قرص بیسموت ساب سیترات (Bismuth Subcitrate) یکی از داروهای موثری است که پزشک برای درمان عفونتهای گوارشی تجویز میکند. مکانیسم اثر این دارو همچون آنتیاسیدها است و با ایجاد یک لایه محافظتی منجر به درمان التهاب معده و روده میشود. در واقع، این دارو میتواند علاوه بر درمان سوءهاضمه به بهبود اسهال و عفونت معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری که ممکن است منجر به زخم معده و اثنیعشر شود، کمک کند.
در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم بیسموت ساب سیترات ۱۲۰ چه قرصی است، فواید و عوارض آن چیست و چگونه باید این دارو را مصرف کرد.
فهرست محتوا:
- داروی بیسموت ساب سیترات چیست؟
- اشکال دارویی Bismuth Subcitrate
- قرص بیسموت ساب سیترات ۱۲۰ برای چیست؟
- نحوه مصرف قرص بیسموت ساب سیترات 120 میلی گرم
- بهترین زمان مصرف قرص بیسموت ساب سیترات
- موارد احتیاط و منع مصرف
- عوارض قرص بیسموت ساب سیترات
- بیسموت ساب سیترات با چه داروهایی تداخل دارد؟
- مصرف قرص بیسموت ساب سیترات در بارداری و شیردهی
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
داروی بیسموت ساب سیترات چیست؟
این دارو نوعی نمک بیسموت است که پزشک آن را در ترکیب با برخی آنتیبیوتیکها مانند مترونیدازول و یک مهارکننده پمپ پروتون همچون امپرازول تجویز میکند. نام تجاری قرص بیسموت ساب سیترات که با دوز ثابتی از آنتیبیوتیکها فروخته میشود، Pylera است.
این قرص یک داروی ترکیبی بهشمار میآید که با از بین بردن یا جلوگیری از رشد باکتریها به درمان زخمهای ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری کمک میکند. در واقع میتوان گفت، داروی Bismuth Subcitrate تا حد زیادی اسید معده را خنثی میسازد و اثر مستقیم ضد هلیکوباکتر دارد. همچنین، باعث تحریک پروستاگلاندین در جدار معده و دوازدهه میشود.
اشکال دارویی Bismuth Subcitrate
این دارو به فرم قرص روکشدار و با دوز ۱۲۰ میلیگرم به بازار عرضه میشود. در واقع باید بگوییم، منظور از بیسموت ساب سیترات ۴۰، تعداد قرص موجود در بستهبندی دارو است.
قرص بیسموت ساب سیترات ۱۲۰ برای چیست؟
این قرص نوعی داروی آنتیاسید است که از مخاط معده محافظت میکند؛ از همینرو آن را برای درمان برخی مشکلات گوارشی تجویز میکنند. مهمترین فواید مصرف این دارو شامل موارد زیر میشوند:
- یکی از مهمترین موارد استفاده از داروی بیسموت ساب سیترات برای اسهال است. این دارو به بهبود اسهال ناشی از مسمومیت به ویژه در سفر کمک میکند.
- زمانی از قرص بیسموت ساب سیترات برای ورم معده استفاده میکنند که فرد با علائم التهاب معده مواجه شده باشد. این علائم که ناشی از عفونت معده هستند، در صورت عدم درمان منجر به زخم معده میشوند.
- معمولا قرص بیسموت ساب سیترات ۱۲۰ میلیگرم همراه با قرص مزالازین برای بهبود نفخ ناشی از سندرم روده تحریکپذیر تجویز میشود.
- این دارو برای درمان عفونت معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter Pylori) موثر است.
نحوه مصرف قرص بیسموت ساب سیترات 120 میلی گرم
دوز مصرف این دارو بر اساس سن، وزن و شدت علائم بیماری توسط پزشک مشخص میشود. مصرف قرص بیسموت ساب سیترات برای کودکان زیر ۱۲ سال مورد تایید نیست و دوز آن در بزرگسالان هم میتواند بر اساس شرایط خاص هر بیمار متفاوت باشد.
نکاتی که باید حین مصرف این دارو به آنها توجه کنید عبارتاند از:
- این دارو را حتما طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید.
- از زیادهروی در مصرف بیسموت سابسیترات جدا بپرهیزید.
- مدت زمان بین دوزهای دارو را خودسرانه کم یا زیاد نکنید.
- قرص را به طور کامل همراه با آب ببلعید و از خرد کردن یا جویدن آن بپرهیزید.
- این قرص را حتما با مایعات فراوان بنوشید تا از تحریک یا ایجاد زخم در مری جلوگیری شود.
- دارو را تا اتمام دوره درمان به طور کامل مصرف کنید، حتی اگر متوجه شدید علائم بیماری پس از مصرف چند دوز ابتدایی بهبود یافتهاند از قطع خودسرانه آن بپرهیزید.
بیشتر بدانید: قرص مبورین 200
مقدار دوز مصرفی Bismuth Subcitrate
مقدار مصرف و طرز استفاده از بیسموت ساب سیترات در بیماران مختلف فرق میکند. به طور معمول، دوز مصرف این دارو به شرح زیر است:
- برای درمان زخم معده بزرگسالان: ۲۴۰ میلیگرم از دارو، ۲ بار در روز یا ۱۲۰ میلیگرم دارو، چهار بار در روز به مدت چهار هفته تجویز میشود. (در صورت نیاز پزشک مصرف دارو را به مدت هشت هفته ادامه میدهد.)
- برای درمان عفونت عفونت هلیکوباکتر پیلوری بزرگسالان: ۱۲۰ میلیگرم از دارو، چهار بار در روز و همراه با سایر داروها برای مدت ۲ هفته تجویز میشود.
مصرف قرص بیسموت ساب سیترات در بارداری و شیردهی
این دارو در دوران بارداری ممنوع است؛ زیرا مصرف آن میتواند روی جنین اثرات نامطلوبی داشته باشد. همچنین، مصرف بیسموت ساب سیترات در شیردهی هم توصیه نمیشود. پزشکان معتقدند، ترکیبات این قرص به راحتی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و عوارض جانبی به همراه خواهد داشت.
بیشتر بدانید: قرص سولفاسالازین
بهترین زمان مصرف قرص بیسموت ساب سیترات
این دارو معمولا بر اساس شرایط بیمار و شدت علائم بیماری به ۲ صورت مصرف میشود. پزشک ممکن است این دارو را ۲ بار در روز تجویز کند. به طوری که ۲ قرص، نیم ساعت قبل از صبحانه و ۲ قرص دیگر نیم ساعت پس از شام خورده شوند.
در دستور دیگر، ۲ عدد از قرص بیسموت ساب سیترات بعد از غذا مصرف میشوند. در واقع، پزشک در شیوه دوم مصرف داروی Bismuth Subcitrate توصیه میکند، نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی یک عدد از قرص را بخورید و ۲ عدد دیگر را ۲ ساعت بعد از شام مصرف کنید.
موارد احتیاط و منع مصرف
این دارو در صورت وجود شرایط یا بیماریهای زیر توصیه نمیشود:
- سابقه حساسیت یا واکنش آلرژیک به ترکیبات بیسموت
- کودکان زیر ۱۲ سال
- بیماری کلیوی
- مصرف همزمان داروی متوکسی فلوران
- مصرف داروی دی سولفیرام در ۲ هفته گذشته
- بیماری هموفیلی
- ابتلا به آنفلوانزا یا آبله مرغان
- مصرف قرصهای ضد بارداری
بیشتر بدانید: قرص هیوسین برای اسهال
عوارض قرص بیسموت ساب سیترات
بدن معمولا این دارو را به خوبی تحمل میکند. با این حال، ممکن است قرص بیسموت سابسیترات مانند هر داروی دیگری با عوارض شایع همراه شود. همچنین، اگر دارو را بیش از حد توصیهشده توسط پزشک مصرف کنید، این امکان وجود دارد که عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
خطرات و عوارض جانبی شایع
- تغییر رنگ زبان به قهوهای یا سیاه
- یبوست
- تغییر رنگ مدفوع به سیاه یا سبز تیره
- احساس طعم فلز در دهان
- حالت تهوع
- تغییر رنگ دندان
- حساسیت به نور
خطرات و عوارض جانبی جدی
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، مصرف دارو را قطع کنید و سریعا به پزشک اطلاع دهید:
- سرگیجه
- از دست دادن تعادل و عدم هماهنگی اعضای بدن
- گیجی و مشکل در صحبت کردن
- واکنشهای آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
- سردرد شدید
- تاری دید
- استفراغ
- تغییر در بینایی
- تب و تورم غدد لنفاوی
- ترشح غیر طبیعی از واژن
- خارش و بوی نامطبوع واژن
- ایجاد تاول و قرمزی روی پوست
- اسهال شدید
- تشنج
- احساس سنگینی معده و دلپیچه
بیشتر بدانید: قرص دایجستیو برای چاقی
بیسموت ساب سیترات با چه داروهایی تداخل دارد؟
مصرف همزمان این دارو با برخی داروهای دیگر تداخل ایجاد میکند که در این صورت، ممکن است اثربخشی داروها کاهش یابد یا باعث بروز عوارض جانبی جدی شود. داروهایی که ممکن است باعث تداخل با Bismuth Subcitrate شوند، عبارتاند از:
- آنتیاسیدها
- سیزاپراید
- دی سولفیرام
- دروندارون
- بوسولفان
- داروهای رقیقکننده خون مثل وارفارین
- سایمتیدین
- آسیترتین
- هورمونهای استروژن یا پروژسترون
- پیموزاید
- تیوریدازین
- فنوباربیتال
- فنی توئین
- داروهای مرتبط با ریتم قلب
- لیتیم
- ایمی پرامین
- ایزوترتینوئین
- ایتراکونازول
- لووفلوکساسین
- لوونورژسترول
- کتوکونازول
- مکملهای حاوی آلومینیوم، کلسیم، آهن، منیزیم یا روی
بیشتر بدانید: دی سیکلومین برای اسهال
مصرف قرص بیسموت ساب سیترات در بارداری و شیردهی
این دارو در دوران بارداری ممنوع است؛ زیرا مصرف آن میتواند روی جنین اثرات نامطلوبی داشته باشد. همچنین، مصرف بیسموت ساب سیترات در شیردهی هم توصیه نمیشود. پزشکان معتقدند، ترکیبات این قرص به راحتی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و عوارض جانبی به همراه خواهد داشت.
راهنمای مراجعه به پزشک
داروی بیسموت ساب سیترات برای درمان اسهال و عفونت معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری تجویز میشود. پزشکان متخصص گوارش این قرص را برای درمان زخم معده و اثنیعشر ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری موثر میدانند. اما نباید این دارو را بیش از حد توصیهشده توسط پزشک مصرف کنید؛ زیرا تغییر خودسرانه دوز مصرفی دارو میتواند عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد.
شما میتوانید برای اطمینان از اثربخشی این دارو و ایمن بودن آن به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر متخصص گوارش به صورت آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری از متخصص گوارش مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
این دارو برای درمان اسهال و عفونت معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری که ممکن است به زخم معده و اثنی عشر منجر شود، مورد استفاده قرار میگیرد.
بله. یبوست یکی از عوارض شایع مصرف این دارو است.
در حال حاضر، هیچ مدرک علمی وجود ندارد که ثابت کند این دارو باعث چاقی میشود، اما برخی افراد گزارش کردهاند که پس از مصرف Bismuth Subcitrate تا حدودی دچار افزایش وزن شدهاند.
مصرف این دارو برای کودکان زیر ۱۲ سال ممنوع است و معمولا پزشک برای درمان اسهال یا عفونت معده کودکان از داروهای جایگزین استفاده میکند.
منابع: medscape | mayoclinic
سلام آیا قرص انتریک کوتد و قرص بیسموت رو فقط متخصص گوارش میتونه بنویسه تا شامل بیمه بشه یا پزشک عمومی هم میتونه بنویسه؟؟؟
با سلام ایا قرص بیسموت باعث خارش سر میشود
سلام من داروی اکسابین ۱۰ مصرف میکنم . مصرف داروی بیسموت تداخل داره؟
ایابیسموت فلز است؟
ایابیسموت فلز است ؟
سلام وقت بخیر من ب دلیل بیماری روده تحریک پذیر از نوع اسهال این دارو رو ب صورت مداوم دارم استفاده میکنم ممکن برام خطری داشته باشه؟الان حدود ۵ماهه دارم ایتفاده میکنم
سلام آیا کسی که قرص وروژست میخوره با این قرص بیسموت تداخل دارد ؟
سلام سه دوره هر دوره 14روزه برای بیماری اچ پیلوری مصرف می کنیم برای هر دوره عوارض متفاوتی نشان میدهد آیا ادامه مصرف داریم یا بیماری درست تشخیص داده نشده
آیا داروی بیسموت برای کسانی که غلظت خون دارند و آنژیو کردن قرص چربی و آ اس آ میخورن ضرر دارد چون یکی از عوارضش لخته خون میباشد
با تشکر