قرص آتنولول یکی از پرکاربردترین داروهای بتا-بلاکر است که برای کنترل فشار خون بالا و درمان مشکلات قلبی تجویز میشود. این دارو به بهبود عملکرد سیستم قلبی-عروقی کمک میکند و نقش مهمی در حفظ سلامت قلب دارد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد نحوه عملکرد، کاربردها و عوارض احتمالی قرص آتنولول داشته باشید، این مقاله از مجله سلامت درمانکده را تا انتها بخوانید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص آتنولول
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | قرص آتنولول برای کنترل فشار خون بالا، تسکین درد قفسه سینه مرتبط با بیماری قلبی و کاهش خطر مرگ ناشی از حمله قلبی تجویز میشود. |
نام دارو | این دارو با نام آتنولول (Atenolol) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | این قرص یک داروی بتا-بلوکر است که در سال ۱۹۸۱ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرده است. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Atenolol یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C14H22N2O3 |
داروهای هم گروه | متوپرولول، پروپرانولول و لابتالول |
فرمهای موجود دارو | قرص آتنولول 50 میلیگرمقرص آتنولول 100 میلیگرم |
قرص آتنولول برای چیست؟
این قرص به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای موارد زیر استفاده میشود:
- فشار خون بالا
- آنژین (درد قفسه سینه) در افراد مبتلا به بیماری قلبی
- کاهش خطر مرگ پس از حمله قلبی
گاهیاوقات این دارو برای پیشگیری از سردردهای میگرنی و درمان علائم ترک الکل، نارسایی قلبی و ضربان قلب نامنظم هم تجویز میشود. در ادامه میتوانید عکس قرص آتنولول را مشاهده کنید:
روش مصرف قرص آتنولول
دوز و بهترین زمان مصرف قرص آتنولول باید توسط پزشک مشخص شود. معمولا توصیه میشود این دارو یک بار در روز برای درمان فشار خون بالا و جلوگیری از آنژین و یک تا ۲ بار در روز برای بهبود بقا پس از حمله قلبی مصرف شود. برای اینکه مصرف قرص Atenolol را فراموش نکنید، سعی کنید آن را هر روز در یک زمان مشخص بخورید.
پزشک احتمالا دوز قرص آتنولول را با مقادیر کم شروع میکند و سپس به تدریج میزان مصرف آن را افزایش میدهد تا بدن بتواند خود را با دارو سازگار کند. دوز یا مدت زمان مصرف دارو را خودسرانه تغییر ندهید. همچنین در مورد علائمی که در این مدت تجربه میکنید با پزشک صحبت کنید.
به یاد داشته باشید که قرص آتنولول فشار خون بالا و آنژین را کنترل میکند، اما نمیتواند آنها را درمان کند. ممکن است یک تا ۲ هفته طول بکشد تا فواید مصرف دارو را احساس کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید، به مصرف Atenolol ادامه دهید. اگر به طور ناگهانی و بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است به مشکلات قلبی جدی مانند آنژین، حمله قلبی یا ضربان قلب نامنظم مبتلا شوید.
بیشتر بدانید: قرص وراپامیل ۴۰
عوارض جانبی قرص آتنولول
شایعترین عوارض این دارو عبارتاند از:
- سرگیجه
- سبکی سر
- خستگی
- کمبود انرژی
- خوابآلودگی
- افسردگی
- حالت تهوع
- اسهال
اگر عوارض فوق شدید بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، با پزشک خود تماس بگیرید.
۱. عوارض جدی
عوارض زیر به ندرت اتفاق میافتند. اما اگر یکی از آنها را تجربه کردید، باید فورا به دنبال درمان بروید:
- تنگی نفس
- خسخس سینه
- درد قفسه سینه
- تورم دست یا پا
- افزایش وزن غیر عادی
- غش
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- خشکی چشم
- واکنش آلرژیک شدید (مشکلات تنفسی، تپش قلب، تورم غدد لنفاوی، تورم صورت، لبها، دهان، زبان یا گلو، مشکل در بلع، درد مفاصل، خارش و کهیر)
قرص Atenolol ممکن است عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند. در صورت بروز هر گونه مشکل غیر عادی در حین مصرف این دارو، با پزشک خود تماس بگیرید.
۲. اوردوز دارو
زیادهروی در مصرف این دارو به مشکلات زیر منجر میشود:
- کمبود انرژی
- مشکل در تنفس
- خسخس سینه
- ضربان قلب سریع یا آهسته
- غش
- تورم دست یا پا
- افزایش وزن غیر عادی
- لرزش
- سرگیجه
- تاری دید
- سردرد
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن دهان
- ضعف
- خستگی مفرط
- رنگپریدگی
- گرسنگی ناگهانی
بیشتر بدانید: قرص آملودیپین
موارد احتیاط یا منع مصرف
رعایت نکات زیر به شما کمک میکند از خود در برابر عوارض قرص آتنولول محافظت کنید:
- اگر به Atenolol یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، پزشک را از این موضوع آگاه کنید.
- به پزشک خود بگویید که از کدام داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. چون ممکن است با قرص آتنولول تداخل داشته باشند.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص ضربان قلب آهسته یا نامنظم، نارسایی قلبی، دیابت، پرکاری تیروئید، فئوکروموسیتوم، مشکلات گردش خون و بیماری کلیوی با پزشک صحبت کنید.
- این دارو میتواند روی سطح هوشیاری تاثیر بگذارد. تا زمانی که متوجه نشدهاید Atenolol چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا فعالیتی انجام ندهید که به هوشیاری نیاز داشته باشد.
- قرص آتنولول ممکن است در هنگام بلند شدن از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده باعث سرگیجه، سبکی سر و غش شود. برای جلوگیری از این مشکل، به آرامی از جای خود بلند شوید.
- قبل از جراحی از جمله جراحی دندان به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از قرص آتنولول استفاده میکنید.
- قرص آتنولول احتمال هیپوگلیسمی (افت قند خون) را افزایش میدهد و از مشخص شدن علائم هشداردهنده این وضعیت جلوگیری میکند. اگر در حین مصرف این دارو قادر به خوردن غذا و مایعات نبودید یا استفراغ میکردید، موضوع را به پزشک اطلاع دهید. علاوه بر این، لازم است با علائم افت قند خون آشنا باشید و بدانید در صورت بروز این مشکل باید چه اقداماتی انجام دهید.
تداخلات دارویی قرص آتنولول
داروهایی که میتوانند با این قرص تداخل داشته باشند عبارتاند از:
- دیلتیازم و وراپامیل (برای درمان درد قفسه سینه و فشار خون بالا استفاده میشوند)
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن و ناپروکسن (در تسکین درد، تورم و تب کاربرد دارند)
- دیگوکسین (برای درمان ضربان قلب نامنظم و بعضی از انواع نارسایی قلبی تجویز میشود)
- کلونیدین (برای درمان فشار خون بالا و اختلال کمتوجهی-بیشفعالی مفید است)
- داروهای تجویزشده برای ریتم نامنظم قلب
- داروهای پرفشاری خون
- داروهای دیابت
قرص Atenolol ممکن است با داروهای دیگری هم تداخل داشته باشد. همیشه فهرست تمام داروها و مکملهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.
بیشتر بدانید: قرص ال آرژنین
فعل و انفعالات قرص آتنولول در بدن
این دارو جزء بتا-بلوکرها طبقهبندی میشود و گیرندههای بتا-۱ را در قلب مسدود میکند. این گیرندهها معمولا از طریق اتصال به هورمونهایی به نام کاتکولآمینها باعث میشوند قلب شما تندتر و سریعتر بزند. مسدود کردن این گیرندهها به کاهش ضربان قلب، تسکین درد قفسه سینه، کنترل فشار خون و کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی کمک میکند.
بیشتر بدانید: قرص رزوواستاتین ۲۰ برای چیست؟
افراد آسیبپذیر
استفاده از قرص آتنولول در بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. همچنین در صورتی که در حین مصرف دارو باردار شدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
استفاده از قرص آتنولول در دوران شیردهی باعث ورود دارو به شیر مادر میشود. اگر به فرزندتان شیر میدهید، درباره این موضوع با پزشک خود صحبت کنید.
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که قرص آتنولول برای چه دردی است پاسخ دادیم و در مورد نحوه مصرف و عوارض جانبی این دارو صحبت کردیم. اگر در مورد Atenolol به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، با متخصص قلب و عروق مشورت کنید. برای این کار میتوانید از طریق وبسایت درمانکده ویزیت آنلاین متخصص قلب و عروق بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر قلب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
این دارو برای درمان فشار خون بالا و بعضی از مشکلات قلبی تجویز میشود. همچنین گاهیاوقات ممکن است برای پیشگیری از سردردهای میگرنی و درمان علائم ترک الکل استفاده شود.
این دارو فشار خون را کاهش میدهد و به درمان مشکلات قلبی کمک میکند.
خیر. این قرص یک داروی بتا-بلوکر است که برای درمان مشکلات قلبی-عروقی تجویز میشود.
لوزارتان یک دارو از دسته مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین است که با شل و گشاد کردن رگهای خونی به کاهش فشار خون کمک میکند. اینکه قرص Atenolol بهتر است یا لوزارتان به وضعیت سلامتی و نیازهای شما بستگی دارد. پزشک تنها فردی است که میتواند به شما بگوید کدام دارو برایتان مناسب است.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd