قرص استرادیول والرات (Estradiol valerate) یکی از داروهای مهم در حوزه هورموندرمانی است که بهویژه برای زنانی که با علائم ناشی از کاهش سطح استروژن روبهرو هستند، تجویز میشود. این دارو به درمان بعضی از انواع سرطان هم کمک میکند.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده نگاه دقیقی به نحوه عملکرد استرادیول والرات، موارد مصرف، عوارض جانبی و نکات مهمی که باید قبل از شروع مصرف بدانید، خواهیم داشت. اگر به دنبال اطلاعات بیشتری هستید و میخواهید بدانید که آیا این دارو برای شما مناسب است یا خیر، ادامه مطلب را بخوانید.
فهرست محتوا
قرص استرادیول والرات برای چی خوبه؟
این دارو توسط زنان برای کاهش علائم یائسگی (مانند گرگرفتگی و خشکی واژن) استفاده میشود. این علائم به دلیل کاهش تولید استروژن در بدن رخ میدهند. البته اگر هدف فقط درمان علائم در ناحیه واژن باشد، بهتر است از محصولات موضعی واژینال به جای داروهای خوراکی، موضعی یا تزریقی استفاده شود.
قرص Estradiol valerate پس از یائسگی برای پیشگیری از پوکی استخوان کاربرد دارد. با این حال، سایر داروها مانند رالوکسیفن و بیسفسفوناتها (از جمله آلندرونیت) هم موثر و حتی ممکن است ایمنتر باشند. بنابراین قبل از درمان با استروژن باید مورد بررسی قرار بگیرند.
بیشتر بدانید: قرص روکین
از Estradiol valerate در مردان و زنان برای درمان بعضی از سرطانها (مانند سرطان پروستات و سرطان سینه که به سایر نقاط بدن گسترش یافتهاند) استفاده میشود. این دارو همچنین ممکن است برای زنانی که به دلیل هیپوگنادیسم یا نارسایی اولیه تخمدان نمیتوانند استروژن کافی تولید کنند، تجویز شود.
این دارو ممکن است کاربردهای دیگری هم داشته باشد. به عنوان مثال، از قرص استرادیول والرات برای قبل بارداری به منظور لقاح مصنوعی (IVF) استفاده میشود. چون به آمادهسازی رحم برای پذیرش جنین کمک میکند. با توجه به حساس بودن این موضوع، مدت زمان مصرف قرص استرادیول والرات بعد از انتقال جنین باید فقط توسط پزشک مشخص شود.
بیشتر بدانید: قرص سیپروترون کامپاند
روش مصرف قرص استرادیول والرات
این دارو در دوزهای مختلف از جمله یک و ۲ میلیگرم تولید میشود. در مورد دوز و بهترین زمان مصرف قرص استرادیول والرات با پزشک معالج خود مشورت کنید. چون نحوه مصرف آن به وضعیت پزشکی شما و واکنش بدنتان به دارو بستگی دارد.
شما میتوانید قرص استرادیول والرات ۲ میلی گرم و یک میلیگرم را با غذا یا بدون آن مصرف کنید. استفاده از دارو همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری میکند.
برای بهرهمندی بیشتر از این دارو توصیه میشود آن را به طور منظم و در زمان مشخصی از روز طبق دستور مصرف کنید. همچنین دوز Estradiol valerate را افزایش ندهید یا بدون مشورت با پزشک از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید.
اگر شرایط شما علیرغم مصرف دارو بهبود نیافت یا بدتر شد، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی استرادیول والرات
از شایعترین عوارض جانبی این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناراحتی معده
- حالت تهوع یا استفراغ
- نفخ
- حساسیت سینهها به لمس
- سردرد
- تغییر وزن
- ریزش مو
اگر علائم فوق برای مدت طولانی ادامه پیدا کردند یا بدتر شدند، به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: قرص لتروزول
عوارض جانبی جدی
قرص استرادیول والرات ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. در صورت مشاهده هر یک از علايم زیر فورا به دنبال کمک پزشکی بروید:
- حالت تهوع یا استفراغ مداوم
- تغییرات روانی یا تغییر خلق و خو (از جمله افسردگی و از دست دادن حافظه)
- ایجاد توده در سینه
- خونریزی غیر طبیعی واژینال (مانند لکهبینی، خونریزی بین ۲ قاعدگی و خونریزی مکرر یا طولانیمدت)
- تحریک، خارش، بوی نامطبوع یا ترشحات غیر طبیعی واژن
- درد شدید معده
- زرد شدن چشمها یا پوست
- تیره شدن ادرار
- تورم دستها یا پاها
- افزایش تشنگی
- افزایش حجم ادرار
این دارو به ندرت ممکن است به مشکلات جدی و حتی کشنده از جمله لخته شدن خون (مانند حمله قلبی، سکته مغزی و تشکیل لخته خون در ریهها یا پاها) منجر شود. اگر با مشکل درد قفسه سینه، فک یا بازوی چپ، تعریق غیر عادی، سردرد ناگهانی و شدید، ضعف در یک طرف بدن، گیجی، مشکل در صحبت کردن، تغییر ناگهانی بینایی، درد، تورم و گرم شدن کشاله ران یا ساق پا، تنگی نفس، تنفس سریع، سرگیجه ناگهانی یا غش مواجه شدید، فورا با اورژانس (تلفن ۱۱۵) تماس بگیرید.
واکنش آلرژیک جدی به این دارو نادر است. با این حال، اگر علائم واکنش آلرژیک شدید مانند بثورات پوستی، خارش یا تورم (بهخصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید یا مشکل در تنفس را مشاهده کردید، فورا نزد پزشک بروید.
موارد احتیاط یا منع مصرف
توصیه میشود با رعایت نکات زیر خطر عوارض جانبی قرص استرادیول والرات را به حداقل برسانید:
- اگر به Estradiol valerate یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، در مورد این موضوع با پزشک خود صحبت کنید.
- سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص خونریزی واژینال با علت ناشناخته، بعضی از سرطانها (مانند سرطان سینه، رحم یا تخمدان)، لخته شدن خونی، سکته مغزی، بیماری قلبی، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، فشار خون بالا، دیابت، چربی خون بالا، لوپوس، کمکاری تیروئید، عدم تعادل مواد معدنی (افزایش یا کاهش کلسیم در خون)، مشکلات هورمونی، مشکلات رحم (مانند فیبروئید و اندومتریوز)، بیماری کیسه صفرا، آسم، تشنج، سردرد میگرنی، پورفیری و اختلالات روانی یا خلقی (مانند زوال عقل و افسردگی) را به پزشک اطلاع دهید.
- سیگار نکشید. مصرف استروژن همراه با سیگار میتواند خطر سکته مغزی، لخته شدن خون، فشار خون بالا و حمله قلبی را بهویژه در زنان بالای ۳۵ سال افزایش دهد.
- اگر به تازگی جراحی کردهاید یا قرار است جراحی کنید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. چون در معرض خطر لخته شدن خون هستید. نشستن طولانیمدت (برای مثال، به دلیل مسافرت با هواپیما) هم میتواند چنین عارضهای داشته باشد. در این شرایط ممکن است لازم باشد مصرف دارو را برای مدتی متوقف کنید یا اقدامات احتیاطی خاصی را انجام دهید.
- این دارو ممکن است باعث ایجاد لکههای تیره روی پوست شود. نور خورشید میتواند این اثر را تشدید کند. بنابراین کمتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید و همیشه از کرم ضد آفتاب و لباس مناسب استفاده کنید.
- اگر نزدیکبین هستید یا از لنزهای تماسی استفاده میکنید، ممکن است با مشکلات بینایی یا مشکل در استفاده از لنز مواجه شوید. در صورت مشاهده این علائم به چشمپزشک مراجعه کنید.
- خطر عوارض جدی به دوز دارو و مدت زمان استفاده از آن بستگی دارد. این دارو باید در کمترین دوز موثر و برای کوتاهترین زمان ممکن استفاده شود. در حین مصرف آن به طور منظم (برای مثال، هر سه تا ۶ ماه یکبار) به پزشک مراجعه کنید و از او بپرسید که آیا هنوز به دارو نیاز دارید یا خیر. اگر قرار است Estradiol valerate را برای مدت طولانی مصرف کنید، طبق دستور پزشک باید چکاپ کامل و منظم (برای مثال، سالی یکبار) انجام دهید.
بیشتر بدانید: اسم قرص قطع پریود
تداخلات دارویی قرص استرادیول والرات
این دارو را با مهارکنندههای آروماتاز مانند آمینوگلوتتیمید، آناستروزول، اگزمستان، لتروزول و تستولاکتون مصرف نکنید. قرص Estradiol valerate ممکن است با داروهای زیر هم تداخل داشته باشد:
- کاربامازپین
- بعضی از آنتیبیوتیکها
- بعضی از باربیتوراتها یا بنزودیازپینها که برای القای خواب یا درمان تشنج استفاده میشوند
- داروهای ضد قارچ مانند ایتراکونازول و کتوکونازول
- رالوکسیفن و تاموکسیفن
- ریفابوتین، ریفامپین یا ریفاپنتین
- ریتوناویر
- وارفارین
- گل راعی
این مقاله تمام تداخلات دارویی قرص Estradiol valerate را پوشش نمیدهد. بنابراین لازم است فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.
بیشتر بدانید: قرص اینوزیتول
فعل و انفعالات قرص استرادیول والرات در بدن
این دارو یک نوع هورمون استروژن محسوب میشود و اثرات درمانی خود را با افزایش سطح این هورمون در بدن اعمال میکند.
بیشتر بدانید: قرص اورژانسی برای پریود شدن سریع
افراد آسیبپذیر
شواهد در مورد تاثیر قرص استرادیول والرات برای بارداری نشان میدهد که زنان باردار نباید از آن استفاده کنند. اگر فکر میکنید در حین مصرف این دارو باردار شدهاید، فورا با پزشک تماس بگیرید.
قرص Estradiol valerate به شیر مادر منتقل میشود و ممکن است کیفیت و مقدار شیر تولیدشده را کاهش دهد. در صورت مصرف این دارو باید قبل از شیردهی با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بدانید: قرص مفنامیک اسید
کلام پایانی
در این مقاله در مورد نحوه مصرف قرص استرادیول والرات و تاثیر آن بر بدن صحبت کردیم. اگر سوالات بیشتری درباره این دارو دارید، با متخصص زنان مشورت کنید.
برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
در مورد این موضوع با پزشک معالج خود مشورت کنید. زمان مصرف Estradiol valerate به بیماری شما و تشخیص پزشک بستگی دارد.
این دارو ممکن است باعث احتباس مایعات در بدن شود و از این طریق وزن شما را بالا ببرد.
بله. خونریزی غیر طبیعی واژینال یکی از عوارض این دارو است. در صورت مشاهده این علامت باید فورا نزد پزشک بروید.
بله. ممکن است باعث لکه بینی شود. اگر با این علامت مواجه شدید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
خیر. معمولا باعث تاخیر در پریودی نمیشود.
خیر. این دارو روی تعداد جنینها تاثیر ندارد.
منابع: my.clevelandclinic, webmd