پوست به طرق مختلف از سلامت شما محافظت میکند. برای مثال، اولین سد دفاعی بدن است و از ورود باکتریها و سایر عوامل بیماریزا به داخل بدن جلوگیری میکند یا به دلیل داشتن پایانههای عصبی به شما در تشخیص گرما یا سرمای زیاد کمک میکند. علاوه بر این، تغییرات آن میتواند شما را از وجود مشکلات مرتبط با سلامتی آگاه کند. به همین دلیل، مراقبت از پوست و درمان به موقع بیماریها و مشکلات آن اهمیت زیادی دارد. سلولیت یکی از مشکلات پوستی است که در مقاله امروزه مجله درمانکده به بررسی آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: هر آنچه در مورد سلولیت پستان باید بدانید
فهرست محتوا
سلولیت چیست؟
سلولیت یک مشکل پوستی بسیار شایع و بیضرر است که باعث ایجاد یک سطح ناصاف روی ران، باسن و شکم میشود. این عارضه که از نظر ظاهری شبیه پوست پرتقال به نظر میرسد، در زنان شایعتر است.
نوع دیگری از سلولیت هم وجود دارد که به آن سلولیت عفونی یا سلولیتیس (cellulitis) میگویند. سلولیتیس برخلاف سلولیت غیرعفونی یک بیماری جدی است که به درمان نیاز دارد. در حقیقت، این عارضه نوعی عفونت باکتریایی دردناک در لایههای عمیق پوست است که به طور ناگهانی شروع میشود و در صورت نادیده گرفتن، زندگی فرد را تهدید میکند.
موارد خفیف سلولیتیس شامل یک عفونت موضعی است که با قرمزی در یک منطقه از بدن مشخص میشود. موارد جدیتر شامل عفونتی است که به سرعت گسترش یافته و میتواند به سپسیس منجر شود. گسترش بیماری به قدرت سیستم ایمنی بدن فرد بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: درماتیت آتوپیک چیست؟ علت، علائم و راهکارهای درمانی
بیشتر بخوانید: زگیل پوستی، علت، علائم و راهکارهای درمان آن
انواع سلولیت + عکس سلولیت پا
بسته به محل بروز عفونت، سلولیت عفونی انواع مختلفی دارد که نمونههایی از آن شامل موارد زیر است:
- سلولیت اطراف چشم که در اطراف چشم ایجاد میشود
- سلولیت صورت که در اطراف چشم، بینی و گونه ایجاد میشود
- سلولیت پستان
- سلولیت پریآنال که در اطراف دهانه مقعد رخ میدهد
سلولیتیس میتواند در هر نقطه از بدن، از جمله دست و پا ایجاد شود. بزرگسالان در قسمت پایین پا مستعد ابتلا به آن هستند، در حالی که کودکان در قسمت صورت یا گردن آن را تجربه میکنند.
علائم سلولیت
در سلولیت پوستی غیرعفونی، پوست فرورفته یا ناهموار به نظر میرسد (شبیه به بافت پنیر یا پوست پرتقال). در موارد خفیف، تنها زمانی میتوانید سلولیت را مشاهده کنید که پوست خود را در ناحیهای که سلولیت دارد، فشار دهید.
در صورت ابتلا به سلولیتیس، ممکن است علائم زیر در منطقه آسیبدیده رخ دهند:
- قرمزی و تورم
- گرما
- حساسیت و درد
بعضی از افراد دچار تاول، گودی پوست یا لکه میشوند. حتی ممکن است فرد سایر علائم عفونت را هم تجربه کند، مانند:
بیشتر بخوانید: اگزمای دیشیدروتیک؛ روش درمان این بیماری ناخوشایند چیست؟
- خستگی
- لرز و عرق سرد
- تب
- حالت تهوع
علاوه بر این، احتمال دارد غدد لنفاوی متورم شده و حساس شوند. به عنوان مثال، در صورت ابتلا به سلولیت عفونی سلولیت پا ممکن است غدد لنفاوی کشاله ران را تحت تاثیر قرار دهد.
عوارض ابتلا به سلولیت عفونی
در موارد نادر، سلولیتیس یا سلولیت عفونی به بروز عوارض جدی منجر میشود که عبارتند از:
- تورم دائمی: بدون درمان، فرد ممکن است در ناحیه آسیبدیده تورم دائمی پیدا کند.
- عفونت خون و سپسیس: این وضعیت تهدیدکننده زندگی از ورود باکتری به جریان خون ناشی میشود و به درمان سریع نیاز دارد. علائم سپسیس شامل تب، ضربان قلب سریع، تنفس سریع، فشار خون پایین، سرگیجه هنگام ایستادن، کاهش جریان ادرار و پوست عرق کرده، رنگپریده و سرد است.
- عفونت در سایر قسمتهای بدن: در موارد بسیار نادر، باکتریهایی که باعث سلولیتیس شدهاند به سایر نقاط بدن از جمله عضلات، استخوانها یا دریچههای قلب وارد میشوند. اگر این اتفاق بیفتد، بیمار به درمان فوری نیاز دارد.
در بیشتر موارد، درمان موثر میتواند از بروز عوارض جلوگیری کند.
علت به وجود آمدن سلولیت چیست؟
علت دقیق سلولیت غیرعفونی مشخص نیست، اما عوامل هورمونی و وزن بدن در بروز آن نقش دارند. این عارضه در زنان و افراد سالمند شایعتر است. افزایش وزن میتواند سلولیت را بیشتر نمایان کند، اما بعضی از افراد لاغر هم به آن دچار میشوند. عوامل ژنتیکی و سبک زندگی غیرفعال (برای مثال به دلیل بارداری) هم میتوانند شانس ابتلا به آن را افزایش دهند.
بیشتر بخوانید: مراقبت پوستی چیست؟ + ۱۱ راه ساده برای داشتن پوست صاف
اما سلولیتیس یا سلولیت عفونی توسط باکتریها ایجاد میشود. باکتریهای استرپتوکوک و استافیلوکوکوس در سطح پوست شایع بوده و مضر نیستند. اما اگر از طریق بریدگی یا خراشیدگی وارد پوست شوند، میتوانند باعث عفونت شوند.
عوامل خطر سلولیت
عواملی که میتوانند خطر سلولیتیس را افزایش دهند عبارتند از:
- سن: سلولیتیس بیشتر در سنین میانسالی یا بعد از آن اتفاق میافتد.
- چاقی: این عارضه در بین افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، بیشتر دیده میشود.
- مشکلات پا: تورم (ادم) و زخم میتواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.
- سلولیتیس قبلی: احتمال عود سلولیتیس در کسانی که در گذشته به آن مبتلا بودهاند، 8 تا 20 درصد است. تحقیقات نشان میدهد که عفونت میتواند طی یک سال چند بار دوباره ظاهر شود.
- قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی: این موارد شامل آب آلوده و بعضی از حیوانات از جمله ماهی و خزندگان است.
- سایر مشکلات پوستی: آبله مرغان، اگزما، پای ورزشکار، آبسه و سایر بیماریهای پوستی میتوانند خطر ورود باکتری به بدن را افزایش دهند.
- ورم لنفاوی: این مشکل میتواند به تورم پوست منجر شود که ممکن است ترک بخورد و به باکتریها اجازه دهد وارد بدن شوند.
- سایر بیماریها: افراد مبتلا به بیماری کبدی یا کلیوی بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
- دیابت: اگر شخصی نتواند دیابت خود را به طور مناسب کنترل کند، مشکلات سیستم ایمنی بدن، گردش خون یا هر دو میتوانند به زخمهای پوستی منجر شوند.
- سیستم ایمنی ضعیف: افراد ممکن است در سنین بالاتر، در صورت ابتلا به HIV (ایدز) یا انجام شیمی درمانی و رادیوتراپی به این مشکل مبتلا شوند.
بیشتر بخوانید: علائم سرطان پوست، انواع و راهکارهای درمان قطعی آن
- مشکلات گردش خون: افرادی که گردش خون ضعیفی دارند بیشتر از سایرین در معرض خطر گسترش عفونت به لایههای عمیق پوست هستند.
- جراحی یا جراحت: این مورد باعث افزایش عفونت میشود.
- مصرف داروی داخل وریدی: تزریق داروها، به ویژه با سوزنهای استفاده شده، میتواند به آبسه و عفونت در زیر پوست منجر شود و خطر سلولیت عفونی را افزایش دهد.
تشخیص سلولیت
برای تشخیص سلولیت عفونی، پزشک فرد را معاینه و علائم وی را ارزیابی میکند.همچنین ممکن است سواب یا بیوپسی تجویز کند تا بفهمند کدام نوع باکتری وجود دارد. تستهای آزمایشگاهی میتوانند سایر دلایل احتمالی را رد کنند، چون سایر بیماریها ممکن است علائمی مشابه سلولیتیس داشته باشند.
شناسایی علت و نوع باکتریها، پزشک را قادر میسازد که مناسبترین روش درمانی را تجویز کند. با این حال، این میتواند چالشبرانگیز باشد، چون وجود باکتریهای مختلف روی پوست ممکن است به نتایج نادرست منجر شود.
درمان بیماری سلولیت (قاتل سلولیت)
روشهای مختلفی برای بهبود سلولیت غیرعفونی وجود دارد که هر کدام فواید و عوارض خاص خود را دارند. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که استفاده همزمان از چند درمان مختلف میتواند نتایج مطلوبتری را به همراه داشته باشد. معمولا لیزر درمانی و کرایولیپولیز به رفع سلولیت کمک میکنند، اما گاهی اوقات ممکن است پزشک جراحی یا پیوند چربی را برای صاف کردن پوست توصیه کند.
بیماری پوستی سلولیت عفونی به درمان با آنتیبیوتیک نیاز دارد. بیشتر افراد در خانه تحت معالجه قرار میگیرند، اما بعضی از آنها نیاز دارند که در بیمارستان درمان شوند. پزشک ممکن است یک یا چند روش درمانی زیر را پیشنهاد کند:
1. دارو درمانی
معمولا به مدت هفت تا 14 روز از فرم خوراکی آنتی بیوتیک برای سلولیت عفونی خفیف استفاده میشود. علائم ممکن است در ابتدا بدتر شود، اما معمولا ظرف 2 روز بهبود مییابند.
برای درمان دارویی سلولیت عفونی انواع مختلفی از آنتیبیوتیک وجود دارد. پزشک با در نظر گرفتن نوع باکتری مرتبط با عفونت و شرایط هر فرد، در مورد بهترین گزینه درمان تصمیم میگیرد.
اکثر افراد در عرض 2 هفته بهبود مییابند، اما اگر علائم شدید باشد ممکن است درمان مدت بیشتری طول بکشد. این احتمال وجود دارد که پزشک برای جلوگیری از عود مجدد عفونت، آنتیبیوتیک خوراکی با دوز کم تجویز کند.
2. درمان در بیمارستان
بعضی از افراد مبتلا به سلولیتیس شدید به درمان در بیمارستان نیاز دارند، به خصوص اگر:
- تب بالا داشته باشند
- استفراغ کنند
- مجددا دچار عفونت شوند
- درمان فعلی موثر نباشد
- علائم شدیدتر شوند
در بیمارستان، بیشتر بیماران آنتیبیوتیک تزریقی دریافت میکنند. دارو به ورید بازو تزریق میشود.
3. درمان خانگی سلولیت عفونی
بیشتر بخوانید: لک صورت نشانه چیست؟ + بهترین روش های درمان
سلولیت عفونی به درمان فوری پزشکی نیاز دارد (به درمان خانگی پاسخ نمیدهد). با این حال، فرد میتواند بعضی کارها را انجام دهد تا در هنگام انتظار برای دریافت مراقبت پزشکی و در طول درمان، احساس راحتی بیشتری داشته باشد. این راهکارها عبارتند از:
- نوشیدن مقدار زیادی آب
- بالا نگه داشتن ناحیه آسیبدیده برای کمک به کاهش تورم و درد
- حرکت دادن قسمت آسیبدیده بدن به طور منظم برای جلوگیری از سفتی
- مصرف داروهای تسکیندهنده درد، مانند ایبوپروفن
- عدم استفاده از جورابهای فشاری تا زمان بهبودی عفونت
بعضی افراد از داروهای طبیعی که خاصیت ضدباکتریایی دارند، مانند روغن آویشن استفاده می کنند. با این حال، شواهد علمی کافی وجود ندارد که نشان دهد داروهای گیاهی بتوانند سلولیتیس را درمان کنند. هر کسی که علائم سلولیت عفونی را تجربه میکند باید بلافاصله کمک پزشکی دریافت کند. سلولیتیس درمان نشده میتواند تهدیدکننده حیات باشد.
پیشگیری از سلولیت عفونی
فرد همیشه نمیتواند از ایجاد سلولیتیس جلوگیری کند، اما روشهایی برای کاهش خطر وجود دارد:
- بریدگیها و خراشها را درمان کنید: برای کاهش خطر عفونت، هر گونه بریدگی، گزش یا زخم را تمیز نگه دارید.
- از خاراندن خودداری کنید: به عنوان مثال، اگر در اثر نیش حشره دچار خارش شدید، از یک داروساز در مورد نحوه کاهش این احساس سوال کنید. وقتی خراشیدن اجتنابناپذیر است، تمیز و کوتاه نگه داشتن ناخنها میتواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.
- از پوست خود مراقبت کنید: مرطوبکنندهها میتوانند از ترکخوردگی پوست خشک جلوگیری کنند. اما اگر عفونت از قبل وجود داشته باشد، کمکی نمیکنند.
- از پوستتان محافظت کنید: هنگام باغبانی از دستکش و لباس آستین بلند استفاده کنید و در صورتی که احتمال خراشیدگی پوست وجود دارد، از پوشیدن لباس کوتاه بپرهیزید.
- وزن خود را در محدوده سالم حفظ کنید: چاقی ممکن است خطر ابتلا به سلولیتیس را افزایش دهد.
- از استعمال سیگار و مصرف الکل خودداری کنید: این مواد ممکن است خطر بیماری را افزایش دهند.
- برای درمان سایر مشکلات پزشکی خود کمک بگیرید: به عنوان مثال، افراد مبتلا به دیابت باید تمام تلاش خود را برای مدیریت و کنترل قند خون انجام دهند.
سوالات متداول
استفاده از کرم رتینول 0/3 درصد به صورت یک تا 2 بار در روز میتواند به ضخیم شدن پوست کمک کند و ظاهر آن را بهبود بخشد.
بله. داشتن وزن مناسب احتمال ابتلا به سلولیت عفونی را کاهش میدهد و در افراد مبتلا به سلولیت غیرعفونی باعث بهبود ظاهر پوست میشود.
شناسایی و درمان زودهنگام سلولیتیس بسیار مهم است، چون عفونت میتواند به سرعت در سراسر بدن گسترش یابد. اگر علائمی مانند بثورات متورم یا تب را تجربه کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
کلام پایانی درباره سلولیت
سلولیت یک مشکل پوستی است که میتواند غیرعفونی و بیضرر باشد یا در اثر عفونت ایجاد شود. سلولیت عفونی یا سلولیتیس نوعی عفونت بالقوه شدید در لایههای عمیق پوست و بافت زیرین آن است. این بیماری میتواند باعث ناراحتی شدید شده و تهدیدکننده حیات باشد. اگر به محض بروز علائم به پزشک مراجعه کنید، احتمال موثر بودن درمان بسیار زیاد است. برای مشورت با بهترین متخصصان میتوانید به سایت درمانکده مراجعه کنید.
