رینوپلاستی یک نوع جراحی بسیار محبوب و پرطرفدار است که برای رفع نواقص ظاهری یا ساختاری بینی انجام میشود. این جراحی عملکرد بینی را بهبود میبخشد و اعتمادبهنفس فرد را افزایش میدهد. با این حال، مانند هر جراحی دیگری احتمال دارد عارضه ایجاد کند. پزشک سعی میکند با تجویز داروهای مختلف مثل پردنیزولون جلوی عوارض رینوپلاستی را بگیرد. در این مقاله از مجله درمانکده به این سوال که علت تجویز قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی چیست پاسخ میدهیم و عوارض احتمالی این دارو را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
کاربرد قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی
تورم یکی از شایعترین عوارض رینوپلاستی است. این عارضه که بلافاصله بعد از عمل اتفاق میافتد، به آرامی طی یک تا سه ماه کاهش مییابد؛ به طوری که پس از سه ماه تقریبا ۹۰ درصد آن از بین میرود. با این حال، حدود یک سال طول میکشد تا کاملا برطرف شود. تا زمانی که تورم به طور کامل از بین نرود، نتیجه کامل جراحی را مشاهده نخواهید کرد.
میزان تورم و روند بهبودی در افراد مختلف با هم متفاوت است. به همین دلیل، مهم است که بعد از جراحی بینی در فواصل زمانی معین نزد پزشک بروید و دستورالعملهای او را به دقت دنبال کنید.
بیشتر بدانید:قرص پردنیزولون بعد از کاشت مو چه تاثیری دارد؟
ورم بینی در بعضی از افراد به سرعت کاهش مییابد، اما دیگران ممکن است آن را برای مدت طولانیتری تجربه کنند. در بعضی موارد، پزشکان از دارو برای کاهش التهاب و تورم استفاده میکنند. یکی از این داروها قرص پردنیزولون است که یک نوع کورتیکواستروئید محسوب میشود. این دارو پاسخ سیستم ایمنی بدن را تغییر میدهد و از این طریق به کاهش ورم کمک میکند.
اینکه شما برای کاهش ورم بینی به دارو نیاز دارید یا خیر، چیزی است که باید توسط جراح مشخص شود. از آنجا که داروها برای همه مناسب نیستند و حتی ممکن است در بعضی از افراد عارضه ایجاد کنند، توصیه میشود هرگز بدون مشورت با پزشک از آنها استفاده نکنید.
نحوه مصرف قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی
دوز و مدت زمان مصرف قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی توسط پزشک مشخص میشود. شما باید این دارو را همراه با یک لیوان آب بخورید. اگر پردنیزولون باعث بروز مشکلات گوارشی میشود، آن را همراه با غذا یا شیر مصرف کنید.
قرص پردنیزولون را دقیقا طبق دستور پزشک بخورید و دوز یا مدت زمان مصرف آن را خودسرانه تغییر ندهید. همچنین بدون مشورت با پزشک استفاده از پردنیزولون را به طور ناگهانی قطع نکنید.
اگر متوجه شدید که ورم بینی شما علیرغم مصرف دارو در حال بدتر شدن است، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض مصرف قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی
پردنیزولون ممکن است مانند هر داروی دیگری به عوارض جانبی مختلف منجر شود. عوارض زیر شایع هستند و معمولا به مراقبت پزشکی نیاز ندارند. اما اگر آزاردهنده باشند یا برای مدت طولانی ادامه پیدا کنند، باید درباره آنها با پزشک صحبت کنید:
- آکنه
- خستگی
- سردرد
- افزایش اشتها
- حالت تهوع
- اختلال خواب
- افزایش وزن
بیشتر بدانید:آمپول متیل پردنیزولون استات برای چیست؟
بعضی از عوارض جانبی قرص پردنیزولون شدید هستند و باید فورا به پزشک اطلاع داده شوند. این عوارض عبارتاند از:
- واکنشهای آلرژیک (بثورات پوستی، خارش، کهیر و تورم صورت، لبها، زبان یا گلو)
- هیپرگلیسمی یا افزایش قند خون (تشنگی مفرط یا تکرر ادرار، ضعف یا خستگی غیر عادی و تاری دید)
- افزایش فشار خون
بیشتر بدانید:قرص پردنیزولون؛ دارویی برای بیماریهای التهابی و خودایمنی
- عفونت (تب، لرز، سرفه، گلودرد، زخمهایی که بهبود نمییابند و احساس درد در هنگام دفع ادرار)
- کاهش عملکرد غده آدرنال (حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، ضعف یا خستگی غیر عادی و سرگیجه)
- تغییر خلق و خو و رفتار (اضطراب، گیجی، توهم، تحریکپذیری، افکار خودکشی و احساس افسردگی)
- خونریزی معده (مدفوع خونی یا سیاه رنگ، وجود خون یا مواد قهوهای رنگ شبیه تفاله قهوه در استفراغ و تورم دستها یا پاها)
موارد احتیاط برای تجویز قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی
اگر میخواهید از مصرف قرص پردنیزولون بعد از عمل بینی بیشترین بهره را ببرید و در عین حال به عوارض جانبی جدی مبتلا نشوید، نکات زیر را رعایت کنید:
- اگر به پردنیزولون یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- قبل از تجویز این دارو، به پزشک خود بگویید که به چه بیماریهایی مبتلا هستید یا سابقه ابتلا به آنها را دارید.
- قرص پردنیزولون ممکن است باعث سرگیجه شما شود. بنابراین در حین مصرف آن رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری نیاز داشته باشد.
- پردنیزولون میتواند احتمال ابتلا به عفونت را افزایش دهد یا عفونتهای فعلی را بدتر کند. در حین مصرف این دارو از هر فردی که به بیماری عفونی مسری مبتلا است دوری کنید و اگر فکر میکنید با چنین فردی در تماس بودهاید، موضوع را به دکتر گوش حلق بینی خود اطلاع دهید. از بیماریهای مسری میتوان به آبله مرغان، سرخک، کووید-۱۹(کرونا) و آنفولانزا اشاره کرد.
- این دارو ممکن است قند خون شما را افزایش دهد. اگر دیابت دارید، از پزشک بپرسید که آیا لازم است رژیم غذایی یا داروهای خود را تغییر دهید یا خیر.
- قرص پردنیزولون به شیر مادر منتقل میشود. با این حال، بعید است که به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. در مورد بهترین زمان شروع شیردهی بعد از جراحی با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بدانید:عمل بینی چیست؟
تداخلات دارویی پردنیزولون خوراکی
توصیه میشود پردنیزولون را همراه با متیراپون و میفپریستون مصرف نکنید. قرص پردنیزولون ممکن است با داروهای زیر هم تداخل داشته باشد:
- آمینوگلوتتیمید
- آمفوتریسین B
- آسپرین
- باربیتوراتها
- بعضی از داروهای دیابت مانند گلیپیزید و گلیبورید
- کلستیرامین
- مهارکنندههای کولین استراز
- سیکلوسپورین
- دیگوکسین
- دیورتیکها (داروهای ادرارآور)
- افدرین
بیشتر بدانید:عفونت بینی بعد از عمل؛ علت، علائم و درمان
- هورمونهای زنانه مانند استروژن و قرصهای ضد بارداری
- ایزونیازید
- کتوکونازول
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن و ناپروکسن
- فنیتوئین
- ریفامپین
- وارفارین
- واکسنها
این فهرست ممکن است تمام تداخلات دارویی پردنیزولون را پوشش ندهد. بنابراین لازم است فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.
کلام پایانی
طبیعی است که بعد از رینوپلاستی با مشکل التهاب و تورم مواجه شوید. این مشکل معمولا طی چند ماه به تدریج کاهش مییابد. با این حال، داروها میتوانند سرعت بهبودی را افزایش دهند.
اگر در مورد جراحی بینی و عوارض احتمالی آن به راهنمایی نیاز دارید، با دکتر گوش، حلق و بینی یا جراح پلاستیک صحبت کنید. برای این کار میتوانید وارد سایت درمانکده شوید و از بهترین پزشکان برای ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین دکتر گوش حلق بینی وقت بگیرید.
سوالات متداول
قرص پردنیزولون در دوزهای مختلف از جمله پنج، ۲۰ و ۵۰ میلیگرم تولید میشود. قرص پردنیزولون ۵ میتواند التهاب و ورم بینی را بعد از رینوپلاستی کاهش دهد.
مشکلات گوارشی، سردرد و افزایش اشتها از شایعترین عوارض مصرف این دارو هستند.
استفاده از کمپرس سرد به خصوص در ۴۸ ساعت اول بعد از جراحی به کاهش التهاب و ورم کمک میکند. همچنین توصیه میشود بعد از جراحی از خوردن غذاهای شور یا انجام فعالیتهای بدنی شدید بپرهیزید. در مورد زمان شروع ورزش یا انجام سایر فعالیتهای سنگین با پزشک خود مشورت کنید.
منابع: my.clevelandclinic, webmd