قرص کلاریترومایسین یک داروی آنتیبیوتیک است که برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. این دارو با مهار رشد باکتریها به بدن کمک میکند که با عفونتهای مختلف مقابله کند. اگر علاقهمند هستید اطلاعات بیشتری در مورد مکانیسم اثر، عوارض جانبی و نحوه مصرف صحیح قرص کلاریترومایسین کسب کنید، این مقاله از مجله سلامت درمانکده را تا انتها بخوانید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص کلاریترومایسین
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | قرص کلاریترومایسین یک آنتیبیوتیک ماکرولید است که برای درمان طیف گستردهای از عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام کلاریترومایسین (Clarithromycin) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | قرص Clarithromycin یک آنتیبیوتیک نیمهسنتتیک مشتقشده از اریترومایسین است که سنتز پروتئین باکتریایی را مهار میکند. Clarithromycin ممکن است بسته به نوع میکروارگانیسم و غلظت دارو، باکتریواستاتیک (متوقفکننده رشد باکتری) یا باکتریسیدال (ازبینبرنده باکتری) باشد. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Clarithromycin یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C38H69NO13 |
داروهای هم گروه | آزیترومایسین و اریترومایسین |
فرمهای موجود دارو | قرص کلاریترومایسین ۱۲۵ – قرص کلاریترومایسین ۲۵۰ – قرص کلاریترومایسین 500 – سوسپانسیون |
نام برندهای قرص کلاریترومایسین
این دارو با اسامی تجاری مختلفی در بازار عرضه میشود. بعضی از این اسامی عبارتاند از:
- کلاسید
- کلاریسین
- کلارکسیر
- فرومیلید
- پیلورسیدال
بیشتر بدانید: قرص لووفلوکساسین
قرص کلاریترومایسین برای چیست؟
کلاریترومایسین برای سینوزیت، پنومونی (عفونت ریه) و برونشیت (عفونت لولههای منتهی به ریهها) تجویز میشود. کلاریترومایسین برای عفونت گوش، پوست و گلو کاربرد دارد. این دارو همچنین برای درمان و پیشگیری از عفونت مایکوباکتریوم آویوم کمپلکس (نوعی عفونت ریه که اغلب افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی یا HIV را تحت تاثیر قرار میدهد) استفاده میشود.
پزشکان ممکن است از کلاریترومایسین برای معده هم استفاده کنند. ترکیب کلاریترومایسین با آموکسی سیلین برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری (یک نوع باکتری که در ایجاد زخمهای گوارشی نقش دارد) مفید است. گاهیاوقات یک کاهشدهنده اسید به نام لانزوپرازول هم در کنار این داروها تجویز میشود.
قرص Clarithromycin برای درمان سایر عفونتها از جمله بیماری لایم (عفونی که ممکن است پس از گزش کنه ایجاد شود)، کریپتوسپوریدیوز (عفونتی که باعث اسهال میشود)، بیماری خراش گربه (عفونتی که بعد از چنگ زدن یا گاز گرفتن گربه ایجاد میشود)، بیماری لژیونر (نوعی عفونت ریه) و سیاه سرفه مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، ممکن است برای پیشگیری از عفونت قلب در بیمارانی که تحت اعمال دندانپزشکی یا سایر اقدامات قرار گرفتهاند، تجویز شود.
بیشتر بدانید: آمپول سفتریاکسون
بیشتر بدانید: قرص میکونازول
نحوه مصرف قرص کلاریترومایسین
در مورد دوز و بهترین زمان مصرف کلاریترومایسین باید با پزشک معالج خود مشورت کنید. معمولا توصیه میشود قرصهای معمولی را ۲ تا سه بار در روز همراه با غذا یا با بدون آن بخورید. قرصهای طولانیاثر باید یک بار در روز همراه با غذا مصرف شوند. مدت زمان استفاده از این دارو هفت تا ۱۴ روز است. اما بسته به شرایط ممکن است پزشک از شما بخواهد که از آن برای مدت طولانیتری استفاده کنید. بدون مشورت با پزشک، مدت زمان مصرف دارو یا دوز آن را تغییر ندهید.
پس از مصرف قرص Clarithromycin طی چند روز احساس بهتری پیدا میکنید. با این حال، لازم است مصرف دارو را تا زمانی که پزشک دستور داده است ادامه دهید. چون در غیر این صورت ممکن است عفونت به طور کامل درمان نشود و باکتریها به آنتیبیوتیک مقاوم شوند. اگر علائم شما بهبود نیافت یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
عوارض جانبی قرص کلاریترومایسین
بین کلاریترومایسین و تلخی دهان یا تغییر حس چشایی ارتباط وجود دارد. از سایر عوارض شایع این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد معده
- سوزش سر دل
- افزایش تولید گاز در دستگاه گوارش
- سردرد
بیشتر بدانید: قرص آزیترومایسین
اگر عوارض فوق شدید بودند یا با گذشت زمان از بین نرفتند، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به دنبال درمان اورژانسی بروید:
- درد قفسه سینه، تنگی نفس یا مشکل در تکلم
- اسهال شدید (مدفوع آبکی یا خونی که ممکن است تا ۲ ماه پس از درمان رخ دهد)
- کهیر
- خارش
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها، چشمها، دستها یا پاها
- مشکل در تنفس یا بلع
- گرفتگی صدا
- تاول زدن پوست
- تب
- زرد شدن پوست یا چشم
- خستگی مفرط
- خونریزی یا کبودی غیر عادی
- کمبود انرژی
- از دست دادن اشتها
- درد در سمت راست بالای شکم
- ادرار تیره رنگ
- علائم شبیه آنفولانزا
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- ضعف عضلانی مانند مشکل در جویدن، صحبت کردن یا انجام فعالیتهای روزانه
- دوبینی
قرص Clarithromycin ممکن است عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند. در صورت بروز هر گونه مشکل غیر عادی در حین مصرف این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بدانید: قرص ایتراکونازول
بیشتر بدانید: قرص افلوکساسین
موارد احتیاط یا منع مصرف
رعایت نکات زیر احتمال بروز عوارض جانبی جدی در اثر مصرف قرص کلاریترومایسین را به حداقل میرساند:
- اگر به Clarithromycin، آزیترومایسین، اریترومایسین، تلیترومایسین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، پزشک خود را از این موضوع مطلع کنید.
- فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهد. چون بعضی از محصولات را نباید همراه با Clarithromycin مصرف کنید.
- در مورد سابقه هر نوع بیماری بهخصوص مشکلات قلبی، سطح پایین منیزیم یا پتاسیم خون، بیماری کلیوی و بیماری کبدی با پزشک معالج خود صحبت کنید.
- قبل از هر نوع جراحی از جمله جراحی دندان به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که قرص Clarithromycin مصرف میکنید.
- داروی Clarithromycin ممکن است شما را دچار سرگیجه یا گیجی کند. تا زمانی که متوجه نشدهاید این دارو چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری نیاز دارد.
بیشتر بدانید: قرص کلیندامایسین
تداخلات دارویی قرص کلاریترومایسین
اگر از این قرص استفاده میکنید، بدون مشورت با پزشک مصرف هیچ نوع مکمل یا داروی دیگری را شروع نکنید. چون ممکن است روی اثربخشی Clarithromycin تاثیر بگذارد یا باعث تشدید عوارض جانبی آن شود. در ادامه به بعضی از مکملها و داروهایی که احتمال دارد با این قرص تداخل داشته باشند اشاره میکنیم:
- گل راعی (St. John’s wort)
- امپرازول
- آمیودارون
- کینیدین
- کلشیسین
- دیگوکسین
- داروهای تجویزشده برای اختلال نعوظ مانند سیلدنافیل و تادالافیل
فعل و انفعالات قرص کلاریترومایسین در بدن
قرص Clarithromycin در دستهای از داروها به نام آنتیبیوتیکهای ماکرولید قرار دارد و اثرات درمانی خود را با توقف رشد باکتریها اعمال میکند. این دارو برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای ویروسی مفید نیست. در حقیقت، استفاده غیر ضروری از آن میتواند خطر ابتلا به عفونت مقاوم به آنتیبیوتیک را افزایش دهد.
بیشتر بدانید: قرص داکسی سایکلین
افراد آسیبپذیر
قرص کلاریترومایسین بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است به جنین آسیب برساند. به همین دلیل، باید فقط در مواقع ضروری و تحت نظر پزشک مصرف شود. استفاده خودسرانه از کلاریترومایسین در شیردهی هم توصیه نمیشود. چرا که احتمال دارد وارد شیر مادر شود.
سالمندان بیشتر از دیگران در معرض خطر عوارض جانبی این دارو هستند. از اینرو مهم است که در مورد مزایا و خطرات احتمالی آن با پزشک معالج خود صحبت کنند.
کسانی که در حین مصرف قرص Clarithromycin زرد شدن پوست و چشمها یا سایر مشکلات کبدی را تجربه میکنند یا در گذشته به بیماری کبدی مبتلا بودهاند، باید در مورد این موضوع با پزشک صحبت کنند. ممکن است پزشک به آنها بگوید که از مصرف Clarithromycin بپرهیزند.
بیشتر بدانید: قرص کوتریموکسازول
کلام پایانی
قرص Clarithromycin یک آنتیبیوتیک قوی است که برای درمان طیف گستردهای از عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. علیرغم اثربخشی بالا، این دارو ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتیهای گوارشی، سردرد و حتی واکنشهای جدیتر ایجاد کند. از اینرو مصرف آن باید حتما تحت نظر پزشک باشد.
اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر عفونی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
بله. گاهیاوقات از این دارو برای درمان انواع خاصی از عفونتهای دندان استفاده میشود.
خیر. معمولا از این دارو به عنوان خط اول درمان برای عفونتهای ادراری استفاده نمیشود. قرص Clarithromycin اغلب برای از بین بردن عفونتهای باکتریایی دستگاه تنفس، پوست، گوش و معده تجویز میشود.
بله. میتوانید آن را همراه با شیر بخورید.
اریترومایسین یک نوع آنتیبیوتیک ماکرولید است که برای درمان عفونتهای دستگاه تنفس، گوش، روده، پوست و مجاری ادراری تجویز میشود. این دارو به درمان عفونت زنان و بیماریهای مقاربتی هم کمک میکند. شواهد نشان میدهد که بیماران Clarithromycin را بهتر از اریترومایسین تحمل میکنند.
کیفیت Clarithromycin تولیدشده در ایران و سایر کشورها میتواند بسته به شرکت تولیدکننده و استانداردهای تولید متفاوت باشد. برای انتخاب گزینه مناسب با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
منابع: go.drugbank, webmd, medlineplus
درود بنده با مصرف این قرص پوستم زرد شده و دهنم تا ۲ ساعت تلخ میشه
آیا باید قرص را قطع کنم؟