در مورد خشکی دهان اگر دچار کم آبی یا عصبی هستید، گاهی اوقات خشکی دهان طبیعی است، اما خشکی دائمی دهان میتواند نشانهای از یک مشکل اساسی باشد. در صورت داشتن خشکی غیرعادی دهان (معروف به خشکی دهان) باید به پزشک داخلی یا پزشک عمومی خود مراجعه کنید تا آنها بتوانند علت را تعیین کنند. همچنین در صورت احساس اضطراب یا عصبی بودن دهان شما خشک میشود. در ادامه این مقاله این مبحث را به شکل مفصل مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد. پس در مجله درمانکده با ما همراه باشید.
خشکی دهان چیست؟
خشکی دهان به دلیل عدم تولید بزاق رخ میدهد. این مشکل میتواند باعث مشکلات در خوردن، صحبت کردن و هضم شود. اگر خشکی دهان شدید را تجربه کنید، میتواند باعث اختلالات گلو، اضطراب و بر کیفیت زندگی شما شود. به همین دلیل است که ما درمان سریع این مشکل را پیشنهاد میکنیم تا به شما کمک کنیم تا به بهترین حالت خود برگردید.
بیشتر بدانید: روش تشخیص سرطان حنجره؛ علائم، درمان
چه چیزی باعث این مشکل میشود؟
خشکی دهان زمانی رخ میدهد که غدد بزاقی در دهان شما بزاق کافی تولید نکنند. این اغلب نتیجه کم آبی بدن است، به این معنی که شما مایع کافی در بدن خود برای تولید بزاق مورد نیاز خود ندارید. دلایل مختلفی وجود دارد، اما این مشکل معمولاً یک عارضه جانبی دارو است که تولید بزاق شما را کاهش میدهد. برخی از داروهایی که باعث این مشکل میشوند عبارتند از:
داروهای فشار خون بالا، داروهای ضد افسردگی، استروئیدها و بسیاری دیگر.
گاهی اوقات این مشکل خود به خود از بین میرود. در مواقع دیگر، با استفاده طولانی مدت ادامه خواهد داشت.
سایر دلایل این مشکل میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کم آبی بدن
- دیابت
- آپنه خواب
- عدم تعادل هورمونی
- تنفس دهانی
- سینوزیت
بیشتر بدانید: احساس طعم فلز در دهان
عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند خطر ابتلا به این مشکل را افزایش دهد که عبارتند از:
- اختلالات اشتها
- اضطراب
- فشار
- افسردگی
- بیماری آلزایمر یا پارکینسون
- تنگی نفس به دلیل اضطراب یا حمله پانیک
- ضربه یا آسیب عصبی
بیشتر بدانید: شکاف کام و لب چیست؟ علت، علائم و راهکارهای درمانی آن
علائم و نشانههای این بیماری چیست؟
خشکی دهان میتواند علائم زیر را ایجاد کند:
- اغلب احساس تشنگی میکنید
- لبهای ترک خورده
- احساس خشکی در دهان
- خشکی چشم
- گلو درد یا احساس خشکی در گلو
- تغییر یا کاهش حس چشایی
- بوی بد دهان
- زخمهای دهان
اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را تجربه میکنید سریعا به متخصصین مربوطه مراجعه کرده و روند درمان را انجام دهید.
بیشتر بدانید: خلط گلو چیست و نشانه چه بیماریهایی است؟
بیشتر بدانید: سندروم سوزش دهان چیست؟
برای درمان خشکی دهان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
ای تشخیص اولیه علت خشکی دهان بهتر است ابتدا به دکتر داخلی مراجعه کنید یا از طریق امکان مشاوره آنلاین با متخصص داخلی از دکتر علت را جویا شوید و راه درمان تجویز شده توسط دکتر را پیش ببرید. زیرا که آنها میتوانند با معایناتی در این ناحیه علل احتمالی یا اصلی را تشخیص دهند.
در مواردی شاهد هستیم که دندانهای پوسیده در این عارضه نقش دارند بنابراین در چنین وضعیتی دکتر دندانپزشک میتواند به شما کمک کند. همچنین در مواردی نیز یک آزمایش ساده میتواند وضعیت هورمونی شما را تعیین کند. در نهایت روند تشخیص به درستی انجام خواهد شد.
چگونه متخصصان خشکی دهان را تشخیص میدهند؟
متخصص مربوطه دهان، زبان، لب ها، بافتهای دهان و غدد بزاقی شما را معاینه میکند تا یک برنامه درمانی تهیه کند. از آنجایی که علائم برای هر بیمار متفاوت است، درمانها نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. بنابراین نباید تصور کنید که برای همه یک روش درمانی ثابت می تواند اثر گذار باشد.
بیشتر بدانید: تلخی دهان به چه علت بروز میدهد؟
درمانهای خانگی و گزینههای درمانی برای خشکی دهان چیست؟
به طور معمول، بیماران میخواهند احساس راحتی کنند و از این مشکل خلاص شوند. چهار نوع درمان وجود دارد:
- نفس کشیدن از طریق بینی: همانطور که گفته شد نفس کشیدن از راه دهان نیز خودش از علتهای خشک شدن زبان و حلق است. پس بهتر است که نسبت به نوع نفس کشیدن خود تجدید نظر کنید. زمانی که از راه بینی نفس بکشید تا حد زیادی باعث میشود که این مشکل شما تا حد زیادی برطرف گردد.
- اجتناب از الکل، کافئین و تنباکو: الکل و تنباکو که همان سیگار است باعث میشود کهدهان خشک شود. کسانی که زیادی سیگار مصرف میکنند در طول زمان دچار این مشکل میشوند. از سوی دیگر نوشیدن الکل نیز باعث کم آبی بدن و خشک شدن دهان خواهد شد. نوشیدنیهای کافئیندار هم مثل قهوه یا نسکافه در کوتاهترین زمان باعث این مشکل و کم آبی بدن میشوند. پس بهتر است که در طول روز از این نوشیدنیها به مقدار کمتری استفاده کنید تا با عارضههای ناشی از این مشکل مواجه نشوید.
- با استفاده از رطوبت ساز
- اجتناب از داروهای ضد احتقان بدون نسخه
- بیشتر آب بنوشید: به میزانی که شما در طول روز مقدار استفاده از آب را زیاد کنید بدنتان به اندازه کافی آب و مایعات دریافت خواهد کرد. در نهایت این آبها در تولید بزاغ نیز نقش خواهد داشت. پس این مشکل شما نیز برطرف میشود و شما از عارضههای خشکی دهان در امان خواهید بود.
- مکیدن تراشههای یخ: قطعههای یخ نیز میتواند موجب تحریک و فعال کردن غدد بزاقی باشد. البته نباید یخها را با دندانتان گاز بگیرید. زیرا که میتواند موجب آسیب به دندانها شود.
- مرطوب کننده لب با وازلین: لبهای خودتان را با انواع مرطوب کنندهها نرم کنید. خشکی لبها نیز باعث ترک لبها و احساس دایم نیاز برای مرطوب کردن آنها در شما ایجاد کند.
- تحریک بزاق: میتوانید با خوردن انواع ترشیجات غدد را تحریک کنید که بزاق ترشح کنند.
- جویدن آدامس بدون قند
- خوردن آب نباتهای سفت بدون قند
- برخی از داروها میتوانند به تولید بزاق کمک کنند: البته این داروها را باید زیر نظر متخصصین استفاده کنید. برای مثال بهتر است که به دندان پزشک یا پزشک عمومی مراجعه کنید و از آن ها بخواهید که در صورت نیاز داروهای مورد استفاده برای درمان خشکی دهان را برای شما تجویز کنند.
بیشتر بدانید: بهداشت دهان و دندان و هر آن چیزی که باید درباره آن بدانید
آیا میتوان از این بیماری جلوگیری کرد؟
در حالی که لزوما نمی توانید از این مشکل جلوگیری کنید، میتوانید از عوارض جانبی آن جلوگیری کنید. تشخیص و درمان به موقع میتواند ناراحتی شما را کاهش دهد و سلامت دهان و دندان شما را بهبود بخشد.
بیشتر بدانید: سنگ لوزه؛ علائم، دلایل و راهکارهای درمانی
خاتمه
در بخشهای مختلف این مقاله تلاش کردیم که مساله خشکی دهان را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دهیم و سوالات پرتکرار را در این زمینه پاسخ گوییم. در صورتی که همچنان سوالاتی برای شما مطرح است توصیه میکنیم که در بخش کامنتها با ما و کارشناسان حرفهای ما در ارتباط باشید و سوالات خود را با آ نها در میان بگذارید. زیرا که در اسرع وقت سوالات شما پاسخ داده خواهد شد. در صورتی که به اطلاعات تکمیلی نیاز دارید میتوانید به سایر مقالات ما در همین وبسایت درمانکده نیز مراجعه کنید.
منبع: southtrailcrossingdental
دهنم قبلا کمی در شب خشک میشد که فکر میکردم بخاطر قند اما حالا شب که میشه مرتب دهانم خشک میشه البته قند هم پایین امروز کلی اب خوردم
سلام
من ۴۳ ساله هستم .نوشیدنی غالب من چایی هست که نزدیک هشت ده تا چایی می خورم
جدیدا دچار خشکی دهان می شوم و مایع سفیدی در اطراف دندان یا کام بالا ایجاد می شود
لب هایم هم خشک می شود
فکر می کنم بعد استفاده از قرص آهن وویتامین D این اتفاق افتاد
دلیل خشکی دهان هنگام خواب چیه؟ ۵۰ ساله هستم و مایعات هم تقریبا به اندازه کافی میخورم. وقتی با بینی نفس میکشم دهانم کمتر خشک میشود.
قبلا اینطور نبودم، یعنی اگر با دهان هم نفس میکشیدم دهانم خشک نمیشد.
سلام در طول روز مشگلی ندارم شب ب محض خواب رفتن زبانم خشک شده وتعقیر رنگ میده از خواب بیدار بشم کم کم مشگلم حل میشه
سلام چند وقت هست که غذا رو قورت میدم گلم درد دارم وبرام سخته گلوم خشک میشه زبونم خشک میشه دلیلش چیه
سلام بنده هیچ مشکلی نداشتم فقط به توصیه منخصصین برای سلامتی ام آب ولرم نزدیک به داغ را در زمان ناشتا مینوشم سلام ولی ند دقیقه بعد از خوزدن آن خشکی دهان برایم عچیب است و سوال بر انگیز. اگر ممکن است فرمایید چه فعل انفعالی موجب این تغییر میشود.؟
ن
ن
سلام من الان ساعت ۶صبحه خواب بود تو خواب احساس کردم دارم بی هوش میشم به سختی تونستم خودمو از بی هوشی نجات بدم واز خواب بیدارشم احساس خشکی گلو ویه خورده تنگی نفس داشتم هنوز گلوم خشکه یه خورده آب خوردم یه کم بهتر شدم قبل خواب قرص لوراتان فشارخون خوردم معده درد هم دارم وسرکیجه هم دارم ممنون میشم علت رو جواب بدین تشکر
علتش همون معده درد شما بوده و نارسایی معده بوده. معده که کارش مختل میشه خون زیادی رو از بدن میکشه معمولن وقتی که ترش میکنید یا سو هاضمه میشوید این اتفاق میافتد. قرص فشار خون هم خوردید که بدتر چون باعث افت فشار میشود.