آدنومیوز یا آدنومیوزیس رحم چیست و چه علائمی دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

آدنومیوز یا آدنومیوزیس رحم (Adenomyosis) عارضه‌ای است که به پریودهای سنگین و طولانی، درد هنگام رابطه جنسی و ناباروری منجر می‌شود. در حال حاضر، علت این بیماری به طور دقیق مشخص نیست. اما شواهد نشان می‌دهد که معمولا بعد از یائسگی برطرف می‌شود. همچنین درمان‌های مختلفی برای زنانی که از علائم شدید رنج می‌برند، وجود دارد. با ما تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه باشید تا درباره بیماری آدنومیوزیس اطلاعات بیشتری کسب کنید.

آدنومیوز چیست؟

این بیماری زمانی رخ می‌دهد که بافت رحم (اندومتر) در دیواره عضلانی آن رشد می‌کند. این وضعیت باعث ضخیم‌تر شدن دیواره‌ رحم می‌شود و در عملکرد عروق خونی اختلال ایجاد می‌کند.

محققان بر این باورند که Adenomyosis وابسته به استروژن یا حساس به هورمون است و معمولا پس از یائسگی (۱۲ ماه بعد از آخرین قاعدگی فرد) از بین می‌رود. یائسگی زمانی است که سطح استروژن در بدن کاهش می‌یابد.

بیشتر بدانید: دلیل خونریزی ده روز بعد از پریود

علائم آدنومیوز

علائم این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است؛ حتی بعضی از زنان ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. شایع‌ترین علائم عبارت‌اند از:

  • خونریزی شدید یا طولانی قاعدگی
  • کرامپ قاعدگی دردناک
  • لخته شدن خون هنگام خونریزی قاعدگی
  • درد هنگام رابطه جنسی
  • درد مزمن لگن
  • ناباروری

علاوه بر این، رحم شما ممکن است بزرگ‌تر شود. احتمال دارد از این موضوع آگاه نباشید؛ اما متوجه حساسیت به لمس یا فشار در قسمت پایین شکم خواهید شد.

اگر خونریزی دوران قاعدگی به قدری شدید، طولانی یا دردناک است که فعالیت‌های روزمره شما را مختل می‌کند، به دکتر متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

اینفوگرافی درباره علائم آدنومیوز
بیماری آدنومیوز با علائم مختلفی مثل خونریزی شدید قاعدگی و درد همراه است.

عوارض آدنومیوز

این بیماری می‌تواند روی کیفیت زندگی تاثیر بگذارد. بعضی از افراد از خونریزی بیش از حد و درد لگن شکایت دارند که این موضوع مانع لذت بردن آن‌ها از فعالیت‌های طبیعی مانند رابطه جنسی می‌شود.

زنان مبتلا به آدنومیوز به دلیل از دست دادن خون بیشتر از دیگران در معرض خطر کم‌خونی هستند. کم‌خونی مزمن می‌تواند به خستگی، سرگیجه و سایر مشکلات سلامتی منجر شود.

از دست دادن خون به دلیل ابتلا به Adenomyosis ممکن است سطح آهن را در بدن کاهش دهد. کمبود آهن باعث می‌شود بدن برای تولید گلبول قرمز کافی به منظور حمل اکسیژن به بافت‌های مختلف دچار مشکل شود.

علاوه بر این، مشخص شده است که این بیماری با اضطراب، افسردگی و تحریک‌پذیری مرتبط است.

علت آدنومیوز

علت دقیق این بیماری ناشناخته است. با این حال‌، فرضیه‌های مختلفی در مورد آن وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • رشد تهاجمی سلول‌های اندومتر به داخل عضله رحم (این اتفاق ممکن است به دلیل برش ایجادشده در رحم در حین جراحی مانند زایمان سزارین یا در طول عملکرد طبیعی رحم رخ دهد.)
  • التهاب رحم که پس از زایمان اتفاق می‌افتد (این اتفاق ممکن است باعث شود سلول‌های پوشاننده رحم از مرزهای معمول خود فراتر روند.)
  • وجود بافت‌ اضافی در دیواره رحم که قبل از تولد وجود دارد و در بزرگسالی رشد می‌کند
  • وجود سلول‌های بنیادی در میومتر یا دیواره عضلانی رحم 

بیشتر بدانید: کاهش سریع درد پریود خانگی

عوامل خطر بیماری

عوامل زیر احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند:

  • زایمان
  • ورود به دوران میانسالی (این بیماری بیشتر در دهه ۴۰ و ۵۰ زندگی رخ می‌دهد.)
  • استفاده از تاموکسیفن (داروی سرطان سینه)

عوامل زیر هم ممکن است با آدنومیوز مرتبط باشند؛ اما شواهد علمی کافی در مورد آن‌ها وجود ندارد:

  •  سابقه جراحی رحم (سزارین، حذف فیبروئید یا اتساع و کورتاژ)
  • سابقه افسردگی یا مصرف داروهای ضد افسردگی
  • سیگار کشیدن
یک زن در حال سیگار کشیدن
سیگار ممکن است خطر ابتلا به بیماری آدنومیوز را افزایش دهد.

راه‌های تشخیص آدنومیوز

بعضی از مشکلات رحمی از جمله فیبروئید، اندومتریوز و پولیپ اندومتر می‌توانند علائم و نشانه‌هایی مشابه آدنومیوز ایجاد کنند که این موضوع ممکن است تشخیص بیماری را دشوار کند. بنابراین دکتر متخصص زنان پس از رد سایر علل احتمالی به این نتیجه می‌رسد که شما به Adenomyosis مبتلا هستید.

روش‌هایی که به پزشک در تشخیص دقیق بیماری کمک می‌کنند شامل موارد زیر هستند:

۱. معاینه بدنی

ارزیابی پزشکی کامل به تعیین بهترین برنامه درمانی کمک می‌کند. پزشک ابتدا معاینه بدنی انجام می‌دهد تا حجم رحم یا حساسیت آن را به لمس بررسی کند. اندازه رحم بسیاری از زنان مبتلا به آدنومیوز ۲ یا سه برابر میزان طبیعی است.

بیشتر بدانید: دیسمنوره چیست؟

۲. سونوگرافی

سونوگرافی ترانس واژینال به پزشک کمک کند بیماری را تشخیص دهد و در عین حال سایر علل احتمالی را رد کند. در سونوگرافی از امواج صوتی برای تولید تصاویر متحرک از اندام‌های داخلی بدن استفاده می‌شود. در این روش، پزشک سطح پروب را با کاندوم و ژل مخصوص می‌پوشاند. سپس پروب را داخل بدن قرار می‌دهد تا تصاویر متحرکی را روی مانیتور نشان دهد.

تشخیص آدنومیوز با سونوگرافی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. به همین دلیل، پزشک ممکن است روش تصویربرداری پیشرفته‌تری را توصیه کند.

۳. ام‌آر‌آی (MRI)

تست تصویربرداری انتخابی برای تشخیص آدنومیوز اسکن MRI است. در MRI از امواج رادیویی برای تولید تصاویر واضح از اندام‌های داخلی بدن استفاده می‌شود. در این روش، بیمار به آرامی روی یک میز دراز می‌کشد و به داخل دستگاه اسکنر می‌رود. MRI شکل آدنومیوز یا ویژگی‌های رحم از جمله ضخیم شدن ناحیه بین اندومتر و میومتر را نشان می‌دهد.

اگر فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید، این موضوع را قبل از MRI به پزشک اطلاع دهید. همچنین در مورد وجود قطعات فلزی یا وسایل الکتریکی در بدن مانند پیس‌میکر (ضربان ساز)، پیرسینگ یا ترکش فلزی ناشی از آسیب اسلحه با پزشک خود صحبت کنید.

یک زن جوان در مطب پزشک
پزشک از روش‌های مختلف برای تشخیص بیماری آدنومیوز استفاده می‌کند.

درمان آدنومیوز 

زنان مبتلا به اشکال خفیف Adenomyosis ممکن است به درمان پزشکی نیاز نداشته باشند. اما اگر علائم بیماری در فعالیت‌های روزمره شما تداخل ایجاد ‌کند، پزشک می‌تواند گزینه‌های درمانی مختلفی را پیشنهاد دهد. این گزینه‌ها شامل موارد زیر هستند:

۱. داروهای ضد التهاب

یکی از نمونه‌های معروف این گروه ایبوپروفن است. این دارو ضمن تسکین کرامپ‌های شدید می‌تواند به کاهش جریان خون در دوران قاعدگی کمک کند. معمولا توصیه می‌شود استفاده از داروهای ضد التهاب را ۲ تا سه روز قبل از قاعدگی شروع کنید و در طول دوره قاعدگی هم به مصرف آن‌ها ادامه دهید.

اگر باردار هستید، قبل از مصرف داروهای ضد التهاب با پزشک مشورت کنید. بسته به زمان بارداری ممکن است پزشک از شما بخواهد از این داروها استفاده نکنید.

بیشتر بدانید: ضخامت طبیعی آندومتر

۲. درمان‌های هورمونی

داروهای زیر به کنترل هورمون استروژن که ممکن است در بروز علائم نقش داشته باشد، کمک می‌کنند:

  • آنالوگ‌های هورمون آزاد‌کننده گنادوتروپین (GnRH) مانند لوپرولید
  • داروهای ضد بارداری خوراکی مانند قرص‌های ضد بارداری
  • محصولات ضد بارداری که فقط حاوی پروژستین هستند مانند قرص یا دستگاه داخل رحمی (IUD)

۳. ابلیشن اندومتر

این روش درمانی شامل تکنیک‌هایی برای از بین بردن یا تخریب اندومتر است. ابلیشن یک روش سرپایی با زمان بهبودی کوتاه محسوب می‌شود. با این حال، ممکن است برای همه مفید نباشد. این روش معمولا به کسانی توصیه می‌شود که دوره باروری را به پایان رسانده‌اند یا نمی‌خواهند در آینده بچه‌دار شوند.

بیشتر بدانید: زخم دهانه رحم

۴. آمبولیزاسیون شریان رحم

روشی است که از خون‌رسانی به عروق خاص در ناحیه آسیب‌دیده جلوگیری می‌کند و از این طریق باعث از بین رفتن آدنومیوز می‌شود. آمبولیزاسیون شریان رحم معمولا برای درمان بیماری دیگری به نام فیبرو‌ئید رحم توصیه می‌شود.

این روش درمانی در بیمارستان انجام می‌شود و به یک شب بستری شدن نیاز دارد. از آنجا که آمبولیزاسیون شریان رحم خیلی تهاجمی نیست، باعث تشکیل اسکار در رحم نمی‌شود.

بیشتر بدانید: پریودی بعد از زایمان

۵. جراحی اولتراسوند متمرکز

در جراحی اولتراسوند متمرکز از امواج با شدت بالا برای ایجاد گرما و تخریب بافت مورد نظر استفاده می‌شود. تحقیقات اولیه نشان داده‌اند که این روش در تسکین علائم موثر است. با این حال، باید مطالعات بیشتری در مورد آن انجام شود.

بیشتر بدانید: کیست سینه

۶. هیسترکتومی

هیسترکتومی یا برداشتن رحم با جراحی تنها راه برای درمان کامل آدنومیوز است. جراحی آدنومیوز از طریق هیسترکتومی یک مداخله بزرگ تلقی می‌شود که فقط در موارد شدید و در زنانی که قصد بچه‌دار شدن ندارند قابل انجام است. از آنجا که تخمدان‌ها روی این بیماری تاثیر ندارند، ممکن است در بدن باقی بمانند.

پزشک و پرسنل درمانی در اتاق عمل
 جراحی هیسترکتومی تنها روشی است که بیماری آدنومیوز را به طور کامل درمان می‌کند. 

کلام پایانی

آدنومیوز خطرناک نیست، اما می‌تواند زندگی روزمره شما را مختل کند. اگر درباره این بیماری و راه‌های درمان آن به راهنمایی نیاز دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

تفاوت آدنومیوز و اندومتریوز چیست؟

در اندومتریوز، پوشش داخلی رحم (اندومتر) به خارج از آن حتی اندام‌های لگن گسترش می‌یابد. اما در آدنومیوز، اندومتر به دیواره عضلانی رحم نفوذ می‌کند.

آیا آدنومیوزیس خطرناک است؟

این بیماری کشنده نیست و در بیشتر موارد بعد از یائسگی برطرف می‌شود. همچنین راه‌کارهای زیادی برای کنترل علائم یا درمان آن وجود دارد.

آیا آدنومیوز سرطان است؟

خیر. این بیماری خوش‌خیم و غیر سرطانی است.

چه ارتباطی بین آدنومیوز و بارداری وجود دارد؟

این بیماری به دلیل تاثیری که روی ساختار رحم دارد، ممکن است به ناباروری منجر شود. همچنین احتمال عوارض بارداری را افزایش می‌دهد.

بهترین رژیم غذایی برای آدنومیوز چیست؟

خوردن میوه، سبزی، غلات کامل و غذاهای حاوی امگا ۳ مثل ماهی و گردو و کاهش مصرف غذاهای فرآوری‌شده به کنترل علائم بیماری کمک می‌کند.

منابع: healthline, mayoclinic

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای‌ها 242

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

15 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
راضیه
راضیه
1 ماه قبل

سلام ایا ادنومیوزیس خطرناک است

حوریه
حوریه
1 سال قبل

با سلام ببخشید من مشکل افت زبان دارم ومدام رو زبونم زخم ایجاد میشه برای درمان راهی هست ؟

حوریه
حوریه
4 ماه قبل
پاسخ به  حوریه

تخمه نخور

شهر
کرج
فاطمه
فاطمه
1 سال قبل

سلام خانم دکتر وقت بخیر خواهر من ۴۲ سالشه وپریودی های دردناک داشت رفت سونو گرافی رحم دوشاخ وتعدادی کیست در دیواره رحم که مطرح کننده آدنومیوز وضخامت آندومتر ۸میای متر دکتر گفت باید رحمش درا د تورو خدا دارویی چیزی نیس بخوره

فضل الهی
فضل الهی
1 سال قبل

سلام وقت بخیر التهاب رحمی که پس از زایمان رخ می‌دهد.یعنی چی میشه توضیح بدید؟

شهر
شیراز
ثریااحمدزاده
ثریااحمدزاده
1 سال قبل

ایااندومیوز راه درمانی بجز خارج کردن رحم نداردلطفا جواب بدید من خیلی خیلی نگران هستم

شهر
کرج
نرگس
نرگس
1 سال قبل

سلام من تقریبا دوسال ونیم که خونریزیهای شدید میگیرم به حدی که از شدت سرگیجه غش میکنم,جواب سونو اندازه اندرومتر 6/4زده

شهر
تهران
زهرا
زهرا
1 سال قبل

سلام من به خاطر درد شدید زیر شکم رفتم دکتر بعد سونو واژینال گفتن ادنو میوز و فیبروم موکوزال دارم دکترم میگه باید رحمت در بیادایا راه دیگه ای هم هست یا چاره اش فقط تخلیه هست ممنون

شادی
شادی
11 ماه قبل
پاسخ به  زهرا

سلام من خانم 40ساله هستم دوسال اقدام به بارداری کردم که نشده ولی 4و5ماه درسمت راست کیست تخمدان دارم که هم سونو وازمایش و ام آر ای دادم گفتن اندمتریوز وچسبندگی دارم یک هفته است دارو میخورم ولی 10روز درد شکم و لگن زیاد دارم کیست ام تو این چندماه بزرگتر شده خیلی نگرانم نمی دونم چیکار کنم پیش چه دکتر برم

شهر
تهران
مهشاد
مهشاد
2 سال قبل

درود مقاله ی مفیدی بود
اما این درمان که اصلا قابل اجرا نیست به ویژه برای فردی که قصد بارداری دارد
خود من دچار این بیماری هستم اما قصد بارداری دارم از طرف دیگر نوشته شده بچه دار شدن جزو عوامل خطر هست پس تکلیف کسی که به این بیماری مبتلاست چیست؟

سادات
سادات
2 سال قبل
پاسخ به  مهشاد

با سلام در نورد افتراق ادنومیوزیس و اندومترویوزیس ممنون میشم بیشتر توضیح بفرمایید

سپیده
سپیده
1 سال قبل
پاسخ به  سادات

سلام خسته نباشید من ۲۵ ساله به بیماری آدنومیوز مبتلا هستم و کلا از زندگی من را انداخته این بیماری اصلا پریودم به موقع نیست و ۱۵ تا ۱۷ روز طول میکشه و یک هفته قبل پریود درد لگنی و کمر درد شدید دارم و خیلی درمان کردم و اصلا نتیجه نگرفتن الان حدودا ۴۰ سالمه و دیگه خسته شدم از زندگی و نمیدونم چیکار کنم .

تیم پزشکی درمانکده
تیم درمانکده
پاسخ به  سپیده

سلام سپیده جان.اگر از درمان‌ نتیجه نگرفتین و قصد باردار شدن مجدد ندارین در این سن هیسترکتومی یا برداشتن رحم میتونه کمک کننده باشه اما این درمان به صورت جراحیه و عوارض خودشو داره.درین باره پیشنهاد میکنم از طریق مشاوره‌ی آنلاین با متخصص زنان درمانکده با پزشک مشورت کنید تا به طور آنلاین راهنماییتون کنن.امیدوارم همیشه سلامت باشین.

Zahra
Zahra
2 سال قبل
پاسخ به  مهشاد

سلام مطالب مفید بود
سونو امروز من اندومیوز رحم رو نشون داد چون سنم ۳۸ ساله،دکترم فعلا با دارو میخواد خونریزی رحمی مو که زندگی مو مختل کرده کنترل کنه
واقعا خسته شدم از وضع موجود
اگه خونریزیم کنترل نشه با دارو
حتی با سن کم هم عمل برداشتن رحم انجام میشه یا نه؟؟؟

فاطنه
فاطنه
8 ماه قبل
پاسخ به  Zahra

سلام‌چکارکردی