ماری جوانا بعد از تریاک، دومین ماده مخدر پرمصرف در جهان است که متاسفانه امروزه محبوبیت بالایی در بین جوانان دارد. این ماده مخدر که مصرف آن در برخی کشورها برای موارد پزشکی و تفریحی آزاد است، میتواند موجب تغییراتی در ادراک، احساس، آرامش و اشتهای انسان شود و در عین حال خطراتی همچون اعتیاد، اختلال حافظه، تمرکز و کاهش قدرت تصمیمگیری داشته باشد. در سالهای اخیر، پیرامون اثرات و فواید ماری جوانا تحقیقات زیادی انجام شده و قانونی بودن استفاده از آن در برخی کشورها، بهویژه برای مصارف پزشکی مورد بحث قرار گرفته است.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا درباره عوارض ماریجوانا و اثرات آن بر مغز و بدن بیشتر صحبت کنیم.
فهرست محتوا
ماری جوانا چیست؟
ماری جوانا (Marijuana) یکی از انواع مواد مخدر است که از برگ و گل گیاه خانواده کانابیس (شاهدانه) به دست میآید و در فرهنگ عامه با نامهای گراس، شاهدانه، علف یا گل شناخته میشود. این گیاه سبز رنگ، دارای برگهای نازک، کشیده و پنجهای است و روند رشد یک ساله دارد. خاستگاه این گیاه، آسیای شرقی است، اما امروزه آن را در همه جای جهان حتی در خانه هم پرورش میدهند.
تتراهیدروکانابینول با نام اختصاری THC اصلیترین ماده فعال در موادی است که از کانابیس به دست میآیند و باعث ایجاد تغییرات ذهنی در مصرفکننده میشود. در حال حاضر، این ماده مخدر را به صورت خشکشده برای استعمال دودی یا به صورت روغن و خوراکی استفاده میکنند.
بیشتر بدانید: شیره تریاک
میزان ماندگاری ماری جوانا در بدن چقدر است؟
میزان ماندگاری این ماده مخدر در بدن به عوامل مختلفی مانند دفعات مصرف، میزان مصرف، متابولیسم فرد و روش آزمایش بستگی دارد. THC ماده اصلی روانگردان ماریجوانا بهشمار میآید که در بافتهای چربی ذخیره میشود و فرآیند آزادسازی آن از طریق متابولیسم بدن، بسیار آهسته است. در واقع میتوان گفت، ماری جوانا در تست اعتیاد قابل تشخیص است؛ زیرا مدت زمان زیادی طول میکشد تا ماده روانگردان آن از بدن دفع شود. در ادامه با مدت زمان تقریبی ماندگاری THC در بدن بر اساس نوع آزمایش آشنا میشوید:
ماری جوانا در آزمایش ادرار
مدت ماندگاری این ماده مخدر در ادرار بر اساس دفعات مصرف به شکل زیر است:
- مصرف برای اولین بار: تی اچ سی تا سه روز قابل تشخیص است.
- چند بار در هفته مصرف: تی اچ سی ممکن است هفت تا ۱۰ روز باقی بماند.
- مصرف هر روز: تی اچ سی ۱۵ تا ۳۰ روز در ادرار باقی میماند.
- چند بار مصرف در روز: ماندگاری تی اچ سی تا ۴۵ روز یا بیشتر طول میکشد.
بیشتر بدانید: قرص متادون
ماری جوانا در آزمایش خون
ماری جوانا ازمایش خون را تحت تاثیر قرار میدهد و مدت ماندگاری آن در بدن متناسب با دفعات مصرف به شکل زیر است:
- مصرف برای اولین بار یا گاهبهگاه: تس اچ سی یک الی ۲ روز بعد از مصرف قابل تشخیص است.
- مصرف هر روز و سنگین: تی اچ سی تا هفت روز در آزمایش خون مثبت است.
دیگر آزمایشهایی که میتوان از آنها برای تشخیص وجود ماده روانگردان ماری جوانا در بدن استفاده کرد، شامل تست بزاق و تست مو هستند. لازم به ذکر است، آزمایش ماری جوانا جزء آزمایشات اجباری قبل از ازدواج نیست؛ بنابراین در صورت مشکوک بودن به شریک زندگی خود بهتر است به صورت توافقی این آزمایش را انجام دهید.
آیا ماریجوانا اعتیادآور است؟
این ماده مخدر جزء مواد اعتیادآور است و به شدت وابستگی روانی ایجاد میکند؛ به نحوی که پس از ۲ یا سه بار کشیدن آن، تمایل به مصرف بیشتری دارید. در واقع میتوان گفت، ماری جوانا از آن دسته از مواد اعتیادآور است که تاثیر مخرب بر روابط خانوادگی، فعالیتهای اجتماعی، عملکرد تحصیلی و خلاقیت فرد میگذارد. افرادی که برای مدت طولانی از این ماده مخدر استفاده میکنند، در ترک آن به مشکل برمیخورند و باید حتما از یک روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرند.
برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانشناس مشاوره آنلاین داشته باشید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر روانشناس از روانشناس مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید با روانپزشک آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر روانپزشک از روانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید.
بعد از کشیدن گل چه اتفاقی می افتد؟
کشیدن گل یا همان ماری جوانا باعث میشود تا فرد احساسات متفاوتی را تجربه کند که اغلب برای او خوشایند هستند. برخی افراد میگویند، پس از مصرف این ماده مخدر حالی همچون «قفل کردن» پیدا میکنند. این حال، بدین معنی است که فرد عمیقا روی یک موضوع یا پدیده (اغلب بیمعنی و کمارزش) متمرکز میشود و به آن فکر میکند. دیگر احساسات و حالاتی که فرد ممکن است پس از کشیدن یا مصرف گل به صورت افراطی تجربه کند، شامل موارد زیر هستند:
- تغییر شدید در رفتار و احساس
- طولانیشدن زمان
- احساس سردرگمی
- حس بلعیده شدن
- عدم شناخت نسبت به پیرامون خود
- حس ضعف در عضلات بدن
- بیاراده شدن نسبت به انجام کارها
- افزایش انرژی در برخی افراد
عوارض ماری جوانا بر مغز و بدن
این ماده مخدر، تاثیر مستقیم بر آن دسته از سلولهای مغز میگذارد که مسئول ایجاد آرامش هستند. در واقع، این قسمت از مغز پس از مصرف ماری جوانا که در ایران با نام عامیانه گل شناخته میشود، از کار میافتد. در اغلب موارد، حالت چشم بعد از کشیدن گل، به شکل نیمه بسته در میآید و رفتار فرد تغییر میکند.
به طور کلی، میتوان در جواب افرادی که میپرسند، ماری جوانا با مغز چه میکند، به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال ابتلا به افسردگی و روانپریشی
- افزایش فشار خون و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- اختلال حافظه
- کاهش قدرت تصمیمگیری
- مشکل در تمرکز
- افزایش اشتها
بیشتر بدانید: گیاه کراتوم
اثرات کوتاهمدت ماری جوانا بر بدن
این اثرات معمولا پس از مصرف گل در تعداد دفعات کم ایجاد میشوند:
- توهم
- اضطراب شدید
- هذیانگویی
- قرمزی چشم
- کاهش کیفیت خواب
- احساس خستگی مداوم
- خطر سکته مغزی و بالا رفتن ضربان قلب
- اختلال در حافظه کوتاهمدت
- مشکلات جنسی در مردان
- افزایش احتمال ابتلا به عفونت در زنان
- گنگ بودن و تاخیر در واکنش نشان دادن نسبت به اتفاقات پیرامون
اثرات بلندمدت ماری جوانا
اگر این ماده مخدر را در تعداد دفعات زیاد مصرف کنید، احتمال بروز عوارض زیر افزایش مییابند:
- اختلال شدید در حافظه
- عدم تفکر صحیح
- کاهش بهره هوشی
- اختلال در یادگیری و افت تحصیلی شدید
- کاهش رضایت از زندگی
- عدم تمرکز
- مشکلات تنفسی
- اعتیاد به مصرف ماده مخدر
- تمایل به انجام کارهای غیر متعارف مانند دزدی
- افزایش رفتارهای خشونتآمیز
- ترس شدید
- کاهش احساس درد
- بیثباتی شخصیت
- ریزش مو
- کاهش میل جنسی
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- اختلال در عملکرد کلیهها
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای روانی مانند استرس، اضطراب و افسردگی
بیشتر بدانید: مواد مخدر شیشه
نحوه استفاده از ماری جوانا
متداولترین روش مصرف این ماده مخدر به شکل سیگار است که به آن اصطلاحا گل میگویند. در این روش، گلهای خشک ماریجوانا را در کاغذ سیگار رولشده یا پیپ میریزند و دود میکنند. THC بدین شکل با سرعت وارد جریان خون میشود و اثرات آن طی چند دقیقه احساس خواهند شد.
برخی دیگر، آن را به روش بلانت استفاده میکنند. در این روش، تنباکوی سیگار خالی میشود و جای آن را با ماری جوانا همراه با کراک پر میکنند. در برخی کشورها مانند آمریکا که مصرف ماریجوانا آزاد است، این ماده به شکل خوراکی در محصولاتی مانند شکلات، کوکی، کیک و نوشیدنیها استفاده میشود. اثر این ماده به شکل خوراکی دیرتر (۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت) قابل احساس است، اما مدت زمان طولانیتری (حدود ۶ تا هشت ساعت) باقی میماند.
افرادی که نمیخواهند دود حاصل از این ماده مخدر وارد ریههایشان شود، آن را با دستگاه وپورایزر استفاده میکنند. این دستگاه، ماده روانگردان ماری جوانا را در بخشی ذخیره میکند و بخار حاصل از آن را برای استنشاق مصرفکننده بیرون میدهد.
بیشتر بدانید: قرص ال اس دی
اثرات ماری جوانا بعد از ترک
علائمی که ممکن است پس از ترک این ماده مخدر تجربه کنید، تا حد زیادی به دفعات مصرف و شدت اعتیاد شما بستگی دارد. معمولا علائم ترک در هفته نخست شدیدتر هستند و احتمالا تا ۲ هفته طول میکشند. به طور کلی میتوان علائم و عوارض ترک این ماده مخدر را شامل موارد زیر دانست:
- بیقراری
- تب و لرز
- تعریق زیاد
- بیخوابی
- درد عضلانی
- کلافکی
- تحریکپذیری
- کاهش اشتها و تغییر وزن
- تمایل زیاد برای مصرف مجدد
- سردرد
- افسردگی و بیانگیزگی
بیشتر بدانید: عوارض مواد مخدر
مقایسه ماری جوانا با سیگار
ماری جوانا و سیگار، هر ۲ وابستگی روانی ایجاد میکنند و ترک آنها بسیار دشوار است. با این حال، سیگار به دلیل داشتن نیکوتین خاصیت اعتیادآوری بیشتری دارد. ماری جوانا به شدت بر سلامت قلب و عروق تاثیر منفی میگذارد و با بالا بردن ناگهانی فشار خون، نسبت به سیگار احتمال ابتلا به سکته را بیشتر افزایش میدهد.
جالب است بدانید، ماده روانگردان ماریجوانا بیشتر بر حافظه، تمرکز و تواناییهای شناختی تاثیر منفی میگذارد. با این حال، اثرات آن بر عملکرد ریهها هم میتواند نگرانکننده باشد. با وجود اینکه نیکوتین سیگار عامل موثری در بروز سرطان ریه است، اما تحقیقات نشان میدهند، مواد سمی و سرطانزای ماری جوانا میتواند نسبت به توتون و تنباکوی سیگار بیشتر باشد.
از طرفی، برخی متخصصان در حالی که معتقدند احتمال ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری زیاد است، مواد شیمیایی مضر ماری جوانا را پنج برابر بیشتر از سیگار میدانند. این مواد شیمیایی ریسک ابتلا به سرطانهای ریه و حلق را افزایش میدهند.
تداخل ماری جوانا با دارو
مصرف همزمان این ماده مخدر با برخی داروهای شیمیایی باعث بروز عوارض جانبی میشود. داروهای ایجادکننده تداخل عبارتاند از:
- آنتیهیستامینها
- آمفتامینها
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
نگاهی کوتاه به ماری جوانا
ماری جوانا دارای منشا گیاهی است، اما هر گیاهی برای بدن مفید نیست. این گیاه که از برگ و گلهای آن، ماده مخدر Marijuana به دست میآید، اثرات منفی زیادی بر ذهن و بدن میگذارد. بنابراین، حتی برای یک بار هم آن را امتحان نکنید. برخی افراد با یک بار مصرف این ماده مخدر دچار وابستگی روانی میشوند و تا مدتهای زیادی از عوارض آن رنج میبرند.
ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل درباره عوارض و تاثیرات ماری جوانا صحبت کردیم. اگر احساس میکنید یکی از عزیزان شما درگیر علائم ناشی از مصرف Marijuana شده و برای رهایی از آن نیاز به کمک دارد، توصیه میکنیم به دکتر ترک اعتیاد مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق پلتفرم درمانکده از بهترین متخصصان ترک اعتیاد در سراسر کشور نوبت حضوری یا آنلاین دریافت کنید.
سوالات متداول
این ماده مخدر از گل گیاه شاهدانه (کانابیس) و گاهی برگ آن به دست میآید.
گل یکی از مشتقات ماری جوانا بهشمار میآید و تفاوت آنها را میتوان در میزان تتراهیدروکانابینول دانست. THC در گل حدود ۲۴ درصد و در ماری جوانا حدود هشت درصد است. با این حال، ماری جوانا در ایران با نام عامیانه گل شناخته میشود.
عوارضی همچون افزایش ضربان قلب، خشکی دهان، قرمزی چشم، بیشتر شدن اشتها و عدم هماهنگی حرکتی از عوارض این ماده مخدر بر روی جسم هستند.
این ماده مخدر از جوانه گلدار و خشکشده شاهدانه به دست میآید؛ بنابراین نمیتوان تفاوتی برای آنها قائل شد.
این ماده مخدر، سیستم عصبی مرکزی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث خشکی پوست میشود. در چنین شرایطی، بدن خارش و التهاب را تجربه میکند و زمینه برای بروز جوشهای پوستی فراهم میشود.
منابع: verywellhealth | webmd