فشار خون عصبی همانطور که از نامش پیداست زمانی ایجاد میشود که فرد از حالت طبیعی خارج شده و فشار عصبی زیادی را تحمل میکند. چنین وضعیتی کیفیت زندگی و سلامتی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. عوامل مختلفی مانند سن، ژنتیک، نوع تغذیه، اضافه وزن و سبک زندگی باعث افزایش فشار خون میشوند.
در این میان اضطراب شاید به تنهایی عامل بالا رفتن فشار خون نباشد اما فشارهای عصبی و استرس مداوم میتوانند فشار خون فرد را به طور ناگهانی دچار نوسان کنند که به چنین وضعیتی فشار خون عصبی میگویند. این عارضه در بلندمدت باعث آسیب رسیدن به رگهای خونی، کلیه و قلب میشود.
اگر شما هم در طول شبانهروز استرس و اضطراب شدیدی را تجربه میکنید و نگران فشار خون خود هستید، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا شما را با علت، علائم، روش درمان و راههای پیشگیری از فشار خون عصبی آشنا کنیم.
فهرست محتوا:
فشار خون عصبی چیست؟
زمانی که بدن استرس و فشار روانی زیادی را تحمل میکند، مستعد ابتلا به فشارخون عصبی است. افراد معمولا در وضعیت استرس برای آرام شدن به سمت عادات و رفتارهای پرخطر مانند سیگار کشیدن، پرخوری یا مصرف الکل میروند. این موارد در صورت ادامه یافتن، فشار خون شما را افزایش میدهند.
در واقع استرس و فشارهای عصبی باعث تولید برخی هورمونها میشوند که این هورمونها با افزایش ضربان قلب، نیروی بیشتری به دیواره رگها وارد میکنند. متخصصان معتقدند استرس لزوما منجر به افزایش فشارخون نمیشود اما واکنشهای ناسالمی که افراد هنگام تحمل استرس از خود نشان میدهند با ایجاد فشار خون عصبی مرتبط است.
بیشتر بدانید: آیا مصرف داروهای مسکن باعث بروز فشار خون بالا میشوند؟
فرق بین فشار خون و فشار عصبی
تفاوت میان فشار خون بالا و فشار عصبی را باید در علت ایجاد آنها بررسی کرد. فشارخون عصبی به دلیل تجربه فشارهای عصبی و استرس شدید ایجاد میشود اما فشارخون بالا میتواند ناشی از عوامل مختلف مانند سن، ژنتیک، سبک زندگی، نوع تغذیه و اضافه وزن باشد. با این حال میتوان گفت در برخی افراد، فشارخون به دلیل فشارهای عصبی که بدن تحمل میکند، افزایش مییابد که از آن به عنوان فشار خون عصبی یاد میکنند.
علائم فشار خون عصبی چیست؟
معمولا افرادی که دچار فشارخون عصبی هستند از ابتلا به آن خبر ندارند؛ زیرا این عارضه پس از فروکش کردن فشارهای عصبی و استرس بهبود مییابد. با این حال تجربه مداوم افزایش فشارخون بر اثر فشارهای عصبی میتواند عوارض جانبی ایجاد کند. از همینرو بهتر است با دستگاه فشارسنج خانگی به طور منظم فشار خون خود را کنترل کنید.
رایجترین نشانههای این نوع فشار خون عبارتاند از:
- سردردهای شدید
- خستگی مفرط
- خون دماغ شدن
- اختلال در بینایی
- احساس درد در قفسه سینه
- مشکل تنفسی
- ایجاد لکه خونی در چشم
- ضربان قلب نامنظم
- احساس درد در گردن یا گوش
- سرگیجه
- اختلال در خواب
- عصبانیت شدید
- احساس گرگرفتگی صورت
- تعریق زیاد
بیشتر بخوانید:کاربرد قرص سیلدنافیل
علت ابتلا به فشارخون عصبی
افزایش اضطراب و استرس بدن، دلیل اصلی ابتلا به فشار عصبی است. زمانی که فرد دائما در موقعیت استرسزا قرار میگیرد یا به دلیل تجربه غم و اندوه شدید، فشار عصبی زیادی را تحمل میکند، دچار افزایش فشارخون میشود.
با این حال باید بگوییم فشارهای عصبی و استرس به طور مستقیم باعث بالا رفتن فشارخون نمیشوند. بلکه هورمونهایی که در بدن هنگام تحمل استرس ترشح میشوند، میتوانند در بلندمدت به رگهای خونی آسیب بزنند. نتیجه این عارضه که از آن به عنوان افزایش فشار خون عصبی یاد میکنند، ابتلا به بیماریهای قلبی است.
دیگر عوامل اثرگذار بر افزایش فشار عصبی بدن عبارتاند از:
- کمبود خواب و استراحت کافی
- اضافه وزن زیاد و چاقی
- سیگار کشیدن و مصرف الکل
- مصرف مداوم غذاهای چرب، شور و ناسالم
- بیماری فشار خون بالا ارثی
- مصرف برخی داروها مانند ضد افسردگیها و ضد آلرژیها
- مشکلات کلیه
بیشتر بدانید: فشار خون نرمال چقدر است؟ + جدول فشار خون طبیعی تمام سنین
فشار خون عصبی در بارداری چیست؟
اغلب زنان در دوران بارداری استرس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند که باعث افزایش فشار خون یا همان پرهاکلامپسی (Preeclampsia) میشود. این عارضه میتواند زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن بسیار کم را به همراه داشته باشد؛ بنابراین بهتر است به کمک راهکارهای آرامش ذهن مانند تنفس عمیق یا یوگا، استرس و اضطراب را در این دوران از خود دور کنید.
درمان فشار خون عصبی
راههای کنترل فشار خون عصبی شامل موارد زیر هستند:
درمان خانگی
تغییر سبک زندگی بهترین روش درمان فشار عصبی در خانه است؛ از جمله:
- رعایت رژیم غذایی سالم
- فعالیت بدنی منظم و حفظ تناسب اندام
- ترک عادات غلط مانند سیگار و مصرف الکل
- استراحت و خواب کافی
- به دور ماندن از موقعیتهای استرسزا و پر تنش
- محدود کردن مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین
درمان پزشکی
به کمک قرصهایی که در ادامه معرفی میکنیم، میتوان نشانههای اضطراب و استرس را کاهش داد. این قرصها نقش موثری در درمان فشارخون عصبی دارند:
- بوسپیرون (Buspirone): بر سروتونین مغز اثر میگذارد.
- داروهای ضدافسردگی: داروهایی مانند فلوکستین (Fluoxetine) و سرترالین (Sertraline) علائم اضطراب را کاهش میدهند.
- بنزودیازپینها (Benzodiazepines): باعث کاهش اضطراب و تنش میشوند.
- بتا بلاکرها یا مسدودکنندههای بتا (beta-blockers): این داروها روی سیستم عصبی اثر میگذارند و به کاهش ضربان قلب یا فشارخون کمک میکنند.
بیشتر بدانید: علائم فشار خون بالا یا هایپرتنشن
داروهای درمانکننده فشار خون بالا شامل موارد زیر هستند:
- داروهای ادرارآور: با افزایش ادرار باعث کاهش حجم خون و کنترل فشار خون میشوند.
- مسدودکنندههای کانال کلسیم: به گشاد شدن عروق و کاهش فشار خون کمک میکند.
- آلفا بلاکرها: با اثرگذاری بر روی گیرندههای آلفا باعث گشاد شدن عروق میشود.
- گشادکنندههای عروق: این دارو قطر عروق را افزایش میدهد که نتیجه آن کاهش فشار خون است.
- آنتاگونیستهای آلدوسترون (Aldosterone antagonists): به کنترل عملکرد هورمون تنظیمکننده فشار خون کمک میکند.
- مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE): این دارو فعالیت آنزیمهایی را که از آنژیوتانسین به آنزیم فعال تبدیل میشوند کنترل میکند.
- مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II: این دارو باعث کاهش اثرات آنژیوتانسین روی عروق و کنترل فشار خون میشود.
- مهارکنندههای رنین (Renin inhibitors): باعث کاهش تشکیل آنژیوتانسین II میشود و فشار خون را کنترل میکند.
درمان طب سنتی
درمان فشار خون عصبی در طب سنتی به کمک داروهای گیاهی انجام میشود. داروهای گیاهی اغلب با خواص طبیعی میتوانند به کاهش استرس و اضطراب بدن کمک کنند. با این حال بهتر است هنگام درمان فشار خون عصبی در طب سنتی ابتدا با پزشک متخصص خود مشورت کنید که پیشنهاد ما به شما ارتباط از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر قلب و عروق است.
گیاهان طبیعیای که میتوانند به کاهش فشار عصبی کمک کنند، عبارتاند از:
- عناب
- سیر
- زعفران
- زردچوبه
راههای کاهش فشار خون عصبی
بهترین روش برای پیشگیری از فشار خون عصبی این است که در موقعیت استرسزا قرار نگیرید و عصبی نشوید. فشار خون اغلب افراد پس از آرام شدن به حالت نرمال در میآید اما ممکن است برای بعضی دیگر این عارضه به مدت طولانی باقی بماند.
روشهای موثر برای کنترل خشم، عصبانیت، استرس و اضطراب شامل موارد زیر میشوند:
- برنامهریزی دقیق برای کارها
- تنفس عمیق و آرام
- انجام منظم فعالیت بدنی سبک
- مدیتیشن یا یوگا
- استراحت و خواب کافی
بیشتر بدانید: فشار خون پایین یا هایپوتنشن چیست؟ + بهترین روش درمان
فشار عصبی نرمال چند است؟
فشار خون عصبی معمولا در افرادی که به طور ژنتیکی فشار خون بالاتر از ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه دارند پس از تجربه استرس و اضطراب ایجاد میشود. در واقع این افراد زمانی که فشارهای عصبی و استرس زیادی را تجربه میکنند، فشار خون بالاتری نسبت به افراد سالم دارند.
معمولا فشار سیستولیک خون این افراد در حالت عادی ۱۵۰/۱۴۰ و فشار دیاستولیک روی ۹۵/۹۰ است. زمانی که آنها در موقعیت استرسزا، پرتنش و فشارهای روانی قرار بگیرند، فشار سیستولیک به ۱۸۰ نزدیک میشود و علائم فشار خون عصبی بروز پیدا میکنند.
برای فشار عصبی چه بخوریم؟
رعایت رژیم غذایی سالم همچون موارد زیر به کاهش علائم فشار خون عصبی کمک میکند:
- سبزیجات برگ سبز مانند کلم برگ، اسفناج، شلغم، کاهو و کلم پیچ
- انواع توت و بلوبری
- مصرف لبنیات با چربی پایین
- جو دوسر
- ماهی سالمون و قزلآلا
- دانههای روغنی مانند تخمه آفتابگردان و تخمه کدو
- انواع ادویه مانند آویشن، دارچین، رزماری
- سیر و ریحان
- شکلات تلخ
- روغن زیتون
- لبو
- انار و موز
بیشتر بدانید: آزمایش فشار خون چگونه است؟ + جدول فشار خون طبیعی تمام سنین
راهنمای مراجعه به پزشک
برای کنترل فشار خون عصبی باید بدن را از استرس و فشارهای روانی دور نگه دارید. هر چه موقعیت استرسزا کمتر باشد کیفیت زندگی و سلامت فرد افزایش مییابد. با این حال برخی افراد به طور ژنتیکی فشارخون بالایی دارند و پس از قرار گرفتن در موقعیت پرتنش دچار فشار عصبی بسیار بالا میشوند. برای کنترل و جلوگیری از عوارض فشار خون بالا باید سبک زندگی خود را تغییر دهید. همچنین به کمک پزشک متخصص قلب و عروق میتوانید راهی برای کاهش فشار خون عصبی پیدا کنید.
