قطره چشمی کلوبیوتیک یکی از داروهای پرکاربرد در درمان عفونتهای باکتریایی چشم است. این قطره همچون قطره سیپروفلوکساسین چشمی در دسته آنتیبیوتیکهای مخصوص چشم جای دارد که به درمان باکتریهای مضر در چشم کمک میکند و مانع از تشدید آنها میشود. عفونتهای چشمی مانند ورم ملتحمه، زخمهای قرنیه و سایر عفونتهای سطحی میتوانند به دلیل عدم درمان باعث ایجاد مشکلات جدی شوند. از همینرو استفاده به موقع از قطره کلوبیوتیک چشمی زیر نظر متخصص چشمپزشک، میتواند به تسکین علائم و درمان سریعتر این عفونتها کمک کند.
با این حال، بسیار مهم است که قطره چشمی مانند کلوبیوتیک را به طور صحیح مورد استفاده قرار دهید تا از بروز عوارض جانبی و ایجاد مقاومت باکتریایی جلوگیری شود. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با کاربرد و روش مصرف قطره کلوبیوتیک چشم بیشتر آشنا کنیم.
فهرست محتوا
- قطره چشمی کلوبیوتیک چیست؟
- قطره چشمی کلوبیوتیک چه کاربردی دارد؟
- طرز استفاده از قطره چشمی کلوبیوتیک
- دوز مناسب قطره چشمی کلوبیوتیک
- آیا قطره چشمی کلوبیوتیک برای گوش مفید است؟
- موارد احتیاط و منع مصرف قطره کلوبیوتیک چشم
- عوارض قطره چشم کلوبیوتیک
- تداخل دارویی قطره کلوبیوتیک چشمی
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
قطره چشمی کلوبیوتیک چیست؟
کلوبیوتیک با نام عمومی کلرامفنیکل و نامهای تجاری کلرومایستین و افتوکلور نوعی قطره آنتیبیوتیک چشمی است. این دارو به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان عفونتهای چشمی ناشی از عامل باکتریایی استفاده میشود. کلوبیوتیک حاوی آنتیبیوتیکی مانند کلرامفنیکل یا ترکیبات مشابه است که به جلوگیری از رشد باکتریها در چشم جلوگیری میکند. این قطره چشمی باید حتما زیر نظر پزشک متخصص استفاده شود؛ زیرا مصرف خودسرانه آن ممکن است عوارض جانبی جدی و مقاومت باکتریایی ایجاد کند.
قطره چشمی کلوبیوتیک چه کاربردی دارد؟
پزشک معمولا برای عفونتهای باکتریایی چشم، قطره چشمی کلوبیوتیک ۵ درصد تجویز میکند. مهمترین کاربردهای این قطره را میتوان شامل موارد زیر دانست:
- درمان التهاب ملتحمه (ورم ملتحمه)
- درمان زخمهای قرنیه ناشی از عفونتهای باکتریایی
- پیشگیری از عفونت باکتریایی پس از جراحی چشم
- درمان عفونتهای باکتریایی سطحی در اطراف چشم و پلک
لازم به ذکر است، این نوع قطره چشمی فقط به درمان عفونتهای باکتریایی کمک میکند و برخلاف قطره چشمی بتامتازون یا قطره چشمی فلوکورت برای درمان بیماریهای آلرژیک چشم موثر نیست.
طرز استفاده از قطره چشمی کلوبیوتیک
این قطره باید حتما با تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرد. معمولا چشمپزشک آن را بر اساس شدت عفونت باکتریایی برای ۲ تا ۶ بار در روز تجویز میکند. برای اثربخشی کامل قطره کلوبیوتیک باید آن را به طور منظم مصرف کنید. از همینرو بهتر است برای جلوگیری از فراموشی، آن را هر روز در یک ساعت مشخصی مورد استفاده قرار دهید. همچنین، قطره چشم کلوبیوتیک باید تا اتمام دوره درمان به کامل مصرف شود؛ بنابراین با بهبود علائم از قطع خودسرانه آن بپرهیزید. چرا که قطع ناگهانی دارو میتواند باعث عود بیماری و رشد مجدد عفونت شود.
