تست استرس ورزش برای تشخیص میزان واکنش قلب طی مدتی که بیشترین و سختترین میزان عملکرد را از خود نشان میدهد، به کار میآید. درباره چیستی و چگونگی تست استرس ورزش، این مقاله درمانکده را از دست ندهید.
تست استرس ورزش چیست؟
در این تست از شما خواسته میشود درحالیکه دستگاه نوار قلب به شما متصل است، ورزش کنید (معمولا روی تردمیل بدوید). پزشک متخصص قلب با این روش میتواند عملکرد قلب را تحت نظارت قرار دهد.
به تست استرس ورزش، تست ورزش یا تست تردمیل هم میگویند.
بیشتر بخوانید: بهترین حرکات برای گرم کردن بدن قبل از ورزش
هدف از انجام تست استرس ورزش چیست؟
هدف اصلی از انجام این تست این است که پزشک بداند آیا قلب در زمان نیاز (مثلا حین ورزش) اکسیژن و ذخیرهی گردش خون کافی دریافت میکند یا خیر.
میتوان این تست را روی کسانی که از درد قفسهی سینه رنج میبرند یا دچار سایر علائم بیماری قلب و عروق هستند انجام داد.
همچنین برای تعیین میزان سلامت بدن از تست استرس ورزش استفاده میشود (بهخصوص اگر بخواهید برنامهی ورزشی جدیدی را امتحان کنید). بدین ترتیب پزشک میتواند به شما بگوید چه میزان از ورزش متناسب با وضعیت سلامت قلب شماست.
اگر بالای 40 سال سن دارید و سیگار میکشید، یا درگیر سایر عوامل پرخطر بیماری قلبی هستید، باید به لیست متخصص قلب مراجعه کنید تا مشخص شود انجام تست استرس ورزش برایتان مناسب است یا خیر.
خطرات تست استرس ورزش
معمولا تستهای استرس بیخطر تلقی میشوند چون در محیط کنترلشده و تحت نظر پزشک انجام میشوند.
با این حال، به ندرت پیش میآید، که خطرات زیر را به دنبال دارند:
- درد قفسهی سینه
- غش کردن
- افتادن
- حملهی قلبی
- نامنظم شدن ضربان قلب
با این حال، خطر بروز این اتفاقات حین انجام تست پایین است زیرا پزشک قبل از شروع تست شما را معاینه میکند. به ندرت پیش میآید که از افراد مبتلا به بیماری شدید قلب و عروق خواسته شود این تست را انجام دهند زیرا خطر بروز مشکل در این افراد بالاست.
آماده شدن برای تست استرس ورزش
قبل از انجام تست، پزشک شما را معاینه میکند و درمورد سابقهی پزشکیتان میپرسد. در این زمان باید علائم خود، بهخصوص درد قفسهی سینه و تنگی نفس، را با پزشک در میان بگذارید.
اگر بیماری یا علامتی دارید که انجام ورزش را با مشکل روبهرو میسازد (مثلا خشکی مفاصل در اثر آرتریت)، به پزشک اطلاع دهید.
درنهایت، اگر دچار دیابت هستید، به پزشک اطلاع دهید زیرا ورزش روی قند خون تاثیر میگذارد. اگر دچار دیابت باشید، پزشک حین ورزش میزان گلوکز خون را هم تحت نظارت قرار میدهد.
(درباره افت قند خون که به تست استرس ورزش ربط دارد بخوانید)
حتما روز انجام تست لباس گشاد و راحت بپوشید. بهترین گزینه، لباس سبکی است که نفس کشیدن در آن برایتان راحت باشد. حتما کفش راحت، مانند کتونی ورزشی، بپوشید.
پزشک متخصص بیماری های قلب و عروق تمام دستورالعملهای لازم برای آماده شدن برای تست را با شما در میان میگذارد. از جمله:
- سه ساعت قبل از تست از خوردن غذا، کشیدن سیگار و نوشیدن نوشیدنیهای کافئیندار بپرهیزید.
- از مصرف بعضی داروها بپرهیزید.
- اگر روز انجام تست با هرگونه مشکل مانند درد قفسهی سینه روبهرو شدید، به پزشک اطلاع دهید.
تنها در صورتی که پزشک از شما بخواهد باید مصرف دارو را قطع کنید.
نحوهی اجرای تست استرس ورزش
قبل از شروع ورزش، دستگاه نوار قلب به شما وصل میشود. چند نوار چسب از زیر لباس به پوستتان چسبانده میشود. پزشک یا پرستار قبل از شروع ورزش ضربان قلب و تنفستان را معاینه میکند. همچنین ممکن است از شما خواسته شود داخل لوله نفس بکشید تا قدرت ششها مشخص شود.
اول آهسته روی تردمیل راه میروید. به مرور زمان سرعت و درجهی تردمیل بالا میرود.
اگر دچار هرگونه مشکل (بهخصوص درد قفسهی سینه، ضعف یا خستگی مفرط) شدید، میتوانید دستور توقف تست را بدهید.
تست تا زمانی ادامه پیدا میکند که پزشک از نتیجه راضی شود. ضربان قلب و تنفس تا مدت کوتاهی بعد از تست تحت نظارت قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: ورزش دیسک کمر بعد از عمل
مراقبتهای بعد از تست استرس ورزش
بعد از انجام تست، به شما آب داده میشود و از شما خواسته میشود استراحت کنید. اگر حین انجام تست فشار خونتان بالا برود، پرستار به معاینهی فشار خون ادامه میدهد.
چند روز بعد از انجام تست، پزشک نتایج را با شما در میان میگذارد. ممکن است نتایج تست حاکی از نامنظم بودن ریتم قلب یا سایر علائمی باشد که خبر از بیماری قلب و عروق (مانند انسداد عروق) میدهد.
اگر پزشک تشخیص دهد شما دچار بیماری قلب و عروق یا سایر مشکلات قلب هستید، درمان را شروع یا آزمایشات بیشتری (مانند تست استرس هستهای) تجویز میکند.
سخن نهایی
درباره تست استرس وزرش و مراقبتها و آمادگی آن خواندید. در همین راستا، برای کسب آگاهی بیشتر درباره تست استرس ورزش یا انجام آن زیر نظر متخصص قلب،از نوبتدهی درمانکده استفاده کنید.
منبع: Healthline