خیار یک ماده غذایی پرمصرف است که بسیاری از افراد آن را به عنوان سبزی میشناسند؛ اما در حقیقت به دلیل اینکه دانه دارد و از یک گیاه گلدار رشد میکند، میوه محسوب میشود. این ماده غذایی مملو از آب و سایر مواد مغذی ضروری از جمله فیبر، ویتامین C، ویتامین K و پتاسیم است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی خواص خیار میپردازیم. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
فهرست محتوا
ارزش غذایی خیار
یک عدد خیار با پوست حاوی مواد زیر است:
- انرژی: ۴۵ کالری
- چربی: کمتر از یک گرم
- کربوهیدرات: ۱۰/۹ گرم
- فیبر: ۱/۵ گرم
- پروتئین: ۱/۹۶ گرم
- ویتامین C یا اسکوربیک اسید: ۸/۴۳ میلیگرم
- ویتامین K یا فیلوکینون: ۴۹/۴ میکروگرم
- پتاسیم: ۴۴۲ میلیگرم
خواص خیار برای مردان و زنان
خیار سرشار از آنتیاکسیدان است، از سلولها محافظت میکند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهد. از مهمترین فواید این ماده غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تقویت استخوانها
خیار حاوی ویتامین K است که برای سلامت استخوانها نقش کلیدی دارد. این ماده مغذی مهم به تشکیل استخوان کمک میکند. به همین دلیل، کمبود آن به کاهش تراکم مواد معدنی استخوان منجر میشود و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد. تحقیقات در مورد خواص خیار با پوست نشان میدهد که این ماده غذایی تقریبا ۴۱ درصد نیاز بدن به ویتامین K را تامین میکند.
بیشتر بدانید: خواص بادمجان نخودی
۲. محافظت از سلامت قلب و عروق
از خواص خیار برای قلب و کاهش فشار خون استفاده میشود. مصرف زیاد سدیم باعث افزایش فشار خون میشود. خیار به دلیل داشتن پتاسیم با اثرات مضر سدیم مقابله کرده و به کلیهها در دفع آن کمک میکند.
علاوه بر این، خیار حاوی دهها آنتیاکسیدان از جمله فلاونوئید است. فلاونوئیدها سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهند و از ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی پیشگیری میکنند.
۳. تامین آب مورد نیاز بدن
هیدراته نگه داشتن بدن برای حفظ سلامتی مهم است. چون مایعات به هضم غذا، بهبود عملکرد کلیهها و تنظیم دمای بدن کمک میکنند. از آنجا که تقریبا ۹۶ درصد وزن خیار از آب تشکیل شده است، این ماده غذایی گزینه مناسبی برای پیشگیری از کمآبی محسوب میشود. این ویژگی هم برای افراد عادی و هم برای ورزشکاران مفید است. از خواص خیار در بدنسازی و سایر ورزشها برای تامین مواد مغذی ضروری و هیدراته نگه داشتن بدن استفاده میشود.
۴. کنترل وزن
از خواص خیار در رژیم لاغری برای تحریک حس سیری استفاده میشود. چون این ماده غذایی کالری و کربوهیدرات کمی دارد، اما حاوی مقدار زیادی آب و فیبر است و میتواند حجم معده را پر کند.
برای اینکه تاثیر خیار را افزایش دهید میتوانید آن را همراه با سرکه سیب بخورید. از خواص خیار با سرکه سیب میتوان به کاهش اشتها، کاهش شاخص توده بدنی (BMI) و کنترل قند خون و چربی خون اشاره کرد.
بیشتر بدانید: خواص بادمجان
۵. پیشگیری از سرطان
خیار مانند بسیاری از مواد غذایی گیاهی حاوی یک ماده طبیعی به نام لیگنان است. تحقیقات نشان میدهد که لیگنان خاصیت ضد سرطانی دارد و خطر ابتلا به بعضی از انواع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ و سرطان سینه را کاهش میدهد.
۶. حفظ سلامت روده
از خواص خیار بعد از غذا هم نباید غافل شد. آب موجود در خیار به هضم غذا و جذب مواد مغذی موجود در آن کمک میکند. فیبر خیار هم با تنظیم حرکات روده باعث میشود احتمال ابتلا به یبوست کاهش یابد.
۷. کنترل قند خون
خیار شاخص گلیسمی (GI) پایینی دارد و به همین دلیل برای افراد مبتلا به دیابت مفید است. شاخص گلیسمی سرعت افزایش قند خون را بعد از مصرف غذا نشان میدهد. هر چقدر GI پایینتر باشد، ماده غذایی مورد نظر تاثیر کمتری روی قند خون دارد.
علاوه بر این، تحقیقات نشان دادهاند که آنتیاکسیدانهای موجود در خیار میتوانند سرعت پیشرفت دیابت را کاهش دهند و با عوارض این بیماری مقابله کنند.
۸. حفظ سلامت کبد
از خواص خیار برای کبد چرب و سایر اختلالات کبدی استفاده میشود. چرا که این ماده غذایی سرشار از آب و آنتیاکسیدان است و به کبد کمک میکند سموم را سریعتر دفع کند. خیار همچنین احتمال ابتلا به چاقی، یکی از مهمترین عوامل خطر کبد چرب، را کاهش میدهد.
۹. حفظ سلامت اندامهای تولید مثل
از خواص خیار برای رحم و تخمدان میتوان به کاهش التهاب و درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) اشاره کرد. معمولا در زنان مبتلا به PCOS سطح هورمون انسولین بالاتر از حد طبیعی است که به این وضعیت مقاومت به انسولین میگویند. افزایش انسولین باعث میشود تخمدانها آندروژن (هورمون مردانه) بیشتری تولید کنند. غذاهای حاوی فیبر مثل خیار با کاهش سرعت هضم غذا و کنترل قند خون با مقاومت به انسولین مقابله میکنند.
بیشتر بدانید: خواص گوجه فرنگی
۱۰. تامین نیازهای تغذیهای زنان باردار
اگر میخواهید در مورد خواص خیار در بارداری اطلاعات کسب کنید، باید بگوییم که این ماده غذایی با تامین مواد مغذی ضروری از رشد سالم جنین و سلامت مادر حمایت میکند. همچنین به دلیل داشتن آب و فیبر میتواند بدن مادر را هیدراته نگه دارد و احتمال ابتلا به یبوست را کاهش دهد.
۱۱. حفظ سلامت و زیبایی پوست
بسیاری از افراد از خواص خیار برای پوست استفاده میکنند. چون این ماده غذایی منبع خوب آب، ویتامین C و ویتامین A است که همگی نقش مهمی در حفظ سلامت پوست دارند. علاوه بر این، خیار تورم پوست را کاهش میدهد و برای درمان آکنه مفید است.
بیشتر بدانید: خواص هویج
خواص مالیدن خیار به صورت
قرار دادن خیار تازه روی صورت فواید زیادی برای پوست دارد. از آبرسانی و شادابی پوست گرفته تا کاهش پف و التهاب، این روش ساده و خانگی میتواند پوست شما را لطیفتر و جوانتر نشان دهد. در ادامه به چند مورد از این خواص اشاره میکنیم:
- خواص خیار با گلاب برای پوست: از ماسک خیار و گلاب برای پاکسازی پوست و درمان جوش استفاده میشود.
- خواص خیار با ماست برای صورت: ماسک تهیهشده با خیار و ماست برای حفظ رطوبت پوست و شفاف شدن آن مفید است.
- خواص خیار برای پوست خشک: خیار به حفظ رطوبت پوست کمک میکند و آن را نرم و مرطوب نگه میدارد. برای اینکه از این خاصیت بیشترین بهره را ببرید، صورت خود را بلافاصله بعد از برداشتن خیار بشویید.
خواص خیار از نظر طب سنتی
مزاج خیار سرد و تر است. متخصصان طب سنتی این ماده غذایی را برای کاهش التهاب، درمان یرقان، کاهش حرارت کبد و رفع عطش مفید میدانند.
در طب سنتی از عسل، خرما و نعناع به عنوان مصلح خیار نام برده میشود. از خواص خیار با خرما برای تقویت بدن و چاق شدن و از خواص خیار با عسل برای حفظ سلامت پوست و جوانسازی آن استفاده میشود. از خواص خیار با نعناع هم میتوان به بهبود هضم و کاهش التهاب اشاره کرد.
خیار ممکن است با مواد دیگری مثل سماق یا لیموترش هم مصرف شود. کاهش وزن یکی از مهمترین خواص خیار با سماق است؛ در حالی که تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت قلب از محبوبترین خواص خیار با لیمو ترش محسوب میشود.
بیشتر بدانید: انگور برای چه کسانی ضرر دارد؟
مضرات خیار
سندرم آلرژی دهانی (OAS) مهمترین عارضه مصرف خیار است. OAS زمانی اتفاق میافتد که افراد مبتلا به حساسیتهای فصلی نسبت به غذاها واکنش آلرژیک نشان میدهند. به عنوان مثال، کسانی که به گیاه راگوید آلرژی دارند ممکن است به خیار واکنش نشان دهند. این واکنش به این دلیل رخ میدهد که پروتئینهای موجود در خیار شباهت زیادی به پروتئینهای گرده گیاه دارند. از علائم OAS میتوان به خارش یا تورم دهان، صورت، لب، زبان و گلو اشاره کرد.
عارضه دیگری که ممکن است در اثر مصرف خیار با آن مواجه شوید به واکس میوه مربوط است. از این واکس برای جذابتر شدن ظاهر میوه استفاده میشود. تحقیقات نشان میدهد که باکتری سالمونلا تا هفت روز میتواند روی سطح خیارهای دارای واکس باقی بماند. سالمونلا یکی از میکروبهایی است که باعث مسمومیت غذایی میشود.
کلام پایانی
خیار یک ماده غذایی ساده اما شگفتانگیز است که فواید بیشماری برای سلامت بدن و زیبایی پوست دارد. اگر میخواهید از این خواص به بهترین شکل ممکن بهرهمند شوید، با متخصص تغذیه مشورت کنید. برای یافتن متخصصان مجرب میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
از ترکیب آب و خیار برای هیدراته نگه داشتن بدن و پیشگیری از کمآبی استفاده میشود.
از خواص خیار در سرماخوردگی میتوان به تامین ویتامین C مورد نیاز بدن و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. البته اگر سرماخوردگی شما شدید است و از علائمی مثل گلودرد رنج میبرید، بهتر است از غذاهایی مثل خیار که ممکن است باعث تحریک گلو شوند استفاده نکنید.
خیار به طور غیر مستقیم به چاقی صورت کمک میکند. چون حاوی ویتامین C است که در تولید کلاژن نقش دارد. کلاژن از خاصیت ارتجاعی پوست محافظت میکند و باعث میشود صورت شادابتر به نظر برسد. از سوی دیگر، خیار به آبرسانی پوست کمک میکند و باعث میشود صورت حجیمتر به نظر برسد.
از خواص خوردن خیار قبل از خواب میتوان به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن، تقویت سیستم ایمنی و بهبود خواب اشاره کرد.
کسانی که به گیاه راگوید آلرژی دارند، ممکن است با خوردن خیار علائم سندرم آلرژی دهانی را نشان دهند.
منابع: health, health.clevelandclinic
سلام خانم دکترپسر۷ساله دارم اصلاغذانمیخوره فقط تخم مرغ سرخ شده بابرنج سفید توروخدامنومریض کرده چکارکنم
سلام باید به چیزایی که علاقه داره تشویق کنی اگه فلان غذا رو بخوری قول میدم اون کار انجام بدم یا فلان وسیله واست تهیه کنم