متخصص غدد و متابولیسم کار درمان چه بیماری هایی را برعهده دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

به پزشکانی که در زمینه ی تشخیص بیماری هایی که روی غدد تاثیر می گذارد تخصص دارند، بهترین دکتر فوق متخصص غدد گفته می شود.

متخصصان غدد کار درمان اختلالات هورمونی نظیر دیابت را برعهده دارند که توانایی بدن در عملکرد درست را تحت الشعاع قرار می دهد. اهمیت دیابت از این جهت است که روی افراد زیاد اعم از کودک و بزرگسال تاثیر می گذارد. متخصصان غدد ما به تشخیص و درمان بیماری تیروئید، اختلالات متابولیزم و تولید بیش از اندازه یا کم هورمون هم می پردازند. در ادامه به برخی از بیماری های شایع که توسط متخصصان غدد   درمان می شود، اشاره شده است.

دیابت

بیمار مبتلا به دیابت دارای قند خون بالاست. تحقیقات اخیر نشان می دهد که کنترل قند خون به پیشگیری از مشکلات حاد، که در اثر دیابت بروز می کند، کمک می کند.

این مواد شامل بروز مشکل در چشم، کلیه و اعصاب می شود که می تواند منجر به نابینایی، دیالیز یا در برخی موارد قطع عضو شود.

بیش از 20 میلیون نفر از جمعیت آمریکا مبتلا به دیابت هستند. بیش از 40 میلیون نفر در آمریکا دچار پیش دیابت شده اند.

هنگام هضم غذا، چند مرحله اتفاق می افتد: قندی به نام گلوکز وارد جریان خون می شود. گلوکز منبع سوخت بدن است. اندامی به نام لوزالمعده انسولین تولید می کند. انسولین وظیفه دارد گلوکز موجود در خون را به سلول های عضلانی، چربی و کبد برساند تا در آن جا از آن به عنوان سوخت استفاده شود.

لوزالمعده انسولین تولید می کند تا قند خون کنترل شود. قند خون در افراد مبتلا به دیابت از این جهت بالاست که لوزالمعده به اندازه ی کافی انسولین تولید نمی کند، سلول های عضلانی، چربی و کبد واکنش طبیعی به انسولین نشان نمی دهد یا هردو.

پزشک متخصص غدد و متابولیسم به کمک تغذیه و دارو، شامل انسولین، دیابت را درمان می کند. او همچنین با پزشک اولیه ی شما همکاری نزدیک دارد تا به منظور پیشگیری از بروز مشکل در سلامت جسمانی شما، قند خون را کنترل کند.

به علاوه، پرستارانی که گواهی آموزش در زمینه ی دیابت دارند و در امتداد کار متخصص غدد و متابولیسم رفتار می کنند، به آموزش و درمان بیماران کمک می کنند تا با تغذیه ی سالم به نتیجه ی مطلوب برسند.

بیماری تیروئید

بیماران مبتلا به تیروئید اغلب در زمینه ی میزان انرژی به مشکل برمی خورند. همچنین ممکن است دچار مشکلاتی در قدرت عضلات، احساسات، کنترل وزن و تحمل سرما یا گرما شوند.

متخصص غدد و متابولیسم کار درمان بیمارانی را برعهده دارد که در اثر پرکاری یا کم کاری غده ی تیروئید، هورمون تیروئید در بدن آن ها بیش از اندازه یا کم تر از میزان طبیعی تولید می شود. دکتر متخصص غدد و متابولیسم با جبران یا مسدود کردن هورمون تیروئید به بیمار کمک می کند به تعادل هورمونی برسد.

غده ی تیروئید جلوی گردن، درست زیر حنجره، واقع شده است و کار تولید هورمونی را برعهده دارد که به سوخت و ساز بدن کمک می کند. هورمون تیروئید در واکنش به هورمون دیگری که توسط غده ی هیپوفیز تولید می شود، ترشح می شود.

پزشک غدد و متابولیسم

بیماری تیروئید چهار نوع اصلی دارد:

  • پرکاری تیروئید هورمون تیروئید بیشتر از حد طبیعی تولید می شود.
  • کم کاری تیروئید هورمون تیروئید کمتر از حد طبیعی تولید می شود.
  • بیماری تیروئید خوش خیم (غیرسرطانی)
  • سرطان تیروئید

بیماری استخوان

نرمی استخوان، که بیشتر با نام ریکت شناخته می شود، باعث نرم شدن استخوان ها می شود درحالی که پوکی استخوان باعث تضعیف اسکلت می شود. این هردو بیماری استخوانی است که متخصص غدد و متابولیسم کار تشخیص و درمان آن را برعهده دارد.

پوکی استخوان شایع ترین نوع بیماری استخوان است. تخمین زده شده تقریبا 10 میلیون نفر از افراد آمریکا به پوکی استخوان مبتلا هستند و 18 میلیون دیگر از تراکم پایین استخوان، یا استئوپنی، رنج می برند که اگر درمان نشود درنهایت منجر به پوکی استخوان می شود.

زمانی که بدن نتواند به اندازه ی کافی استخوان جدید بسازد، استخوان قدیمی توسط بدن دوباره جذب شود یا در هردو حالت، پوکی استخوان رخ می دهد.

هورمون های خاصی در جهت محافظت از بافت استخوان عمل می کنند و اگر میزان هورمون غیرطبیعی باشد، استخوان کلسیم از دست می دهد و ضعیف می شود. یائسگی در زنان، از دست دادن عملکرد بیضه در مردان و بالا رفتن سن باعث می شود برخی از افراد در معرض شکستگی استخوان قرار بگیرند.

اصلی ترین علت بروز پوکی استخوان در زنان پایین آمدن میزان استروژن هنگام یائسگی و در مردان کاهش میزان تستسترون است. زنان، به خصوص زنان بالای 50 سال، بیشتر از مردان دچار پوکی استخوان می شوند.

متخصصان غدد در  به درمان سایر بیماری هایی که روی استخوان تاثیر می گذارد، مانند میزان زیاد هورمون پاراتیروئید و مصرف بلندمدت استروئید، می پردازند.

کلینیک پوکی استخوان ، کار درمان بیمارانی را برعهده دارد که درمان پوکی استخوان یا استئوپنی آن ها در گذشته موفقیت آمیز نبوده است.

چاقی

متخصصان غدد بیمارانی را که گاهی به خاطر اختلال سوخت و ساز یا هورمونی دچار چاقی یا اضافه وزن هستند درمان می کنند.

اختلالات تیروئید، آدرنال، تخمدان و هیپوفیز به ندرت باعث چاقی می شود. متخصصان غدد عوامل مرتبط به چاقی، مانند مقاومت انسولینی و مشکلات ژنتیکی، را نیز تشخیص می دهند.

غده ی هیپوفیز

اغلب به هیپوفیز غده ی اصلی بدن می گویند چون کار کنترل سایر غدد و تولید چند هورمون مهم را برعهده دارد.

اگر هورمون غده ی هیپوفیز کم تر از حد طبیعی یا بیشتر از آن تولید شود، تعادل هورمون به هم می خورد که ناباروری، اختلال قاعدگی، اختلال رشد و تولید بیش از اندازه ی کورتیزول (سندرم کوشینگ) را در پی دارد.

متخصص غدد و متابولیسم با تجویز دارو و جراحی برای برخی از بیماران، به کنترل این وضعیت کمک می کند.

فشار خون بالا

فشار خون بالا عاملی خطرناک برای بروز بیماری قلبی است. بیش از 10 درصد از افراد به خاطر میزان بالای آلدوسترون، هورمونی که در غده ی آدرنال تولید می شود، دچار فشار خون بالا هستند. حدود نیمی از این موارد به دلیل رشد اتفاق می افتد که با جراحی قابل حل است.

اگر اعضای خانواده سابقه ی ابتلا به فشار خون بالا را داشته باشند، خطر بروز آن در شما بیشتر می شود. فشار خون بالا در بین افراد آفریقایی آمریکایی نسبت به سفیدپوستان بیشتر شایع است. مصرف سیگار، چاقی و دیابت همگی باعث بروز فشار خون بالا می شود.

بیماری هایی نظیر سندرم سوخت و ساز یا رشد نادر آدرنال به نام فئوکروموسیتوما هم باعث به هم خوردن تعادل هورمونی و درنتیجه فشار خون بالا می شود.

متخصص غدد و متابولیسم می تواند این بیماری ها را هم درمان کند.

اختلال لیپید

افراد مبتلا به اختلال لیپید نمی توانند میزان مناسب چربی را در بدن حفظ کنند.

متخصصان غدد در زمینه ی تشخیص عواملی که ممکن است به اختلال لیپید مربوط باشد، مانند کم کاری تیروئید (به هم خوردن تعادل هورمون ها به دلیل اختلال تیروئید)، مصرف مواد مخدر یا عوامل ژنتیکی و سوخت و ساز، آموزش دیده اند.

ممکن است در چند بیماری که به مدیریت ویژه احتیاج دارد، مانند سندرم سوخت و ساز، سندرم تخمدان پلی کیستیک و چاقی، شاهد بروز اختلال لیپید باشیم.

برای کنترل هایپرلیپیدمی و سایر اختلالات لیپید، تغذیه ی خاص، ورزش و دارو تجویز می شود کلینیک پیشگیری از بروز بیماری لیپید در کلینیک  مخصوص کمک به بیمارانی است که در معرض خطر ابتلا به اختلال لیپید قرار دارند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 96

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

10 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
صغری زمانی
صغری زمانی
1 ماه قبل

سلام من چهارپنج ماهی هستش که سرفه شدیدمیکنم درحد منفجرشدن گلوم وقفسه ی سینم میخواستم بدونم از تیروئیدهستش یا ریه
دوسه روزی هم میشه که پهلوهام وشکمم ورم کرده سرفه میکنم زیرشکمم وپهلوهام دردعجیبی میپیچه

سکینه
سکینه
3 ماه قبل

سلام من 36سالم وزنم 45کیلوخیلی لاغرم تو2ماه 7کیلووزن کم کردم اشتها ندارم به دکترغددمراجعه کنم خوبه راهنمایی کنید لطفاً توراخدا

علی
علی
1 سال قبل

سلام.پدر بنده 75 سال سن دارد و دردی در کمر و پا ندارند ولی بسخی از جاشون بلندمیشن ب سختی راه میرن مثل اینکه بی حس یاهمچین چیزی باشن پیش چه متخصصی مراجع کنیم متخصص غدد متخصص اورتپد یاچی؟؟؟میشه راهنمایی کنید

شهر
تهران
ناز گل
ناز گل
1 سال قبل

سلام دخترم7ماهشه بیماری بارتر داره رشد خیلی کمی داره برای رشدش باید چکار کنم آیا دکتر غدد میتونه کمک کنه

شهر
مشهد
امیرحسن شیرزاد
امیرحسن شیرزاد
1 سال قبل

سلام پسر م ده سالش هست خیلی لاغر ه نگرانم همیشه رنگ پریدگی وزیر چشماش کبود است میشه راهنمایی کنیید بی زحمت

شهر
کرج
ناشناس
ناشناس
1 سال قبل

سلام دخترم ۱۷ سالشه یکی از سینه هاش از اون یکی کوچکتر پیش چه پزشکی ببرمش متشکرم

مریم
مریم
1 سال قبل

سلام دخترم ۱۲سالشه وزنش رفته رو ۵۳ کیلو پرخوری نیست اما داره چاق میشه خیلی نگرانشم چکار کنم؟

شهر
اصفهان
بیات
بیات
2 سال قبل

سلام. یک پسر سه سال و نیم دارم که روی ساق هر دو پا کنار استخوان ساق یه بافت نرم به وجود آمده که زمانی که میایسته معلوم میشه و اون بافت بیرون میزنه. میخواستم بدونم به چه متخصصی باید مراجعه کنم؟ ارتوپد یا غدد؟

F. M
F. M
1 سال قبل
پاسخ به  بیات

سلام بهد از گوش درد شدید یه توده زیر گوشم بوجود آمده برای رفعش چکار کنم

حسینی
حسینی
2 سال قبل

سلام من بعداً زایمانم پوستم کم کم شروع کرد به تیره شدن الان شش سال از زایمانم میگذره ولی همچنان دارم تیره میشه موهای بدنم زیاد شده