وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی در مغزمان رخ می‌دهد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

عشق همان کلمه معروف چهار حرفی است که ترانه‌ها و غزل‌های بی‌شماری از آن الهام گرفته‌اند. اما چه چیزی در این احساس قدرتمند وجود دارد که باعث می‌شود قلب‌های ما به تپش بیفتد و یک تجربه متفاوت را در زندگی ما رقم بزند؟ وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی می‌افتد و چه فعل و انفعالاتی در مغز ما رخ می‌دهد؟ دانشمندان معتقد هستند عشق یک احساس قدرتمند و فراتر از دوست داشتن معمولی است که می‌تواند تغییراتی اساسی در مغز ما ایجاد کند. عاشق شدن می‌تواند یک تجربه هیجان‌انگیز زودگذر یا یک احساس قوی و ماندگار باشد که اغلب تحت تاثیر هورمون‌های بدن ایجاد می‌شود. گاهی اوقات شکست‌های عشقی آنقدر سخت و دردناک هستند که به تنهایی قادر به التیام این زخم‌ها نیستیم و برای درمان نیاز به دکتر روانشناس پیدا می‌کنیم. اما عشق چیست و چه تغییراتی در بدن ما ایجاد می‌کند؟ در این مقاله از مجله درمانکده به شما می‌گوییم وقتی عاشق می‌شوید چه اتفاقی در مغز شما رخ می‌دهد.

عاشق شدن چه تغییراتی در مغز ایجاد می‌کند؟

زمانی که عاشق می‌شوید، منطق و عقلانیت کنار می‌روند و تنها هورمون‌ها برای شما تصمیم می‌گیرند. شاید خیلی رمانتیک به نظر نرسد، اما روابط عاشقانه معمولا تحت تاثیر هورمون‌ها و انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز ایجاد می‌شوند و همه این تغییرات زمینه هجوم احساسات و دلبستگی‌های شدید را در ما فراهم می‌کنند.

عشق درواقع با تغییراتی پیچیده در مغز همراه است که موجب می‌شود ترکیبی از اشتیاق، میل و شادی عمیق را تجربه کنیم.

اینفوگرافی عاشقی موجب تحریک کدام قسمت‌های مغز می‌شود؟
عاشق شدن موجب تحریک هیپوتالاموس، ناحیه تگمنتوم شکمی (Ventral Tegmental Area) و هسته اکومبنس مغز (Nucleus Accumbens) می‌شود.

۱- تحریک مغز در عاشقی

در مورد این که عشق دقیقا چیست و چطور ایجاد می‌شود، تئوری‌های مختلفی وجود دارد. شاید برایتان جالب باشد اما یکی از محبوب‌ترین تعاریف عشق نشان می‌دهد که عشق ترکیبی از شهوت، جاذبه و وابستگی است. هر یک از این انگیزه‌ها نواحی مختلفی از مغز ما را تحریک می‌کنند.

احساس شهوت موجب تحریک هیپوتالاموس مغز می‌شود

احساس شهوت از بخش هیپوتالاموس مغز سرچشمه می‌گیرد. هیپوتالاموس بخش کوچکی از مغز است که درست در بالای ساقه مغز قرار دارد و با نیازها و خواسته‌های اساسی بدن مثل گرسنگی و تشنگی در ارتباط است. از طرف دیگر این بخش از مغز مسئول کنترل دمای بدن، فشار خون و تنظیم چرخه خواب است. هیپوتالاموس میل جنسی ما را تنظیم می‌کند و موجب ترشح هورمون‌هایی در بدن می‌شود که روی میل جنسی ما موثر هستند. زمانی که ناحیه هیپوتالاموس مغز تحریک می‌شود، طبیعی است در چند ماه اول عاشق شدن احساسی سراسر شوق و هیجان را تجربه کنید.

بیشتر بدانید: نشان دادن احساسات نشانه ضعف نیست!

ترشح دوپامین در مغز موجب می‌شود تا هر لحظه بیشتر در عشق غرق شوید

جاذبه که آن را در مراحل ابتدایی عشق تجربه می‌کنیم، در اثر تحریک دو ناحیه تگمنتوم شکمی (Ventral Tegmental Area) و هسته اکومبنس مغز (Nucleus Accumbens) ایجاد می‌شود. تحریک این نواحی مغز موجب ترشح دوپامین و تجربه احساس سرخوشی و لذت می‌شوند. از همین رو در مراحل اولیه عاشق شدن فرد بسیار هیجان‌زده است و دائما در تمام لحظات به فردی که دوستش دارد فکر می‌کند. ترشح هورمون‌ دوپامین موجب می‌شود که فرد درست مثل یک معتاد نتواند از فکر کسی که دوستش دارد خارج شود و دائما به او فکر کند.

تحریک هیپوتالاموس موجب احساس وابستگی می‌شود

یکی دیگر از بخش‌های عاشقی، وابسته شدن به فرد مورد نظر است که این موضوع به شدت تحت تاثیر هیپوتالاموس مغز ایجاد می‌شود. ترشح مواد شیمیایی از بخش هیپوتالاموس مغز موجب افزایش اعتماد و پیوندهای عاطفی می‌شود و همین موضوع سبب ایجاد احساس وابستگی در فرد خواهد شد.

زمانی که عاشق می‌شوید، فعالیت قشر جلوی مغز کاهش پیدا می‌کند

زمانی که فرد عاشق شده است، معمولا کارهای عجیب زیادی انجام می‌دهد و جالب است که از نظر خودش کاملا منطقی رفتار می‌کند. این موضوع معمولا به دلیل کاهش فعالیت قشر جلوی مغز اتفاق می‌افتد و زمانی که فعالیت این بخش کم شود، فرد کمی غیرمنطقی رفتار می‌کند.

۲- نقش هورمون‌ها و انتقال‌دهنده‌های عصبی بر عشق

انتقال‌دهنده‌های عصبی همان پیام‌رسان‌های شیمیایی عشق در بدن هستند که باعث می‌شوند به‌گونه‌ای دیگر فکر کنید و همه خط قرمزها را نادیده بگیرید. در این شرایط احساس سرخوشی بر فرد غلبه می‌کند و او گمان می‌کند که هیچ چیزی در دنیا بیشتر از معشوق اهمیت ندارد. زمانی که عاشق می‌شوید، احساسات شما موجب ترشح مواد شیمیایی مثل هورمون‌های جنسی، اکسی توسین، وازوپرسین و دوپامین می‌شود.

بیشتر بدانید: فواید رابطه جنسی که احتمالا از آن‌ها بی خبرید!

اینفوگرافی زمانی که عاشق می‌شویم چه هورمون‌هایی در بدن ترشح می‌شوند؟
عاشق شدن موجب ترشح هورمون‌های تستسترون، استروژن، دوپامین، نوراپی نفرین، سروتونین، اکسی توسین و وازوپرسین در مغز می‌شود.

ترشح هورمون‌های تستوسترون و استروژن

اغلب ما در شروع یک رابطه نمی‌توانیم تفاوت عشق و شهوت را تشخیص دهیم. فهمیدن این موضوع نیاز به زمان بیشتری دارد، هر چند زمانی که واقعا عاشق هستید، هنوز هم شهوت وجود دارد. اما وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی می‌افتد؟ بهتر است بدانید که شهوت، میل به لذت و ارضای جنسی است که توسط بخش هیپوتالاموس مغز ایجاد می‌شود. درواقع هیپوتالاموس، بیضه‌ها و تخمدان‌ها را برای ترشح هورمون‌های جنسی تستوسترون و استروژن تحریک می‌کند و این موضوع موجب کشش عمیق فرد به سمت معشوق می‌شود.

افزایش ترشح دوپامین، نوراپی نفرین و کاهش ترشح سروتونین

هورمون دوپامین همان تجربه احساس خوب است که موجب ایجاد حس لذت در ما می‌شود. نوراپی نفرین احساس سرخوشی در ما ایجاد می‌کند و موجب می‌شود تا حس گنگی و هیجان را در مراحل اولیه عشق تجربه کنیم. با این حال این هورمون ممکن است احساس اضطراب و دلهره را نیز در فرد ایجاد کند. زمانی که عاشق می‌شویم مغز ما هجوم مواد شیمیایی و هورمون‌های مختلف را تجربه می‌کند و این موضوع موجب کاهش سروتونین مغز می‌شود. سروتونین همان هورمون شادی و خوشحالی است که معمولا با عاشق شدن کاهش پیدا می‌کند.

بیشتر بدانید: عشق و رابطه جنسی چه ارتباطی باهم دارند؟

تصویر فردی که عاشق شده و هیجان زده است.
زمانی که عاشق می‌شویم، ترشح هورمون نوراپی نفرین موجب افزایش هیجان و دلهره در ما می‌شود.

زمانی که فرد عاشق می‌شود سطح هورمون سروتونین کاهش پیدا می‌کند و از همین رو فرد اضطراب و وسواس فکری بیشتری را تجربه می‌کند. در این شرایط او نسبت به حرف‌های شریک عاشقانه خود حساس می‌شود و گاهی‌اوقات ممکن است با یک حرف ساده زود ناراحت شود که همه این‌ها به خاطر کاهش سروتونین در مغز اتفاق می‌افتد.

ترشح هورمون‌های اکسی توسین و وازوپرسین

با پیشرفت روابط، هیجان گیج‌کننده اولیه کم‌رنگ‌تر می‌شود و فرد رابطه‌ای عمیق‌تر و صمیمی‌تر را تجربه می‌کند. این موضوع به دلیل کاهش ترشح هورمون‌هایی مثل دوپامین و نوراپی نفرین و افزایش ترشح اکسی توسین و وازوپرسین در مغز ایجاد می‌شود.

اکسی توسین توسط هیپوتالاموس مغز تولید و به عنوان هورمون نوازش شناخته می‌شود. ترشح این هورمون در زمان رابطه جنسی، زایمان و شیردهی افزایش پیدا می‌کند و به تقویت پیوند عاطفی و بهبود روابط کمک می‌کند. ترشح وازوپرسین نیز موجب افزایش دلبستگی می‌شود. به علاوه ترشح این هورمون موجب می‌شود تا فرد به این موضوع فکر کند که آیا داشتن یک رابطه عاشقانه در حلقه اجتماعی او پذیرفته می‌شود و این که دوستان و اطرافیان چه برخوردی با این موضوع خواهند داشت.

در این شرایط اگر فرد عشق متقابل را تجربه ‌کند، هورمون‌هایی مانند دوپامین و اکسی توسین بازخورد مثبتی را ارائه می‌دهند و این موضوع موجب ایجاد احساس شادی، هیجان و رضایت در فرد می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که تعامل بین وازوپرسین و اکسی توسین به حفظ یک رابطه عاشقانه کمک می‌کند و اهمیت زیادی برای روابط بلند‌مدت دارد.

بیشتر بدانید: راهکارهای مقابله با شکست عشقی

عشق چه تاثیرات بلندمدتی بر مغز و روابط ما می‌گذارد؟

تغییرات عصبی در مغز هنگام عاشق شدن فقط یک اثر موقتی نیست. تجربه عشق، به ویژه  یک رابطه عاشقانه طولانی می‌تواند اثرات بلندمدت قدرتمندی بر مغز داشته باشد. در ادامه به برخی از تاثیرات عمیق یک رابطه عاشقانه بر مغز اشاره شده است.

  • افزایش پیوند عاطفی با کسانی که دوستشان داریم
  • افزایش رضایت‌مندی در زندگی
  • بهبود ارتباط با کسانی که دوستشان داریم
  • بهبود عملکردهای شناختی و بهبود حافظه
  • افزایش تحمل استرس و فشار
  • افزایش توانایی فرد در مقابله با چالش‌های زندگی

سخن نهایی

وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی می‌افتد؟ حالا می‌دانیم که عشق با ترشح هورمون‌ها در مغز ایجاد می‌شود برخلاف داستان‌های عاشقانه، هیچ ارتباطی با قلب ندارد. یک رابطه عاشقانه طولانی و سالم موجب می‌شود تا شما احساس رضایت قلبی و آرامش ذهنی را با تمام وجودتان تجربه کنید.

تجربه یک رابطه عاشقانه سالم و طولانی می‌تواند روی سلامت ما تاثیر بگذارد و اعتمادبه‌نفس و آرامش بیشتری به ما ببخشد. مطالعات نشان می‌دهد افرادی که یک رابطه عاشقانه و طولانی را تجربه می‌کنند، احساس رضایت بیشتری از زندگی دارند و در برابر چالش‌های زندگی بسیار قوی‌تر و معقول‌تر رفتار می‌کنند. اگر در رابطه عاشقانه خود دچار مشکل شده‌اید و یا با چالش‌هایی روبرو هستید، می‌توانید از طریق پلتفرم درمانکده از یک دکتر روانشناس آنلاین مشاوره دریافت کنید.

سوالات متداول

وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی می‌افتد؟

زمانی که عاشق می‌شویم ترشح هورمون‌ها و انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز موجب می‌شوند تا احساساتی مثل دلبستگی و هیجان را تجربه کنیم و تصمیمات غیرمنطقی بگیریم. در هر مرحله از عشق تاثیر هورمون‌ها بر مغز متفاوت است و همه این‌ها روی تجربه ما بر عشق تاثیر می‌گذارند.

نقش هورمون نوراپی نفرین در زمانی که عاشق می‌شویم چیست؟

نوراپی نفرین موجب ایجاد سرخوشی می‌شود و باعث می‌شود تا در مراحل اولیه عشق حس گنگی و هیجان را تجربه کنیم. با این حال این هورمون ممکن است احساس اضطراب و دلهره را نیز در فرد ایجاد کند.

منابع: verywellmind

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای‌ها 41

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

4 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
سودابه
سودابه
7 ماه قبل

واقعاعشق وجودداره؟

شهر
اصفهان
طلبه مرگ
طلبه مرگ
1 سال قبل

من عاشق،شدم درد عشق از مرگ هم بد تره خدا کنه زود بمیرم تموم شه

وفا
وفا
8 ماه قبل
پاسخ به  طلبه مرگ

من ک دارم داغون میشم بدتر ازدرد عشق اینه که طرفت ندونه عاشقشی ولی عین عاشقا باهات رفتار کنه وتونتونی چیزی بش بگی اونم چیزی نگه

ج م
ج م
1 سال قبل

عشق چهار حرفی نیست که
سه حرفیه
احتمالا ترجمه ست این متن و چون چهار حرفیه در ترجمه توجه به اصلاح این موضوع نشده