قرص استرومارین (Estromarin) یا قرص استروژن کونژوگه داروی پرکاربردی است که اغلب برای درمان اختلالات هورمونی زنان و گاهیاوقات برای کمک به درمان بعضی از انواع سرطان تجویز میشود. این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی کاربردها، عوارض جانبی و نحوه مصرف این دارو اختصاص دارد. اگر میخواهید در مورد قرص استرومارین اطلاعات بیشتری داشته باشید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
فهرست محتوا
قرص استرومارین کونژوگه برای چیست؟
این قرص حاوی هورمون استروژن است و برای موارد زیر استفاده میشود:
- کمک به کنترل علائم یائسگی (مانند گرگرفتگی و خشکی واژن) که از کاهش تولید استروژن ناشی میشوند
- جلوگیری از تحلیل استخوان یا پوکی استخوان پس از یائسگی (البته داروهای دیگری مثل رالوکسیفن و آلندرونات هم برای این منظور در دسترس هستند که ممکن است خطرات کمتری داشته باشند.)
- درمان انواع خاصی از سرطان پروستات و سرطان سینه
- جایگزینی هورمون استروژن در زنانی که به دلیل هیپوگنادیسم یا نارسایی اولیه تخمدان نمیتوانند هورمون کافی تولید کنند
در ادامه میتوانید عکس قرص استروژن استرومارین را مشاهده کنید:
تجویز قرص استرومارین قبل از انتقال جنین
لقاح آزمایشگاهی (IVF) یک فناوری کمک باروری است که اغلب برای درمان ناباروری و گاهیاوقات برای جلوگیری از انتقال مشکلات ژنتیکی به کودک توصیه میشود. در این روش، تخمک بالغ در محیط آزمایشگاه توسط اسپرم بارور میشود و سپس داخل رحم قرار میگیرد.
قبل از انتقال جنین داروهای مختلفی برای مادر تجویز میشود که یکی از آنها قرص استرومارین است. این قرص به تامین استروژن مورد نیاز بدن، ضخیم شدن دیواره رحم و افزایش شانس لانهگزینی جنین کمک میکند.
بیشتر بدانید: قرص استرادیول والرات
درمان خونریزی غیر طبیعی
پزشکان از قرص استرومارین برای قطع خونریزی رحمی غیر نرمال حاد استفاده میکنند. البته قرص استرومارین برای قطع لکه بینی تجویز نمیشود؛ مگر اینکه بیمار شرایط خاصی داشته باشد.
روش مصرف قرص استرومارین
دوز و بهترین زمان مصرف قرص استرومارین باید با توجه به نوع بیماری شما توسط پزشک مشخص شود. دوز دارو را خودسرانه تغییر ندهید یا از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید. چون این کار میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
شما باید دارو را طبق دستور پزشک همراه با غذا یا با معده خالی مصرف کنید. برای جلوگیری از ناراحتی معده میتوانید آن را با غذا یا بلافاصله بعد از غذا بخورید.
دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای اینکه مصرف Estromarin را فراموش نکنید، آن را هر روز در ساعتهای مشخص بخورید.
اگر این دارو به بهبود وضعیت شما کمک نکرد یا وضعیتتان در حین درمان بدتر شد، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
بیشتر بدانید: قرص مفنامیک اسید
عوارض قرص استرومارین
هر دارویی ممکن است در کنار فوایدی که دارد عوارض جانبی هم ایجاد کند. این موضوع در مورد Estromarin هم صدق میکند. از شایعترین عوارض این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناراحتی معده
- حالت تهوع یا استفراغ
- نفخ
- حساس شدن سینهها به لمس
- سردرد
- تغییر وزن
اگر علائم فوق برای مدت طولانی ادامه داشتند یا به تدریج بدتر شدند، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده هر گونه علامت غیر عادی دیگری با پزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بدانید: قرص روکین
عوارض جانبی جدی
بعضی از عوارض Estromarin جدی هستند و به مراقبت پزشکی نیاز دارند. در صورتی که یکی از علائم زیر را تجربه کردید، فورا نزد پزشک بروید:
- حالت تهوع یا استفراغ مداوم
- مشکلات مرتبط با سلامت روان (مانند افسردگی یا از دست دادن حافظه)
- ایجاد توده در سینه
- خونریزی غیر عادی از واژن (مانند لکهبینی، خونریزی ناگهانی یا خونریزی طولانی)
- خارش واژن یا تغییر بو و ترشحات آن
- درد شدید معده
- زرد شدن پوست یا چشم
- ادرار تیره رنگ
- تورم دستها یا پاها
- افزایش تشنگی
- افزایش حجم ادرار
- واکنش آلرژیک جدی (بثورات پوستی، خارش، تورم صورت، زبان یا گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی)
در موارد نادر ممکن است این دارو به مشکلات جدی یا حتی کشنده ناشی از لخته شدن خون (مانند حمله قلبی و سکته مغزی) منجر شود. اگر با مشکل درد قفسه سینه، فک یا بازوی چپ، تعریق غیر عادی، سردرد ناگهانی یا شدید، ضعف در یک طرف بدن، گیجی، مشکل در صحبت کردن، تغییرات ناگهانی بینایی، احساس درد، تورم و گرمی در کشاله ران یا ساق پا، تنگی نفس، تنفس سریع، سرگیجه ناگهانی یا غش مواجه شدید، فورا به دنبال درمان بروید.
بیشتر بدانید: قرص سیپروترون کامپاند
موارد احتیاط یا منع مصرف
برای اینکه خطر عوارض جانبی ناشی از مصرف قرص استرومارین را به حداقل برسانید، نکات زیر را رعایت کنید:
- اگر به داروهای حاوی استروژن کونژوگه یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، درباره این موضوع با پزشک خود صحبت کنید.
