جوش خوردن استخوان شکسته مدتی زمان میبرد و در این دوره باید با تغذیه درست و رعایت توصیههای پزشکی، از سلامت استخوانهای آسیبدیده حفاظت کرد. در غیر این صورت احتمال جوشخوردن نادرست یا حتی جوشنخوردن کامل استخوان وجود دارد. در ادامه این مقاله از مجله سلامت درمانکده در رابطه با بهترین روش برای جوش خوردن استخوان و اینکه جوش خوردن استخوان چقدر طول میکشد صحبت خواهیم کرد. پس اگر درگیر شکستگی استخوان هستید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
فهرست محتوا
- بهترین راه جوش خوردن استخوان چیست؟
- عوامل موثر در زمان جوش خوردن استخوان
- نشانه های جوش خوردن استخوان چیست؟
- برای جوش خوردن استخوان چی بخوریم؟
- برای جوش خوردن استخوان چی نخوریم؟
- مراقبت بعد از جوش خوردن استخوان
- جوش خوردن استخوان با پلاتین بیشتر طول میکشد یا جوش خوردن استخوان در گچ؟
- آیا جوش خوردن استخوان با طب سنتی امکانپذیر است؟
- سخن پایانی
- سوالات متداول
بهترین راه جوش خوردن استخوان چیست؟
بهترین درمان برای شکستگی استخوان با توجه به نظر ارتوپد استفاده از گچ، آتل یا کار گذاشتن پلاتین است. ارتوپد پس از بررسی وضعیت استخوان و موقعیت آن، بهترین روش برای درمان شکستگی را به شما پیشنهاد میکند. استخوانها وضعیت بسیار حساس و شکنندهای دارند، به همین دلیل نمیتوان از مساله شکستگی آنها بهآسانی رد شد. شکستگی استخوان باید در اسرع وقت توسط متخصص ارتوپد درمان شود تا به درستی جوش بخورد.
عوامل موثر در زمان جوش خوردن استخوان
بهبودی کامل استخوانها بعد از شکستگی از چهار هفته تا ۶ ماه ممکن است طول بکشد و به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتاند از:
- نوع شکستگی استخوان
- وضعیت سلامت فرد
- روش درمان شکستگی
- شدت آسیبدیدگی استخوان
- زمان مراجعه
- سن
- محل استخوان شکسته
- رعایت مراقبتهای بعد از درمان
بیشتر بخوانید: تشخیص شکستگی استخوان
نشانه های جوش خوردن استخوان چیست؟
زمانی که استخوان به درستی جوش میخورد، سه نشانه مهم دارد:
۱. کبودی کاهش مییابد
زمانی که استخوانی میشکند، ممکن است پوست محل استخوان مدنظر کمی رنگپریده و حتی کبود شود. به مرور با جوشخوردن استخوان این کبودی و رنگپریدگی رفع میشود. توجه کنید که همیشه بعد از شکستگی استخوان، کبودی اتفاق نمیافتد و این علامت در موارد شکستگی شدید استخوان دیده میشود.
۲. درد کم میشود
شکستن استخوان درد بسیار شدید و طاقتفرسایی دارد و نوعی درد تیز است. این درد هنگام جابهجایی استخوان آسیبدیده بیشتر و شدیدتر هم میشود. با جوشخوردن شکستگی و استفاده از آتل، گچ یا پلاتین این درد کاهش یافته و در نهایت از بین میرود.
۳. دامنه تحرک استخوان بیشتر میشود
در ابتدای درمان شکستگی استخوان، تحرک و جابهجایی آن بسیار محدود میشود و نمیتوان استخوان را به راحتی حرکت داد. به تدریج با جوشخوردن استخوان، قادر خواهید بود اندام دچار شکستگی را کمی بیشترجابهجا کنید.
برای جوش خوردن استخوان چی بخوریم؟
غذاهایی که در طول روز میخورید، به طور مستقیم در روند درمان بیماریها و مشکلاتی نظیر شکستگی استخوان تاثیر میگذارند. بنابراین رعایت رژیم غذایی بعد از شکستگی استخوان نکته بسیار مهمی است که منجر به تسریع روند درمان میشود. در ادامه میتوانید برخی از توصیههای غذایی در دوره جوشخوردن استخوان را مشاهده کنید:
۱. میوه و سبزیجات بیشتری بخورید
بهترین میوه برای جوش خوردن استخوان، میوهای است که میزان کلسیم، پتاسیم و ویتامین C بالایی داشته باشد. از بهترین میوهها برای بهبود استخوان شکستهشده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجیر
- سنجد
- موز
- آلبالو
- انار
- نارنگی
- گیلاس
- کیوی
- پرتقال
- لیمو
- توت فرنگی
- انبه
در کنار این میوهها مصرف سبزیجاتی نظیر کاهو، گوجه فرنگی، اسفناج، بروکلی، هویج و… نیز باعث تسریع روند درمان میشود. توصیه میشود بعد از شکستگی استخوان میوه و سبزیجات بیشتری را در رژیم غذایی روزانه خود افزایش دهید.
بیشتر بخوانید: علائم مو برداشتن استخوان دست
۲. آجیل و مغزیجات را فراموش نکنید
خشکبار و آجیلها مقدار زیادی کلسیم و دیگر مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت استخوانها را در خود دارند. برای حفظ سلامت استخوانها و جوشخوردن آنها از مصرف آجیلهای زیر غافل نشوید:
- پسته
- بادام
- گردو
- تخمه کدو
- تخمه آفتابگردان
- کشمش
- خرما
- فندق
- میوههای خشک
۳. غذاهای پر پروتئین مصرف کنید
پروتئين مادهای ضروری در بدن است و بعد از شکستن استخوان باید آن را بیشتر هم مصرف کنید. پروتئين را میتوانید از غذاهایی مثل گوشت قرمز، تخممرغ، ماهی، مرغ و گوساله یا حبوبات دریافت کنید.
۴. از مصرف حبوبات غافل نشوید
مصرف حبوبات نظیر نخود، لوبیا و عدس به دلیل داشتن املاح معدنی مختلف از جمله آهن و پتاسیم به روند جوش خوردن استخوان شکسته کمک میکند.
۵. لبنیات بیشتری مصرف کنید
کلسیم مهمترین ماده معدنی در ارتباط با استخوانها است و نقش مهمی در تقویت و رشد آنها دارد. این ماده بیش از هر چیزی در لبنیات یافت میشود، بنابراین مصرف لبنیات شامل شیر، ماست و پنیر در این دوره اهمیت دارد. توجه کنید که لبنیات باید چربی کمی داشته باشند و پاستوریزه باشند.
۶. غذاهای حاوی ویتامین B12 بیشتر بخورید
ویتامین B12 جزو ویتامینهای ضروری برای سلامت و تقویت استخوانها است که در غذاهایی چون غلات، شیر، برنج و غذاهای دریایی یافت میشود. افزایش مصرف این ویتامین در دوره درمان باعث تسریع روند جوشخوردن استخوان میشود.
برای جوش خوردن استخوان چی نخوریم؟
مصرف برخی از مواد غذایی و خوراکیها روی روند جوشخوردن استخوان تاثیر منفی میگذارد، به همین دلیل توصیه میشود در دوره درمان شکستگی استخوان از مصرف مواد زیر اجتناب کنید:
نوشیدنیهای الکلی
مصرف مشروبات الکلی باعث کاهش سرعت روند جوشخوردن استخوانهای شکسته میشود. مصرف این نوشیدنیها با کاهش میزان هوشیاری، احتمال آسیبدیدگی مجدد در اثر زمینخوردن را نیز افزایش میدهند.
دخانیات
مصرف دخانیات شامل سیگار و قلیان، خونرسانی به محل استخوان آسیبدیده را کاهش میدهد و باعث جوشنخوردن استخوان شکسته میشود.
کافئين
نوشیدنیهای حاوی کافئين بهخصوص قهوه و نوشابههای انرژیزا، دفع کلسیم از ادرار را افزایش میدهند و به این ترتیب روند درمان را کند میکنند.
غذاهای پرچرب
غذاهایی که مقادیر زیادی چربی اشباعشده دارند، به شدت برای استخوانها مضر هستند.
غذاهای شور
نمک عامل مهمی در پوکی استخوان و همچنین کندی روند جوشخوردن استخوان است. خوردن غذاهای پرنمک مثل انواع شوریجات، کنسروجات، خیارشور و… باعث اختلال در روند درمان شکستگی استخوان میشود.
غذاهای شیرین
غذاهایی که شکر زیادی دارند، تعادل فسفر و کلسیم را در بدن برهم زده و به سلامت استخوانها لطمه میزنند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز فسفر بالایی دارد و زمانی که بیش از حد مصرف شود، منجر به افزایش برداشت کلسیم از استخوانها میشود. به این ترتیب خوردن بیش از حد گوشت قرمز میتواند سلامت استخوانها را به خطر بیندازد.
مراقبت بعد از جوش خوردن استخوان
برای بهبود هرچه سریعتر استخوان شکسته، رعایت مراقبتهای زیر الزامی است:
- کمتر سیگار بکشید و آن را ترک کنید.
- میزان مصرف قهوه و کافئین دریافتی روزانه خود را کم کنید.
- لبنیات و غذاهای سرشار از ویتامین D و کلسیم را بیشتر مصرف کنید.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- هنگام انجام فعالیتهای روزانه با استخوان آسیبدیده با ملایمت برخورد کنید.
- میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.
- از مصرف غذاهای شور و پرچرب خودداری کنید.
- بعد از جوش خوردن استخوان، در جلسات فیزیوتراپی به طور منظم شرکت کنید.
- برای بررسی روند درمان شکستگی استخوان مرتب با پزشک معالج خود مشورت کنید. اگر نیاز به مشاوره آنلاین دارید، میتوانید از طریق درمانکده از متخصص ارتوپد آنلاین مشاوره بگیرید.
- هنگام خوابیدن احتیاط کنید و استخوان آسیبدیده را در موضع مناسب قرار دهید.
- از نوشیدن مشروبات الکلی بپرهیزید.
بیشتر بخوانید: پوکی استخوان چیست؟
جوش خوردن استخوان با پلاتین بیشتر طول میکشد یا جوش خوردن استخوان در گچ؟
پلاتین و گچ ۲ روش متداول پزشکی در درمان شکستگی استخوان هستند و در موارد مختلفی کاربرد دارند. پلاتین و گچ کمک میکنند تا استخوان آسیبدیده بدون حرکت در جای خود بایستد و زودتر جوش بخورد. زمان جوشخوردن استخوان در این روشها تا حدودی شبیه به هم است و حدود ۶ تا هشت هفته طول میکشد. توجه داشته باشید که این زمان با توجه به نوع شکستگی، شدت شکستگی، وضعیت بدنی فرد، سن و محل استخوان ممکن است بیشتر یا کمتر شود.
آیا جوش خوردن استخوان با طب سنتی امکانپذیر است؟
شکستگی استخوان وضعیت خاصی است و نیاز به مداخله پزشکی دارد. با این حال برخی از افراد هنوز هم ترجیح میدهند بری درمان شکستگی استخوانهایشان از روشهای سنتی و توصیههای طب سنتی استفاده کنند. در این مورد، باید بدانید که با توجه به حساسیت بالای درمان شکستگی استخوان، درمان باید حتما با متخصص ارتوپدی پیگیری شود. متخصص ارتوپدی روند جوش خوردن استخوان در عکس را بررسی میکند و بعد مطابق با پیشرفت جوشخوردن استخوان، درمان را کامل میکند. روشهای توصیهشده در طب سنتی میتوانند به روند جوشخوردن استخوان سرعت بخشند، اما نمیتوانند به تنهایی آن را درمان کنند.
سخن پایانی
استخوانها بعد از شکستگی، نیاز به درمان دارند تا خود را از نو بازسازی کنند و به اصطلاح جوش بخورند. رژیم غذایی مقوی، درمان اصولی و استراحت کافی از جمله مواردی است که باعث تسریع روند جوش خوردن استخوان میشود. به خاطر داشته باشید که درمانهای طب سنتی یا شکستهبندی، به هیچوجه جایگزین درمان تخصصی پزشکی نیستند و میتوانند شرایط شما را بدتر کنند. برای مشاوره شکستگی استخوان میتوانید از طریق درمانکده از بهترین دکتر ارتوپد به صورت حضوری نوبت معاینه بگیرید.
سوالات متداول
میوههای حاوی ویتامین C، لبنیات و پروتئنهای گیاهی و حیوانی بهترین خوراکیها برای تسریع روند جوشخوردن استخوان هستند.
در طول دوره جوش خوردن استخوان باید خوراکیهای سالم و مقوی برای استخوانها شامل میوههای حاوی ویتامین C، لبنیات، پروتئین، تخممرغ، ماهی، سبزیجات و تخمه کدو را در برنامه غذایی خود جای دهید.
برای کاهش درد استخوان شکسته بعد از درمان میتوان با مشورت پزشک داروهای کنترلکننده درد را مصرف کرد.
بعد از اینکه استخوان شکسته جوش خورد، باید همچنان با ملاحظه با آن رفتار کنید و در زمانهای مشخصی به ارتوپد مراجعه کنید. در بیشتر اوقات ارتوپد حداقل ۱۰ جلسه فیزیوتراپی برای بازیابی عملکرد استخوان شکستهشده تجویز میکند.
جوش خوردن استخوان در سالمندان بیشتر از کودکان و جوانان طول میکشد و حتی احتمال جوشنخوردن یا بد جوشخوردن استخوانها وجود دارد.
منابع: webmd | movementortho | houstonmethodist