خواص پای مرغ؛ یک غذای عالی برای تقویت مفاصل و پوست

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

اگرچه پا یا پنجه مرغ معمولا به عنوان یک محصول زائد دور ریخته می‌شود، اما در بسیاری از نقاط جهان از جمله آفریقای جنوبی، جامائیکا و بخش‌هایی از آسیا طرفداران زیادی دارد. شواهد هم نشان می‌دهد که این ماده غذایی به دلیل داشتن کلاژن ممکن است به حفظ سلامتی کمک کند. تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده با ما همراه باشید تا درباره خواص پای مرغ و مضرات آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.

ارزش غذایی

پنجه مرغ عمدتا از پوست، غضروف، تاندون‌ و استخوان‌ تشکیل شده است. با این حال، بسیار مغذی است و مقدار قابل‌توجهی ویتامین و مواد معدنی در اختیار بدن قرار می‌دهد. در ادامه ارزش غذایی ۲ عدد (۷۰ گرم) پای مرغ آورده شده است:

  • کالری: ۱۵۰
  • پروتئین: ۱۴ گرم
  • چربی: ۱۰ گرم
  • کربوهیدرات: ۰/۱۴ گرم
  • کلسیم: ۵ درصد نیاز روزانه
  • فسفر: ۵ درصد نیاز روزانه
  • ویتامین A: حدود ۲ درصد نیاز روزانه
  • ویتامین B9 یا فولات: ۱۵ درصد نیاز روزانه

کلاژن تقریبا ۷۰ درصد پروتئین موجود در این ماده غذایی را تشکیل می‌دهد. کلاژن یک نوع پروتئین ساختاری است که از شکل، قدرت و مقاومت پوست، تاندون‌ها، عضلات، استخوان‌ها و رباط‌ها حمایت می‌کند.

این ماده غذایی همچنین منبع خوب فولات است. فولات که جزء ویتامین‌های گروه B طبقه‌بندی می‌شود، در سنتز DNA و جلوگیری از نقایص مادرزادی نقش دارد. به همین دلیل، می‌توان از خواص پای مرغ در بارداری بهره برد.

بیشتر بدانید: چه کسانی نباید میگو بخورند؟

خواص پای مرغ

خواص استفاده از پای مرغ اغلب به کلاژن موجود در آن نسبت داده می‌شود. از مهم‌ترین فواید مصرف این ماده غذایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. بهبود سلامت و ظاهر پوست

شواهد در مورد خواص پای مرغ برای پوست صورت نشان می‌دهد که این ماده غذایی به دلیل داشتن کلاژن به آبرسانی و حفظ خاصیت الاستیسیته پوست کمک می‌کند و زبری آن را کاهش می‌دهد.

در یک مطالعه ۶ ماهه روی ۱۰۵ زن مبتلا به سلولیت متوسط ​​مشاهده شد که مصرف منظم کلاژن می‌تواند به طور قابل‌توجهی سلولیت را کاهش دهد و ظاهر پوست را بهبود بخشد. علاوه بر این، محققان با بررسی ۱۱ مطالعه مختلف با ۸۰۵ شرکت‌کننده متوجه شدند که مصرف کلاژن نتایج کوتاه‌مدت و بلندمدت امیدوارکننده‌ای را برای بهبود زخم و پیشگیری از پیری پوست به همراه دارد.

اینفوگرافی در مورد خواص پای مرغ
پنجه مرغ برای پوست، مفاصل و استخوان‌ها مفید است.

مطالعات حیوانی هم نشان داده‌اند که کلاژن آبرسانی به پوست را افزایش می‌دهد و جلوی تشکیل چین‌و‌چروک را در اثر مواجهه با نور ماوراء بنفش خورشید می‌گیرد. به نظر می‌رسد که کلاژن با افزایش هیالورونیک اسید اثرات مفید خود را نشان می‌دهد. هیالورونیک اسید یک مولکول نگهدارنده آب است که جلوی پیری زودرس پوست را می‌گیرد.

۲. کاهش درد مفاصل

از خواص پای مرغ برای مفاصل و کاهش درد آن‌ها نباید غافل شد. چون تحقیقات نشان داده‌اند که کلاژن بازسازی بافت را تحریک می‌کند و از این طریق علائم استئوآرتریت (آرتروز)‌ را کاهش می‌دهد. این نوع آرتریت با ساییدگی یا تجزیه غضروف همراه است و باعث می‌شود استخوان‌ها روی هم ساییده شوند. این اتفاق به درد، تورم و مشکل در حرکت کردن منجر می‌شود.

یک مطالعه سه ماهه در مورد فواید پای مرغ برای زانو نشان داد که کلاژن مشتق‌شده از غضروف مرغ می‌تواند به طرز چشمگیری درد، سفتی و اختلال عملکرد فیزیکی را در افراد مبتلا به آرتروز زانو بهبود بخشد. در یک مطالعه ۱۲ ماهه هم که روی ۱۳۹ ورزشکار مبتلا به زانودرد انجام شد، نتایج مشابهی به دست آمد. در این تحقیق، کسانی که روزانه پنج گرم کلاژن مصرف می‌کردند، در حین فعالیت درد کمتری داشتند.

۳. جلوگیری از تحلیل استخوان

مصرف کلاژن می‌تواند تشکیل و تراکم استخوان را در زنان یائسه بهبود بخشد. یک مطالعه یک ساله روی ۱۰۲ زن نشان داد که مصرف روزانه پنج گرم پپتید کلاژن باعث افزایش تراکم و سنتز استخوان می‌شود و در عین حال سرعت تخریب استخوان را کاهش می‌دهد.

علاوه بر این، در یک مطالعه مشابه روی ۳۹ زن، تراکم استخوان کسانی که مکمل کلاژن مصرف کردند، در مقایسه با افرادی که این کار را انجام ندادند، به مقدار کمتری کاهش پیدا کرد. به اعتقاد محققان، از آنجا که کلاژن جزء اصلی توده استخوانی است، می‌تواند این اثرات را ایجاد کند.

یک زن سالمند با پای شکسته در بیمارستان
پنجه مرغ ممکن است از تحلیل استخوان در زنان یائسه جلوگیری کند.

بیشتر بدانید: خواص تخم مرغ

۴. سایر فواید

پنجه مرغ ممکن است فواید دیگری هم برای سلامتی داشته باشد که عبارت‌اند از:

  • کنترل قند خون: یک مطالعه حیوانی نشان داد که پروتئین موجود در این ماده غذایی با تحریک پپتید شبه گلوکاگون-۱ (GLP-1) به بهبود سطح قند خون کمک می‌کند. GLP-1 هورمونی است که باعث تحریک تولید انسولین می‌شود.
  • حفظ سلامت قلب: کلاژن و الاستین هر ۲ از اجزای حیاتی شریان‌ها و وریدها هستند. بر اساس تحقیقات، مناسب بودن نسبت الاستین به کلاژن برای پیشگیری از بیماری قلبی بسیار مهم است. با این حال، افراد مبتلا به بیماری قلبی به دلیل بالا بودن چربی این ماده غذایی نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.

بیشتر بدانید: چه کسانی نباید گوشت قرمز بخورند؟

خواص پای مرغ برای زنان باردار و شیرده

پنجه مرغ می‌تواند تاثیرات زیادی بر سلامت مادران باردار یا شیرده داشته باشد. در ادامه فواید مصرف این ماده غذایی را در دوره‌های مختلف بررسی می‌کنیم:

  • خواص پای مرغ قبل از بارداری: از خواص پای مرغ قبل از انتقال جنین یا بارداری برای تقویت سیستم ایمنی بدن و تنظیم هورمون‌ها استفاده می‌شود.
  • خواص پای مرغ در حاملگی: این ماده غذایی به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن مادر کمک می‌کند و احتمال بروز مشکلات استخوانی یا درد مفاصل را کاهش می‌دهد.
  • خواص پای مرغ در شیردهی: پنجه مرغ برای بازسازی بافت‌های بدن مادر و کمک به بهبود زخم مفید است.

ذکر این نکته ضروری است که بعضی از متخصصان مصرف این ماده غذایی را به زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌کنند. چون پوست پنجه مرغ ممکن است حاوی ترکیبات آلوده یا آنتی‌بیوتیک باشد و خطر مشکلات جدی را افزایش دهد. آن‌ها معتقدند این افراد بهتر است به سراغ غذاهایی بروند که ایمنی و اثربخشی آن‌ها ثابت شده است.

بیشتر بدانید: خواص ماهی کپور

خواص پای مرغ در طب سنتی

در طب سنتی از خواص پای مرغ برای غضروف‌سازی، پیشگیری از پوکی استخوان، ترمیم استخوان شکسته و درمان سرماخوردگی و ضعف شدید استفاده می‌شود. همچنین اعتقاد بر این است که می‌توان از خواص پای مرغ برای دیسک کمر و بهبود کمردرد استفاده کرد.

یک مرد مبتلا به کمردرد
در طب سنتی از پنجه مرغ برای بهبود کمردرد استفاده می‌شود.

بیشتر بدانید: خواص سوشی

مضرات پای مرغ

اگرچه این ماده غذایی می‌تواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد، اما ممکن است عوارضی هم ایجاد کند که باید از آن‌ها آگاه باشید. این عوارض عبارت‌اند از:

۱. چربی‌های ترانس

اگر این ماده غذایی به صورت سرخ‌شده مصرف شود، فواید آن از بین می‌برد. چرا که غذاهای سرخ‌شده حاوی مقدار زیادی چربی ناسالم به نام اسید چرب ترانس (TFA) هستند.

اسید چرب ترانس سطح نشانگرهای التهابی، کلسترول تام، تری‌گلیسیرید و کلسترول بد (LDL) را در بدن افزایش و مقدار کلسترول خوب (HDL) را کاهش می‌دهد. این تغییرات به‌نوبه‌خود با افزایش خطر ابتلا به آترواسکلروز (تصلب شرایین) و حمله قلبی مرتبط هستند. علاوه بر این، مشخص شده است که زیاده‌روی در مصرف چربی‌های ترانس می‌تواند به سرطان سینه یا پروستات منجر شود.

بیشتر بدانید: ماهی سالمون

۲. آلودگی و خطر خفگی

هنگام خرید این ماده غذایی حتما آن را به دقت بررسی کنید و از خرید مواردی که کثیف به نظر می‌رسند یا پوست‌شان با آمونیاک دچار سوختگی شده است، بپرهیزید. چون این‌ها نشانه‌های بهداشت ضعیف هستند.

اگر پنجه مرغ‌ خریداری‌شده کثیف به نظر می‌رسد، آن‌ را به طور کامل بشویید تا آلودگی‌ها پاک شوند. همچنین از مصرف مواردی که آثار سوختگی با آمونیاک در آن‌ها دیده می‌شود، خودداری کنید. این سوختگی‌ها به شکل پینه‌های بزرگ و ضخیم هستند و اغلب از ایستادن مرغ روی مدفوع خود ناشی می‌شوند.

در نهایت، به یاد داشته باشید که این ماده غذایی از چند استخوان کوچک تشکیل شده است که احتمال دارد باعث خفگی کودکان و بزرگسالان شوند.

در هفته چند بار پای مرغ بخوریم؟

توصیه مشخصی در مورد بهترین زمان مصرف پای مرغ یا میزان خوردن آن وجود ندارد. چون این موضوع به سن، وزن، سطح فعالیت بدنی و وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. از سوی دیگر، این ماده غذایی ممکن است برای بعضی از افراد، برای مثال کسانی که باید میزان چربی رژیم غذایی خود را محدود کنند، مناسب نباشد. اگر به پای مرغ علاقه دارید، در مورد میزان مصرف آن با متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصص تغذیه شرایط شما را بررسی می‌کند و بهترین توصیه را ارائه می‌دهد.

یک مرد جوان در مطب متخصص تغذیه
در مورد میزان مصرف پنجه مرغ با متخصص تغذیه مشورت کنید.

بیشتر بدانید: خواص خاویار

پای مرغ را چگونه مصرف کنیم؟

اگر می‌خواهید بدانید طرز تهیه پای مرغ برای غضروف سازی و حفظ سلامت بدن چگونه است، باید بگوییم که بهتر است به روش زیر عمل کنید:

  • پنجه مرغ را به طور کامل بشویید و ناخن‌های آن را جدا کنید.
  • پنجه مرغ را همراه با یک عدد پیاز خردشده، زردچوبه، فلفل سیاه و پودر سیر داخل قابلمه بریزید.
  • داخل قابلمه به اندازه‌ای آب بریزید که روی تمام مواد پوشیده شود. سپس آن را روی حرارت متوسط قرار دهید.
  • بعد از اینکه آب به جوش آمد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید غذا بپزد.

کلام پایانی

پای مرغ از پوست، غضروف، تاندون و استخوان تشکیل شده است و مقدار زیادی کلاژن دارد. به همین دلیل، به تسکین درد مفاصل و جلوگیری از تحلیل استخوان کمک می‌کند و سلامت پوست را بهبود می‌بخشد. با این حال، ممکن است برای بعضی از افراد مناسب نباشد. اگر در مورد فواید و عوارض این ماده غذایی یا میزان مصرف آن به راهنمایی نیاز دارید، با متخصص تغذیه مشورت کنید.

شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

خواص پای مرغ برای کودکان چیست؟

این ماده غذایی برای رشد کودکان و تامین مواد مغذی مورد نیاز آن‌ها مفید است.

آیا از خواص پای مرغ برای لاغری استفاده می‌شود؟

کلاژن موجود در این ماده غذایی ممکن است به تحریک حس سیری و حفظ توده عضلانی بدن کمک ‌کند. با این حال، پنجه مرغ کالری نسبتا بالایی دارد و به همین دلیل مصرف زیاد آن باعث چاقی می‌شود.

خواص پای مرغ برای اسپرم چیست؟

شواهد علمی زیادی درباره این موضوع وجود ندارد. اما این ماده غذایی به دلیل داشتن مواد مغذی مختلف ممکن است به تقویت اسپرم کمک کند.

از خواص پای مرغ در بدنسازی برای چه مواردی استفاده می‌شود؟

کلاژن موجود در این ماده غذایی می‌تواند درد را در حین فعالیت در ورزشکاران مبتلا به زانودرد کاهش دهد.

خواص پای مرغ بعد از عمل بینی چیست؟

این ماده غذایی روی التهاب و درد تاثیر دارد و سرعت ترمیم زخم را بهبود می‌بخشد.

خواص پای مرغ با نخود چیست؟

این ترکیب غذایی برای تحریک حس سیری و تامین فیبر و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن مفید است.

منبع: healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها