قرص دیازپام یکی از داروهای پرکاربرد در گروه بنزودیازپینها است که به عنوان آرامبخش و ضد اضطراب استفاده میشود. این دارو با تاثیر روی سیستم عصبی میتواند در کاهش تنش و ایجاد آرامش موثر باشد.
دیازپام سالها است که در موارد مختلف پزشکی تجویز میشود و به دلیل کارایی بالا در میان پزشکان و بیماران جایگاه ویژهای پیدا کرده است. اما باید توجه داشت که مصرف آن بدون آگاهی از جزئیات و پیامدهای احتمالی میتواند چالشهای زیادی به همراه داشته باشد.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به این سوال که قرص دیازپام چیست، در چه مواردی تجویز میشود و با چه داروهایی تداخل دارد، پاسخ میدهیم. همچنین در مورد عوارض احتمالی آن صحبت میکنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص دیازپام
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | این قرص یک بنزودیازپین با اثر طولانی و شروع سریع است که معمولا برای درمان اضطراب شدید، ترک الکل و تشنج استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام دیازپام (Diazepam) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | قرص Diazepam خاصیت ضد تشنج، ضد اضطراب، آرامبخش و شلکننده عضلانی دارد. این دارو اثرات خود را با افزایش فعالیت گاما-آمینوبوتیریک اسید (GABA) اعمال میکند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Diazepam یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C16H13ClN2O |
داروهای هم گروه | لورازپام، اگزازپام، فلورازپام، نیترازپام و آلپرازولام |
فرمهای موجود دارو | قرص، آمپول و شیاف |
قرص دیازپام برای چیست؟
قرص دیازپام برای خواب، کاهش اضطراب و کنترل بیقراری ناشی از ترک الکل استفاده میشود. همچنین همراه با سایر داروها برای کنترل اسپاسم عضلانی و اسپاستیسیته ناشی از بعضی اختلالات عصبی مانند فلج مغزی (شرایطی که باعث ایجاد مشکل در حرکت و حفظ تعادل میشود)، پاراپلژی (ناتوانی در حرکت دادن بخشهایی از بدن)، آتتوز (انقباضات غیر طبیعی عضلانی) و سندرم شخص سفت (یک اختلال نادر که با سفتی عضلانی همراه است) کاربرد دارد. گاهیاوقات هم پزشکان آن را همراه با سایر داروها برای کنترل تشنج تجویز میکنند.
قرص دیازپام برای دیسک کمر به عنوان شلکننده عضلانی مفید است. همچنین در بعضی موارد از قرص دیازپام برای تب کودکان استفاده میشود. در این شرایط، Diazepam میتواند تشنجهای ناشی از تب را کنترل کند. البته این دارو نباید برای کودکان کمتر از ۶ ماه تجویز شود.
در ادامه میتوانید عکس قرص دیازپام 10 را مشاهده کنید:
بیشتر بدانید: زمان مصرف قرص تری فلوئوپرازین
روش مصرف قرص دیازپام
بهترین زمان مصرف قرص دیازپام توسط پزشک مشخص میشود. معمولا باید از این دارو یک تا چهار بار در روز همراه با غذا یا بدون آن استفاده کنید. Diazepam را دقیقا طبق دستور بخورید و دوز یا مدت زمان مصرف آن را تغییر ندهید.
مقدار مصرف قرص دیازپام در بزرگسالان و کودکان به وضعیت پزشکی، سن و پاسخ بدن به درمان بستگی دارد. در هنگام تعیین میزان مصرف قرص دیازپام در کودکان باید وزن بیمار هم در نظر گرفته شود.
اگر از Diazepam همراه با سایر داروها برای کنترل تشنج استفاده میکنید، مصرف آن را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید؛ حتی اگر عوارض جانبی مانند تغییرات غیر عادی در رفتار یا خلق و خوی خود مشاهده کردید. چون این کار ممکن است تشنج شما را بدتر کند. علاوه بر این، قطع ناگهانی قرص دیازپام دوز بالا که برای مدت طولانی استفاده شده است میتوانند کشنده باشد.
پزشک احتمالا دوز دارو را به تدریج کاهش میدهد. اگر در حین کنار گذاشتن دارو علائم ترک مانند سردرد، اختلال خواب، بیقراری، توهم، گیجی، افسردگی، حالت تهوع یا تشنج را تجربه کردید، فورا موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
هنگامی که از Diazepam برای مدت طولانی استفاده میکنید، ممکن است اثربخشی خود را به تدریج از دست بدهد. اگر با چنین مشکلی مواجه شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض دیازپام ۱۰
این دارو در دوزهای مختلف از جمله ۲، پنج و ۱۰ میلیگرم در دسترس است. از شایعترین عوارض این محصولات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوابآلودگی
- سرگیجه
- خستگی
- ضعف عضلانی
- سردرد
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- یبوست
- گیجی
- مشکل در ادرار کردن
- تکرر ادرار
- تغییر میل جنسی
بیشتر بدانید: قرص بوسپیرون
بیشتر بدانید: قرص فنوباربیتال۱۰۰
اگر میخواهید بدانید که قرص دیازپام باعث چاقی میشود یا خیر، باید بگوییم که این دارو به طور مستقیم روی وزن بدن تاثیر ندارد. اما به دلیل عوارضی مثل خستگی و خوابآلودگی ممکن است تمایل شما را به استراحت بیشتر و فعالیت بدنی کمتر افزایش دهد و از این طریق وزنتان را بالا ببرد.
بیشتر بدانید: قرص لورازپام
عوارض جانبی جدی
برخی از عوارض قرص Diazepam جدی هستند و باید فورا درمان شوند. اگر با علائم زیر مواجه شدید، فورا به دنبال کمک پزشکی بروید:
- از دست دادن کنترل حرکات بدن
- لرزش غیر قابل کنترل بخشی از بدن
- گفتار نامفهوم
- کند شدن تنفس و ضربان قلب
این دارو ممکن است عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند. در صورت بروز هر گونه مشکل غیر عادی در حین مصرف آن حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
موارد احتیاط یا منع مصرف
با رعایت نکات زیر میتواند از خود در برابر عوارض قرص دیازپام محافظت کنید:
- اگر به Diazepam، آلپرازولام، کلردیازپوکساید، کلونازپام، کلرازپات، استازولام، فلورازپام، لورازپام، اگزازپام، تمازپام، تریازولام یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، پزشک را از این موضوع مطلع کنید.
- به پزشک خود بگویید از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. چون ممکن است با Diazepam تداخل داشته باشند.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص میاستنی گراویس، آپنه خواب، بیماری ریوی، مشکل کبدی، گلوکوم (آب سیاه)، بیماری قلبی، تشنج، افسردگی و سایر مشکلات مرتبط با سلامت روان با پزشک صحبت کنید. در بعضی از موارد ممکن است پزشک به شما بگوید که از Diazepam استفاده نکنید.
- اگر سنتان بالای ۶۵ سال است، با پزشک در مورد خطرات و مزایای مصرف Diazepam صحبت کنید. افراد مسن معمولا نباید از این دارو استفاده کنند. چون ممکن است به عوارض جانبی آن حساس باشند.
- قبل از جراحی از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که Diazepam مصرف میکنید.
- این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی شود. تا وقتی متوجه نشدهاید چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا فعالیتی انجام ندهید که نیازمند هوشیاری باشد.
- این دارو ممکن است روی سلامت روان شما تاثیر بگذارد و تمایل به خودکشی را افزایش دهد. اگر در حین مصرف آن علائم غیر عادی مانند حمله پانیک، بیقراری، افسردگی، اختلال خواب، رفتار پرخاشگرانه، فکر کردن به خودکشی، کنارهگیری از دوستان و خانواده و… را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- در حین استفاده از این دارو از خوردن گریپفروت یا نوشیدن آب آن خودداری کنید؛ مگر اینکه پزشک به شما بگویید اجازه این کار را بدهد. گریپفروت میتواند احتمال ابتلا به عوارض جانبی Diazepam را افزایش دهد.
بیشتر بدانید: قرص ونلافاکسین برای چیست؟
تداخلات دارویی
مصرف این قرص همراه با الکل یا سایر داروهایی که باعث خوابآلودگی یا مشکلات تنفسی میشوند (به ویژه اپیوئیدها مانند کدئین و هیدروکودون) ممکن است به عوارض جانبی بسیار جدی از جمله مرگ منجر شود.
قرص Diazepam ممکن است با بسیاری از داروها از جمله داروهای ضد آلرژی (دیفن هیدرامین، لوراتادین، فکسوفنادین، کلرفنیرامین یا ستیریزین)، کلوزاپین، فلووکسامین، ارلیستات و سدیم اکسیبات تداخل داشته باشند. همیشه فهرست تمام داروها و مکملهای مصرفی خود را قبل از تجویز آن در اختیار پزشک قرار دهید.
بیشتر بدانید: قرص لیتیوم
فعل و انفعالات قرص دیازپام در بدن
قرص Diazepam به دسته خاصی از داروها به نام بنزودیازپینها تعلق دارد. این دارو با آرام کردن مغز و اعصاب میتواند علائم بیماری را کنترل کند.
بیشتر بدانید: قرص آمی تریپتیلین
افراد آسیبپذیر
بدون مشورت با پزشک از قرص دیازپام در دوران بارداری استفاده نکنید. همچنین در صورتی که در حین مصرف آن باردار شدید، موضوع را فورا به پزشک اطلاع دهید.
مصرف خودسرانه قرص دیازپام در شیردهی هم توصیه نمیشود. در بسیاری از موارد، پزشکان توصیه میکنند در زمان مصرف این دارو به فرزند خود شیر ندهید.
بیشتر بدانید: قرص دپاکین
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که قرص دیازپام برای چه دردی است و چه عوارضی دارد، پاسخ دادیم. اگر از این دارو استفاده میکنید و میخواهید اطلاعات بیشتری درباره آن داشته باشید، با متخصص مغز و اعصاب یا روانپزشک مشورت کنید.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانپزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر روانپزشک از روانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید ویزیت آنلاین متخصص مغز و اعصاب بگیرید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
این دارو در درمان اضطراب شدید، ترک الکل و تشنج کاربرد دارد. همچنین ممکن است بسته به تشخیص پزشک برای بیماریهای دیگری هم تجویز شود. برای مثال، گاهیاوقات در کودکان از قرص دیازپام برای جلوگیری از تشنج ناشی از تب استفاده میشود.
بله. اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، باید در دوران قاعدگی هم طبق دستور از آن استفاده کنید.
این قرص باعث خوابآلودگی میشود؛ اما در بیهوشی کاربرد ندارد.
بدن افراد مختلف به این دارو به شیوه متفاوتی پاسخ میدهد. بسته به شرایط فرد، Diazepam میتواند چهار تا ۶ ساعت روی بدن تاثیر داشته باشد. البته گاهیاوقات تاثیر آن به شکل احساس خستگی یا خوابآلودگی برای مدت زمان بیشتری در بدن باقی میماند.
هر ۲ دارو جزء بنزودیازپینها طبقهبندی میشوند و در درمان اضطراب و بعضی از انواع تشنج کاربرد دارند. علاوه بر این، از Diazepam برای کنترل مشکلات ناشی از ترک الکل و از کلونازپام برای اختلال پانیک استفاده میشود.
هر ۲ دارو بنزودیازپین هستند. اما Diazepam برای مدت زمان طولانیتری در بدن باقی میماند و احتمال دارد با داروهای بیشتری تداخل داشته باشد.
این دارو را میتوانید با نسخه متخصص مغز و اعصاب یا روانپزشک از داروخانه تهیه کنید.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd