قرص لووتیروکسین داروی پرکاربردی است که برای درمان کمکاری تیروئید استفاده میشود. کمکاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید هورمون کافی تولید نمیکند. هورمونهای تیروئید برای عملکرد طبیعی بدن ضروری هستند. در کودکان هم این هورمونها به رشد جسمی و ذهنی کمک میکنند.
کمکاری تیروئید با علائم مختلفی مثل خستگی، حساسیت به سرما، یبوست، خشکی پوست، افزایش وزن، اختلال قاعدگی، درد مفاصل و افسردگی مشخص میشود. اگر داروی لووتیروکسین به درستی مصرف شود، این علائم برطرف میشوند. با ما تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده همراه باشید تا درباره این دارو اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص لووتیروکسین
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | لووتیروکسین فرم سنتتیک هورمون تیروکسین (T4) است و برای درمان کمکاری تیروئید و سرطان تیروئید استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام لووتیروکسین (Levothyroxine) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | داروی Levothyroxine جایگزین هورمون غده تیروئید میشود و از این طریق علائم کمکاری تیروئید را کنترل میکند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Levothyroxine یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C15H11I4NO4 |
داروهای هم گروه | لیوتیرونین سدیم |
فرمهای موجود دارو | قرص و کپسول |
نام برندهای قرص لووتیروکسین
این قرص با نامهای تجاری مختلف به فروش میرسد. در ادامه میتوانید با تعدادی از این نامها آشنا شوید:
- لووکسین
- ال-تیروکس
- یوتیروکس
- لووتین
از آنجا که برندهای مختلفی از داروی Levothyroxine در بازار وجود دارد، توصیه میشود بدون مشورت با دکتر غدد برند مصرفیتان را تغییر ندهید. چون ممکن است مقدار دارو در بین برندهای مختلف کمی متفاوت باشد.
موارد مصرف قرص لووتیروکسین
لووتیروکسین برای درمان کمکاری تیروئید استفاده میشود. این دارو میتواند به درمان سایر اختلالات تیروئید از جمله سرطان تیروئید هم کمک کند. علاوه بر این، در مواردی که کاهش هورمون تیروئید علت ناباروری است، میتوان از قرص Levothyroxine برای درمان آن استفاده کرد.
بیشتر بدانید: تیروئید کم کار چیست؟
روش مصرف لووتیروکسین
بهترین زمان مصرف قرص لووتیروکسین باید توسط دکتر غدد مشخص شود، اما معمولا باید آن را یک بار در روز با معده خالی و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه مصرف کنید.
دوز Levothyroxine بر اساس سن، وزن، وضعیت پزشکی، نتیجه تستهای آزمایشگاهی، پاسخ بدن شما به درمان و سایر داروهای مصرفیتان تعیین میشود. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از مصرف آن ببرید.
برای اینکه مصرف داروی Levothyroxine فراموش نکنید، آن را هر روز در یک ساعت مشخص بخورید. اگر قرص لووتیروکسین ناشتا فراموش شود، باید آن را در اسرع وقت مصرف کنید. اما اگر تقریبا زمان خوردن نوبت بعدی دارو فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید و از ۲ برابر کردن مقدار دارو بپرهیزید.
ممکن است چند هفته طول بکشد تا متوجه اثرات Levothyroxine و بهبود علائم خود شوید. حتی اگر احساس خوبی دارید، بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکنید. Levothyroxine کمکاری تیروئید را کنترل میکند، اما آن را درمان نمیکند. بنابراین معمولا لازم است مصرف آن را تا پایان عمر ادامه دهید.
عوارض جانبی قرص لووتیروکسین
از عوارض قرص لووتیروکسین در بلندمدت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش یا کاهش وزن
- سردرد
- استفراغ
- اسهال
- تغییر اشتها
- تغییر چرخه قاعدگی
- ریزش مو
- درد مفاصل
- گرفتگی عضلات پا
اگر عوارض فوق شدید بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، درباره آنها با دکتر غدد آنلاین صحبت کنید. همچنین اگر علائم زیر را تجربه کردید، فورا نزد پزشک بروید:
- واکنشهای آلرژیک (بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی)
- تورم دستها یا پاها
- اضطراب
- تعریق بیش از حد یا حساسیت به گرما
- تب
- تپش قلب (ضربان قلب سریع یا نامنظم)
- درد قفسه سینه
- اسهال شدید
- لرزش
- تشنج
این فهرست ممکن است شامل تمام عوارض جانبی Levothyroxine نباشد. اگر در حین مصرف این دارو متوجه عارضه دیگری شدید، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید: علائم تیروئید در زنان چیست؟
موارد احتیاط پیش از مصرف یا منع مصرف
قرص لووتیروکسین میتواند مانند هر داروی دیگری در بعضی از افراد عوارض جانبی ایجاد کند. رعایت نکات زیر به شما کمک میکند که از خود در برابر این عوارض محافظت کنید:
- اگر به Levothyroxine یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- به پزشک معالج خود بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید یا قصد دارید مصرف آنها را شروع کنید.
- اگر دچار نارسایی غدد آدرنال یا غدد فوق کلیوی هستید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. ممکن است پزشک به شما بگوید که Levothyroxine مصرف نکنید.
- قبل از مصرف Levothyroxine، درباره وضعیت سلامتی خود به خصوص سابقه ابتلا به بیماری قلبی، پرفشاری خون، اختلالات غده هیپوفیز، مشکلات باروری، مشکلات استخوانی، پورفیری، بیماری کلیوی، بیماری کبدی و مشکل در بلع و همچنین سابقه انجام پرتودرمانی با پزشک صحبت کنید.
- در صورت ابتلا به دیابت ممکن است Levothyroxine روی قند خون شما تاثیر بگذارد. قند خون خود را به طور منظم اندازهگیری کنید و نتایج به دست آمده را با پزشک در میان بگذارید. اگر علائمی مانند افزایش تشنگی، تکرر ادرار، لرزش، تعریق غیر عادی، سرگیجه یا گرسنگی را تجربه کردید، فورا این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. چون ممکن است لازم باشد دوز داروهای دیابت، برنامه ورزشی یا برنامه غذایی شما تغییر کند.
- قبل از انجام هر نوع جراحی از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک بگویید که Levothyroxine مصرف می کنید.
- حتما این دارو را با آب فراوان مصرف کنید. چون بعضی از قرصها ممکن است در گلو گیر کنند و باعث مشکل در بلع یا خفگی شوند.
بیشتر بدانید: تیروئید پرکار چیست؟
تداخلات دارویی قرص لووتیروکسین
بعضی از داروها مانند کلستیرامین، کلستیپول، کلسولام، آنتیاسیدها، سوکرالفیت، سایمتیکون، مکمل آهن، مکمل کلسیم، سدیم پلیاستایرن سولفونات، اورلیستات، لانتانیم و سولامر میتوانند میزان جذب Levothyroxine را کاهش دهند. از اینرو توصیه میشود بین زمان مصرف این داروها و زمان مصرف Levothyroxine حداقل چهار ساعت فاصله در نظر بگیرید.
داروهای دیگری که ممکن است با Levothyroxine تداخل داشته باشند عبارتاند از:
- آمیودارون
- کاربامازپین
- بعضی از داروهای ضد افسردگی
- بعضی از داروهایی که برای درمان سرطان تجویز میشوند
- کلوفیبرات
- دیگوکسین
- هورمونهای زنانه، مانند استروژن و قرصها، چسبها، حلقهها و آمپولهای ضد بارداری
- کتامین
- لیتیوم
- داروهای سرماخوردگی و مشکلات تنفسی
- داروهای دیابت
- داروهای پرکاری تیروئید
- داروها یا مکملهایی که برای کاهش وزن مصرف میشوند
- متادون
- نیاسین
- اکساندرولون
- فنوباربیتال یا سایر باربیتوراتها
- فنیتوئین
- ایزوفلاونهای سویا
- داروهای استروئیدی مانند پردنیزون و کورتیزون
- تستوسترون
- تئوفیلین
- وارفارین
سایر داروها هم ممکن است با لووتیروکسین تداخل داشته باشند. بنابراین مهم است که فهرست تمام داروها و مکملهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. گاهیاوقات ممکن است لازم باشد پزشک دوز داروهای شما را تغییر دهد یا شما را در حین مصرف Levothyroxine به دقت تحت نظر بگیرد.
فعل و انفعالات قرص لووتیروکسین در بدن
لووتیروکسین در دسته خاصی از داروها به نام هورمونها قرار دارد. اگر غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند، Levothyroxine جایگزین هورمونهای آن میشود.
افراد آسیبپذیر
کودکان ممکن است به بعضی از عوارض جانبی Levothyroxine به ویژه سردرد و درد لگن یا پا حساستر باشند. بنابراین باید فرزند خود را در حین مصرف این دارو به طور منظم نزد پزشک ببرید.
افراد مسن هم نسبت به عوارض جانبی Levothyroxine به خصوص تپش قلب حساسیت بیشتری دارند؛ بنابراین هرگز نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنند.
امکان مصرف قرص لووتیروکسین در بارداری وجود دارد. با این حال، ممکن است لازم باشد پزشک دوز دارو را برای زنان باردار تغییر دهد.
لووتیروکسین وارد شیر مادر میشود، اما بعید است که به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. قبل از مصرف قرص لووتیروکسین در شیردهی حتما با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بدانید: بیماری ندول تیروئید چست؟
کلام پایانی
در این مقاله درباره قرص لووتیروکسین و نحوه مصرف آن صحبت کردیم. اگر در مورد این دارو به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، با متخصص غدد مشورت کنید. برای این کار میتوانید وارد سایت درمانکده شوید و از پزشک مورد نظر خود وقت بگیرید. در درمانکده علاوه بر سیستم نوبتدهی حضوری، امکان مشاوره آنلاین با دکتر غدد فراهم شده است.
سوالات متداول
این قرص در دوزهای مختلف از جمله ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۵۰ میکروگرم تولید میشود. قرص لووتیروکسین ۵۰، قرص لووتیروکسین ۱۰۰ و سایر دوزهای این دارو اغلب برای درمان کمکاری تیروئید تجویز میشوند.
بله. ممکن است این دارو برای کودکان یا حتی نوزادان تجویز شود. برای نوزادان باید قرص را خرد و با مقدار کمی (پنج تا ۱۰ میلیلیتر یا یک تا ۲ قاشق چایخوری) آب، شیر مادر یا شیرخشکی که حاوی سویا نباشد مخلوط کنید. این مخلوط را بلافاصله با قاشق یا قطرهچکان به نوزاد بدهید. هرگز مخلوط را برای استفاده در آینده ذخیره نکنید.
در ماه رمضان میتوانید این دارو را قبل از وعده سحری یا افطار مصرف کنید.
بعضی از ورزشکاران از این دارو برای تقویت متابولیسم و افزایش چربیسوزی استفاده میکنند. با این حال، به دلیل عوارض Levothyroxine، توصیه میشود از انجام این کار بپرهیزید.
اگر قرص لووتیروکسین برای تیروئید کم کار مصرف نشود، ممکن است به مشکلات زیادی مثل گواتر، بیماری قلبی، آسیبدیدگی اعصاب محیطی و ناباروری مبتلا شوید.
بله. ریزش مو ممکن است در چند ماه اول درمان رخ دهد. این عارضه موقتی است، چون بدن به تدریج با دارو سازگار میشود. اگر ریزش مو ادامه یافت یا بدتر شد، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
بله. این دارو ممکن است روی وزن بدن تاثیر بگذارد. اما استفاده از قرص لووتیروکسین برای لاغری توصیه نمیشود. چون دوزهای معمولی این دارو برای کاهش وزن موثر نیستند و دوزهای بالای آن هم ممکن است عوارض جانبی جدی و احتمالا کشنده ایجاد کنند.
بعضی از غذاها و نوشیدنیها ممکن است روی جذب Levothyroxine تاثیر بگذارند. به همین دلیل، توصیه میشود دارو را به صورت ناشتا مصرف کنید.
منابع: go.drugbank, webmd, medlineplus
با عرض درود و احترام
ممنون از توضیحات خوبتان
آیا قرص لووکسین برای زمان بارداری مشکلی نداره عوارض ندارد وآسیبی به نوزاد نمی زند؟؟