آمپول دکسپانتنول برای چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

ویتامین B5 که به نام پانتوتنیک اسید هم شناخته می‌شود، یکی از ویتامین‌های ضروری گروه B است که در تولید انرژی و حفظ سلامت پوست و مو نقش مهمی دارد. این ویتامین به شکل آمپول دکسپانتنول (Dexpanthenol) در دسترس است و برای رفع بعضی مشکلات از جمله ریزش مو مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر شما هم به فکر استفاده از این آمپول هستید یا می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره آن داشته باشید، این مقاله از مجله درمانکده را تا انتها بخوانید.

کاربردهای آمپول دکسپانتنول

از امپول دکسپانتنول برای ریزش مو، درمان بی‌تحرکی روده و پیشگیری از ایلئوس پارالیتیک (اختلال حرکات روده) بعد از جراحی شکم استفاده می‌شود. دکسپانتنول یکی از مشتقات پانتوتنیک اسید است و در بدن از طریق فرآیندهای آنزیمی به این ویتامین تبدیل می‌شود.

پانتوتنیک اسید یکی از اجزای مهم کوآنزیم A است؛ ترکیبی که در بسیاری از واکنش‎‌های مهم بدن از جمله سنتز اسیدهای چرب، متابولیسم پروتئین و تولید نوروترنسمیتر استیل کولین نقش دارد. از آنجا که استیل‌ کولین به حفظ عملکرد طبیعی روده کمک می‌کند، کمبود آن می‌تواند به کاهش حرکات دودی روده و در موارد شدید به ایلئوس منجر شود.

آمپول دکسپانتنول برای پوست و مو هم مفید است. چون بعضی از مطالعات نشان داده‌اند که ویتامین B5‌ به حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند، سرعت التیام زخم را افزایش می‌دهد و  باعث تحریک رشد مو می‌شود.

بیشتر بدانید: امپول بیوتین بپانتین

روش تزریق امپول دکسپانتنول

دوز و بهترین زمان تزریق آمپول دکسپانتنول باید توسط پزشک مشخص شود. دوز دارو را خودسرانه تغییر ندهید یا از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید.

آمپول Dexpanthenol معمولا به صورت عضلانی تزریق می‌شود. اما امکان تزریق آن به شکل وریدی هم وجود دارد. در این شرایط، دارو باید در سرم دکستروز یا رینگر لاکتات رقیق شده و به آرامی تزریق شود.

عوارض آمپول دکسپانتنول

عوارض جانبی که باید فورا درمان شوند عبارت‌اند از:

  • واکنش‌های آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، کهیر و تورم صورت، لب‌ها یا زبان
  • مشکلات تنفسی

عوارض جانبی زیر معمولا به مراقبت پزشکی نیاز ندارند. اما اگر برای مدت طولانی ادامه پیدا کنند یا آزاردهنده باشند، باید در مورد آن‌ها با پزشک صحبت کنید:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال

آمپول Dexpanthenol ممکن است عوارض دیگری هم داشته باشد. در صورت بروز هر گونه علامت غیر عادی در حین مصرف این دارو باید با پزشک تماس بگیرید.

بیشتر بدانید: قرص پریورین

اینفوگرافی در مورد عوارض آمپول دکسپانتنول
از عوارض آمپول Dexpanthenol می‌توان به مشکلات گوارشی، مشکلات تنفسی و واکنش‌های آلرژیک اشاره کرد.

بیشتر بدانید: قرص پردنیزولون ۵ برای چیست؟

موارد احتیاط یا منع مصرف

در صورتی که قصد استفاده از آمپول دکسپانتنول را دارید، نکات زیر را به خاطر بسپارید و به آن‌ها عمل کنید. رعایت این نکات به شما کمک می‌کند که احتمال بروز هر گونه عارضه جدی را به حداقل برسانید:

  • اگر به Dexpanthenol یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
  • به پزشک خود بگویید که در حال حاضر از کدام داروها، مکمل‌های غذایی و محصولات گیاهی استفاده می‌کنید یا قصد دارید مصرف آن‌ها را در آینده نزدیک شروع کنید. همچنین بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید یا دوز آن را تغییر ندهید.
  • در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری به‌خصوص انسداد روده و هموفیلی با پزشک صحبت کنید.
  • قبل از انجام هر نوع تست آزمایشگاهی یا جراحی به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از آمپول Dexpanthenol استفاده می‌کنید.
  • اگر علائم یا مشکلات شما در حین مصرف دارو بهبود پیدا نکرد یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • حتی اگر شرایط دیگران مشابه شما است، استفاده از آمپول Dexpanthenol را به آن‌ها پیشنهاد ندهید. چون ممکن است برای آن‌ها مناسب نباشد.
  • دارو را در یک مکان امن و دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
  • داروهای تاریخ مصرف گذشته را دور بریزید.

تداخلات دارویی آمپول دکسپانتنول

آمپول دکسپانتنول ۵۰۰ میلی‌گرم می‌تواند با داروهای زیر تداخل داشته باشد:

  • داروهایی که عضلات را برای جراحی شل می‌کنند مانند سوکسینیل کولین
  • داروهای مخدر که برای تسکین درد تجویز می‌شوند

ممکن است در این مقاله به تمام تداخلات دارویی آمپول Dexpanthenol اشاره نشده باشد. بنابراین لازم است قبل از تجویز آن فهرست تمام داروها، مکمل‌های غذایی یا محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.

بیشتر بدانید: قرص بیوتین

افراد آسیب‌پذیر

در حال حاضر، مشخص نیست که آیا استفاده از آمپول دکسپانتنول در بارداری می‌تواند به جنین آسیب برساند یا خیر. همچنین در مورد عوارض تزریق امپول دکسپانتنول در شیردهی و میزان ورود دارو به شیر مادر اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر در دوران بارداری یا شیردهی به‌سر می‌برید، باید بااحتیاط فراوان و فقط تحت نظر پزشک از این محصول استفاده کنید. این موضوع در مورد کودکان هم صادق است.

 یک زن باردار
اگر باردار هستید، بدون مشورت با پزشک از آمپول Dexpanthenol استفاده نکنید.

بیشتر بدانید: بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو

کلام پایانی

آمپول دکسپانتنول به ‌عنوان یکی از مشتقات ویتامین  B5در تقویت سلامت پوست و مو نقش مهمی دارد. این دارو می‌تواند برای رفع کمبود ویتامین B5 و حتی کمک به درمان مشکلات گوارشی تجویز شود. با این حال، استفاده از آن باید تحت نظر پزشک باشد. چون ممکن است در بعضی شرایط خاص منع مصرف داشته باشد.

اگر قصد دارید از این آمپول استفاده کنید، بهتر است قبل از هر اقدامی نظر دکتر پوست و مو را در مورد آن جویا شوید. شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست و مو آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست و مو از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

آمپول دکسپانتنول برای چیست؟

از این آمپول برای درمان کمبود پانتوتنیک اسید، رفع ریزش مو و بهبود عملکرد روده بعد از جراحی شکم استفاده می‌شود.

آیا می‌توان از آمپول دکسپانتنول بعد از کاشت مو استفاده کرد؟

از آنجا که این آمپول روی سلامت و رشد مو تاثیر مثبت دارد، می‌تواند برای کسانی که کاشت مو انجام داده‌اند گزینه مناسبی باشد. با این حال، توصیه می‌شود قبل از مصرف آمپول دکسپانتنول برای مو حتما با پزشک خود مشورت کنید.

آیا تزریق آمپول دکسپانتنول درد دارد؟

ممکن است در محل تزریق دارو کمی احساس درد یا سوزش داشته باشید. اما این درد خفیف و قابل‌تحمل است.

آیا باید آمپول دکسپانتنول در یخچال نگهداری شود؟

خیر. آمپول Dexpanthenol به یخچال نیاز ندارد. اما باید از آن در دمای کمتر از ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، بروشور دارو را بخوانید یا با داروساز مشورت کنید.

آیا آمپول دکسپانتنول و بیوتین چاق کننده است؟

خیر. هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد چاقی از عوارض آمپول دکسپانتنول و بیوتین است.

آیا آمپول دکسپانتنول همان بپانتین است؟

دکسپانتنول با نام‌های تجاری مختلفی عرضه می‌شود و یکی از این نام‌ها بپانتین است.

منابع: my.clevelandclinic, drugs

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها