواد تحریککننده از جمله عوامل قرمزی چشم کودکان و نوزادان است. علاوه بر علل ذکر شده در بالا، برخی علل دیگر قرمز شدن چشمها شامل موارد زیر است:
- خونریزی زیر ملتحمه
- آبسه پلک
- گلوکوم زاویهبسته
- زخمهای قرنیه
- استفاده از لنز تماسی
- مصرف الکل یا کانابیس
- فوتوکراتیت (به دلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد میشود)
- روزاسه چشمی (یک بیماری پوستی که بیشتر روی گونهها، بینی یا پیشانی تاثیر میگذارد؛ اما میتواند بر چشمها نیز تاثیر بگذارد)
- تریشیا (رشد مژهها به سمت داخل که چشم را تحریک میکند)
بهترین درمان قرمزی چشم
اگر قرمز شدن چشمها ناشی از یک وضعیت خفیف مانند آلرژی، التهاب ملتحمه یا بلفاریت باشد، ممکن است بتوانید علائم خود را در خانه درمان کنید. با این حال، توصیه میکنیم برای رفع قرمزی چشم به یک متخصص چشمپزشکی مراجعه کنید. بهترین روش درمان قرمزی چشم عبارتاند از:
۱. درمان خانگی قرمزی چشم
برای درمان فوری قرمزی چشم در خانه میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- استفاده از کمپرس سرد: گذاشتن کمپرس سرد روی چشمهای بسته و چند بار در روز میتواند به کاهش علائمی مانند قرمز شدن و تورم آنها کمک کند.
- استفاده از اشک مصنوعی: اشکهای مصنوعی که اغلب بدون نسخه موجود هستند میتوانند به تسکین قرمزی چشمها کمک کنند. نگهداری این محصول در یخچال میتواند اثربخش بودن آنها را افزایش دهد.
- استفاده از گلاب: چکاندن یک الی ۲ قطره گلاب برای رفع قرمزی چشم بسیار موثر است.
- دستهای خود را بشویید: بهطور مکرر دستهای خود را بشویید . از لمس چشمان خود یا ناحیه اطراف آن در صورتی که دستان شما تمیز نیستند، خودداری کنید.
۲. درمان پزشکی
درمانهای تجویزی و پزشکی برای چشمهای قرمز شامل موارد زیر است:
- قطرههای چشمی یا قرصهای استروئیدی
- داروهای آنتیبیوتیکی شامل قرصها، قطرههای چشمی یا درمانهای موضعی در اطراف یا داخل چشم
- قطرههای چشمی تجویزی برای شرایط خاصی مانند آلرژی، خشکی چشم یا گلوکوم
- روش لیزری برای درمان گلوکوم حاد
قطره بتامتازون (Betamethasone)، قطره کلرامفنیکل (Chloramphenicol)، قطره سیپلکس (Ciprofloxacin) و قطره نفازولین (Naphazoline) از جمله بهترین قطره برای قرمزی چشم هستند.
بیشتر بدانید: زرد دیدن بعد از خواب
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
در این مقاله به بررسی علل قرمزی چشم و روشهای درمان آن پرداختیم. در نظر داشته باشید که بیشتر علل قرمز شدن چشمها نیاز به توجه فوری پزشکی ندارند. بهتر است زمانی برای درمان قرمز شدن چشمها به پزشک مراجعه کنید که علائم شما بیشتر از یک هفته ادامه داشتهاند، تغییراتی در بینایی خود تجربه میکنید، احساس شدید درد در چشمهای خود دارید و به نور حساس شدهاید.
علاوه بر این، اگر از داروهای رقیقکننده خون مانند هپارین یا وارفارین استفاده میکنید و چشمهایتان قرمز شدهاند، توصیه میکنیم فورا به چشمپزشک مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت درمانکده اقدام کنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله چشم پزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر چشم پزشک از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
قرمز شدن چشمها به خودی خود همیشه خطرناک نیست؛ اما میتواند نشانهای از عفونت، التهاب یا مشکلات جدیتری باشد. در صورت ادامهدار بودن علائم یا بروز درد و تغییرات بینایی، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
قرمز شدن چشمها میتواند به علتهای مختلفی بروز کند از جمله التهاب یا عفونت ملتحمه، خشکی، آلرژی و آسیب به چشمها. همچنین، شرایطی مانند گلوکوم یا زخمهای قرنیه نیز میتوانند باعث قرمز شدن چشمها شوند. در برخی موارد، مصرف الکل یا مواد مخدر نیز میتواند منجر به این وضعیت شود.
قرمز شدن چشمها در کودکان میتواند ناشی از عفونتهای شایع مانند التهاب ملتحمه، آلرژی یا آسیب به چشمها باشد. همچنین، خشکی و وجود اجسام خارجی در چشمها نیز میتوانند باعث بروز این مشکل شوند.
برای درمان قرمز شدن چشمها، ابتدا باید علت آن شناسایی شود. اگر ناشی از عفونت باشد، پزشک ممکن است قطرههای آنتیبیوتیک یا ضد التهاب تجویز کند. در موارد آلرژیک، استفاده از داروهای ضدآلرژی یا اشک مصنوعی میتواند کمککننده باشد و همچنین استراحت و کاهش تماس با عوامل تحریککننده نیز موثر است.
بهترین قطره برای درمان قرمز شدن چشمها بستگی به علت آن دارد. قطرههای آنتیهیستامین مانند آرتیفیکس (Artiflex) برای قرمز شدن ناشی از آلرژی و قطرههای ضد التهاب مانند سلدرین (Shaldrin) برای التهاب توصیه میشوند؛ اما همواره بهتر است قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید.
منبع: