کلونازپام که به دستهای از داروها به نام بنزودیازپین تعلق دارد، فعالیت مغز و سیستم عصبی را کاهش میدهد و به همین دلیل برای درمان مشکلات مربوط به سلامت روان و بیماریهای مرتبط با مغز تجویز میشود. از آنجا که مصرف نادرست این دارو میتواند عوارض خطرناکی داشته باشد، باید حتما زیر نظر پزشک از آن استفاده کنید. برای آگاهی از نحوه مصرف قرص کلونازپام و عوارض احتمالی آن، این مقاله از مجله درمانکده را تا انتها بخوانید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص کلونازپام
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | کلونازپام یک بنزودیازپین است که معمولا برای درمان اختلالات پانیک و تشنج استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام کلونازپام (Clonazepam) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | Clonazepam با افزایش گاما-آمینوبوتیریک اسید در مغز به آرام کردن مغز و اعصاب کمک میکند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small Molecule) است. |
گروه دارو | Clonazepam یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C15H10ClN3O3 |
داروهای هم گروه | کلوبازام |
فرمهای موجود دارو | قرص |
نام برندهای داروی کلونازپام
این قرص با نامهای تجاری مختلف از جمله ریووتریل در داروخانهها به فروش میرسد.
بیشتر بدانید: قرص گاباپنتین چیست؟
کاربرد قرص کلونازپام
کلونازپام به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها برای کنترل انواع خاصی از تشنج استفاده میشود. همچنین برای تسکین حملات پانیک (ترس ناگهانی و شدید که با علائم جسمی و روانی همراه است) و درمان بیخوابی تجویز میشود.
البته کلونازپام ممکن است کاربردهای دیگری هم داشته باشد. به عنوان مثال، گاهیاوقات برای درمان علائم آکاتیزیا (بیقراری و میل شدید به حرکت) که یکی از عوارض مصرف داروهای ضد روانپریشی است و درمان واکنشهای حاد کاتاتونیک (وضعیتی که در آن فرد اصلا حرکت و صحبت نمیکند یا حرکات و صحبت کردن او غیر عادی است) مورد استفاده قرار میگیرد.
روش مصرف کلونازپام
بهترین زمان خوردن قرص کلونازپام توسط پزشک تعیین میشود، اما معمولا توصیه میشود آن را یک تا سه بار در روز با معده خالی یا همراه با غذا بخورید. Clonazepam را به طور منظم و در یک ساعت مشخص مصرف کنید تا بیشترین بهره را از فواید آن ببرید.
بیشتر بخوانید:قرص نورتریپتیلین چیست؟
دوز کلونازپام با توجه به وضعیت پزشکی و سن شما مشخص میشود. سالمندان باید این دارو را با دوز کم شروع کنند تا خطر عوارض جانبی کاهش یابد. بنابراین خودسرانه دوز این قرص را را تغییر ندهید یا از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید.
اگرچه این دارو در درمان بعضی از بیماریها مفید است، اما گاهیاوقات ممکن است باعث اعتیاد شود. خطر بروز این مشکل در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد (از جمله اعتیاد به مواد مخدر یا الکل) بیشتر است. از این قرص دقیقا طبق دستور پزشک استفاده کنید تا خطر بروز اعتیاد کاهش یابد.
بیشتر بدانید: قرص زولپیدم و درمان اختلال خواب + عوارض جانبی
ممکن است چند هفته یا بیشتر طول بکشد تا فواید کامل Clonazepam را احساس کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید، مصرف دارو را ادامه دهید و آن را خودسرانه قطع نکنید. چون قطع ناگهانی دارو ممکن است تشنج را بدتر کند یا به علائمی مانند توهم،تغییر رفتار، تعریق، لرزش غیر قابل کنترل بخشی از بدن، کرامپ عضلات، اضطراب یا اختلال خواب منجر شود.
بیشتر بخوانید:کاربرد قرص آتورواستاتین
عوارض قرص کلونازپام
بعضی از افراد بعد از مصرف کلونازپام با عوارض جانبی مختلفی روبهرو میشوند. اگر علائم زیر شدید بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، با پزشک تماس بگیرید:
- خوابآلودگی
- سرگیجه
- مشکل در فکر کردن یا به خاطر سپردن اطلاعات
- افزایش تولید بزاق
- درد عضلانی یا مفصلی
- تکرر ادرار
- تاری دید
- تغییر در میل جنسی
- تغییرات وزن، مانند بالا رفتن وزن به دلیل افزایش اشتها یا کاهش وزن
بیشتر بدانید: قرص ملاتونین چیست؟
بعضی از عوارض جانبی این دارو جدی هستند و باید به صورت اورژانسی درمان شوند. در صورت مشاهده علائم زیر فورا به دنبال کمک پزشکی باشید:
- کهیر
- تورم چشمها، صورت، لبها، زبان یا گلو
- مشکل در تنفس یا بلع
- گرفتگی صدا
بیشتر بخوانید:قرص سرترالین چیست؟
این دارو ممکن است روی سلامت روان شما تاثیر بگذارد و خطر خودکشی را افزایش دهد. اگر در حین مصرف Clonazepam علائمی مانند حملات پانیک. بیقراری، اضطراب، افسردگی، اختلال خواب، پرخاشگری، افکار خودکشی یا هر نوع رفتار غیر عادی دیگری را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بدانید: قرص سیتالوپرام چیست؟
موارد احتیاط پیش از مصرف
از آنجا که در بعضی موارد مصرف قرص کلونازپام با عوارض جانبی همراه است، توصیه میشود با رعایت نکات زیر خطر بروز این مشکلات را به حداقل برسانید:
- اگر به Clonazepam، سایر بنزودیازپینها مانند آلپرازولام، کلردیازپوکساید، دیازپام، استازولام، فلورازپام، لورازپام، میدازولام، اگزازپام، تمازپام، تریازولام یا هر دارویی دیگر حساسیت دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- به پزشک بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. چون ممکن است با قرص کلونازپام تداخل داشته باشند.
- در مورد سابقه ابتلا به گلوکوم (آب سیاه)، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، بیماری ریوی یا مشکلات خلقی (مثل افسردگی) با پزشک صحبت کنید. ممکن است پزشک به شما بگوید که Clonazepam مصرف نکنید.
- اگر برای جراحی برنامهریزی میکنید، به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که از قرص کلونازپام استفاده میکنید.
- این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی یا سرگیجه شود. تا زمانی که متوجه نشدهاید Clonazepam چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری نیاز داشته باشد.
بیشتر بخوانید:قرص آلپرازولام چه کاربردی دارد؟
تداخلات دارویی قرص کلونازپام
کلونازپام با داروهای زیر تداخل دارد:
- اورلیستات
- سدیم اکسیبات
- داروهای ضد درد یا ضد سرفه (مانند کدئین و هیدروکودون)
- داروهای خوابآور یا ضد اضطراب (از جمله آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم)
- شلکنندههای عضلانی (مانند کاریزوپرودول و سیکلوبنزاپرین)
- آنتیهیستامینها (مثل ستیریزین و دیفنهیدرامین)
بیشتر بدانید: قرص دپاکین چیست؟
مصرف کلونازپام همراه با الکل یا سایر داروهایی که باعث خوابآلودگی و مشکلات تنفسی میشوند (به ویژه اپیوئیدها مانند کدئین و هیدروکودون) ممکن است به عوارض جانبی بسیار جدی از جمله مرگ منجر شود. برای پیشگیری از بروز این عوارض، پزشک احتمالا از شما میخواهد که تا حد امکان از دوز پایین این قرص برای مدت زمان کوتاه استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: قرص خواب اور
بیشتر بدانید: قرص کاربامازپین
قیمت قرص کلونازپام
قرص کلونازپام را میتوان جزء داروهای ارزانقیمت طبقهبندی کرد.
بیشتر بدانید: قرص سدیم والپروات برای چیه؟
فعل و انفعالات قرص کلونازپام در بدن
کلونازپام با افزایش یک ماده شیمیایی آرامبخش در مغز به نام گاما-آمینوبوتیریک اسید (GABA) اضطراب را تسکین میدهد، تشنج را متوقف میکند و باعث شل شدن عضلات منقبض میشود.
بیشتر بدانید: قرص ریسپریدون چیست؟
افراد آسیبپذیر
مصرف قرص کلونازپام در بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند. چنانچه در حین خوردن این دارو باردار شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
اگر قرص کلونازپام در شیردهی مصرف شود، ممکن است اثرات نامطلوبی روی شیرخوار داشته باشد. به همین دلیل، لازم است قبل از شیردهی با مشاوره آنلاین دکتر مغز و اعصاب مشورت کنید.
افراد بالای ۶۵ سال نباید خودسرانه از این قرص استفاده کنند، چون نسبت به عوارض جانبی این دارو از جمله گیجی و خوابآلودگی حساستر هستند و ممکن است در اثر بروز این مشکلات زمین بخورند.
در مورد تاثیر قرص کلونازپام روی رشد جسمی، ذهنی و رفتاری کودکان اطلاعات کافی وجود ندارد. بنابراین توصیه میشود در مورد خطرات و مزایای مصرف این دارو برای کودکان با متخصص مغز و اعصاب صحبت کنید.
بیشتر بخوانید:قرص دیگوکسین در چه مواقعی مصرف میشود؟
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که قرص کلونازپام چیست و چه بیماریهایی را درمان میکند پاسخ دادیم و در مورد عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن صحبت کردیم. این دارو به درمان بسیاری از بیماریها کمک میکند، اما برای همه بیخطر نیست. اگر در مورد نحوه مصرف کلونازپام یا راههای پیشگیری از عوارض آن به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت درمانکده از بهترین متخصصان برای مشاوره آنلاین یا ویزیت حضوری وقت بگیرید.
بیشتر بخوانید:قرص ایندومتاسین چیست؟
سوالات متداول
معمولا از این قرص برای درمان تشنج و حملات پانیک استفاده میشود. با این حال، ممکن است پزشک آن را برای مشکلات دیگری مثل بیخوابی یا آکاتیزیا هم تجویز کند.
معمولا توصیه میشود این دارو را یک تا سه بار در روز همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید.
شما میتوانید داروی کلونازپام را از داروخانههای معتبر تهیه کنید.
بله. این دارو میتواند باعث مثبت شدن تست اعتیاد شود.
بله. در بعضی از افراد این دارو باعث افزایش اشتها میشود و از این طریق وزن بدن را بالا میبرد.
بله. گاهیاوقات مصرف این دارو با بروز عوارض گوارشی از جمله یبوست همراه است.
بله. این دارو میتواند با آرام کردن ذهن به درمان بیخوابی و سایر اختلالات خواب کمک کند.
بله. کلونازپام ممکن است به جنین آسیب برساند. به همین دلیل، در دوران بارداری فقط در صورتی تجویز میشود که مصرف آن ضروری باشد.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd
دکتر برای توهم و درمان بیخوابی نوشتن امیدوارم اعتیاد پیدا نکنم
سلام و خسته نباشی الهام جان خانم دکتر من بخاطر سرگیجه قرص پتاهستین بهم دادن ولی من عادت دارم هرشب گلنازپام بخورم خطری نداره برام
سلام من قرص کلوناز پام مصرف منکم یا خوردن این قرص ضر دارد برای جنین
ببخشید اگر بعد مصرف مشروبات الکلی قرص کلدنازپام مصرف بشه باید چه کار کنیم؟
من چون ده سال تنها زندگی کردم افسرده شدم و حرفهایم را تکراری و وسواس دارم لطفا راهنمایی کنید
آیا کسی که اعتیاد به تریاک دارد برای اختلاال اططراب و خواب که دکتر به او کاونازپام ۱ داده مضر است لطفا جواب بدهید.
سلام من دچار لرزش اساسی(ارثی)هستم دیگه بسیار کلافه شدم آیا کلونازپام کمکی میکنه
سلام بنده مدتی شب و روز خواب ندارم دارم روانی میشم قبلش متادون میخوردم الان ترکش کردم آیا بخواب کمک میکنه میتونم با کلوناز پاک خواب راحتی تجربه کنم
با سلام موقت مشکلی نیست ولی شما ضمن بال بردن کیفت مواد غذایی تریاک را جایگزین متادون کنین ولی با وافور وتریاک هم روزی ٣تا٥ گرم بیشترنشودوحداقل روزی ١تا٢ ساعت ورزش هوازی و بعداز اماه وزنه و هالتر هم استفاده کنین خوابتون درست مییشه.
چند تا لازمه برایه دیگه بیدار نشدن میشه راهنمایی کنید؟
سلام من قرص کلونازپام ۱ .و پرفنازین میخورم اشتهام زیاد شده و بیشتر عذاب میکشم دوکیلو وزن اضافه کردم
سلام خواهر براچی استفاده میکردین پرفنازین
سلام من چهارساله بیخواب بودم خودسرانه کلونازپام ۱میلی شبهامیخورم چطور قطع مصرف کنم بیخوابی را چکارکنم
سلام دوست عزیز.قطع ناگهانی بنزودیازپین ها میتونه عوارضی به دنبال داشته باشه.بهتره در مورد بیخوابی از مشاورهی آنلاین با روانپزشک درمانکده استفاده کنید تا در هر دو زمینه بهتون کمک کنه.
سلام خسته نباشید میخواستم ببینم کلونازپام مرفین دارن یا ن،چون تازه دارم متادون رو ترک میکنم خیلی بی خوابی میکشم ،گفتم میتونم استفاده کنم ی مدت تا بی خوابی هام تمام بشه ممنون میشم راهنماییم کنید
اوووووووب نمه