قرص ترازودون (Trazodone) در گروه داروهای ضدافسردگی قرار دارد و به درمان این بیماری کمک میکند. البته پزشکان متخصص این دارو را برای درمان بیخوابی، بهبود خلق و خو یا کنترل رفتار پرخاشگرانه نیز تجویز میکنند. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده میخواهیم بدانیم قرص ترازودون برای چه استفاده میشود و چه کاربردی دارد؟
فهرست محتوا
قرص ترازودون چیست؟
این دارو برای درمان اختلالات خواب و افسردگی استفاده میشود. ترازودون به طور خاص روی انتقالدهندههای عصبی به نام سروتونین تاثیر میگذارد. سروتونین نقش مهمی در تنظیم خلق و خو، خواب و احساسات دارد. با افزایش سطح سروتونین علائم افسردگی کاهش مییابد و بیمار خواب باکیفیتی را تجربه میکند. ترازودون با مسدود کردن بازجذب سروتونین در مغز، به افزایش سطح این انتقالدهنده عصبی کمک میکند.
این دارو به شکل قرص و در دوزهای زیر به بازار عرضه میشود:
- ۵۰ میلیگرم
- ۱۰۰ میلیگرم
- ۱۵۰ میلیگرم
- ۳۰۰ میلیگرم
قرص ترازودون برای درمان چیست؟
مهمترین کاربردهای این قرص را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- کاهش علائم افسردگی
- درمان بیخوابی و اختلالات خواب
- کاهش علائم اضطراب و تنشهای عصبی
- کمک به کاهش علائم PTSD
با توجه به شرایط بیمار ممکن است پزشکان این دارو را برای کمک به درمان بیماران دوقطبی نیز تجویز کنند. نکته مهم این است که نمیتوانید این قرص را بدون نسخه و مشاوره با پزشک متخصص مصرف کنید. برای مشاوره با روانپزشکان میتوانید از طریق پلتفرم درمانکده نوبت مشاوره اینترنتی یا تلفنی دریافت کنید.
بیشتر بدانید: قرص سیتالوپرام برای چی خوبه؟
روش مصرف قرص ترازودون چگونه است؟
دوز دارو و نحوه مصرف آن با توجه به وضعیت بیمار توسط پزشک متخصص تعیین میشود. در ادامه یک راهنمای کلی و عمومی را مطالعه میکنید که صرفا برای افزایش آگاهی شما در این زمینه است.
برای درمان افسردگی در مراحل ابتدایی، معمولا پزشک دوز پایینتری را تجویز میکند و سپس براساس شرایط بیمار میزان آن را افزایش میدهد. میزان مصرف دارو نیز ۲ تا سه بار در طی روز است. این دوزها باید با فواصل معین و منظم مصرف شوند تا از تاثیر مثبت دارو بهرهمند شوید.
برای درمان اختلالات خواب نیز پزشک ابتدا قرص ترازودون ۵۰ را تجویز میکند تا هم میزان تاثیر دارو را بررسی کند و هم واکنش بدن به دارو مشخص شود. چنانچه این میزان دوز برای درمان کافی نباشد در دورههای بعدی درمان دوز دارو براساس شرایط بیمار تغییر میکند.
همراه این قرص حتما به مقدار کافی آب بنوشید. چنانچه یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، مگر اینکه زمان دوز بعدی نزدیک باشد. در چنین شرایطی از ۲ برابر کردن دوز برای جبران دوز فراموششده خودداری کنید. این کار ممکن است ریسک بروز عوارض جانبی دارو را افزایش دهد و سلامتی شما را به خطر بیندازد.
بهترین زمان مصرف قرص ترازودون چه زمانی است؟
بهترین زمان مصرف این دارو به هدف درمان و نیازهای فردی بیمار بستگی دارد. برای مثال اگر هدف درمان افسردگی باشد باید در طی روز، ساعت مشخصی را برای مصرف آن در نظر بگیرید تا سطح مناسبی از دارو همواره در بدن وجود داشته باشد. به این ترتیب از بیشترین تاثیر این قرص بهرهمند میشوید و میتوانید واکنش بدنتان به دارو را دقیقتر ارزیابی کنید.
چنانچه هدفتان درمان اختلالات خواب مانند بیخوابی باشد، بهتر است حدود ۳۰ دقیقه تا یک ساعت قبل از خواب شبانه این قرص را مصرف کنید. این کار به بهبود کیفیت خواب و کاهش زمان مورد نیاز برای به خواب رفتن کمک میکند.
نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که ترازودون را میتوانید همراه غذا یا قبل از آن مصرف کنید. با این حال، مصرف دارو همراه با غذا در کاهش عوارض جانبی معده موثر است.
عوارض قرص ترازودون چیست؟
مصرف این دارو میتواند با عوارض زیر همراه باشد:
عوارض شایع
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- خستگی
- سردرد
- عصبانیت
- حالت تهوع
- استفراغ
- خشکی دهان
- تاری دید
بیشتر بدانید: کتامین چیست؟
عوارض کمتر شایع
این عوارض عبارتاند از:
- سنگینی سر
- اختلال در تشخیص موقعیت
- درد قفسه سینه
- افزایش یا کاهش ضربان قلب (برادی کاردی یا تاکیکاردی)
- بیقراری حرکتی
- اختلال حافظه
- اختلال در تکلم
- خواب رفتگی اندام
- هذیانگویی
- افت فشارخون
بیشتر بدانید: قرص کاربامازپین
قرص ترازودون (Trazodone) با چه داروهایی تداخل دارد؟
داروهای متعددی هستند که میتوانند با ترازودون تداخل داشته باشند. برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضدتشنج مانند کاربامازپین
- داروهای ضدانعقاد و ضدپلاکت مثل وارفارین
- ضدالتهابیهای غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن
- داروهای تاثیرگذار بر ریتم قلب
- داروهای ضد فشار خون
اگر داروی خاصی مصرف میکنید حتما در مورد آن با پزشک صحبت داشته باشید.
آیا قرص ترازودون در بارداری و شیردهی تجویز میشود؟
تجویز قرص ترازودون در شیردهی و بارداری فقط و فقط باید با اجازه پزشک انجام شود. زیرا تاثیرات این قرص بر جنین بهطور کامل شناخته شده نیست. همچنین به نظر میرسد این دارو میتواند از طریق شیر مادر به بدن نوزاد وارد شود. به همین دلیل مادران شیرده و باردار در مصرف این دارو باید احتیاط کنند.
بیشتر بدانید: قرص آمی تریپتیلین
آیا ترازودون و آلزایمر ارتباطی با هم دارند؟
بیماران مبتلا به آلزایمر (زوال عقل) اغلب با اختلالات خواب مانند بیخوابی مواجه میشوند. تحقیقات نشان دادهاند که این دارو میتواند میزان ساعت خواب را در این بیماران افزایش دهد و باعث کاهش شببیداری شود.
بیشتر بدانید: قرص سدیم والپروات
قرص ترازودون در چند خط
در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که قرص ترازودون برای چیست و چه عوارضی دارد. این دارو برای درمان افسردگی به بیماران تجویز میشود. چنانچه از این قرص استفاده میکنید نمیتوانید خودسرانه دوز دارو را کم یا زیاد کنید. همچنین برای قطع دارو به دستور پزشک نیاز دارید. شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانپزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر روانپزشک از پزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات رایج
این دارو بهطور خاص برای درمان افسردگی و اختلالات خواب مانند بیخوابی کاربرد دارد.
پزشکان تاثیر این دارو را روی سیستم گوارش تایید میکنند، به همین دلیل احتمال دارد بیمار با چاقی مواجه شود.
بله. این دارو خوابآور است.
این دارو میتواند در مردان با عوارضی مانند نعوظ طولانیمدت و دردناک همراه باشد.
این دارو اغلب برای درمان اختلالات افسردگی و اختلالات خواب در مراحل ابتدایی که بیماریها شدت کمتری دارند تجویز میشود.
خیر. این قرص برای بزرگسالان کاربرد دارد.
این دارو با تاثیر بر سیستم گوارشی میتواند منجر به تغییرات وزن شود. با این حال قرص Trazodone بهطور خاص برای لاغری طراحی نشده است.
سلام خسته نباشید ایا من میتونم قرص ترازودون ۵۰. و قرص کروم ۲۰۰ و قرص بوپروپیون ۱۰۰ رو همزمان مصرف کنم؟
عالی