خواص لبو چیست و چه تفاوتی با چغندر دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

لبو سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که همگی می‌توانند عملکرد اندام‌های مختلف بدن را بهبود ببخشند، به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهند. اگر به دنبال یک راه ساده برای بهبود سلامت کلی بدن خود هستید، لبو یکی از بهترین خوراکی‌هایی است که می‌توانید در رژیم غذایی‌تان بگنجانید. تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده با ما همراه باشید تا درباره خواص لبو و مضرات احتمالی آن اطلاعات کسب کنید.

بهترین خواص لبو برای مردان و زنان

سال‌ها است که از خواص لبو قرمز در طب سنتی برای بهبود سلامتی و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. تحقیقات پزشکی مدرن هم نشان می‌دهد که مصرف این ماده غذایی می‌تواند با مزایای زیر همراه باشد:

۱. کاهش فشار خون

فشار خون بالا به عروق خونی آسیب می‌رساند و خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس را افزایش می‌دهد. مصرف غذاهای غنی از نیترات به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این اثر معمولا به افزایش نیتریک اکسید نسبت داده می‌شود که عروق خونی را شل و گشاد می‌کند. نیترات که در بسیاری از سبزیجات مثل لبو وجود دارد، در بدن به نیتریک اکسید تبدیل می‌شود.

بیشتر بدانید: خواص ریواس

۲. کنترل دیابت

لبو حاوی آنتی‌اکسیدانی به نام آلفا-لیپوئیک اسید است که به کاهش قند خون کمک می‌کند و حساسیت به انسولین را افزایش می‌دهد. محققان در یک مطالعه به بررسی تاثیر آلفا-لیپوئیک اسید بر علائم نوروپاتی دیابتی پرداختند و متوجه شدند که تجویز خوراکی و داخل وریدی مکمل‌های حاوی این ماده به کاهش علائم نوروپاتی در افراد مبتلا به دیابت منجر می‌شود.

هر چند لبو فواید زیادی برای افراد دیابتی‌ دارد، اما مصرف زیاد آن می‌تواند سطح قند خون را تحت تاثیر قرار دهد. استفاده از شکر، نبات یا سایر شیرین‌کننده هم کالری و قند این ماده غذایی را افزایش می‌دهد. به همین دلیل، توصیه می‌شود بیماران دیابتی از لبو به مقدار متعادل و در قالب یک رژیم غذایی سالم استفاده کنند.

اینفوگرافی «خواص لبو»
لبو به سم‌زدایی بدن کمک می‌کند و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد.

۳. حفظ سلامت روده

از خواص لبو خام و پخته برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش استفاده می‌شود. اضافه کردن لبو به رژیم غذایی یک راه عالی برای افزایش فیبر دریافتی است. فیبر برای حفظ سلامت روده و پیشگیری از یبوست ضروری است.

۴. سم‌زدایی بدن

از خواص لبو برای کبد هم نباید غافل شد. لبو حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی مهمی است که از کبد در برابر التهاب و استرس اکسیداتیو محافظت می‌کنند و در عین حال توانایی آن را برای حذف سموم از بدن افزایش می‌دهند.

۵. بهبود علائم سرماخوردگی

لبو یکی از بهترین خوراکی‌ها برای کاهش علائم سرماخوردگی است. شواهد در مورد خواص لبو برای سرماخوردگی نشان می‌دهد که این ماده غذایی سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و التهاب را در دستگاه تنفس کاهش می‌دهد. علاوه بر این، می‌تواند سطح انرژی بدن را بالا ببرد و ضعف ناشی از بیماری را برطرف کند.

بیشتر بدانید: مورینگا چیست؟

۶. کاهش وزن

تحقیقات در مورد خواص لبو برای لاغری نشان می‌دهد که این ماده غذایی به دلیل داشتن فیبر حجم معده را پر می‌کند و شما را برای مدت طولانی سیر نگه می‌دارد. از سوی دیگر، نیترات موجود در لبو با افزایش جریان خون و اکسیژن‌رسانی به عضلات، انرژی لازم برای انجام تمرینات ورزشی را تامین می‌کند. ورزش یک عامل کلیدی برای کاهش وزن است.

بیشتر بدانید: خواص شنبلیله

۷. پیشگیری از سرطان

از خواص لبو برای پروستات و پیشگیری از تشکیل سلول‌های سرطانی در آن استفاده می‎‌شود. چرا که ترکیبات موجود در لبو خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند، جهش‌های سرطانی سلول‌ها را مختل می‌کنند و جلوی رشد سلول‌های سرطانی را می‌گیرند.

۸. بهبود عملکرد ورزشی

مطالعات مختلف نشان داده‌اند که نیترات‌ موجود در لبو می‌تواند عملکرد بدنی را به‌ویژه در طول تمرینات استقامتی با شدت بالا افزایش دهد. نیترات نه تنها به بهبود جریان خون کمک می‌کند؛ بلکه میزان اکسیژنی را که عضلات در طول ورزش جذب می‌کنند، افزایش می‌دهد.

تصویر فردی که ورزش می‌کند
لبو یکی از بهترین خوراکی‌ها برای بهبود عملکرد ورزشی است.

خواص لبو برای زنان باردار و شیرده

لبو یک خوراکی مفید برای سلامت مادر و جنین است. از خواص لبو در بارداری می‌توان به پیشگیری از یبوست، پره‌اکلامپسی و نقایص مادرزادی و بهبود جریان خون در جفت اشاره کرد.

این ماده غذایی برای زنان شیرده هم فواید زیادی دارد. مصرف لبو در شیردهی به تامین مواد مغذی مورد نیاز مادر کمک می‌کند و تولید شیر را افزایش می‌دهد.

بیشتر بدانید: خواص بیدمشک

مضرات لبو

مشکلاتی که ممکن است به دلیل مصرف لبو با آن‌ها مواجه شوید عبارت‌اند از:

  • سنگ کلیه: لبو حاوی مقدار زیادی اگزالات است که می‌تواند باعث سنگ کلیه شود. اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه از نوع اگزالاتی هستید، مراقب باشید بیش‌ازحد لبو مصرف نکنید.
  • مشکلات گوارشی: لبو حاوی فودمپ (FODMAP) یا کربوهیدرات‌های زنجیره کوتاهی است که باکتری‌های روده را تغذیه می‌کنند. فودمپ‌ها می‌توانند در افراد حساس از جمله بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) باعث مشکلات گوارشی شوند.
  • تغییر رنگ ادرار: لبو ممکن است رنگ ادرار شما را به صورتی، قرمز یا بنفش تغییر دهد. این اتفاق بی‌خطر است، اما احتمال دارد با خون اشتباه گرفته شود.

بهترین زمان مصرف لبو

بهترین زمان خوردن لبو به هدف شما بستگی دارد. مصرف لبو در صبح می‌تواند سطح انرژی بدن را افزایش دهد و به بهبود تمرکز و کارایی‌ در طول روز کمک کند. اما اگر می‌خواهید عملکرد ورزشی خود را افزایش دهید، بهتر است آن را ۲ تا سه ساعت قبل از تمرین بخورید.

بهترين روش پختن لبو

روش‌های مختلفی برای پختن چغندر وجود دارد. ساده‌ترین راه این است که:

  • چغندرها را بشویید و بدون اینکه پوست آن‌ها را بگیرید همراه با آب روی حرارت زیاد قرار دهید.
  • وقتی آب به جوش آمد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید چغندرها یک تا ۲ ساعت بپزند.
  • چغندرها را از قابلمه خارج کنید و بعد از اینکه سرد شدند، پوست‌شان را بگیرید؛ سپس آن‌ها را حلقه‌حلقه کنید.
  • داخل قابلمه آب و شکر (یا نبات) بریزید و آن را روی حرارت بگذارید.
  • وقتی شکر حل شد، چغندرهای پخته را به قابلمه اضافه کنید و دوباره به مدت یک ساعت بپزید.
تصویر چغندر پخته یا قابلمه حاوی چغندر قرمز روی اجاق گاز
ساده‌ترین راه برای تهیه لبو این است که چغندر را با پوست و همراه با آب بپزید.

کلام پایانی

لبو منبع خوب فیبر، مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مفیدی است که از سلامت بدن محافظت می‌کنند. اما زیاده‌روی در مصرف آن خطر ابتلا به سنگ کلیه یا مشکلات گوارشی را افزایش می‌دهد. برای اینکه از خواص لبو به بهترین شکل ممکن بهره‌مند شوید، با متخصص تغذیه صحبت کنید. متخصص تغذیه وضعیت سلامتی‌تان را بررسی می‌کند و به شما می‌گوید که در طول روز مجاز به مصرف چه مقدار لبو هستید.

برای این کار می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

لبو از چی درست میشه؟

لبو با پختن چغندر قرمز درست می‌شود.

خواص لبو با عسل چیست؟

ترکیب لبو با عسل به کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. همچنین اگر به صورت گرم مصرف شود، می‌تواند سرفه را برطرف کند و گلودرد را تسکین دهد.

خواص آب لبو پخته چیست؟

آب لبو گردش خون را بهبود می‌بخشد، فشار خون را کاهش می‌دهد و عملکرد ورزشی را تقویت می‌کند.

لبو با چی خوشمزه میشه؟

لبو به‌خودی‌خود خوشمزه است. اما می‌توان طعم آن را با اضافه کردن شکر، نبات، شیره انگور یا شیره خرما لذت‌بخش‌تر کرد.

بهترین لبو کدام است؟

برای تهیه لبو از چغندرهای کوچک تا متوسط که شیرین‌تر و نرم‌تر هستند، استفاده کنید. چغندرهای بزرگ ممکن است سفت یا دارای بافت چوبی باشند. به‌علاوه، چغندرهایی را انتخاب کنید که پوست صاف و بدون ترک دارند. چون این موضوع نشان‌دهنده تازگی و کیفیت بالاتر است.

فرق لبو و چغندر چیست؟

لبو همان چغندر قرمز است که با پختن برای مصرف آماده می‌شود.

منابع: medicalnewstoday, healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 2.6 / 5. تعداد رای‌ها 26

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها