خرما یک ماده غذایی مفید و سرشار از فیبر و آنتیاکسیدانهای مختلف است که مصرف آن به افزایش انرژی بدن و جلوگیری از بسیاری از بیماریها کمک میکند. خرما به دلیل قندهای طبیعی و مواد مغذی فراوانی که دارد، به عنوان یک میانوعده سالم در نظر گرفته میشود و مصرف آن مانع ضعف و افت قند خون در طول روز میشود. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده میتوانید با خواص خرما خشک به طور کامل آشنا شوید.
فهرست محتوا
- ۱۹ مورد از فواید خرما برای سلامتی
- ۱- جلوگیری از یبوست و درمان آن
- ۲- تنظیم قند خون
- ۳- جلوگیری از بروز بیماریهای مزمن
- ۴- کاهش التهاب بدن
- ۵- سلامت مغز و بهبود حافظه
- ۶- کمک به مادران باردار برای زایمان طبیعی
- ۷- سلامت استخوانها
- ۸- جلوگیری از پیری پوست
- ۹- خواص خرما در شیردهی
- ۱۰- افزایش انرژی
- ۱۱- خواص خرما برای کودکان
- ۱۲- خواص خرما برای رحم
- ۱۳- خواص خرما قبل از بارداری
- ۱۴- خواص خرما برای کمر
- ۱۵- خواص خرما در پریودی
- ۱۶- خواص خرما برای اسپرم
- ۱۷- خواص خرما برای لاغری
- ۱۸- بهبود کیفیت خواب
- ۱۹- خواص خرما بعد از تمرین بدنسازی
- خوردن خرما برای چه کسانی مضر است؟
- سخن نهایی
- سوالات متداول
۱۹ مورد از فواید خرما برای سلامتی
خرما سرشار از مواد مغذی مختلف مثل پروتئین، مس، منیزیم، منگنز، پتاسیم، ویتامین B۶ و فیبر است و از همین رو مصرف آن بخش زیادی از مواد مورد نیاز بدن را تامین میکند. هر ۱۰۰ گرم خرما ۲۷۷ کالری دارد و حاوی ۷۵ گرم کربوهیدرات، ۷ گرم فیبر و ۲ گرم پروتئین است. این ماده غذایی آنتیاکسیدان فراوانی دارد و از همین رو مصرف آن از آسیب رادیکالهای آزاد به سلولهای بدن جلوگیری میکند. در ادامه این بخش به مهمترین خواص خرما برای زنان، مردان و کودکان اشاره شده است.
![اینفوگرافی خواص خرما](https://www.darmankade.com/blog/wp-content/uploads/2025/02/info-copy-9.webp)
۱- جلوگیری از یبوست و درمان آن
خرما حاوی مقادیر زیادی فیبر است و از همین رو مصرف آن به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و افزایش حجم مدفوع کمک میکند. مصرف خرما موجب بهبود حرکات روده و رفع یبوست میشود. یک مطالعه که به مدت ۲۱ روز، روی ۲۱ فرد انجام شد، نشان داد که مصرف ۷ عدد خرما در روز میتواند به رفع یبوست کمک زیادی کند. اگر در مورد فواید خوردن خرما با آب چیزی نشنیدهاید، باید بگوییم که مصرف همزمان خرما و آب موجب بهبود جذب فیبر خرما میشود و برای درمان یبوست و رفع نفخ معده موثرتر است.
۲- تنظیم قند خون
خرما مقدار قند زیادی دارد، اما این ماده غذایی سرشار از فیبر است و از همین رو مصرف به اندازه آن مانع افزایش ناگهانی قند خون میشود. یکی از مهمترین خواص خرما بعد از غذا این است که به خاطر شاخص گلیسمی پایینی که دارد، از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکند و میل شما به مصرف شیرینی پس از غذا را کاهش میدهد.
۳- جلوگیری از بروز بیماریهای مزمن
آنتیاکسیدانهای موجود در خرما خطر ابتلا به سرطان و انواع بیماریهای مزمن را در بدن کاهش میدهند و از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. مطالعات نشان میدهد که مصرف خرما از بدن در برابر انواع بیماریها از جمله سرطان محافظت میکند. از مهمترین آنتیاکسیدانهای موجود در خرما میتوان به فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و اسید فنولیکها اشاره کرد.
بیشتر بدانید: خواص هسته خرما
۴- کاهش التهاب بدن
خرما سرشار از فلاونوئیدهای قدرتمندی است که به از بین بردن التهاب در بدن کمک میکنند و خطر ابتلا به التهاب در بدن را نیز کاهش میدهند. فراموش نکنید که التهاب یکی از مهمترین عوامل بروز بیماری و درد در بدن است.
۵- سلامت مغز و بهبود حافظه
مصرف خرما به بهبود عملکرد مغز کمک زیادی میکند و مانع بروز التهاب در مغز میشود. مطالعات نشان میدهد که مصرف خرما در افزایش سلامت مغز و جلوگیری از مرگ سلولهای مغزی موثر است و نقش مهمی برای بهبود حافظه و توانایی یادگیری دارد.
![تصویر فردی که در حال خوردن خرما است.](https://www.darmankade.com/blog/wp-content/uploads/2025/02/2-copy-10.webp)
۶- کمک به مادران باردار برای زایمان طبیعی
خرما یک ماده غذایی مفید برای کمک به گشاد شدن دهانه رحم است که موجب میشود خانمهای باردار، زایمان راحتتری را تجربه کنند. مطالعات نشان میدهد که مصرف خرما قبل از زایمان موجب کاهش زمان زایمان طبیعی میشود و به خانمها کمک میکند تا زایمان طبیعی راحتتری داشته باشند.
۷- سلامت استخوانها
خرما سرشار از مواد معدنی مختلف مثل فسفر، کلسیم و منیزیم است و مصرف آن به بهبود سلامت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند. خواص شیره خرما نیز درست مثل خرما است و از همین رو میتوانید برای سلامت استخوانها به جای خرما از شیره آن نیز استفاده کنید.
۸- جلوگیری از پیری پوست
خرما سرشار از فیتوهورمونها یا هورمونهای گیاهی است که مصرف آن از پیری پوست جلوگیری میکند. مطالعات نشان میدهد که مصرف خرما و همچنین پودر هسته خرما میتواند از ایجاد چروکهای پوستی جلوگیری کنید و پوستی شادابتر و جوانتر به شما ببخشد.
۹- خواص خرما در شیردهی
مطالعات نشان میدهد که مصرف خرما موجب افزایش شیر مادر در دوران شیردهی میشود. از آن جایی که خرما سرشار از کلسیم است، مصرف آن از بروز پوکی استخوان در مادران شیرده جلوگیری میکند و برای وزنگیری بیشتر کودک نیز مفید است.
۱۰- افزایش انرژی
یکی از مهمترین خواص خرما از نظر طب سنتی، کمک به افزایش انرژی بدن و جلوگیری از ضعف و بیحالی است. اگر در مورد خواص خرما قبل از صبحانه نمیدانید، باید بگوییم که این کار به شما کمک میکند تا از افت قند خون جلوگیری کنید و روز خود را با انرژی بیشتری آغاز کنید. یکی از فواید خوردن خرما هر روز این است که موجب میشود در طول روز احساس گرسنگی کمتری را تجربه کنید و دچار افت قند خون نشوید.
۱۱- خواص خرما برای کودکان
از مهمترین خواص خرما با گردو و مواد مقوی برای کودکان میتوان به پیشگیری از مشکلات گوارشی، درمان کمخونی، تقویت مغز، افزایش استحکام دندانها و استخوانها و همچنین جلوگیری از یبوست اشاره کرد.
بیشتر بدانید: خواص حلوا
۱۲- خواص خرما برای رحم
مصرف خرما به تقویت عضلات رحم کمک میکند و برای تنظیم چرخه قاعدگی مفید است. مصرف خرما یک راهکار موثر برای جلوگیری از بیماریهای مربوط به رحم و تخمدان است.
۱۳- خواص خرما قبل از بارداری
خرما سرشار از مواد معدنی و ویتامینهای مختلف است و از همین رو مصرف آن به تنظیم هورمونها، افزایش توان باروری و آمادهسازی بدن برای بارداری کمک میکند.
![تصویر خانم جوانی که خرما میخورد.](https://www.darmankade.com/blog/wp-content/uploads/2025/02/3-copy-7.webp)
۱۴- خواص خرما برای کمر
مصرف خرما موجب کاهش التهاب مفاصل میشود و برای تقویت استخوانها بسیار مفید است. طبع خرما گرم است و از همین رو به گرم کردن بدن و بهبود کمردرد نیز تا حد زیادی کمک میکند.
۱۵- خواص خرما در پریودی
خرما سرشار از آهن است و از همین رو مصرف آن از بروز کمخونی جلوگیری میکند. مصرف این ماده غذایی به کاهش دردهای دوران قاعدگی کمک میکند و مانع ضعف بدن میشود. خوردن چند عدد خرما در روزهای قاعدگی میتواند به بهبود خلقوخو و آرامش بدن نیز کمک زیادی کند.
بیشتر بدانید: کاچی چیست؟
۱۶- خواص خرما برای اسپرم
یکی از مهمترین خواص خرما برای مردان بهبود کیفیت اسپرمها و افزایش میل جنسی است. مصرف خرما به افزایش تعداد و کیفیت اسپرمها کمک میکند و توانایی باروری مردان را افزایش میدهد. آنتیاکسیدانهای موجود در خرما از اسپرمها در برابر آسیبهای احتمالی محافظت میکنند.
۱۷- خواص خرما برای لاغری
مصرف خرما به افزایش سوخت و ساز بدن و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند. این ماده غذایی سطح قند خون را کنترل میکند و مانع افت قند خون میشود. از مهمترین خواص خرما با شیر میتوان به خاصیت سیرکنندگی آنها اشاره کرد. برای کاهش وزن میتوانید از این ترکیب به عنوان میانوعده روزانه استفاده کنید.
۱۸- بهبود کیفیت خواب
یکی از مهمترین خواص خرما قبل از خواب، کمک به تنظیم سطح سروتونین خون و تجربه یک خواب راحت است. اگر شبها خواب راحتی ندارید، میتوانید یک ساعت قبل از خواب مقداری خرما میل کنید.
۱۹- خواص خرما بعد از تمرین بدنسازی
مصرف خرما بعد از تمرینات بدنسازی از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند و موجب تنظیم متابولیسم بدن میشود. از طرف دیگر استفاده از خرما انرژی از دست رفته بدن را تامین میکند و برای ریکاوری عضلات بسیار مفید است.
بیشتر بدانید: خواص حریره بادام
خوردن خرما برای چه کسانی مضر است؟
یکی از مضرات خرما، افزایش قند خون به خصوص در افراد مبتلا به دیابت است. زیادهروی در مصرف خرما موجب افزایش سطح قند خون میشود. برای جلوگیری از افزایش قند خون بعد از مصرف خرما میتوانید مقداری دارچین به آن اضافه کنید. برای بهرهمند شدن از خواص خرما با دارچین بهتر است تنها از یک یا نهایت ۲ عدد خرما همراه با مقداری پودر دارچین استفاده کنید.
مصرف زیاد خرما موجب بروز دردهای شکمی، نفخ و اسهال میشود. برخی افراد بعد از مصرف خرما دچار علائم حساسیت میشوند و ممکن است علائمی مثل تحریک و خارش پوست یا گلودرد را تجربه کنند. به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد خرما موجب افزایش وزن و چاقی میشود.
سخن نهایی
خرما یک میوه سالم و مقوی برای سلامت است که به خاطر فیبر، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای فراوانی که دارد، برای افزایش انرژی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مفید است. به خاطر داشته باشید که زیادهروی در مصرف خرما موجب افزایش قند خون، چاقی و افزایش حرارت بدن میشود. اگر در مورد مصرف خرما سوال دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
ماست طبع سردی دارد و مصرف آن با خرما موجب متعادل شدن طبع ماست و جلوگیری از سردی بدن میشود.
خرما و تخممرغ هر دو دارای مواد مغذی فراوانی هستند و ترکیب این ماده غذایی با هم به تامین قند، پروتئین، کربوهیدرات، چربی و مواد معدنی ضروری بدن کمک میکند و درست مثل یک مولتیویتامین قوی، موجب افزایش انرژی بدن میشود.
خرما سرشار از آهن است، اما زمانی که با چای مصرف شود، جذب آهن و برخی مواد مغذی آن کاهش پیدا میکند. هر چند مصرف همزمان چای و خرما مشکلی ایجاد نمیکند، اما برای بهرهمند شدن از همه خواص خرما بهتر است آن را به صورت جداگانه مصرف کنید.
مصرف همزمان خرما و کنجد به تامین بخش زیادی از مواد مغذی بدن کمک میکند و مانع کمخونی و فقر آهن میشود.
خرما میل جنسی را افزایش میدهد و به تنظیم هورمونهای بدن، بهبود کیفیت اسپرمها و تقویت عملکرد جنسی کمک میکند و یکی از بهترین خوراکیها برای درمان ناباروری محسوب میشود.
خرما و روغن حیوانی هر دو کالری زیادی دارند و از همین رو ترکیب این دو ماده غذایی برای برطرف کردن ضعف و سستی در افراد ضعیف و کسانی که دچار ضعف بدنی هستند، مفید است.
منابع: healthline، clevelandclinic، health