- پزشک را از سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهویژه خونریزی واژینال با علت ناشناخته، سرطان، لخته شدن خون، سکته مغزی، بیماری قلبی، اختلالات مربوط به انعقاد خون، پرفشاری خون، دیابت، کلسترول یا تریگلیسیرید بالا، چاقی، لوپوس، مشکلات هورمونی (مثل کمکاری تیروئید یا پاراتیروئید)، عدم تعادل مواد معدنی، مشکلات رحمی (مانند فیبروئید و اندومتریوز)، بیماری کیسه صفرا، آسم، تشنج، سردردهای میگرنی، پورفیری و اختلالات روانی یا خلقی (مثل زوال عقل و افسردگی) مطلع کنید.
- سیگار نکشید. چرا که مصرف Estromarin همراه با سیگار خطر سکته مغزی، لخته شدن خون، فشار خون بالا و حمله قلبی را بهویژه در زنان بالای ۳۵ سال افزایش میدهد.
- قبل از هر نوع جراحی، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از این دارو استفاده میکنید.
- اگر به تازگی جراحی کردهاید یا قرار است این کار را انجام دهید یا اگر برای مدت طولانی روی صندلی یا تخت میمانید (برای مثال، به دلیل بیماری یا پرواز با هواپیما)، پزشک را از این موضوع مطلع کنید. چون کمتحرکی خطر لخته شدن خون در اثر مصرف دارو را افزایش میدهد. در این شرایط ممکن است لازم باشد دارو را برای مدتی قطع کنید یا اقدامات احتیاطی خاصی را انجام دهید.
- این دارو ممکن است به ایجاد ملاسما (لکههای تیره) روی پوست منجر شود. نور خورشید این اثر را بدتر میکند. مدت زمان مواجهه با نور خورشید را به حداقل برسانید و از تختهای برنزهکننده استفاده نکنید. همچنین در طول روز کرم ضد آفتاب بزنید و لباس مناسب بپوشید.
- اگر نزدیکبین هستید یا از لنزهای تماسی استفاده میکنید، ممکن است در حین مصرف دارو دچار مشکلات بینایی شوید یا مشکل در استفاده از لنزهای تماسی را تجربه کنید. در صورت بروز این مشکلات، با چشمپزشک تماس بگیرید.
- خطر عوارض جانبی جدی به دوز دارو و مدت زمان استفاده از آن بستگی دارد. در حین استفاده از Estromarin به طور منظم برای بررسی وضعیت خود به پزشک مراجعه کنید. معاینه لگن و پستان ممکن است برای بررسی عوارض ناخواسته مورد نیاز باشد؛ مگر اینکه پزشک دستور دیگری بدهد.
- قبل از انجام هر گونه آزمایش، مصرف این دارو را به پزشک یا پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید. چون ممکن است روی نتیجه بعضی از آزمایشها تاثیر بگذارد.
بیشتر بدانید: قرص لتروزول
تداخلات دارویی قرص استرومارین
بعضی از داروها میتوانند نحوه عملکرد این قرص را تغییر دهند یا عوارض جانبی آن را تشدید کنند. این داروها شامل موارد زیر هستند:
- مهارکنندههای آروماتاز (مانند آناستروزول، اگزمستان و لتروزول)
- فزولینتانت
- فولوسترانت
- اسپمیفن
- رالوکسیفن
- تاموکسیفن
- تورمیفن
- ترانگزامیک اسید
ممکن است در این مقاله به تمام تداخلات دارویی Estromarin اشاره نشده باشد. بنابراین لازم است فهرست همه داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را قبل از تجویز آن در اختیار پزشک قرار دهید.
بیشتر بدانید: قرص مدروکسی پروژسترون
افراد آسیبپذیر
این دارو نباید در دوران بارداری مصرف شود. اگر پزشک برایتان قرص استرومارین تجویز کرد، از یک روش پیشگیری از بارداری مطمئن استفاده کنید. همچنین اگر در حین استفاده از آن باردار شدید یا فکر میکنید ممکن است باردار باشید، فورا موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
استفاده از قرص استرومارین در شیردهی ممکن است به انتقال دارو به شیر مادر منجر شود. قبل از شیردهی با پزشک در مورد مزایا و عوارض مصرف این دارو مشورت کنید.
بیشتر بدانید: اسم قرص قطع پریود
کلام پایانی
قرص استرومارین یک داروی مفید برای درمان مشکلات هورمونی است. اگر در مورد نحوه مصرف این دارو یا عوارض جانبی آن به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
قرص استرومارین برای یائسگی، جایگزینی استروژن در زنانی که هورمون کافی تولید نمیکنند و درمان سرطان سینه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین گاهیاوقات قرص استرومارین برای مردان مبتلا به سرطان پروستات تجویز میشود.
خیر. قرص استرومارین برای درمان کیست یا تنبلی تخمدان تجویز نمیشود.
قرص استرومارین برای تنظیم قاعدگی مفید است؛ بنابراین میتواند به باردار شدن شما کمک کند.
خیر. این دارو در پیشگیری از بارداری تاثیر ندارد.
خیر. هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این دارو باعث پسردار شدن میشود.
بله. این دارو ممکن است در بعضی از افراد به تغییر وزن منجر شود.
بین قرص استرومارین و لکه بینی ارتباط وجود دارد. این دارو در بعضی موارد ممکن است به خونریزی غیر طبیعی از واژن یا لکهبینی منجر شود. اگر این علائم را تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید.
قطع پریودی از عوارض شناختهشده این دارو نیست. اگر با چنین مشکلی مواجه شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
منابع: webmd, mayoclinic