منبع: medicalnewstoday, mayoclinic
سلام بنده دچار سلولیت شدید عفونی شدم تورم شدید در پا و تاول های چرکی داشت الان بک هفته هست تورم خوابیده ولی به شدت احساس خستگی و سرماخوردگی دارم و قسمت کمرم و پشت گردنم دردناک شده و یک داغی مرتب در بدنم میچرخه یه بار توی شکمم یه بار گردنم مخصوصا در پشت گردنم به شدت داغ میشه اموکسی خوروم فایده نداشت
سلام بنده تا به حال دو بار در طی یک ماه دچار سلولیت عفونی شدید شدم که همراه تورم چرک و خونابه از زیر پوستم بیرون میزد الان یک هفته هست تورم خوابیده ولی به شدت حالت سرماخوردگی شدید خستگی و ناتوانی و سردرد و قسمت پشت گردنم سفت شده
ببخشید یادم رفت اینو بگم من دکتر قلب زیادی رفتم همه مدارک پزشکی دارم اکو نوار قلب اسکن تست ورزش گفتن قلبت هیچ گونه مشکلی نداره ودکترای دیگه هم مراجعه کردم برا تپش قلبم همه ازمایشات انجام گفتن سالمی سوال من اینجاست آیا تپش قلب من میتونه از سلولیت باشه
سلام من قسمت ران پاهام حالت فرو رفتگی داره ویه قسمت ازش متورم هستش هیچ دردی ندارم ولی وقتی زیاد تو ماشین یا رو سندلی میشینم اون قسمتی که متورم هستش درد میگیره به محض بلند شدن خوب میشه حالا تو اینترنت سرج کردم وعکس که از اون بیماری دیدم اسمش سلولیت بود اینم بگم من مدتیه تپش قلب شدید دارم تو طول روز دوسه بار این تپش میاد سراغم خواستم نظر دکتر بپرسم که آیا میتونه بیماری من سلولیت عفونی باشه
سلام من شکمم سوختگی دارد به خاطر برخورد با بخاری که الان دور محل سوختگی قرمز و دردناک شده چربی شکم من زیاده الان دارم آنتی بیوتیک مصرف میکنم ولی خوب نشدم چقدر طول میکشه تا بهبود پیدا کنه؟
سلام من دچار بیماری سلولیت شدم حدود ۷سال ازش میگذره هر ۲ یا۳ماه به سراغم میاد از دستهام شروع میشه و تقریبا نصف بدنم درگیر میشه بعضی اوقات مثل سوختگی میشه وتاولهای بزرگی میزنه وازش افونت خارج میشه ودردزیادی هم داره سرم هم درگیر میشه بصورت جوشهای بزرک خودشو نشون میده هم خارش داره هم درد وهم گرمای زیادی تو سرم احساس میکنم ممنون میشم راهنماییم کنید مچکرم
سلام دوست عزیز.سلولیت یک بیماری عفونیه که عمدتا به علت باکتریهای گرم مثبت مثل استاف ایجاد میشه.برای درمان حتما باید آنتی بیوتیکی استفاده کنید که این باکتری رو پوشش بده.برای انتخاب بهترین درمان میتونید از درمانکده نوبت حضوری متخصص عفونی بگیرید و با مراجعه ویزیت شید و یا از مشاورهی آنلاین با متخصص عفونی استفاده کنید.امیدوارم همیشه سلامت باشید.
ببخشید یادم رفت اون جایی که متورم میشه اکثر اوقات مثل سوختگی تاول میزنه و وقتی میترکه ازش افونت بیرون میزنه ممنونم ازتون راهنماییم کنید
سلام من هر وقت به بدنم در حال کار کردن فشار بیاد مخصوصا دستهام دچار سلولیت میشم وادامه دار میشه طوری که نصف بدنم درگیر ومتورم میشه بعضی اوقات سرم هم مثل جوشهای بزرگ درگیر میشه وخارج ودرد عجیبی به سراغم میاد باید چیکار کنم
سلام خسته نباشی پای چپم سلولیت شده به دادم برسید چیکارکنم
سلام پسرم ابله مرغان گرفته یکی از دونه های روی بازوش عفونت شدید کرده وسلولیت شده الان 6روز هست دکتر بردم عفونی قرص بوکسوزیید 600 نوشته ولی تب داره و بدنش قرمز شده چیکار کنم قبلش چند دکتر اطفال دیگه دیده بود گفته بستری شود. ولی این دکتر گفت با این دارو نیاز به بستری نییست.
سلام
سلام ان شاللههر چه زودتر بهتر شوید.
تیم درمانکده کارشون عالیه اطلاعتشون هم بسیار کوتاه و مفید و دقیق است
خوب بود ممنون