برای این منظور بهتر است به پلتفرم نوبتدهی آنلاین درمانکده سر بزنید تا با بهترین پزشکان متخصص آشنا شوید. درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا ضمن بررسی نظر سایر کاربران، در صورت تمایل برای مراجعه حضوری یا مشاوره تلفنی، متنی و تصویری نوبت بگیرید.
بیشتر بدانید: فشار خون بالا چیست؟ روش درمان خانگی و کنترل سریع آن
سوالات متداول
فعالیت بدنی منظم، رعایت رژیم غذایی سالم، پرهیز از مصرف الکل و سیگار کشیدن، مدیریت استرس و حفظ تناسب اندام.
بله. در صورتی که دائما بدن استرس و فشارهای روانی شدیدی را تحمل کند در معرض فشار عصبی بالا قرار میگیرد. در چنین وضعیتی احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی افزایش مییابد.
افزایش فشار خون بر اثر استرس و فشارهای روانی میتواند باعث آسیب رسیدن به کلیه، قلب و رگهای خونی شود.
منابع: ibcces | mayoclinic
سلام تقریبآ ۷ الی ۸ ماه پیش هر چند وقت یه بار دچار سرگیجه وتاری دید و احساس افتادن و بی قراری شدید واسترس و دل شوره شدید می شدم وفشارم بالا میره و تقریبا ۲و ۳ ماه هر روزه این اتفاق برام میفته و الکل زیاد مصرف میکردم و۸ماهه کم کردم مصرف الکل رو الان ۸۰ روز دیگه مصرف نمیکنم ولی همون علائم رو دارم البته شدید تر هم شده لطفآ راهنمایی کنید ممنون
سلام من وقتی عصبانی میشم و یا حال روحیم ناراحت میشه فشارم میاد بالا چکار کنم ک خوب بشم؟
سلام و درود خدمت تیم خوبتون مطالبتون عالیه و خیلی مفید بوده برام، در همین مورد یه مطلب دیگه به چشمم خورد در سایت ایران مدیکال اینفو، با عنوان بهترین قرص برای فشار خون عصبی چیست؟.
من ۲۳ سالمه چند سالی میشه که فشار عصبی دارم وقتی که ناراحت یا عصبی میشم فشارم میره بالا .الانم که باردارم خیلی نگران این موضوعم .چه راه حلی هست
سلام من ۴۰سالمه خانم هستم بعضی مواقع مخصوصا هر چند تفریحی هم باشه قلیون میکشم تپش قلب میگیرم و فشارم میره بالا و همچنین ناراحت بشم هم همین جور میشم دکترا میگن عصبیه فشارم روی ۱۵ روی ۹ هم میره دارو بهم نمیدن فقط پروپرانول تحویز میکنن لطف کنید راهنمایی بفرمایید .در ضمن چند ماه هست ابلیشن قلب شدم .ممنون از راهنماییتون
قرص لاغری الفامیخورم شبهاسرگیجه دارم ازچیه؟
سلام من فشارم از 14وپایین10نمیاد بالاتر میره که پایین نمیاد از وی میتونه باش خطرناک هس؟
من ارث فشارخون دارم الان لوزاتون 25روزی دوتا مصرف میکنم اما فشارم عصبیه گاهی حتی کم هم هست درضمن کمونی شدید دارم دکتر برام آزمایش مغز و استخوان تجویز کرده از شادی زیاد هم فشارم میره بالا. آیا قرص آرامبخش کمکم میکنه
سلام.خسته نباشیدوتشکر.پای چپم سردودردبسیاربسیارکمی درقلب وسنگینی درفرق سرم احساس میکنم ۵۳ساله ومتادون مصرف میکنم لطفاراهنمایی نمایید.سپاسگزارم