برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم؟ بهترین خوراکی‌های معجره‌آسا

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا، آسم و همچنین قرار گرفتن در معرض دود و هوای آلوده، موجب بروز سرفه خشک می‌شود. برای درمان سرفه راه‌کارهای خانگی و گیاهی زیادی وجود دارد که بسیاری از آن‌ها برای درمان سرفه خشک هم موثر هستند. در این مقاله از مجله درمانکده می‌توانید با رایج‌ترین روش‌های درمان سرفه خشک آشنا شوید.

۱۰ ماده غذایی و داروی گیاهی مفید برای درمان سرفه خشک

سرفه خشک یکی از رایج‌ترین علائم آنفولانزا و سرماخوردگی است که ممکن است هفته‌ها پس از درمان بیماری نیز ادامه پیدا کند. بسیاری از افراد نیز با قرار گرفتن در معرض دود سیگار و هوای آلوده دچار سرفه می‌شوند. لازم بذکر است، اگر سرفه خشک شما با علائم دیگری همچون سرفه خونی همراه شود، باید راه‌کارهای درمان خانگی را کنار بگذارید و سریعا بیمار را به اورژانس بیمارستان برسانید.

اغلب افراد ترجیح می‌دهند از قرص و شربت برای سرفه خشک استفاده کنند. در حالی که مصرف برخی مواد غذایی گیاهی به تسریع روند درمان این عارضه کمک بزرگی می‌کنند.  اما برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم؟ در ادامه این بخش به ۱۰ ماده غذایی و داروی گیاهی مفید برای درمان سرفه خشک اشاره شده است.

اینفوگرافی برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم؟
برای سرفه خشک می‌توانید از عسل، دمنوش‌های گیاهی و سیر استفاده کنید.

۱- عسل

عسل به عنوان معجزه سرفه خشک کودکان و بزرگسالان شناخته می‌شود و مصرف آن به کاهش سرفه و درمان سوزش گلو کمک می‌کند. طبق مقاله منتشر شده در pubmed در مورد مقایسه تاثیر عسل و داروی دیفن هیدرامین بر سرفه، اثربخشی عسل، حتی از این داروی شیمیایی نیز بیشتر است. برای درمان سرفه خشک می‌توانید روزانه چند قاشق عسل میل کنید یا آن را با مقداری آب گرم ترکیب کنید و سپس بنوشید. فراموش نکنید که عسل برای نوزادان زیر یک سال مناسب نیست و موجب بروز عارضه‌ای خطرناک به نام بوتولیسم می‌شود.

۲- زردچوبه

زردچوبه سرشار از ماده‌ای به نام کورکومین است و خاصیت ضد التهابی و ضد ویروسی دارد. از همین‌رو علاوه بر درمان فوری خلط پشت حلق، برای تسکین سرفه‌های خشک هم استفاده می‌شود. شما می‌توانید برای اثربخشی بیشتر زردچوبه آن را با فلفل سیاه مصرف کنید. در واقع، بهتر است مقداری زردچوبه و فلفل سیاه به یک نوشیدنی مثل آب پرتقال یا چای گرم اضافه کنید و بعد آن را بنوشید. نوشیدن ترکیب زردچوبه با شیر گرم همچون قرص ضد سرفه قوی عمل می‌کند و نیز تاثیر زیادی بر درمان سرفه خشک دارد.

۳- زنجبیل

زنجبیل، یک ریشه شگفت‌انگیز است که علاوه بر بهبود سرفه خلط دار به تسکین گلودرد و سرفه خشک کمک می‌کند. برای درمان سرفه می‌توانید از دمنوش زنجبیل استفاده کنید یا یک تکه زنجبیل کوچک را بجوید تا سرفه‌تان بهتر شود. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف زنجبیل موجب شل شدن ماهیچه‌های تنفسی می‌شود و سرفه را درمان می‌کند. زنجبیل یک خلط‌آور طبیعی است و علاوه بر درمان سرفه خشک، از بروز سرماخوردگی و گلودرد نیز جلوگیری می‌کند.

تصویر فردی که در حال نوشیدن دمنوش زنجبیل است.
دمنوش زنجبیل خاصیت ضدالتهابی دارد و به درمان گلودرد و سرفه خشک کمک می‌کند.

۴- سیر

سیر خاصیت ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد. مصرف سیر به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و در تسکین سرفه مرتبط با سرماخوردگی نیز موثر است.

۵- آناناس

حتما شنیده‌اید که می‌گویند از مصرف میوه های حساسیت زا برای سرفه بپرهیزید. آناناس یکی از میوه‌هایی است که می‌توانید آن را با خیال راحت در دوره درمان سرفه خشک مصرف کنید. این میوه حاوی آنزیمی به نام بروملین است که خاصیت ضد التهابی دارد. مصرف آناناس به رقیق کردن خلط کمک می‌کند و موجب کاهش گلودرد و سرفه خشک می‌شود. برای درمان گلودرد و سرفه بهتر است از آب آناناس استفاده کنید.

