پریود، بخشی از سیکل قاعدگی طبیعی زنان است که گاهی به دلیل تغییر در سبک زندگی یا مصرف برخی داروها دچار اختلال میشود. یکی از این موارد، مصرف قرص اورژانسی به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری در مواقع اضطراری است که به دلیل داشتن هورمون پروژسترون مصنوعی تغییراتی در پریود و سیکل قاعدگی ایجاد میکند. در واقع، از عوارض قرص اورژانسی بر پریود میتوان به خونریزی سبک یا سنگینتر، تاخیر یا به جلو افتادن زمان پریود و کوتاه یا طولانیتر شدن دوره آن اشاره کرد.
برای آشنایی بیشتر با عوارض قرص اورژانسی بر پریود، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید.
فهرست محتوا
قرص اورژانسی چیست؟
قرص اورژانسی یکی از روشهای جلوگیری از بارداری در مواقع اضطراری محسوب میشود که باید آن را بلافاصله پس از رابطه جنسی محافظتنشده مصرف کنید. از این قرص، زمانی استفاده میشود که دسترسی به دیگر روشهای پیشگیری از بارداری (مانند استفاده از کاندوم) امکانپذیر نیست، آن روشها با مشکل مواجه شدهاند یا رابطه جنسی ناخواسته داشتهاید.
در ترکیبات انواع قرص اورژانسی مانند قرص اورژانسی دوتایی یا تکی مقدار زیادی هورمون زنانه وجود دارد که از آزادشدن تخمک یا قرار گرفتن تخمک بارورشده در مسیر رحم جلوگیری میکند. از این قرص معمولا به عنوان «قرص صبح روز بعد» یاد میشود، اما بهتر است آن را برای جلوگیری از بارداری، بلافاصله پس از رابطه جنسی محافظتنشده تا ۷۲ ساعت بعد مصرف کنید. اگر کنجکاو شدهاید فرق قرصهای اورژانسی تک دوز و ۲ دوز را بدانید، میتوانید مقاله تفاوت قرص اورژانسی تکی با دوتایی را در درمانکده بخوانید.
اولین پریود پس از مصرف قرص اورژانسی چگونه است؟
برخی بانوان ممکن است با مصرف انواع قرصهای اورژانسی همچون قرص اورژانسی تنسی ۱/۵، تغییری در روند سیکل قاعدگی و پریود خود تجربه نکنند، اما اغلب خانمها به دلیل هورمونهای موجود در این قرص، دچار تغییراتی در پریود میشوند که شامل موارد زیر هستند:
- زمان پریود شدن: از اثرات قرص اورژانسی بر پریود، میتوان به تغییر زمان و شروع خونریزی اشاره کرد. در واقع، زمان دقیق پریود پس از مصرف این قرص قابل پیشبینی نیست. برخی افراد زودتر یا دیرتر پریود میشوند، اما بعضی دیگر بدون هیچ تغییری، پریود را در زمان معمولشان تجربه میکنند. شروع خونریزی هفت تا ۱۰ روز پس از مصرف قرص اورژانسی نشاندهنده عملکرد صحیح آن در بدن است.
- مدت زمان پریود: برخی بانوان با مصرف این قرص، قاعدگی طولانیتری تجربه میکنند، اما این عارضه همیشگی نیست.
- مقدار خونریزی: از دیگر عوارض قرص اورژانسی بر پریود این است که میتواند شدت خونریزی را در برخی زنان شدیدتر کند. در حالی که این امکان وجود دارد، بعضی دیگر از بانوان مقدار خونریزی خفیفتری داشته باشند.
بیشتر بدانید: مدروکسی پروژسترون
اثرات قرص اورژانسی و پریود
هر داروی شیمیایی در کنار تمامی فوایدش، یک سری عوارض خفیف تا شدید دارد که قرص اورژانسی هم از این قاعده مستثنی نیست. پس از مصرف این قرصهای پیشگیری از بارداری در مواقع اضطراری، به صورت یکباره حجم زیادی از هورمونهای زنانه وارد بدن شما میشوند تا از لقاح تخمک با اسپرم جلوگیری کنند. بدن معمولا نمیتواند ورود یکباره این حجم از هورمون را تحمل کند. به همین دلیل اغلب زنان پس از مصرف قرصهای اورژانسی با عوارضی مواجه میشوند که عبارتاند از:
- حالت تهوع
- سرگیجه
- سردرد
- کاهش میل جنسی
- تغییر در خلق و خو
- احساس درد و حساسیت در پستان
- اثراتی بر پریود
- دردهای شکمی
یادتان باشد، قرصهای اورژانسی روش دائمی مناسبی برای پیشگیری از بارداری بهشمار نمیآیند. متخصصان معتقدند، مصرف بیش از حد این قرصها (بیش از سه بار در سال یا بیشتر از یک بار در یک سیکل قاعدگی) میتواند عوارض جدی برای زنان به همراه داشته باشد.
عوارض قرص اورژانسی بر پریود چیست؟
تحقیقات نشان دادهاند، اغلب خانمهایی که قرص اورژانسی مصرف میکنند، پریود غیر معمولی خواهند داشت. با این حال باید بگوییم، اثرات قرص اورژانسی بر پریود همه بانوان به یک شکل نیست و ممکن است آنها متناسب با شرایط جسمی و ژنتیکی خود، تجربه متفاوتی داشته باشند.
بیشتر بدانید: قرص روکین برای چیست؟
به طور کلی میتوان رایجترین اثرات و عوارض قرص اورژانسی بر پریود را شامل موارد زیر دانست:
۱- تغییر در سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
اغلب خانمها در هفته PMS دردهای شکمی، حالت تهوع، گیجی، حالات افسردگی و سرگیجه را تجربه میکنند. مصرف قرص اورژانسی میتواند باعث شود تا فرد، علائم سندرم پیش از قاعدگی را با شدت بیشتری تجربه کند.
۲- لکهبینی
یکی دیگر از عوارض قرص اورژانسی بر پریود بانوان این است که آنها قبل از شروع خونریزی اصلی، دچار لکهبینی میشوند. در واقع، اکثر زنان پس از مصرف این قرص، لکهبینی را یک هفته قبل از شروع پریود تجربه میکنند.
بیشتر بدانید: روش مصرف قرص استرادیول والرات
۳- پریود زودهنگام
قرص اورژانسی و پریود زودهنگام رابطه تنگاتنگی با هم دارند. در چنین وضعیتی، بانوان یک هفته زودتر از سیکل طبیعی قاعدگی خود پریود میشوند. متخصصان معتقدند اگر قرص اورژانسی در سه هفته اول سیکل قاعدگی مصرف شود، به احتمال زیاد پریود زودهنگام را تجربه میکنید.
۴- پریود دیرهنگام
یکی از شایعترین اثرات و عوارض قرص اورژانسی بر پریود، به تاخیر افتادن شروع عادت ماهانه است. اگر قرص اورژانسی در دوره تخمکگذاری مصرف شود، احتمال به تاخیر افتادن پریود شما بیشتر میشود. با این حال، اگر تاخیر در پریود شما بیش از یک هفته طول کشید، حتما از تستهای بارداری استفاده کنید تا مطمئن شوید قرص اورژانسی اثر کرده است.
۵- خونریزی غیر طبیعی
قرصهای اورژانسی، تغییرات هورمونی زیادی در بدن بانوان ایجاد میکنند؛ از همینرو تجربه خونریزی غیر طبیعی، حداقل در ۲ دوره پریود نگرانکننده نیست. معمولا شدت خونریزی در خانمها پس از مصرف قرص اورژانسی به شکل غیر معمول افزایش مییابد، اما برخی دیگر از زنان، خونریزی را با شدت کمتری در این دوره تجربه میکنند. اگر این تغییر حجم خونریزی پس از مصرف قرص اورژانسی، بیش از ۲ هفته ادامه داشت، حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.
بیشتر بدانید: چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم؟
۶- پریود طولانیمدت
افزایش طول دوره پریود را میتوان دیگر عوارض قرص اورژانسی بر سیکل قاعدگی زنان دانست. در چنین وضعیتی، بانوان معمولا به جای دوره پریود پنج تا هفت روزه، یک دوره طولانیتر (حدود ۱۰ روز) تجربه میکنند.
تاثیر قرص اورژانسی برای پریود شدن سریع
گاهیاوقات زنان از قرص اورژانسی برای پریود شدن سریع استفاده میکنند. این قرص به دلیل داشتن پروژسترون مصنوعی در تخمکگذاری اختلال ایجاد میکند و میتواند پریود را یک هفته جلو بیندازد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اینکه در چه صورت قرص اورژانسی اثر نمیکند، میتوانید مقاله مرتبط با آن را در مجله درمانکده مطالعه کنید.
همچنین، جالب است بدانید برخی خانمها خونریزی خفیفی را به شکل لکهبینی تجربه میکنند که نگرانکننده نیست. این خونریزی با پریود فرق دارد و به دلیل افزایش ناگهانی حجم هورمونها به وجود میآید. حجم خونریزی پس از مصرف قرص اورژانسی نسبت به پریود بسیار کمتر است و معمولا در عرض یک تا ۲ روز برطرف میشود.
سخن پایانی
قرص اورژانسی نوعی روش پیشگیری از بارداری در مواقع اضطراری است. این قرصها به دلیل داشتن هورمون پروژسترون مصنوعی میتوانند روند تخمکگذاری را به تاخیر بیندازند یا جلوی آن را بگیرند. این تغییر در مراحل تخمکگذاری اغلب با اختلالاتی در پریود همراه است. معمولا بانوان عوارض قرص اورژانسی بر پریود را متناسب با شرایط جسمانی خود به شکل متفاوتی تجربه میکنند. شما میتوانید برای درک بهتر تفاوت قرص اورژانسی با ال دی مقاله مرتبط با آن را در درمانکده بخوانید.
اگر همچنان سوالاتی درباره اثرات و عوارض این قرصها بر سیکل قاعدگی زنان دارید، میتوانید با مراجعه به وبسایت درمانکده، از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی این مجموعه با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان و زایمان باتجربه آشنا شوید. همچنین درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا ضمن بررسی نظر سایر کاربران درباره متخصص مورد نظرتان، جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین با دکتر زنان به صورت تلفنی، متنی و تصویری نوبت بگیرید.
سوالات متداول
عوارض قرصهای اورژانسی معمولا پس از چند روز از بین میروند، اما تاثیر این قرص بر پریود تا سیکل قاعدگی بعدی ادامه دارد.
تاخیر در شروع خونریزی یکی از اثرات قرص اورژانسی بر پریود است، اما اگر پس از هفت روز، تاخیر در پریود همچنان ادامه داشت، از تست بارداری استفاده کنید.
اگر تغییرات شروع و پایان پریود یا حجم غیر طبیعی خونریزی شما بیش از ۲ دوره در سیکل قاعدگی طول بکشد، باید حتما با متخصص زنان مشورت کنید.
تالارهای گفتوگو مرتبط با این مقاله
منابع: nurx | healthline
سلام وقتتون بخیر .من این ماه اورژانسی رو بعد از ۱۳ ساعت پس از رابطه مصرف کردم.
یک هفته قبل از موعدم خونریزی خیلی خفیف قهوه ای داشتم دو روز و بعد یه روز خونریزی شبیه به پریودی داشتم که قرمز روشن بود و مقدارش خیلی کمتر از پریودهام بود.الان این پریودم حساب میشه؟
احتمال بارداری دیگه رد میشه؟
سلام من از ما پیش از قرص اورژانسی استفاده کردم بعد دو هفته پریود شدم الان پنج روز از پریودی بعدی گذشته آیا اثر همون قرص اورژانسی هست
آیا قرص اورژانسی در زمان پریودی بارداری را خنثی میکند
سلام من ماه گذش
ته قرص اورژانسی خوردم بعد شش روز پریود شدم ولی این ماه هنوز پریود نشدم نمی دونم چیکار کنم
منم مشکل شمارو دارم هنوز نشدین
سلام ببخشید من ماه قبل قرص اورژانسی خوردم پریود شدم ولیاین ماه هنوز پریود نشدم
سلام.
من ۲۹ مرداد ماه،قرص اورژانسی تنسی ۱.۵ رو مصرف کردم،۳ روز بعد،پریود شدم،و این پریود ۲۰ روز طول کشید،بعدش ۴ روز اصلا پریود نشدم،پاکه پاک بودم،بعد از ۴ روز،دوباره پریود شدم،و امروز دقیقا ۱۶ امین روز پریودم هست،و خون ریزی معمولی ای دارم،ماه قبل رفتم دکتر،و آزمایش و سونگرافی،گفتن:کیست خیلی کوچیکی دارم،و دارویی بهم ندادن.اما الآن این ادامه دار شدن پریودم منو نگران کرده،من تا چند ماه قراره اینجوری پریود باشم؟
سلام وقت بخیر
میخواستم بدونم نحوه مصرف قرص اورژانسی برای پریودشدن چطوریه.
تا زمان پریودشدن چندتا قرص باید بخوریم.
ممنونم ازشما