در مقاله جامعی که در دست خوانش دارید در بخشهای مختلف و مجزا به انواع سوالاتی که در زمینه سرطان مری دارید خواهیم پرداخت. از چیستی این بیماری گرفته تا درمان و روشهای پیشگیری از سرطان مری در این مقاله از مجله درمانکده مطلب آمده است. با ما همراه باشید.
سرطان مری چیست؟
سرطان مری دهمین سرطان شایع در جهان است. از بافتهای مری شروع میشود، لوله عضلانی بلندی که غذا را از گلو به معده منتقل میکند. تومورهای ناشی از این بیماری ممکن است تا زمانی که سرطان گسترش نیافته علائم قابل توجهی ایجاد نکند. متخصصین و جراحان، این سرطان در مراحل اولیه را با جراحی برای برداشتن تومورها یا کاهش علائم درمان میکنند. آنها ممکن است از درمانهایی مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمونوتراپی برای درمان این بیماری پیشرفتهتر یا مراحل بعدی استفاده کنند. هنگامی که آنها نمیتوانند سرطان را درمان کنند، بر کمک به مردم برای زندگی طولانیتر، کاهش علائم و حفظ کیفیت زندگی تمرکز میکنند. محققان پزشکی در حال کار بر روی درمانهایی هستند که به افراد مبتلا به سرطان مری کمک میکند عمر طولانیتری داشته باشند.
بیشتر بدانید: علائم دیورتیکول مری چیست؟
بیشتر بدانیم: ارتباط روده و مغز
سرطان مری چگونه بر بدن من تأثیر میگذارد؟
سرطان مری زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی در بافت مری شروع به تکثیر کنند و در نهایت تومور ایجاد کنند. این بیماری تهاجمی است، اما بسیاری از افراد تا زمانی که سرطان گسترش پیدا نکرده است، متوجه علائم آن نمیشوند. این به این دلیل است که مری شما کشیده میشود تا جایی برای چیزهای بزرگ باز کند، مانند لقمههای بزرگ غذا. با رشد تومور، شروع به مسدود کردن دهانه مری شما میکند. ممکن است در بلع مشکل داشته باشید یا متوجه شوید که بلع درد دارد.
انواع سرطان مری
دو نوع سرطان مری وجود دارد:
آدنوکارسینوم
این شایعترین نوع این سرطان در ایالات متحده است که در بافتی ایجاد میشود که مخاطی را ایجاد میکند که به شما در بلع کمک میکند. معمولاً قسمت تحتانی مری شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
کارسینوم سلول سنگفرشی
این نوع از سلولهای سنگفرشی که مری شما را میپوشانند شروع میشود. سرطان مری سلول سنگفرشی معمولاً قسمتهای فوقانی و میانی مری شما را درگیر میکند.
بیشتر بخوانید : سرطان معده چیست؟
آیا درمانی برای سرطان مری وجود دارد؟
گاهی اوقات، متخصصین میتوانند جراحی را برای برداشتن تومورهای کوچک انجام دهند. متأسفانه فقط 25 درصد از افراد مبتلا به این سرطان قبل از گسترش سرطان تشخیص داده میشوند.
بیشتر بدانیم: بیمزه شدن غذا در دهان؛ از علل تا درمان
چه کسانی مبتلا به سرطان مری هستند؟
این بیماری حدود 4 نفر از 100000 نفر را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار میدهد و معمولاً مردان و افرادی که در بدو تولد مرد هستند (DMAB) که سن آنها 60 سال یا بیشتر است را مبتلا میکند. در مردان و افراد DMAB شایعتر از زنان و افرادی است که در بدو تولد زنان تعیین شده اند. (DFAB) افرادی که سیاه پوست هستند و افرادی که آسیایی هستند معمولاً به سرطان سلول سنگفرشی مری مبتلا هستند. افرادی که سفید پوست هستند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مری آدنوکارسینوما هستند.
علائم و علل علائم سرطان مری چیست؟
مشکل در بلع اولین علامتی است که افراد ممکن است متوجه شوند. علائم دیگر عبارتند از:
درد در گلو یا کمر، پشت استخوان سینه یا بین تیغه های شانه شما
- استفراغ یا سرفه خونی
- سوزش سردل
- گرفتگی صدا یا سرفه مزمن
- کاهش وزن ناخواسته
داشتن هریک از علائم ناخوشایند این بیماری در فرد حتما باید توسط فوق تخصص گوارش مورد بررسی قرار گیرد، شما عزیزان میتوانید از طریق مشاوره آنلاین با دکتر گوارش از دکتر راهنمایی بگیرید.
این بیماری چقدر سریع پیشرفت میکند (بدتر میشود)؟
سرطان مری به طور معمول بسیار سریع رشد میکند. مری شما بسیار انعطافپذیر است و با رشد تومور در اطراف آن منبسط میشود. به همین دلیل است که افراد اغلب تا زمانی که سرطان گسترش نیافته علائمی ندارند.
بیشتر بدانیم: بیماری هیدروسفالی و اثرات آن بر روی بدن
علت اصلی سرطان مری چیست؟
متخصصین علت دقیق آن را نمیدانند، اما آنها عوامل خطری را شناسایی کردهاند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد، از جمله:
استفاده از تنباکو
این شامل سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو بدون دود میشود.
مصرف الکل
مصرف مزمن و/یا زیاد الکل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
چاقی
اضافه وزن یا چاقی ممکن است باعث التهاب در مری شود که میتواند به سرطان تبدیل شود.
مری بارت و ریفلاکس مزمن اسید
مری بارت تغییری در سلولهای انتهای تحتانی مری است که به دلیل ریفلاکس مزمن درمان نشده ایجاد میشود. حتی بدون مری بارت، افراد مبتلا به سوزش معده طولانی مدت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مری هستند.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
HPV یک ویروس رایج است که میتواند باعث تغییرات بافتی در تارهای صوتی و دهان و دست، پا و اندام تناسلی شما شود.
سابقه سرطان
افرادی که سرطان گردن یا سر داشتهاند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند.
بیشتر بدانیم: غش کردن یا سنکوپ چیست و چرا غش میکنیم؟
سایر اختلالات
سرطان مری با برخی شرایط نادر و/یا ارثی مرتبط است. یکی آشالازی است، یک بیماری غیر معمول که بلعیدن را برای شما سخت میکند. اختلال دیگر تایلوزیس است، یک اختلال نادر و ارثی که در آن پوست اضافی روی کف دستها و کف پا رشد میکند.
قرار گرفتن شغلی در معرض برخی از مواد شیمیایی
افرادی که برای مدت طولانی در معرض حلالهای خشکشویی قرار میگیرند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
تشخیص سرطان مری و آزمایشات
چگونه سرطان مری را تشخیص میدهند؟ یک متخصص درباره علائم و سابقه پزشکی شما سؤالاتی میپرسد. آنها ممکن است آزمایش های زیر را برای تشخیص این بیماری انجام دهند:
- بلع باریم: متخصصین از طریق یک سری اشعه ایکس به مری شما نگاه میکنند. به آن بلع باریم میگویند زیرا مردم مایعی با باریم مینوشند. باریم دیدن مری شما در X را برای متخصصین آسانتر میکند.
- اشعه، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT): این آزمایش به متخصصین کمک میکند تا تشخیص دهند که آیا تومورها به قفسه سینه و شکم شما (شکم) گسترش یافته است یا خیر.
- Esophagogastroduodenoscopy (EGD) : متخصصین از یک لوله انعطافپذیر نازک به نام آندوسکوپ برای مشاهده داخل مری استفاده میکنند.
- سونوگرافی آندوسکوپی مری: امواج صوتی تصاویری از داخل مری شما ایجاد میکند. متخصصین ممکن است این آزمایش را به عنوان بخشی از EGD انجام دهند.
- بیوپسی: در طول EGD، متخصصین ممکن است یک قطعه کوچک از بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ بردارند تا ببینند آیا سلول های سرطانی وجود دارد یا خیر.
پزشکان و متخصصین از آنچه در تشخیص یاد میگیرند برای طبقهبندی یا مرحله بندی سرطان مری استفاده میکنند.
بیشتر بدانیم: از سندروم تونل کارپال چه می دانید؟
چگونه سرطان مری را درمان میکنند؟
درمان سرطان مری به مرحله و درجه سرطان بستگی دارد. گزینه های درمانی عبارتند از:
جراحی
ازوفاژکتومی رایجترین روش درمانی برای سرطان مری در مراحل اولیه است. این شامل برداشتن قسمتی یا بیشتر مری و بافت اطراف است. جراحان با بالا کشیدن بخشی از معده به سمت قفسه سینه و گردن، مری جدیدی ایجاد میکنند.
بیشتر بدانید: آندوسکوپی چیست و چگونه انجام میشود؟
پرتودرمانی
پرتودرمانی با هدف قرار دادن پرتو پرتو به سمت تومور، سلول های سرطانی را میکشد یا به آنها آسیب میرساند. متخصصین ممکن است از پرتو درمانی به عنوان درمان کمکی قبل یا بعد از جراحی استفاده کنند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی سلولهای سرطانی را میکشد یا از رشد آنها جلوگیری میکند.
تشریح زیر مخاطی آندوسکوپی (ESD)
جراحان ممکن است از ESD برای درمان این بیماری در مراحل اولیه استفاده کنند.
برداشتن مخاط آندوسکوپی (EMR)
جراحان از این روش برای برداشتن تومورها در پوشش مخاطی مری استفاده میکنند.
بیشتر بدانیم: درمان انواع سردرد ؛ دردی که به سر همه اومده!
لیزر درمانی آندوسکوپی
این درمان علائم را در زمانی که تومورها ممکن است مری شما را مسدود کنند، کاهش میدهد و بلع را برای شما سخت میکند.
فتودینامیک تراپی (PDT)
درمان فتودینامیک تومورها را با داروهایی به نام حساس کننده نور از بین میبرد. نور این داروها را فعال میکند و یک واکنش شیمیایی ایجاد میکند که سرطان را از بین میبرد.
درمان هدفمند
برخی از سلولهای این سرطان حاوی مقدار زیادی پروتئین HER2 هستند. این پروتئین به رشد سلول های سرطانی کمک میکند. در درمان هدفمند، متخصصین سرطان مری را با داروهایی که پروتئین های HER2 را هدف قرار میدهند، درمان میکنند.
ایمونوتراپی
این درمان شامل مهارکنندههای ایمونولوژیست است. این داروها به بازیابی پاسخ سیستم ایمنی بدن شما به سلول های سرطانی مری کمک میکنند.
جلوگیری از سرطان مری
چگونه خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهم؟ ممکن است بتوانید با تغذیه خوب خطر خود را کاهش دهید تا وزن مناسبی داشته باشید و بتوانید آن را حفظ کنید. همچنین ممکن است با اجتناب از فعالیت هایی مانند استفاده از تنباکو، نوشیدن مکرر مقدار زیادی الکل یا کار در اطراف حلال های خاص، خطر خود را کاهش دهید. ابتلا به عفونت HPV یک عامل خطر برای این بیماری است. از متخصص خود بپرسید که آیا باید واکسن HPV را دریافت کنید یا خیر.
بیشتر بدانیم: آسیب به سر ؛ علائم، علل و راههای درمان
خاتمه
اگر سوالی یا ابهامی در زمینه سرطان مری دارید در بخش کامنتها با درمانکده در ارتباط باشید. زیرا که کارشناسان حرفهای ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.
سلام وقت بخیر..چند ماه پیش اندوسکپی معده دادم .التهاب مری تشخیص داده شد.الان مشکل در بلع دارم احساس میکنم غذا تو گلوم مونده اب میخورم ولی بازم فایده نداره.بندرعباس هستم متاسفانه دکتر خوب نمیشناسم.مقاله ها رو خوندم مشکوک به سرطان مری دیدم..چه جوری میتونم پیگیری کنم..ممنون ازتون
من سرطان تیموس دارم چند مدتی بود سردلم میسوخت وخوب میشد الان چندروزه ته گلوم احساس سردی یا سوزش دارم. نتیجه این چه هست؟
سلام مادرم در بلع مشکل داره خیلی ب پزشک غددمرا جعه کردیم با آزمایش وسی تی اسکن گفتند سرطان مری دارد براش پرتو درمانی نوشتند اما هنوز نوبتش نشده حالا خیلی تو بلعش مشکل داره اصل نمیتون غذا بخوره لطفا راهنمایی کنید
سلام .حدودا از ۲۰ روز پیش درد قفسه سینه همراه با سوزش بالای معده دارم وگاهی اوقات سرفه و خس خس سینه دارم
سلام مادرم چند ماهی است که غذا به سختی ازگلوش میر پاین سوزش دار گلوش به نظر شما سرطان میتونه باش یا زخم معدس
روش درمان کارسینوما خوب تمایز یافته چگونه است؟ ایا فقط با جراحی قابل درمان میباشد؟
سلام،با توجه به اینکه به صورت کاملا ناگهانی ظرف مدت۳ روز ، درد در ناحیه بین دو کتف به صورت سراری دارم و با خوردن آب و غذا این درد شدت مییابد،و هیچ علامت دیگری ندارم.آیا باید نگران کنسر ریه باشم؟
ایا دلیل خاصی برعدم جراحی غده در مری هست که دکتر از ترس اون عامل جراحی نکنه .. مثلا شیوع و پخش غده و ازدیا د اون. ایا برداشتن غده مککنه باعث ازدیادش بشه
سلام وقت بخیر
ببخشید من چند سال پیش معدم مشکل داشت از خواب که بیدار میشدم درد میکرد وبعد از بیدار شدن چند دقیقه بعد ساکت میشد دردش تا اینکه اندوسکوپی کردم دکتر گفت عفونت داری چنتا دارو بهم داد اموکسی سیلین و امپرازول استفاده کردمبهتر نشدم الانم چند وقته که سر دلم میسوزه و وقتی که غذا خوردنم تموم میشه یا میان وعده گلوم انگار یه چیزی گیر میکنه معده و قسمت متصل به مری هم خیلی میسوزه واینکه گاهی درد معدم به پشت میزنه نمدونم مشکلم چیه پیش چنتا دکتر هم رفتم جواب نگرفتم نگرانم ممنون
سلام من رفتم دکتر کوارشی معده واسه پدرم بردم اندسکوپی کرد دکتر بعد یک نمونه برداری هم کرد ار مری جوابشو بردم گفت سرطان مری هست باید چ دکتری برم وچکار کنم من باید جایه دکتر دیگم ببرم یان دوباره ازمایش بگیرم ؟
سلام چندساله اندازه یه فندوق توگلوم گیرکرده که هرچی بخورم باآب فراوون هم به سختی پایین میره امامیترسم برم آزمایش که بهم بگن سرطان
سلام من ۳۴ سالمه ونزدیک دوسه ساله خواب راحت ندارم امادکترا هم نمیدونن مشکل ازکجاست خیلی هزینه کردم وهیچ نتیجه ی نگرفتم نزدیک یه ماهه هرچی میخورم انگاتوقفسه سینه م گیرمیکنه ودردم میگیره وموقه خواب بایدنشسته بخوابم ازبس پشت قفسه سینه دردمیکنه دردسیگنالی غیرقابل تحملی به زیرکتفام میزنه ممنونم راهنمای م کنید
سلام من هم دقیقا مشکل رادارم
دوهفته پیش معدم شستشو دادن اما هنوز نمیتونم غذا بخورم و گیر میکنه ک برگشت میکنه غذا
درود و عرض ادب دکتر عزیز
چندسالی هست ب شدت کاهش وزن پیدا کردم و هیچگونه اشتهایی ندارم یعنی اگر تا چند روز هم غذا نخورم احساس گرسنگی نمیکنم و تا جایی پیش میره ک نای بلند شدن ندارم اون موقع مجبورم میشم چند لقمه غذا بخورم و اگر قرص اشتهاآور استفاده نکنم تا الان از گرسنگی تلف شده بودم بودم صدام در حال تغیر هست خیلی وقت گرفته و صدای بم داره بدن درد خستگی و بی حالی و ضعف شدید دارم مث کسانی ک قندشون اومده پایین موقع خوردن غذا حتی بعضی موقع خوردن آب هم احساس خفگی بهم دست میده احساس میکنم وسط مری غذا گیر میکنه و پایین نمیره باید چند لیوان آب بخورم تا غذا پایین بره ک اون موقع تا مرز بیهوشی میرم..
دکتر اصلا نرفتم
لطفا راهنمایی کنید
سلام من دچاری سرطان شدم یگ باردوکتو توسط اندوسکوپی تومور راه برداشته بعد میگوید باید جراحی شود مری برداشته شود معده راه بالا میکشم من موندم چیکار کنم لطفاً مرا راهنمایی کنید باتشکر
سلام حدود ۲۰ روز سمت قلب درد دارم ولی با اکو و تست ورزش هیچ مشکل قلبی مشاهده نشد
البته مشکل گوارشی سالهاست که دارم
لطفا راهنمایی بفرمایید
مرد هستم و ۴۵ ساله
سلام مشکلتون از معدتون هست به دکتر هومیوپاتی مراجعه کنید
سلام من دماغم پلیپ دارد و عملا ی قسمت از بینیم نمیتونم نفس بکشم
وقتی ی چیز شیرین میخورم بلافاصله احساس خفگی بهم دست میده بنظر شما ممکنه این مشکل از پلیپ باشد یا باید ب دکتر نشان بدهم
سلام الان حدود یک ماه میشه مایعات چایی اب نوشابه هر چی میخورم در ۲سمت دقیقا چالکی قفسه سینه موقع پایین رفتن احساس میکنم و یجورایی حالت سوزش ثانییه ای دارم علت چیه؟
سلام خسته نباشید من در آندوسکوپی معده یک توده ۶میلیمتری در قسمت پایین مری مشاهده شد آیا خطرناکه؟
سلام دقیقا همسر منم همین مشکل رو دارن،شما الان حالتون چطوره؟ درمان کردید؟
سلام خسته نباشید من چند مدته احساس خفگی در گلو دارم واحساس میکنم غذا در گلوم مونده
چرا هر صبح و هرشب مری میسوزه
سلام من در ناحیه تانسل گلویم مشکل دارم یک طرف تانسلم سرخ گریده است درد دارد مدت پنج سال می شود این مشکل را دارم ولی گلویم بند نمیشود دربلع غذا مشکل ندارم می ترسم هیچ علایم سرطان مری را ندارم ولی تهدابی گلویم جور نمی شود نگرانم ساخته
مادر بزرگ من سرطان داره دو روز پیش متوجه شدیم خیلی میترسم پدربزرگم بخاطر سرطان فوت کرده و میترسیم بیمارستان بستری هست ولی گفتن بدخیم هست براش دعا کنید
باسلام بعلت سرطان مری بیش از ۴ بار شیمی درمانی و ۲۸ جلسه پرتودرمانی کردم. مدت دو سال راحت بودم مجدد بیماری عود کرد و به تشخیص پزشک انکولوژی ۶ جلسه شیمی درمانی و ۴ بار براکی تراپی کردم و آزمایش پی تی اسکن انجام دادم تعدادی ۸ ویالون دداروی optivo از خارج تهیه کردم و مجدد دوهقته یک بار شیمی درماني ضعیف همراه داروی فوق انجام میدهم ولي تاًثیر جدی نداشته است. سئوال من اینستکه آیا روش مناسب ديگري غیر جراحی وجود دارد سن من ۷۶ سال میباشد لذا جراحي مناسب نیست لطفا راهنماییم فرماینو ضمنا استند مری هم گذارده ام. با تشکر علی تهرانی
سلام علیکم پدر من غذا خورده نمی تواند
وقتی که می خورد استفراغ میکند
باسلام وعرض ادب بنده چند سال پیش زخم معده رو گرفتم ولی الآن وقتی غذا میخورم حالت تهوع دارم ودرد سمت چپ سینه ام هم دارم .
آیا با معاینات آندوسکوپی صدفیصد معلوم میگردد که واقعا شخص سرطان مری دارد ؟ و فرق زخم معده با سرطان معده در چی است؟
سلام من هنگام بلع غذا احساس میکنم غذابه سختی میره ولی علائم دیگری ندارم آیا این میتوانید نشانه سرطان مری باشد