خواص کوهوش سیاه چیست و چه کسانی نباید کوهوش سیاه بخورند؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

کوهوش سیاه (Black Cohosh) یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت در طب سنتی است که به درمان مشکلات مرتبط با سلامت زنان کمک می‌کند. بهبود اختلالات قاعدگی، تسکین علائم یائسگی، کاهش گرگرفتگی و کنترل نشانه‌های سندروم پیش از قاعدگی بخشی از مهم‌ترین خواص کوهوش سیاه برای زنان هستند. علاوه بر این موارد، کوهوش سیاه به دلیل داشتن ترکیبات موثر می‌تواند به پیشگیری و درمان برخی بیماری‌ها کمک کند. اگر کنجکاو شده‌اید درباره خواص دارویی کوهوش سیاه بیشتر بدانید، در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید.

معرفی کوهوش سیاه

قبل از اینکه به بررسی خواص کوهوش سیاه بپردازیم، بهتر است با این گیاه دارویی بیشتر آشنا شوید. کوهوش سیاه با نام علمی Actaea Racemosa و Cimicifuga Racemosa یک گیاه گل‌دار و بومی آمریکای شمالی است. ریشه این گیاه خواص درمانی دارد و از آن برای بهبود سلامت زنان استفاده می‌شود؛ از همین‌رو اغلب افراد این گیاه را تحت عنوان گیاه زنان می‌شناسند. با این حال، ریشه کوهوش سیاه دارای ترکیبات شیمیایی خاصی است که تاثیرات درمانی دیگری مانند تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و… دارد. 

تصویر گیاه کوهوش سیاه با گل‌های سفید
در حال حاضر، از این گیاه برای تولید برخی مکمل‌های مرتبط با سلامت زنان استفاده می‌شود.

جالب است بدانید، کوهوش را می‌توان به رنگ‌های آبی و سفید هم پیدا کرد، اما خواص آن‌ها با کوهوش سیاه یکسان نیست. در کشور ما کوهوش سیاه در طب سنتی برای درمان بیماری‌های مرتبط با زنان و برخی دیگر از مشکلات سلامتی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در حالی که کشورهای دیگر مانند آمریکا، آلمان و استرالیا از این گیاه به عنوان درمان مکمل و به طور گسترده استفاده می‌کنند. از دیگر نام‌های کوهوش سیاه می‌توان به بان بری، پری شمع و بوگبان سیاه اشاره کرد.

خواص کوهوش سیاه چیست؟

مهم‌ترین خواص کوهوش سیاه برای زنان و به طور کلی سلامتی بدن شامل موارد زیر هستند:

۱- کوهوش سیاه و بهبود علائم یائسگی

ترکیبات شیمیایی این گیاه برای کاهش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و نوسانات خلقی مفید است. همچنین کوهوش سیاه می‌تواند کیفیت خواب زنان را در دوران یائسگی بهبود ببخشد. در حال حاضر، برخی از مکمل‌های یائسگی که برای کاهش علائم این دوران تولید می‌شوند، حاوی ریشه گیاه کوهوش سیاه هستند.

۲- خواص کوهوش سیاه برای قاعدگی

از خواص گیاه کوهوش سیاه می‌توان به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی اشاره کرد. شما می‌توانید با مصرف متعادل دمنوش این گیاه به صورت روزانه، شدت درد و اسپاسم مرتبط با دوره پریودی را کم کنید. همچنین این گیاه اثربخشی مثبتی بر کاهش تنش رحم و تحریک خونریزی قاعدگی دارد.

۳- کوهوش سیاه و تقویت سیستم ایمنی

تصویر ریشه کوهوش سیاه
مصرف کوهوش سیاه باید با احتیاط انجام شود و ترجیحا قبل از خوردن آن با پزشک مشورت کنید.

یکی دیگر از خواص درمانی کوهوش سیاه، تقویت سیستم ایمنی بدن است. برخی از ترکیبات شیمیایی این گیاه نقش موثری در مبارزه با عوامل بیماری‌زا دارند و می‌توانند به مقاومت بدن در برابر آن‌ها کمک کنند.

بیشتر بدانید: خواص ریشه ماکا چیست؟

۴- خواص کوهوش سیاه برای کاهش التهاب

ریشه کوهوش سیاه به دلیل داشتن اسید سالیسیلیک خاصیت ضد التهابی دارد. برخی اطباء طب سنتی معتقدند، افراد دارای دردهای عضلانی و مفصلی می‌توانند از خواص دمنوش کوهوش سیاه برای کاهش التهاب بدن و تسکین عوارض ناشی از آن استفاده کنند.

۵- کوهوش سیاه و درمان میگرن

کوهوش سیاه خاصیت آرام‌بخشی دارد؛ از همین‌رو می‌تواند به درمان میگرن و کاهش سردردهای مرتبط با استرس، اضطراب یا افسردگی کمک کند. برای این منظور می‌توانید روزانه یک فنجان چای کوهوش سیاه مصرف کنید.

۶- خواص کوهوش سیاه برای قلب

در ترکیبات کوهوش سیاه، گلیکوزیدهای تری‌ترپن وجود دارند که برای حفظ سلامت قلب و جلوگیری از حمله قلبی موثر هستند. در واقع، این گیاه برای افزایش سلامت قلب مفید است، اما اگر به بیماری‌های قلبی مبتلا هستید، قبل از مصرف کوهوش سیاه حتما با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بدانید: میخک برای چی خوبه؟

۷- کوهوش سیاه و سلامت استخوان‌ها

تصویر ریشه خردشده کوهوش سیاه
تهیه دمنوش، رایج‌ترین شکل مصرف ریشه کوهوش سیاه است. 

