آنتیبیوتیکها داروهای مهمی هستند که با عفونتهای باکتریایی مبارزه میکنند. آنها اثرات درمانی خود را با کشتن باکتریها یا جلوگیری از رشد و تکثیر آنها اعمال میکنند. امروزه آنتیبیوتیکهای مختلفی تولید میشود که ممکن است ویژگیهای آنها کمی با هم متفاوت باشد. این مقاله از مجله درمانکده به بررسی فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم اختصاص دارد. اگر میخواهید با این ۲ دارو آشنا شوید، توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید.
فهرست محتوا
۱. فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم از نظر کاربرد
یکی از مهمترین موضوعاتی که باید در هنگام بررسی فرق قرص سیپروفلوکساسین با قرص سفیکسیم به آن اشاره کرد، کاربرد یا موارد مصرف آنها است.
موارد مصرف سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین برای درمان بعضی از عفونتهای باکتریایی یا پیشگیری از آنها تجویز میشود. این عفونتها عبارتاند از:
- پنومونی (ذاتالریه)
- سوزاک (یک نوع بیماری مقاربتی)
- تب تیفوئید (تب حصبه)
- اسهال عفونی
- عفونتهای پوست، استخوان، مفاصل، شکم و پروستات
- طاعون
- سیاه زخم استنشاقی
بیشتر بدانید:قرص سیپروفلوکساسین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن
سیپروفلوکساسین ممکن است برای درمان برونشیت، عفونتهای سینوسی یا عفونتهای دستگاه ادراری هم استفاده شود، اما اگر گزینههای دیگری برای درمان این بیماریها وجود داشته باشد، نباید برای بهبود آنها از سیپروفلوکساسین استفاده کرد.
در صورت جنگ بیولوژیکی، سیپروفلوکساسین برای درمان بیماریهای خطرناک مثل تولارمی (تب خرگوش) و پیشگیری از آنها تجویز میشود. همچنین این دارو گاهیاوقات میتواند به درمان بیماریهای زیر کمک کند:
- بیماری خراش گربه (عفونتی که پس از گاز گرفتن یا چنگ زدن گربه ایجاد میشود)
- بیماری لژیونر (یک نوع عفونت ریه)
- شانکروئید (زخم تناسلی که از باکتری ناشی میشود)
- گرانولوم اینگوینال (یک نوع بیماری مقاربتی)
- عفونت گوش خارجی که به استخوانهای صورت سرایت کرده است
علاوه بر این، سیپروفلوکساسین در درمان بیماری سل و بیماری کرون (یک نوع بیماری التهابی روده) و پیشگیری از اسهال مسافرتی هم کاربرد دارد.
موارد مصرف سفیکسیم
سفیکسیم هم برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. اما ممکن است نوع بیماریهایی که درمان میکند کمی متفاوت باشد. این بیماریها معمولا شامل موارد زیر هستند:
- برونشیت
- سوزاک
- عفونت گوش، گلو، لوزهها و مجاری ادراری
این دارو همچنین گاهیاوقات در بیمارانی که به پنیسی
لین حساسیت دارند برای درمان عفونتهای سینوسی تجویز میشود. سفیکسیم به درمان پنومونی، عفونتهایی که باعث اسهال شدید میشوند (مثل شیگلا و سالمونلا) و تب تیفوئید هم کمک میکند.
بیشتر بدانید:قطره سیپروفلوکساسین چشمی چیست؟ مقدار و نحوه مصرف این قطره
۲. فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم از نظر نحوه مصرف
از آنجا که این ۲ دارو دارای ترکیبات مختلفی هستند، نحوه مصرف آنها با هم متفاوت است.
نحوه مصرف سیپروفلوکساسین
از سیپروفلوکساسین میتوان همراه با غذا یا بدون آن استفاده کرد. معمولا قرص و سوسپانسیون این دارو ۲ بار در روز و قرص طولانیاثر آن یک بار در روز مصرف میشود. اگر هدف از مصرف سیپروفلوکساسین درمان سوزاک باشد، ممکن است پزشک قرص یا سوسپانسیون آن را به صورت تک دوز تجویز کند.
سعی کنید سیپروفلوکساسین را هر روز سر ساعت بخورید. طول درمان به نوع عفونت بستگی دارد؛ بنابراین دکتر عمومی باید مدت زمان مصرف دارو را مشخص کند. از سیپروفلوکساسین دقیقا طبق نظر پزشک استفاده کنید تا سریعتر بهبود یابید.
بیشتر بدانید:بیماری پاروویروس چیست؟ علت، علائم و راهکارهای درمانی آن
بیشتر بدانید:قرص راکوتان برای چیست؟ درمان جوش و آکنههای شدید پوستی
توصیه میشود در حین مصرف سیپروفلوکساسین در خوردن محصولات حاوی کافئین مانند قهوه، چای، نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابه گازدار یا شکلات زیادهروی نکنید. چون سیپروفلوکساسین میتواند بیخوابی، تپش قلب و اضطراب ناشی از مصرف کافئین را افزایش دهد. همچنین مطمئن شوید که در حین مصرف این دارو مقدار زیادی آب مینوشید.
نحوه مصرف سفیکسیم
سفیکسیم معمولا هر ۱۲ تا ۲۴ ساعت یکبار همراه با غذا یا بدون آن مصرف میشود. البته ممکن است پزشک این دارو را به صورت تک دوز برای درمان سوزاک تجویز کند.
سفیکسیم را هر روز تقریبا در ساعات مشابه مصرف کنید. همچنین توصیه میشود که دوز یا مدت زمان مصرف آن را خودسرانه تغییر ندهید. چرا که ممکن است به عوارض جانبی جدی دچار شوید.
۳. فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم؛ تفاوت در عوارض جانبی شایع
بررسی عوارض جانبی مترونیدازول و کلوتریمازول هم از مواردی است که میتواند به شناخت بهتر این ۲ دارو کمک کند.
عوارض جانبی سیپروفلوکساسین
بعضی از افراد بعد از مصرف سیپروفلوکساسین دچار عوارض جانبی میشوند. اگر علائم زیر شدید بودند یا با گذشت زمان از بین نرفتند، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:
- حالت تهوع
- استفراغ
- دلدرد
- سوزش سر دل
- اسهال
- خارش واژن
- پوست رنگپریده
- خستگی غیر عادی
- خوابآلودگی
بیشتر بدانید:داروی کوتریموکسازول؛ یک آنتیبیوتیک قوی برای کشتن باکتریها
استفاده از سیپروفلوکساسین ممکن است با عوارض جدیتری هم همراه باشد. در صورتی که مشکلات زیر را تجربه کردید، مصرف دارو را متوقف کنید و فورا نزد پزشک بروید:
- اسهال شدید که میتواند با یا بدون تب و کرامپ معده رخ دهد (این مشکل ممکن است حتی ۲ ماه بعد از درمان اتفاق بیفتد)
- کهیر
- خارش
- تاول زدن پوست
- تب
- تورم چشمها، صورت، دهان، لبها، زبان، گلو، دستها یا پاها
- گرفتگی صدا یا گرفتگی گلو
- مشکل در تنفس یا بلع
- سرفه مداوم
- علائم مشکلات کبدی شامل زرد شدن پوست یا چشم، ادرار تیره رنگ و مدفوع روشن
- غش یا از دست دادن هوشیاری
- کاهش حجم ادرار
- درد ناگهانی در قفسه سینه، معده یا پشت
بیشتر بدانید:سفالکسین چیست؟ از روش مصرف تا عوارض جانبی
سیپروفلوکساسین ممکن است در کودکان باعث ایجاد مشکلاتی در استخوانها، مفاصل و بافتهای اطراف مفاصل شود. این دارو به طور معمول به کودکان و نوجوانان کمتر از ۱۸ سال داده نمیشود، مگر اینکه عفونت جدی خاصی وجود داشته باشد که با سایر آنتیبیوتیکها درمان نشود. اگر پزشک سیپروفلوکساسین را برای فرزند شما تجویز کرده است، بروز هر گونه مشکل غیر عادی را فورا به او اطلاع دهید.