در ادامه با طریقه مصرف قطره چشم کلوبیوتیک آشنا میشوید:
- ابتدا دستان خود را برای جلوگیری از انتقال آلودگی به چشمها با آب و صابون بشویید.
- حواستان باشد، نوک قطره چکان را لمس نکنید و از تماس مستقیم آن با چشم یا سایر نقاط صورت بپرهیزید.
- اگر از لنز استفاده میکنید، هنگام ریختن قطره کلوبیوتیک در چشم آن را خارج کنید.
- سر خود را کمی به عقب خم کرده و به سمت بالا نگاه کنید.
- پلک پایین را با دست به سمت جلو بیاورید تا حفره ایجاد شود.
- قطره چکان را به طور مستقیم روی چشم بگیرید و کمی فشار دهید تا یک قطره از آن جدا شود.
- پس از ریختن تعداد قطره تجویزی درون چشم، به پایین نگاه کنید و به آرامی چشمان خود را به مدت یک تا ۲ دقیقه ببندید.
- برای جلوگیری از تخلیه دارو به بیرون از چشم، میتوانید انگشت خود را در گوشه چشم و نزدیک بینی به آرامی فشار دهید.
- به مدت چند ثانیه پلک نزنید و چشمان خود را دستکاری نکنید تا دارو خارج نشود.
- اگر دوز دارو بیش از یک قطره است یا پزشک آن را برای چشم دیگر هم تجویز کرده، میتوانید مراحل فوق را تکرار کنید.
بیشتر بدانید: قطره باکتی ماید ۲۰
دوز مناسب قطره چشمی کلوبیوتیک
مقدار مناسب این قطره چشمی در هر فرد متناسب با شدت عفونت و شرایط بیمار متفاوت است. با این حال، متخصص چشمپزشک معمولا قطره کلوبیوتیک را در دوزهای زیر تجویز میکند:
بزرگسالان
- معمولا یک یا ۲ قطره از دارو باید درون هر چشم آسیبدیده چکانده شود. این کار را احتمالا باید هر چهار تا ۶ ساعت یک بار تکرار کنید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد. دوره درمان با قطره چشمی کلوبیوتیک برای بزرگسالان حدود هفت تا ۱۰ روز طول میکشد و ممکن است پزشک در روزهای پایانی تعداد دفعات مصرف قطره چشمی را کاهش دهد.
نوزادان
- دوز مصرفی قطره چشمی کلوبیوتیک برای نوزادان کمتر است و چشمپزشک آن را با حساسیت بیشتری تجویز میکند. در اغلب موارد، پزشک یک قطره از این دارو را برای نوزادان در نظر میگیرد که باید آن را هر ۶ تا هشت ساعت درون چشم فرزند خود بریزید.
آیا قطره چشمی کلوبیوتیک برای گوش مفید است؟
این قطره به طور معمول برای درمان عفونتهای باکتریایی چشم تجویز میشود و ترکیبات آن برای استفاده در چشم فرموله شدهاند. با این حال، ممکن است برخی از قطرههای چشمی حاوی آنتیبیوتیک در شرایط خاص توسط پزشک برای درمان عفونتهای گوش خارجی مانند اوتیت خارجی تجویز شوند.
لازم به ذکر است، این تصمیم باید صرفا توسط پزشک متخصص گرفته شود؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است عوارض جانبی جدی در گوش ایجاد کند. در حال حاضر، قطرههای زیادی برای درمان ناراحتیهای مرتبط با گوش وجود دارند که میتوان از آنها برای درمان عفونتهای این ناحیه استفاده کرد.
موارد احتیاط و منع مصرف قطره کلوبیوتیک چشم
این قطره چشمی باید در صورت وجود شرایط و بیماریهای زیر با احتیاط استفاده شود و ممکن است منع مصرف داشته باشد:
- حساسیت به ترکیبات کلوبیوتیک
- بارداری و شیردهی
- دوره آمادگی بدن برای باردار شدن
- بیماری پورفیری
- سابقه وجود واکنش آلرژیک
- ابتلا به عفونت ویروسی و قارچی چشم
- کمخونی
- بیماریهای کلیوی و کبدی
- پرتودرمانی
- استفاده از لنزهای تماسی
- ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا
- بیماری مغز استخوان
- بیماری فاویسم
استفاده از قطره چشمی کلوبیوتیک در بارداری
مصرف این قطره چشمی در دوران بارداری مجاز نیست؛ زیرا ترکیبات آن میتوانند به جنین آسیب بزنند و باعث بروز عوارض جانبی جدی شوند. بنابراین اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از استفاده از قطره کلوبیوتیک چشمی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض قطره چشم کلوبیوتیک
این قطره چشمی ممکن است مانند هر داروی دیگری عوارض جانبی به همراه داشته باشد. برخی از عوارض جانبی رایج و جدی که ممکن است پس از مصرف کلوبیوتیک ایجاد شوند، شامل موارد زیر هستند:
خطرات و عوارض جانبی رایج
مهمترین عوارض جانبی رایج این قطره چشمی عبارتاند از:
- سوزش یا خارش خفیف چشم
- قرمزی چشم
- آبریزش از چشم
- تاری دید موقت
عوارض و خطرات جانبی جدی
مهمترین عوارض جانبی جدی این قطره مخصوص چشم عبارتاند از:
- التهاب شدید چشم
- تاری دید طولانیمدت و اختلال در بینایی
- احساس درد شدید در چشم و اطراف آن
- حساسیت به نور
- واکنش آلرژیک مانند اختلال در تنفس، تورم پلکها، قرمزی شدید و بروز کهیر
هشدار: استفاده طولانیمدت یا نادرست از قطره چشمی کلوبیوتیک ممکن است باعث ایجاد مقاومت باکتریایی شود. در این حالت، باکتریها به درمان پاسخ نمیدهند و عفونت بهبود پیدا نمیکند. همچنین در موارد نادر، استفاده طولانیمدت از قطره چشمی حاوی آنتیبیوتیک همچون کلوبیوتیک ممکن است منجر به رشد قارچ یا عفونتهای ثانویه در چشم شود. اگر هر یک از عوارض جانبی جدی را تجربه کردید، سریعا بیمار را به اورژانس بیمارستان برسانید و به پزشک معالج اطلاع دهید.
تداخل دارویی قطره کلوبیوتیک چشمی
کلوبیوتیک مانند هر قطره چشمی دیگری میتواند با برخی داروها تداخل داشته باشد. این تداخلات باعث کاهش اثر دارو یا افزایش احتمال بروز عوارض جانبی میشوند. در ادامه به برخی از مهمترین تداخلات دارویی این قطره اشاره میکنیم:
- آننتیبیوتیکهای موضعی یا خوراکی دیگر
- قطرههای استروئیدی و ضد التهاب
- قطرههای استریل چشم مانند قطره چشمی نفازولین
- داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین
- کورتیکواستروئیدها و داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی
- داروهای ضد تشنج
راهنمای مراجعه به پزشک
قطره چشمی کلوبیوتیک یک آنتیبیوتیک پرکاربرد در درمان عفونتهای باکتریایی مانند ورم ملتحمه یا زخمهای قرنیه است. این قطره با جلوگیری از رشد باکتریها به تسکین علائم و تسریع روند بهبود عفونت چشمی کمک میکند. برای جلوگیری از عوارض جانبی، مقاومت باکتریایی یا تداخل با سایر داروها، باید قطره کلوبیوتیک را به شکل صحیح و در دوز مناسبی استفاده کنید. به همین دلیل بسیار مهم است که از مصرف خودسرانه این قطره بپرهیزید و آن را کاملا طبق دستورالعمل متخصص چشمپزشک مورد استفاده قرار دهید.
شما میتوانید از طریق سایت درمانکده اقدام کنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله چشم پزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر چشم پزشک از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
این قطره نوعی آنتیبیوتیک چشمی است که به درمان عفونتهای باکتریایی چشم مانند ورم ملتحمه و زخمهای قرنیه کمک میکند.
پزشک ممکن است این قطره چشمی را بر اساس شدت عفونت و سن بیمار هر چهار تا ۶ ساعت یک بار تجویز کند.
دوره درمان با این قطره معمولا هفت تا ۱۰ روز طول میکشد. با این حال، ممکن است چشمپزشک درمان با قطره کلوبیوتیک را بر اساس شدت عفونت تکرار کند.