۶- دمنوش پوست انار

پوست انار خاصیت ضد التهابی دارد و همچون شربت گیاهی ضد سرفه تا حد زیادی به درمان سرفه خشک کمک می‌کند. برای رفع این مشکل می‌توانید چند تکه پوست انار را در قوری بریزید و بعد قوری را با آب جوش پر کنید. در ادامه قوری را روی بخار کتری قرار دهید تا دمنوش شما آماده شود.

۷- دمنوش آویشن

آویشن یک گیاه فوق‌العاده برای درمان سرفه خشک، اختلالات گوارشی و برونشیت است. مصرف دمنوش آویشن به کاهش سرفه و گلودرد کمک می‌کند و التهاب گلو را کاهش می‌دهد. برای تهیه این دمنوش باید مقداری برگ آویشن خشک را در قوری بریزید و بعد قوری را با آب جوش پر کنید. قوری را روی بخار کتری قرار دهید و حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دمنوش شما آماده شود.

۸- سوپ مرغ

همه ما می‌دانیم که سوپ مرغ بهترین درمان برای سرماخوردگی و آنفولانزا است. بهتر است بدانید که مصرف سوپ مرغ علاوه بر درمان سرماخوردگی، به کاهش سرفه و گلودرد نیز کمک می‌کند. مصرف سوپ موجب بهبود تنفس و کاهش التهاب گلو می‌شود و از خشک شدن گلو جلوگیری می‌کند. با این حال، باید بدانید برخی سرفه‌ها با سرفه خشک دوران سرماخوردگی تفاوت دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید مقاله «فرق سرفه حساسیت با سرماخوردگی» را در وب‌سایت درمانکده مطالعه کنید.

تصویر سوپ مرغ
سوپ مرغ نه تنها به درمان سرماخوردگی کمک می‌کند، بلکه در درمان گلودرد و سرفه نیز موثر است.

۹- ریشه شیرین‌بیان

در طب چینی به ریشه شیرین‌بیان گانکائو گفته می‌شود و شواهد نشان می‌دهد که از ۲۱۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نیز از این ریشه برای تسکین درد گلو استفاده می‌شد. مصرف دمنوش شیرین‌بیان به از بین بردن خلط، درمان سرفه حساسیتی و همچنین تسکین سرفه خشک کمک می‌کند. برای تهیه این دمنوش می‌توانید مقداری ریشه شیرین‌بیان را با آب جوش در قوری بریزید و برای ۵ تا ۱۰ دقیقه روی بخار کتری قرار دهید تا دم بکشد.

۱۰- مرزنجوش

مرزنجوش یک گیاه ضد التهاب فوق‌العاده قوی است که به درمان سرفه مرتبط با آسم، برونشیت، سرماخوردگی و سیاه سرفه کمک می‌کند. برای تهیه دمنوش مرزنجوش باید ۳ تا ۴ قاشق مرزنجوش خشک را در قوری بریزید و بعد مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. سپس از این دمنوش ۳ بار در روز استفاده کنید. فراموش نکنید افرادی که از داروهای ضد انعقاد استفاده می‌کنند، نباید از این دمنوش مصرف کنند.

سخن نهایی

برای درمان سرفه خشک می‌توانید از گیاهان دارویی و خوراکی‌های مفید استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که قبل از شروع درمان ابتدا باید علت بروز این مشکل را شناسایی کنید. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده‌تان از سرفه خشک رنج می‌برید، درمانکده این امکان را برای شما فراهم مرده تا همین حالا به صورت مشاوره آنلاین داخلی با بهترین متخصصان در ارتباط باشید.

همچنین جهت اخذ نوبت حضوری با دکتر داخلی میتوانید به سایت درمانکده مراجعه کنید

سوالات متداول

بهترین درمان سرفه خشک در شب چیست؟

برای درمان سرفه خشک در شب می‌توانید قبل از خواب یک قاشق چای‌خوری عسل بخورید یا مقداری عسل در آب گرم بریزید و بنوشید تا سرفه‌تان برطرف شود.

چه زمانی برای سرفه خشک به پزشک مراجعه کنیم؟

در اکثر مواقع سرفه خشک حدود ۳ هفته طول می‌کشد. در صورتی که سرفه شما بیشتر از ۲ ماه طول کشید و علائم پس از مدتی بدتر شد، حتما از یک پزشک متخصص کمک بگیرید.

منابع: verywellhealth، healthline، pubmed

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 14

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها