درمان جوش صورت؛ با بهترین راه‌کارهای درمانی آشنا شوید!

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

جوش صورت یکی از مشکلات شایع پوستی است که بسیاری از افراد آن را در سنین مختلف، به‌ویژه دوران نوجوانی و جوانی تجربه کرده‌اند. این عارضه می‌تواند به دلایل مختلف همچون تغییرات هورمونی، تغذیه نامناسب، استرس و عوامل محیطی ایجاد شود. در حال حاضر، روش‌های مختلفی اعم از دارو درمانی، درمان گیاهی و سنتی، تکنیک‌های پزشکی و راه‌کارهای خانگی برای درمان جوش صورت وجود دارند. آشنایی با این روش‌ها به شما کمک می‌کند تا در صورت مشاهده انواع جوش به سراغ بهترین گزینه درمانی بروید. 

در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا بهترین روش‌های درمان جوش صورت را مورد بررسی قرار دهیم.

درمان جوش صورت با دارو

 اینفوگرافیک داروهای مناسب برای بهبود جوش صورت
داروهای موثر برای بهبود جوش صورت باید حتما توسط پزشک متخصص پوست تجویز شوند.

برخی افراد جوش‌های مقاوم به درمان دارند که به راحتی برطرف نمی‌شوند یا پس از بهبودی جای آن‌ها روی پوست صورت باقی می‌ماند. بهترین روش درمان جوش‌های مقاوم، مراجعه به پزشک متخصص پوست است. پزشک برای تجویز داروی مناسب، ابتدا باید بداند جوش صورت نشانه چیست. به همین دلیل معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در صورت نیاز آزمایش خون تجویز می‌کند تا وجود یک سری بیماری‌های مرتبط با این عارضه را مورد بررسی قرار دهد. در نهایت، بر اساس نوع و شدت جوش صورت یکی از داروهای زیر تجویز می‌شوند:

آنتی‌بیوتیک‌ها

آنتی‌بیوتیک‌ها به ۲ دسته موضعی و خوراکی تقسیم می‌شوند:

  • موضعی: آنتی‌بیوتیک‌های موضعی به از بین رفتن باکتری پوست دارای جوش کمک می‌کنند و باعث کاهش قرمزی و التهاب می‌شوند. معمولا پزشک توصیه می‌کند آنتی‌بیوتیک را در ترکیب با بنزوئیل پروکساید استفاده کنید تا مقاومت آنتی‌بیوتیکی ایجاد نشود.
  • خوراکی: پزشک معمولا برای درمان جوش‌های شدید صورت، آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی مانند ایزوترتینوئین، آزیترومایسین، آموکسی‌سیلین و داکسی‌سایکلین تجویز می‌کند تا باکتری‌ها سریع‌تر از بین بروند.

قرص اسپیرونولاکتون

پزشک معمولا برای درمان جوش هورمونی، مخصوصا جوش‌های خانم‌ها در دهه ۲۰ تا ۳۰ سالگی و دوره یائسگی، قرص ضد آندروژن اسپیرونولاکتون تجویز می‌کند. این قرص اثربخشی مطلوبی در درمان جوش‌های چرکی و سرسیاه دارد.

رتینوئیدها

رتینوئیدها داروهای موضعی به‌شمار می‌آیند که به شکل کرم، ژل و لوسیون در دسترس هستند. این داروها با تنظیم چرخه تولید سلول‌های پوست و جلوگیری از انسداد منافذ باعث درمان جوش‌های صورت می‌شوند. پزشک متخصص پوست معمولا رتینوئیدهای موضعی را برای درمان جوش بلوغ پسران و دختران تجویز می‌کند.

قرص راکوتان

راکوتان یکی دیگر از داروهای موثر برای درمان جوش صورت فوری است. این قرص که از مشتقات ویتامین A به‌شمار می‌آید، برای درمان آکنه‌های متوسط تا شدید و جوش‌هایی که به سایر داروها پاسخ نداده‌اند، موثر است. با این حال، قرص راکوتان را باید حتما زیر نظر متخصص پوست مصرف کنید؛ زیرا مصرف نادرست و خودسرانه این دارو می‌تواند عوارض جانبی زیادی به همراه داشته باشد.

برای درمان جوش صورت ناشی از شرایط و بیماری‌های مختلف چه کنیم؟

 تصویر صورت جوش‌دار یک خانم
درمان جوش‌های ناشی از مشکلات هورمونی و متابولیکی نیازمند پیگیری مداوم است.

گاهی‌اوقات جوش صورت به دلیل شرایط پزشکی، پس از خدمات زیبایی یا جنس خاص پوست ایجاد می‌شود. بهترین راه‌کارهای درمانی برای چنین شرایطی شامل موارد زیر هستند:

  • تنبلی تخمدان: این عارضه به دلیل افزایش سطح هورمون‌های مردانه در بدن زنان ایجاد می‌شود. پزشک اغلب برای درمان جوش صورت به دلیل تنبلی تخمدان، قرص‌های ضد بارداری و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی را توصیه می‌کند.
  • کبد چرب: برای درمان جوش صورت به دلیل کبد چرب باید رژیم غذایی سالمی را رعایت کنید، آب به مقدار کافی بنوشید و مراقب باشید تا چاق نشوید.
  • بعد از عمل بینی: رعایت رژیم غذایی به درمان جوش صورت بعد از جراحی بینی کمک می‌کند. از همین‌رو بهتر است از مصرف غذاهای سرخ‌شده، چرب، شور و انواع شیرینی تا یک ماه پس از جراحی بینی بپرهیزید.
  • بعد از بوتاکس: پزشک برای درمان جوش صورت بعد از بوتاکس داروهای ضد جوش یا قرص آنتی‌هیستامین تجویز می‌کند.
  • پوست خشک: بهترین درمان جوش صورت برای پوست خشک، استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده و آبرسان است.

درمان جوش صورت با تکنیک‌های پزشکی

در حال حاضر تکنیک‌های پزشکی زیادی برای درمان آکنه و از بین بردن جای جوش روی کار آمده‌اند که اثربخشی مطلوبی دارند. این تکنیک‌ها زیر نظر فوق تخصص پوست و مو انجام می‌شوند. پزشک متناسب با نوع پوست و شدت جوش‌ها یکی از تکنیک‌های زیر را توصیه می‌کند:

لیزر

لیزر یک روش موثر و غیر تهاجمی درمان جوش صورت برای پوست چرب است. این روش معمولا برای بهبود جای جوش مورد استفاده قرار می‌گیرد، با این حال به کاهش باکتری‌هایی که باعث بروز آکنه می‌شوند، کمک می‌کند. در طی این فرآیند، گرما به لایه‌های زیرین پوست می‌رسد و کلاژن آن را تحریک می‌کند تا کلاژن جدید و بیشتری برای بهبود ظاهری کلی پوست تولید شوند.

بیشتر بدانید: جوش چرکی

میکرونیدلینگ

در روش میکرونیدلینگ به کمک یک ابزار مخصوص، خراش‌های ریزی روی پوست صورت ایجاد می‌کنند تا تولید کلاژن و الاستین تحریک شوند. تولید کافی این مواد در پوست برای درمان جوش صورت و جوان‌تر به نظر رسیدن آن ضروری است.

سابسیژن

 تصویری از انجام سابسیژن روی پوست دارای جوش
تکنیک‌های نوین پزشکی برای بهبود جوش صورت باید حتما توسط متخصص پوست انجام شوند.

سابسیژن در واقع نوعی جراحی موضعی است که متخصص پوست آن را انجام می‌دهد. در این روش پزشک به کمک ابزار مخصوص، بافت دارای جوش‌های مقاوم و آسیب‌دیده را از روی بافت سالم برمی‌دارد. بدین شکل، جوش‌ها از بین می‌روند، تولید کلاژن در ناحیه مورد نظر افزایش می‌یابد و پوست پس از مدتی شادابی اولیه خود را به دست می‌آورد.

مزونیدلینگ

در روش مزونیدلینگ، مواد محرک تولید کلاژن را برای درمان جوش‌های صورت و از بین رفتن جای آن‌ها به لایه زیرین پوست تزریق می‌کنند. مزونیدلینگ باید حتما توسط پزشک متخصص پوست انجام شود و تزریق آن در مراکزی غیر از کلینیک‌های تخصصی ممنوع است.

میکرودرم ابریژن

این روش به بهبود جوش‌های خفیف و غیر التهابی صورت کمک می‌کند. در واقع، میکرودرم ابریژن یک روش غیر تهاجمی است که پس از کنترل جوش‌های صورت با دارو برای بهبود ظاهر کلی پوست، رنگ و بافت آن توصیه می‌شود.

درمان جوش صورت در خانه

روش‌های خانگی با پاکسازی پوست به پیشگیری یا درمان جوش‌های صورت کمک می‌کنند. بهترین راه‌کارهای درمان خانگی این عارضه خانگی شامل موارد زیر هستند:

  • رعایت بهداشت صورت
  • استفاده از محصولات مرطوب‌کننده پوست
  • گذاشتن یخ روی جوش‌ها
  • اسکراب صورت با تفاله قهوه
  • گذاشتن مقدار کمی خمیر دندان روی جوش‌ها
  • آغشته کردن پنبه به چای سبز خنک‌شده و گذاشتن آن روی جوش‌ها
  • مدیریت استرس

درمان جوش صورت از نظر طب سنتی

 اینفوگرافیک بهترین گزینه‌های درمان جوش‌های صورت در طب سنتی
راه‌کارهای طب سنتی به تسریع روند بهبود جوش‌های صورت کمک می‌کنند.

در طب سنتی راه‌کارهای درمانی متعددی وجود دارند که قاتل جوش صورت هستند. در اینجا بهترین درمان جوش صورت به روش طب سنتی را معرفی می‌کنیم:

عسل و آبلیمو

درمان جوش صورت با عسل و آبلیمو یکی از پرطرفدارترین روش‌های طب سنتی است. عسل خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی دارد و ترکیب آن با آبلیمو می‌تواند به بهبود سریع جوش‌های غیر التهابی کمک کند. شما می‌توانید برای درمان جوش صورت بعد از اصلاح با بند از این روش استفاده کنید.

عرق کاسنی

ریشه کاسنی به دلیل داشتن بتاکاروتن، خاصیت ضد التهابی قوی‌ای دارد و به تولید بیشتر کلاژن کمک می‌کند. اطباء طب سنتی معتقدند عرق کاسنی می‌تواند برای درمان ورم و التهاب جوش‌های صورت موثر باشد. همچنین، عرق کاسنی خاصیت خنک‌کنندگی و تسکین‌دهندگی دارد؛ از همین‌رو می‌توانید آن را به صورت موضعی برای درمان جوش صورت ناشی از گرمی خوردن استفاده کنید.

سیب‌زمینی

سیب‌زمینی خاصیت روشن‌کنندگی دارد و استفاده از آن به رفع جوش‌های غیر التهابی کمک می‌کند. یک سیب‌زمینی را پوست گرفته و رنده کنید. سپس آب سیب‌زمینی را با یک پد بهداشتی یا پنبه به آرامی روی جوش‌ها بزنید و ۱۵ دقیقه منتظر بمانید.

زردچوبه

زردچوبه سرشار از آنتی‌اکسیدان است و به عنوان یک ماده موثر برای درمان جوش باسن، صورت و کل بدن شناخته می‌شود. این ماده را می‌توانید با عسل،‌ مقدار کمی آبلیمو،‌ شیر یا ماست ترکیب کنید و به صورت خود بزنید. بعد از استفاده از ماسک زردچوبه، صورت‌تان کمی زرد می‌شود. توصیه می‌کنیم این ماسک را قبل از حمام‌ استفاده کنید.

جوش شیرین

جوش شیرین می‌تواند به درمان جوش‌های صورت، مخصوصا جوش سرسیاه کمک کند. این ماده به عنوان یک لایه‌بردار و ضد لک طبیعی برای پوست شناخته می‌شود و به مرور زمان لکه‌های تیره ناشی از جوش صورت را رفع می‌کند. مقداری از جوش شیرین را با آب یا گلاب مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را حدود ۳۰ دقیقه روی نواحی جوش‌دار صورت خود بگذارید.

آلوئه‌ورا

 تصویر گیاه آلوئه‌ورا و عصاره آن
 استفاده مداوم از عصاره آلوئه‌ورا به بهبود جوش صورت و التهاب ناشی از آن کمک می‌کند.

عصاره آلوئه‌ورا برای درمان جوش صورت بعد از اصلاح با شمع یا وکس معجزه می‌کند. این گیاه خاصیت آرام‌بخشی، تسکین‌دهندگی و مرطوب‌کنندگی دارد؛ به همین دلیل می‌تواند التهاب و قرمزی ناشی از اصلاح با وکس یا شمع را برطرف کند. برای این منظور، کافیست یک شاخه آلوئه‌ورا تهیه کرده و هر شب به مدت ۳۰ روز مقداری از ژل طبیعی این گیاه را به کل صورت خود بزنید.

نعناع

نعناع خاصیت آرام‌بخشی، ضد التهابی و تسکین‌دهندگی دارد. این گیاه می‌تواند از انسداد منافذ پوست توسط چربی اضافی جلوگیری کند و باعث بهبود التهاب، قرمزی و جوش‌های دردناک شود. برای این منظور کافیست، برگ تازه نعناع را خرد کنید و روی نواحی جوش‌دار پوست صورت بگذارید. خواص طبیعی نعناع باعث شده تا بتوان از این گیاه برای درمان جوش صورت در بارداری استفاده کرد.

گلاب

خاصیت ضد التهابی گلاب به درمان جوش‌های دردناک کمک می‌کند. این ماده سرشار از ویتامین C و فنولیک است که برای بهبود التهاب، قرمزی و درد ناشی از آکنه موثر هستند. شما می‌توانید یک پنبه تمیز را به گلاب آغشته کنید و آن را روزی چند بار به آرامی روی جوش‌های خود بزنید.

برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟

تغذیه نقش مهمی در سلامت پوست و درمان جوش‌های صورت دارد. برخی از مواد غذایی می‌توانند به کاهش التهاب و بهبود وضعیت پوست صورت کمک کنند. در حالی که بعضی از غذاهای دیگر ممکن است باعث تحریک پوست و افزایش جوش‌ها شوند. در اینجا لیستی از مواد غذایی مفید را برای درمان جوش‌های صورت آورده‌ایم:

  • میوه و سبزیجات تازه
  • چای سبز
  • آجیل
  • غذاهای دریایی مانند میگو و صدف
  • تخم مرغ
  • حبوبات مانند عدس، لوبیا و نخود
  • دانه چیا و دانه کتان
  • گردو
  • کینوا و جو دوسر
  • هویج و کدو حلوایی
  • سیب‌زمینی شیرین
  • خیار و آووکادو
  • کاهو و کلم بروکلی
  • روغن زیتون

راهنمای مراجعه به پزشک

جوش صورت و آکنه اغلب دردناک هستند و به دلیل ایجاد ظاهر ناخوشایند، اعتمادبه‌نفس فرد را کم می‌کنند. خوشبختانه، امروزه راه‌کارهای زیادی برای درمان جوش صورت وجود دارند. برخی از این راه‌کارها خانگی و طبیعی هستند و بعضی دیگر حتما باید زیر نظر پزشک متخصص پوست و مو انجام شوند. ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را به طور مفصل با انواع راه‌کارهای درمان جوش‌های صورت آشنا کردیم.

شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

بهترین درمان جوش صورت نوزاد چیست؟

اگر تعداد جوش‌های نوزادتان زیاد است، حتما به متخصص مراجعه کنید تا داروی مناسب با پوست کودک تجویز شود. در غیر این صورت، می‌توانید صورت نوزاد را آب ولرم و شوینده ملایم بشویید و خوب خشک کنید. سپس برای حفظ رطوبت صورت نوزاد حتما به صورتش لوسیون مخصوص بزنید.

آیا از بین بردن جوش صورت در یک روز امکان‌پذیر است؟

خیر. از بین بردن جوش‌های صورت و جای آن‌ها پروسه‌ای زمان‌بر است و با هیچ روشی نمی‌توانید این عارضه را یک روزه درمان کنید.

برای درمان جوش صورت چه کنیم؟

برای درمان جوش صورت در بزرگسالی راه‌کارهای مختلفی مانند دارو درمانی، درمان خانگی، درمان سنتی و تکنیک‌های زیبایی وجود دارند که باید متناسب با نوع جوش و جنس پوست صورت‌ انتخاب شوند.

منابع: mayoclinic | medicalnewstoday

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای‌ها 28

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

3 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
Haniye
Haniye
15 روز قبل

سلام من صورتم قبلا جوش میزد خیلی بهتر شده بود اما تازگیا جوش های خیلی بزرگو زشتی رو صورتم در اومده میخواستم بدونم باید چیکار کنم تا خوب بشه

شهر
کرج
مینا
مینا
1 ماه قبل

سلام من صورتم پر از لک و جوش و دانه های سر سیاه است به کرم ها اعتماد ندارم چیکار کنم که از بین برن

شایان
شایان
28 روز قبل
پاسخ به  مینا

از قرص نورم اسکین ۲۰استفاده کن

شهر
تهران