عوارض جانبی سفیکسیم
مصرف سفیکسیم هم ممکن است در بعضی از افراد به بروز عوارض جانبی مختلف منجر شود. در صورتی که علائم زیر برای مدت طولانی ادامه داشتند، به پزشک مراجعه کنید:
- اسهال
- دلدرد
- سوزش سر دل
- حالت تهوع
- استفراغ
بیشتر بدانید:قرص داکسی سایکلین چیست؟ از نحوه مصرف تا عوارض جانبی
بعضی از عوارض جانبی سفیکسیم میتوانند جدی باشند. چنانچه هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا به دنبال درمان اورژانسی بروید:
- مدفوع آبکی یا خونی، کرامپ معده یا تب در طول درمان یا بعد از آن
- کهیر
- خارش
- مشکل در تنفس یا بلع
- خسخس سینه
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها و چشمها
- بازگشت گلودرد، تب، لرز یا سایر علائم عفونت
۴. فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم از نظر مکانیسم اثر
هر ۲ دارو آنتیبیوتیک هستند و با از بین بردن باکتریها به درمان بیماریهای عفونی کمک میکنند. اما تفاوت آنها در این است که به دستههای متفاوتی از آنتی بیوتیکها تعلق دارند. سیپروفلوکساسین یک آنتیبیوتیک فلوروکینولون است؛ در حالی که قرص سفیکسیم در دسته آنتیبیوتیکهای سفالوسپورین قرار میگیرد.
بیشتر بدانید:قرص بنفوتیامین (Benfotiamine) چیست؟ کاربردها و عوارض جانبی
کلام پایانی
در این مقاله فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم را از جنبههای مختلف بررسی کردیم. این ۲ دارو عفونت های باکتریایی را درمان میکنند، اما برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای ویروسی موثر نیستند. بنابراین نباید برای درمان هر نوع عفونتی استفاده شوند. چون استفاده غیر ضروری از آنها باعث ایجاد عفونتهای مقاوم به درمان میشود.
اگر در مورد مصرف داروهای آنتیبیوتیک به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت درمانکده با بهترین پزشکان عمومی مشورت کنید. در درمانکده امکان اخذ نوبت جهت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین دکتر عمومی فراهم شده است.
سوالات متداول
دارو را سر ساعت و دقیقا طبق دستور پزشک بخورید و هرگز استفاده از آن را خودسرانه متوقف نکنید. همچنین توصیه میشود فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید، چون ممکن است با آنتیبیوتیک تجویزشده تداخل داشته باشند. توصیه دیگر این است که پزشک را به طور کامل از بیماریهایی که دارید مطلع کنید.
از داروهایی که با سیپروفلوکساسین تداخل دارند میتوان به سیزاپراید، فلیبانسرین، لومیتاپید، پیموزاید، تیوریدازین و تیزانیدین اشاره کرد. داروهایی که با سفیکسیم تداخل دارند عبارتاند از: آسپرین، کاربامازپین و رقیقکنندههای خون مثل وارفارین.
فرق سیپروفلوکساسین با سفیکسیم را میتوان از جنبههای مختلف بررسی کرد. این ۲ دارو عفونتهای باکتریایی مختلفی را درمان میکنند. همچنین از نظر نحوه مصرف و عوارض جانبی شایع با هم فرق دارند. تفاوت دیگر آنها در این است که در ۲ گروه آنتیبیوتیکی متفاوت قرار میگیرند.
منابع: medlineplus, medlineplus
چرا خلاصه نمیگید سفالکسین برای باکتریهای سرد پایه مثل عفونت سینوسها است و سیپروفلوکساسین برای درمان باکتری گرم است