گل نسترن با نام انگلیسی Dog Rose یک گیاه زیبا و معطر است که در طب سنتی به آن توجه ویژهای میشود. این گل درختچهای شکل تا ارتفاع حداکثر پنج متر رشد میکند و دارای برگهای گرد با رنگهای سفید، صورتی، نارنجی، زرد و قرمز است. در واقع، میتوان گفت انواع گل نسترن نه تنها به واسطه ظاهر دلنشین و بوی خوششان، بلکه به دلیل خواص دارویی بینظیر شناختهشده هستند. از مهمترین خواص گل نسترن میتوان به تقویت سیستم ایمنی، حفظ سلامت قلب، بهبود خلقوخو و درمان عفونتهای مجاری تنفسی اشاره کرد.
اگر کنجکاو شدهاید درباره انواع گل نسترن و خواص شگفتانگیز آنها بیشتر بدانید، در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید.
فهرست محتوا
- گل نسترن چه شکلی است؟
- ارزش غذایی گل نسترن
- خواص گل نسترن چیست؟
- ۱- گل نسترن و تنظیم دیابت
- ۲- خواص گل نسترن برای کلیه
- ۳- گل نسترن و شادابی پوست
- ۴- خواص گل نسترن برای لاغری
- ۵- گل نسترن و سلامت قلب
- ۶- خواص گل نسترن برای رحم
- ۷- گل نسترن و تقویت سیستم ایمنی بدن
- ۸- خواص گل نسترن برای عفونت معده
- ۹- گل نسترن و کاهش کلسترول
- ۱۰- خواص گل نسترن برای سنگ صفرا
- ۱۱- گل نسترن و درمان اسهال
- ۱۲- خواص گل نسترن برای آرتروز
- ۱۳- گل نسترن و تقویت رشد مو
- ۱۴- خواص گل نسترن در بارداری
- ۱۵- گل نسترن و تصفیه خون
- خواص درمانی میوه گل نسترن
- عرق گل نسترن چه خواصی دارد؟
- نگاهی کوتاه به خواص گل نسترن
- سوالات متداول
گل نسترن چه شکلی است؟
گل نسترن که به عنوان رز وحشی شناخته میشود، یک گیاه زیبا و ساده با بوی بسیار خوشایند است. اغلب افراد آن را با رنگهای سفید، صورتی کمرنگ و پررنگ دیدهاند؛ در حالی که این گیاه در برخی مناطق با رنگهای گرم مانند نارنجی، قرمز و زرد رشد میکند. در ادامه میتوانید عکس گل نسترن وحشی را مشاهده کنید:
بیشتر بدانید: خواص باریجه
گل نسترن، بومی اروپا، خاورمیانه و شمال آفریقا است، اما در حال حاضر میتوان آن را در مناطق کوهی سراسر جهان پیدا کرد. این گیاه پنج گلبرگی علاوه بر زیبایی و خواص درمانی، دارای خاصیت ضد عفونیکنندگی، ضد التهابی و آرامبخشی است؛ به همین دلیل در صنعت داروسازی (داروهای گیاهی)، عطرسازی و محصولات آرایشی بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بدانید: خواص پونه کوهی
ارزش غذایی گل نسترن
قبل از شناخت خواص گل نسترن، خوب است با ارزش غذایی این گیاه در طب سنتی آشنا شوید. گل نسترن سرشار از آنتیاکسیدان است و ویتامینهای زیادی دارد. به طور کلی میتوان ترکیبات منحصربهفرد آن را شامل موارد زیر دانست:
- کلسیم
- ویتامین B، C، E و A
- پتاسیم
- نیاسین
- پکتین
- اسید چرب
- فیبر
بیشتر بدانید: خواص گل محمدی
خواص گل نسترن چیست؟
گل نسترن از خانواده گلسرخیان است و در مناطق کوهی، جنگلها، کنارههای جویبارها و مزارع رشد میکند. تمام قسمتهای گیاه نسترن اعم از میوه، برگ، ریشه و شکوفه آن قابل استفاده هستند و خواص درمانی فوقالعادهای دارند. در ادامه با خواص گل نسترن بیشتر آشنا میشوید:
۱- گل نسترن و تنظیم دیابت
طب سنتی، تاثیر این گیاه دارویی را بر تنظیم قند خون تایید میکند. مصرف روزانه یک فنجان دمنوش گل نسترن میتواند تا حدودی برای کاهش دیابت موثر باشد. با این حال، اگر سطح قند خون شما بسیار بالاست و داروی شیمیایی میخورید، قبل از مصرف این گیاه حتما با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بدانید: خواص بهار نارنج
۲- خواص گل نسترن برای کلیه
از مهمترین خواص گل نسترن در طب سنتی، میتوان به تاثیر آن در دفع سنگ کلیه اشاره کرد. اغلب اطباء طب سنتی برای دفع سنگهای بزرگ کلیه توصیه میکنند، رب گل نسترن یا قرص گیاهی حاوی این گیاه را مصرف کنید.
بیشتر بدانید: خواص چای کوهی
۳- گل نسترن و شادابی پوست
این گل سرشار از ویتامینها، بهویژه ویتامین A است که نقش مهمی در شادابی و حفظ رطوبت پوست دارند. همچنین، روغن حاصل از این گل به دلیل داشتن اسید چرب مغذی، نقش مهمی در رطوبترسانی به پوست دارد. در حال حاضر، برخی تولیدکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی از روغن گل نسترن برای لایهبرداری و درمان چینوچروک پوست صورت استفاده میکنند.
۴- خواص گل نسترن برای لاغری
این گیاه زیبا و خوشعطر با ترکیبات بینظیرش، تاثیرات مثبتی بر متابولیسم بدن میگذارد و به مرور زمان باعث کاهش وزن میشود. همچنین، املاح معدنی موجود در گل نسترن برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم غذا مفید است که نتیجه آن از بین رفتن اشتهای کاذب و پایین آمدن وزن است.
بیشتر بدانید: خواص مریم گلی
۵- گل نسترن و سلامت قلب
ترکیباتی همچون فلاونوئید و آنتیاکسیدان موجود در گل نسترن به حفظ سلامت قلب کمک میکنند. اطباء طب سنتی معتقدند مصرف دمنوش میوه گل نسترن باعث پایین آمدن کلسترول بد و تنظیم فشار خون میشود که نتیجه آن کاهش ریسک بیماریهای قلبی است.
برای تهیه این دمنوش، حدود ۱۰ گرم میوه گل نسترن را به مدت سه ساعت درون آب سرد بخیسانید، سپس حدود پنج دقیقه در آب گرم بجوشانید و اجازه دهید حدود ۱۵ دقیقه دم بکشد. مصرف روزانه سه فنجان از این دمنوش به کاهش تپش قلب کمک میکند.
بیشتر بدانید: خواص سرخارگل
۶- خواص گل نسترن برای رحم
طب سنتی، مصرف گل نسترن به شکل چای و دمنوش را برای بهبود ناراحتیهای رحمی و کیستهای خوشخیم تخمدان به خانمها توصیه میکند. این گیاه باعث کاهش سردی و رطوبت رحم میشود و اثر تقویتکنندگی دارد.
۷- گل نسترن و تقویت سیستم ایمنی بدن
تقویت سیستم ایمنی بدن یکی از مهمترین خواص گل نسترن قرمز است. ویتامین A و ویتامین C موجود در ترکیبات این گیاه با تقویت سیستم ایمنی بدن از ابتلای مکرر به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری میکنند. همچنین، آنتیاکسیدانها و فلاونوئیدهای گیاه نسترن میتوانند از بدن در برابر عوامل بیماریزا محافظت کنند.
۸- خواص گل نسترن برای عفونت معده
رفع التهاب و عفونت معده یکی دیگر از خواص گل نسترن است. این گیاه میتواند اسپاسم معده را برطرف کند و درد ناشی از زخم و عفونت آن را التیام ببخشد. در طب سنتی، از دمنوش میوه گل نسترن برای درمان کرم معده استفاده میکنند.
بیشتر بدانید: روغن گل مغربی
۹- گل نسترن و کاهش کلسترول
اطباء طب سنتی معتقدند، گل نسترن قاتل کلسترول بالا بهشمار میآید. این گیاه میتواند با کاهش کلسترول بد و جلوگیری از رسوب در دیواره رگها، خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش دهد. با این حال، اگر به صورت ژنتیکی دارای کلسترول بد (LDL) هستید، بهتر است تنها به مصرف این گیاه بسنده نکنید و حتما تحت نظر پزشک متخصص باشید.
بیشتر بدانید: خواص گلاب
۱۰- خواص گل نسترن برای سنگ صفرا
گل نسترن میتواند به دلیل خواص ضد التهابی و تصفیهکنندگی به بهبود و تسکین مشکلات مرتبط با سنگ صفرا کمک کند. اطباء طب سنتی معتقدند، میوه و دمنوش این گیاه برای افزایش جریان صفرا خوب است و مانع از تشکیل سنگ صفرا یا کاهش علائم ناشی از آن میشود.
۱۱- گل نسترن و درمان اسهال
اطباء طب سنتی، درمان اسهال را یکی از خواص گل نسترن زرد میدانند. این گل خاصیت قابضکنندگی و ضد التهابی دارد؛ از همینرو در درمان اسهال موثر است. ترکیبات موجود در گل نسترن زرد، بهویژه تاننها باعث میشوند تا حرکات دستگاه گوارش آرامتر شود و التهاب روده کاهش یابد. برای این منظور میتوانید ۲۰ گرم میوه گل نسترن را ابتدا در آب سرد به مدت سه ساعت بخیسانید، سپس در آب گرم بجوشانید و دمنوش آن را روزی سه فنجان میل کنید.
بیشتر بدانید: خواص گل ختمی
۱۲- خواص گل نسترن برای آرتروز
کاهش دردهای مفصلی و روماتیسم از خواص گل نسترن وحشی بهشمار میآیند. این گل به دلیل داشتن اسید چرب و خاصیت ضد التهابی میتواند به بهبود دردهای عصبی ناشی آرتروز و روماتیسم کمک کند. در حال حاضر، قرص عصاره گل نسترن وحشی برای این منظور در داروخانهها موجود است.
۱۳- گل نسترن و تقویت رشد مو
گل نسترن سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان است که باعث افزایش جریان خون در پوست سر و تقویت فولیکولهای مو میشوند. شما میتوانید از خواص گل نسترن خشک شده برای کاهش ریزش مو، ضخیمتر شدن آن و پیشگیری از سفیدی موی سر استفاده کنید. برای این منظور، کافیست از گل خشک نسترن، دمنوش تهیه کرده و روی یک فنجان بنوشید.
۱۴- خواص گل نسترن در بارداری
از آن جایی که گل نسترن سرشار از ویتامین و مواد مغذی است، میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری کمک کند. همچنین، این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد و در کاهش ورم یا التهابات بدنی دوران بارداری موثر است. با این حال، اغلب پزشکان مصرف گیاهان دارویی و عرقیات را در دوران بارداری توصیه نمیکنند. از همینرو بهتر است قبل از مصرف دمنوش یا عرق گل نسترن با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
۱۵- گل نسترن و تصفیه خون
ترکیبات منحصربهفرد این گیاه به بهبود گردش خون در بدن کمک میکنند و منجر به تصفیه خون میشوند. این ویژگی نقش موثری در سمزدایی کبد و کلیهها دارد و میتواند باعث خونرسانی بهتر به اندامهای بدن شود.
بیشتر بدانید: مصرف گل گاو زبان برای چه کسانی مضر است؟
خواص درمانی میوه گل نسترن
جالب است بدانید، نه تنها خواص گل نسترن بیشمار است؛ بلکه میوه این گیاه هم به درمان بسیاری از بیماریها کمک میکند. میوه گل نسترن که به رنگ قرمز یا نارنجی پس از گلدهی ظاهر میشود، سرشار از ترکیبات مغذی و درمانی است. این میوه در طب سنتی به عنوان یک داروی گیاهی ارزشمند مورد استفاده قرار میگیرد.
از مهمترین خواص درمانی میوه گل نسترن که اغلب از نسترن وحشی به دست میآید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان اسهال
- درمان عفونت ادراری
- دفع سموم از بدن
- پیشگیری از ابتلا به سرطان
- کاهش استرس
- مقابله با پیری زودرس
- کاهش تپش قلب
- سلامت پوست و کمک به تولید کلاژن
- بهبود عملکرد گوارش
- تصفیه خون
طریقه مصرف میوه گل نسترن معمولا به شکل خام، ترشی، مربا، رب و دمنوش است. همچنین، میتوانید این میوه را همراه با کاهو، کلم، بروکلی و سبزیجات دیگر ترکیب کرده و به شکل سالاد بخورید. با این حال، اگر در شرایط خاصی هستید یا داروی شیمیایی مصرف میکنید، بهتر است قبل از خوردن این میوه با پزشک معالج خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید: خواص گرده گل
عرق گل نسترن چه خواصی دارد؟
حال که با خواص گل نسترن آشنا شدید، خوب است فواید عرق آن را هم بدانید. عرق گل نسترن دارای طبع گرم است و به دلیل داشتن ویتامینهای مختلف، مواد مدنی و سایر ترکیبات مفید برای سلامتی، در طب سنتی به عنوان یک روش موثر برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد.
از مهمترین خواص درمانی عرق گل نسترن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان بیخوابی
- کاهش درد و ورم مفاصل
- رفع عفونت ادراری
- بهبود مشکلات کلیوی
- درمان نفخ شکم
- کنترل قند خون
- کاهش تپش قلب
- کمک به دفع سنگ کلیه
- بهبود سلامت دستگاه گوارش
- تقویت اعصاب
- پیشگیری از ابتلا به سرطان
- بهبود خلقوخو
- کاهش کلسترول بد
نگاهی کوتاه به خواص گل نسترن
گل نسترن یکی از گنجینههای طبیعی است که به دلیل خاصیت درمانی از دیرباز در طب سنتی به آن توجه ویژهای میشد. تقویت سیستم ایمنی، کاهش کلسترول، درمان عفونت معده، بهبود دردهای مفاصل، تصفیه خون، حفظ سلامت قلب و کاهش وزن، همگی از خواص گل نسترن هستند.
با وجود خاصیت درمانی بیشمار گل نسترن، باید حتما قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید، زیرا ممکن است مصرف این گیاه در صورت وجود شرایط و بیماریهای خاص موجب بروز عوارض جانبی شود. شما میتوانید برای اطمینان از ایمنی خواص گل نسترن متناسب با شرایط خاص خود به وبسایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان عمومی یا متخصصان باتجربه این مجموعه مشورت بگیرید.
همچنین، درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.
سوالات متداول
از مهمترین خواص این گیاه میتوان به عملکرد صحیح کلیهها، کاهش وزن، دفع سنگ کلیه، بهبود وضعیت پوست، تقویت رشد مو، کاهش دردهای مفصلی، درمان اسهال و بهبود علائم ناشی از عفونت معده اشاره کرد.
زیادهروی در مصرف این گیاه، ممکن است باعث بروز عوارضی همچون اسهال، سردرد، حالت تهوع، سرگیجه، حساسیت و ایجاد سنگ کلیه شود.
خیر. زنان باردار نباید به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک از دمنوش این گیاه استفاده کنند.
منابع: healthline | herbapol