دارچین یک ادویه گرم، مطبوع و با طعمی شیرین است که زمانی به عنوان ارز مبادله میشد. این ادویه از پوست داخلی یک درختچه همیشه سبز به دست میآید. برای تهیه دارچین پوست درخت را جدا میکنند و در آفتاب میگذارند تا خشک شود. سپس این قطعات را به شکل رولهایی که به عنوان چوب دارچین میشناسیم، میپیچند. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده با ما همراه باشید تا با ۱۵ تا از مهمترین خواص دارچین آشنا شوید.
فهرست محتوا
- ارزش غذایی دارچین
- انواع دارچین
- معرفی مهمترین خواص دارچین از نظر طب سنتی
- ۱. خواص دارچین برای لاغری
- ۲. خواص دارچین برای کبد
- ۳. خواص دارچین برای مو
- ۴. خواص دارچین برای معده
- ۵. خواص دارچین در بارداری
- ۶. خواص دارچین در بدنسازی
- ۷. خواص دارچین برای فشار خون
- ۸. خواص دارچین برای مغز
- ۹. خواص دارچین برای مردان
- ۱۰. خواص دارچین برای زنان
- ۱۱. کنترل التهاب و عفونت
- ۱۲. کنترل چربی پوست
- ۱۴. تنظیم میزان قند خون
- ۱۵. پیشگیری از سرطان
- مضرات دارچین
- نحوه مصرف دارچین
- سخن پایانی
- سوالات متداول
ارزش غذایی دارچین
دارچین تقریبا هیچ پروتئین یا چربیای ندارد و نمیتواند منجر به چاقی و افزایش وزن شود. اما یک قاشق چایخوری دارچین آسیابشده حدود ۶ کالری دارد و حاوی ترکیبات زیر است:
- کربوهیدرات
- فیبر
- کلسیم
- آهن
- منیزیم
- فسفر
- پتاسیم
- سدیم
- منگنز
- ویتامین A
- ویتامین B1
- ویتامین B6
- ویتامین C
- ویتامین K
- کولین
- بتاکاروتن
- آلفا کاروتن
- بتا کریپتوکسانتین
- لیکوپن
- لوتئین
- سینامالدئید
- کاتچین
- زآگزانتین
- کومارین
انواع دارچین
دارچین ۲ نوع مختلف دارد که ترکیبات و تاثیر آنها با هم متفاوت است. انواع دارچین عبارتاند از:
- دارچین کاسیا: دارچین کاسیا بیشتر در آسیای شرقی شامل چین، اندونزی و ویتنام تولید میشود و رنگ تیرهتری دارد. مقدار کومارین در دارچین کاسیا بسیار بالا است و مصرف آن میتواند برای بدن مضر باشد.
- دارچین سیلان: دارچین سیلان در کشور سریلانکا تولید میشود و رنگ روشنتری نسبت به دارچین کاسیا دارد. مقدار کومارین در این نوع دارچین کمتر بوده و خطری برای افراد به وجود نمیآورد.
معرفی مهمترین خواص دارچین از نظر طب سنتی
دارچین خواص زیادی از جمله تقویت سیستم ایمنی، کاهش جوش صورت، لاغری، کنترل قند خون، تقویت حافظه و… دارد. در ادامه به بررسی ۱۵ تا از مهمترین خواص دارچین میپردازیم.
۱. خواص دارچین برای لاغری
دارچین یکی از ادویههایی است که مصرف آن به کسانی که افزایش وزن دارند، توصیه میشود. دلیل این امر، تاثیر دارچین بر کاهش اشتها و افزایش متابولیسم بدن است. زمانی که دارچین میخورید، هم کمتر احساس گرسنگی میکنید و هم میزان چربیسوزی بدن بالا میرود. پس اگر درگیر کاهش وزن هستید، دارچین را حتما به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
بیشتر بدانید: خواص قهوه؛ از افزایش انرژی تا کاهش وزن
۲. خواص دارچین برای کبد
مصرف به اندازه دارچین به پاکسازی و سمزدایی کبد کمک میکند. میزان مصرف روزانه دارچین برای کبد، بسیار مهم است و کمتر از نصف یک قاشق چایخوری باید باشد و به درمان برخی مشکلات کبدی مثل کبد چرب کمک میکند.
بیشتر بدانید: خواص به لیمو؛ از کبد تا قلب!
۳. خواص دارچین برای مو
دارچین مقدار زیادی ترکیبات آنتیاکسیدانی پلیفنلی در خود دارد که از عفونتهای میکروبی کف سر جلوگیری میکنند. علاوه بر این نتیجه تحقیقات نشان داده که افزودن مقدار کمی دارچین در برنامه غذایی روزانه با مزایای زیر همراه است:
- کنترل ریزش مو
- تقویت موها
- افزایش رشد موها
- درمان قارچ سر
- افزایش تراکم موها
۴. خواص دارچین برای معده
مصرف دارچین با کنترل میزان التهاب، سلامت سیستم گوارشی را تقویت میکند و باعث بهبود روند گوارش غذاها میشود. از مزایای دارچین برای معده و سیستم گوارشی میتوان موارد زیر را نام برد:
- کنترل نفخ
- کنترل گاز معده
- جلوگیری از التهاب روده
- جلوگیری از گرفتگی معده
۵. خواص دارچین در بارداری
یکی از ادویههای پرفایده برای زنان باردار، دارچین است. همانطور که میدانید در دوره بارداری سیستم ایمنی مادر بسیار ضعیف است و به همین دلیل مادران باردار بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به انواع عفونتها، سرماخوردگی یا آنفولانزا هستند. مهمترین خواص دارچین در دوران بارداری عبارتاند از:
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش التهاب و گرفتگی مفاصل
- جلوگیری از افزایش وزن زیاد
- کنترل فشار خون
- کنترل قند خون
۶. خواص دارچین در بدنسازی
دارچین پایه ثابت غذاهای رژیمی برای افرادی است که در رشته بدنسازی فعالیت میکنند. دارچین قند کمی دارد، اشتها را کم میکند و مصرف آن قبل از تمرین باعث افزایش چربیسوزی میشود.
بیشتر بدانید: خواص موز از نظر طب سنتی
۷. خواص دارچین برای فشار خون
اگر فشار خون دارید، با مشورت پزشک دارچین را به رژیم غذایی خود بیفزایید. دارچین با گشادکردن عروق محیطی، فشار خون را در محدوده نرمال نگه میدارد. دارچین حاوی ترکیباتی نظیر سینامالدئيد است که کانالهای پتاسیم را در عروق بدن فعال میکنند و از این طریق منجر به کاهش فشار خون میشوند.
بیشتر بدانید: خواص عسل مانوکا
۸. خواص دارچین برای مغز
خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی دارچین، از سلولهای عصبی و مغزی در برابر التهاب و بیماری محافظت میکنند و به این ترتیب باعث بهبود عملکرد مغزی میشوند. همچنین تحقیقات نشان داده که مصرف دارچین خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد.
۹. خواص دارچین برای مردان
دارچین خواص زیادی برای مردان دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- کاهش استرس اکسیداتیو
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- جلوگیری از التهاب پروستات
- تقویت قوای جنسی
- درمان ناباروری
- درمان زودانزالی
- بهبود عملکرد مغز
- مراقبت از مفاصل
بیشتر بدانید: خواص روغن کنجد برای بیضه
۱۰. خواص دارچین برای زنان
یکی از پرفایدهترین ادویهها برای زنان دارچین است. مصرف ترکیبات حاوی دارچین باعث تنظیم سطح هورمونها در زنان و رفع مشکلاتی چون سندروم تخمدان پلیکیستیک میشود. همچنین از خواص دارچین در پریودی، میتوان به کاهش دردهای قاعدگی، منظمشدن دوره پریودی و کاهش نفخ اشاره کرد.
بیشتر بدانید: خواص چای سبز برای رحم
۱۱. کنترل التهاب و عفونت
مصرف دارچین فعالیت سلولهای التهابی را در بدن تنظیم میکند و از این طریق باعث کاهش التهاب و آسیبهای ناشی از آن میشود. همچنین دارچین سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی است که سیستم ایمنی را در مقابل عفونتهای قارچی، باکتریایی و ویروسی تقویت میکنند.
۱۲. کنترل چربی پوست
دارچین خواص ضد التهابی و آنتیباکتریال دارد و مصرف آن از پوست در برابر اشعه مضر آفتاب و سوختگی حفاظت میکند. همچنین با دارچین میتوان ماسکهای خانگی ارزان و موثری برای کنترل چربی و جوش صورت تهیه کرد. البته توصیه میکنیم قبل از اعمال ماسک دارچین روی صورت، حتما مقداری از آن را روی قسمت داخلی آرنج یا زیر گردن تست کنید که به آن آلرژی نداشته باشید.
۱۴. تنظیم میزان قند خون
یکی از خواص مهم دارچین، تاثیر آن در کاهش میزان قند خون است. تحقیقات نشان داده که مصرف دارچین ۱۰ تا ۲۰ درصد میزان قند خون ناشتا را کاهش میدهد که نکته مهمی برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ است. مصرف دارچین سرعت جذب قند خون و حساسیت سلولها را در برابر هورمون انسولین افزایش میدهد و به این ترتیب منجر به کاهش قند خون میشود. اگر مشکوک به دیابت نوع ۲ هستید، برای مصرف دارچین در رژیم غذایی خود حتما با متخصص بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم مشورت کنید.
۱۵. پیشگیری از سرطان
طبق تحقیقات، درون دارچین مشتقات اسید سینامیک وجود دارد که به طرز موثری باعث توقف رشد سلولهای توموری میشود. در واقع دارچین میتواند سلولهای سرطانی را به سمت مرگ سلولی سوق دهد و از بین ببرد. علاوه بر این آنتیاکسیدانهای موجود در این ترکیب باعث کاهش التهاب و کنترل فعالیت رادیکالهای آزاد میشود.
مضرات دارچین
هیچ ترکیب کاملا ایمن و بدون ضرری در دنیا وجود ندارد و حتی مفیدترین ترکیبات هم در کنار خواص خود، ممکن است مضراتی هم داشته باشند. مضرات دارچین در اکثر مواقع به دلیل مصرف بیش از اندازه این ادویه رخ میدهند؛ در نتیجه تا زمانی که در مصرف دارچین زیادهروی نکنید، هیچ ضرری شما را تهدید نخواهد کرد. از مضرات مصرف زیاد دارچین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افت شدید قند خون
- التهاب و قرمزی پوست
- واکنش آلرژیک
- بالارفتن ضربان قلب
- مشکلات تنفسی
- تشدید اثر داروهای آنتیبیوتیک
- رقیقکردن خون
- زایمان زودرس
- مسمومیت
- یبوست
- سیروز کبدی
نحوه مصرف دارچین
دارچین را میتوان به عنوان ادویه به غذاها اضافه کرد، اما روشهای دیگری برای بهرهمندی از خواص این ادویه مطبوع نیز وجود دارد:
آب گرم
یکی از سادهترین روشهای مصرف دارچین، ترکیب آن با یک لیوان آب گرم است. این ترکیب خواص ضد التهابی بالایی دارد و بهترین زمان مصرف آن صبحها به صورت ناشتا است.
شیر
مهمترین خواص دارچین با شیر، حفاظت از سلامت استخوانها و تقویت آنها است. همچنین این ترکیب به درمان مشکلات خواب، سرماخوردگی و سرفه زیاد کمک میکند.
زنجبیل
یکی از مهمترین خواص دارچین با زنجبیل، خواص شگفتانگیز این ترکیب در کاهش وزن است. مصرف دمنوش زنجبیل و دارچین با افزایش متابولیسم باعث کاهش وزن و لاغری میشود.
چای
یکی از شیوههای پرطرفدار مصرف دارچین، افزودن آن به چای است که خواص زیادی دارد. از خواص دارچین در چای میتوان به سلامت روان، بهبود خلق و خو، تقویت سیستم ایمنی و بهبود سیستم گوارشی اشاره کرد.
عسل
ترکیب عسل و دارچین بدون شک یکی از مقویترین ترکیبات در طب سنتی است. از بهترین خواص عسل و دارچین میتوان به پیشگیری از بیماریهای قلبی، سلامت عروق، درمان عفونت واژن، از بینبردن بوی بد دهان و درمان سرماخوردگی اشاره کرد. علاوه بر این ترکیب عسل و دارچین، یک ماسک آبرسان و ضد جوش قوی برای پوستهای آکنهدار است.
سخن پایانی
اکثر افراد دارچین را به عنوان یک ادویه در کنار غذاها استفاده میکنند و از خواص متعدد آن غافل هستند. به این ترتیب در این مقاله از مجله پزشکی درمانکده به بررسی خواص ادویه دلپذیر دارچین پرداختیم. البته باید توجه کنید که مصرف دارچین و بهرهمندی از خواص آن به تنهایی در درمان بیماریها کافی نیست و باید حتما به پزشک مراجعه کرد. پیشنهاد میکنیم به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
دارچین با افزایش متابولیسم بدن، سرعت چربیسوزی را بالا برده و به روند کاهش وزن کمک میکند.
کنترل آکنه صورت، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی، درمان سرماخوردگی، درمان عفونتها و از بینبردن بوی بد دهان از جمله خواص ترکیب دارچین با عسل است.
دارچین ادویهای با طبع گرم و خشک است.
منابع: medicalnewstoday | bbcgoodfood