برخی اطباء طب سنتی معتقدند که ترکیبات مفید این گیاه به تسکین دردهای مرتبط با آرتروز و روماتیسم مفصلی کمک می‌کند. همچنین مصرف روزانه یک فنجان دمنوش کوهوش سیاه برای کاهش خطر پوکی استخوان ناشی از پایین آمدن سطح استروژن بدن در زنان یائسه مفید است.

۸- خواص کوهوش سیاه برای پوست

مصرف متعادل این گیاه دارویی برای بهبود مشکلات پوستی مانند جوش، آکنه و زخم سطحی مفید است. کوهوش سیاه علاوه بر اینکه به سلامت پوست کمک می‌کند، موجب روشن شدن رنگ آن می‌شود. ترکیبات موجود در کوهوش سیاه خاصیت روشن‌کنندگی دارند و استفاده از آن به صورت خوراکی یا موضعی می‌تواند به داشتن پوستی درخشان کمک کند و روند پیری پوست را به تاخیر بیاندازد. برخی از اطباء طب سنتی معتقدند، این گیاه با افزایش سطح استروژن بدن، برای کاهش چین‌وچروک و رفع خطوط ریز روی پوست موثر است.

بیشتر بدانید: مورینگا چیست؟

۹- کوهوش سیاه و رفع مشکلات تنفسی

یکی دیگر از خواص درمانی کوهوش سیاه شامل بهبود آسم، برونشیت، احتقان بینی، فونت دستگاه تنفسی، سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شود. این گیاه به دلیل خاصیت ضد التهابی، ضد باکتریایی و قابض‌کنندگی می‌تواند به رفع بیماری‌های تنفسی خفیف کمک کند. برای این منظور، کافیست روزانه یک تا ۲ فنجان چای کوهوش سیاه بخورید.

۱۰- خواص کوهوش سیاه برای ناباروری

در طب سنتی از این گیاه دارویی برای افزایش شانس باروری و بهبود وضعیت تخمک‌گذاری زنان استفاده می‌کنند. گاهی‌اوقات، عدم موفقیت در بارداری ریشه در استرس و اضطراب دارد که موجب کاهش اثرگذاری هورمون‌های جنسی می‌شود. ریشه گیاه کوهوش سیاه برای کاهش تنش بدن مفید است و می‌تواند از این طریق به افزایش شانس باروری کمک کند.

عوارض کوهوش سیاه

با وجود خواص کوهوش سیاه برای زنان و به طور کلی سلامتی بدن، این گیاه را نباید بیش از حد مصرف کنید. چرا که ممکن است موجب بروز عوارض جانبی خفیف شود. 

اینفوگرافیک عوارض کوهوش سیاه
اگر بیماری خاصی دارید، قبل از مصرف این گیاه دارویی حتما با پزشک معالج‌تان مشورت کنید.

از مضرات مصرف کوهوش سیاه در بلندمدت و بیش از حد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرگیجه
  • سردرد
  • فشارخون پایین
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تغییر ریتم قلب
  • درد معده
  • دل پیچه
  • جوش‌های پوستی
  • احساس سنگینی در معده
  • لکه‌بینی و خونریزی واژن

بیشتر بدانید: خواص جینسینگ برای مردان

چه کسانی نباید کوهوش سیاه بخورند؟

مصرف کوهوش سیاه به طور کلی برای بزرگسالان سالم ایمن است، اما در صورت وجود شرایط یا بیماری‌های زیر باید آن را با احتیاط بخورید:

  • بیماری کبدی و سابقه ابتلا به اختلالات کبدی
  • آلرژی و حساسیت به ترکیبات کوهوش سیاه
  • بارداری و شیردهی
  • ابتلا به سرطان سینه
  • پیوند کلیه
  • درمان هورمونی و شیمی‌درمانی
  • کمبود پروتئین S در بدن (احتمال لخته خون بالاست)

لازم به ذکر است، کوهوش سیاه با سایر داروهای شیمیایی و گیاهی تداخل ایجاد می‌کند؛ بنابراین اگر بیماری خاصی دارید و دارو می‌خورید، قبل از مصرف این گیاه حتما با پزشک مشورت کنید.

نگاهی کوتاه به خواص کوهوش سیاه

کوهوش سیاه یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت در طب سنتی است که به بهبود سلامت زنان کمک می‌کند. این گیاه در تسکین علائم یائسگی، تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود دردهای پریودی موثر است. همچنین مصرف متعادل دمنوش کوهوش سیاه به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و آرام‌بخشی به سلامتی کلی بدن کمک می‌کند. با این حال، نباید در مصرف کوهوش سیاه زیاده‌روی کنید. چرا که مصرف بیش از حد گیاهان دارویی مانند کوهوش سیاه نه تنها مفید نیست؛ بلکه می‌تواند موجب بروز عوارض جانبی مانند ناراحتی معده شود. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با خواص و مضرات کوهوش سیاه آشنا کردیم. اگر درباره ایمنی مصرف این گیاه متناسب با شرایط خاص خود سوالات بیشتری دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

خواص کوهوش سیاه برای دستگاه گوارش چیست؟

این گیاه دارویی جذب مواد مغذی در بدن را افزایش می‌دهد و با حذف مواد زائد به بهبود فرآیند هضم کمک می‌کند.

آیا مصرف کوهوش سیاه در بارداری مجاز است؟

خیر. مصرف این گیاه دارویی برای زنان در طول حاملگی مفید نیست و احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.

خواص کوهوش سیاه برای لاغری چیست؟

کوهوش سیاه با تنظیم سطح استروژن بدن زنان در یائسگی می‌تواند از افزایش وزن مرتبط با این دوران جلوگیری کند و با کاهش سلول‌های چربی بدن موجب چربی‌سوزی و لاغری شود.

منابع: webmd | healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها