آیا تا به حال شما هم با این سوال مواجه شدهاید که مشاوره ازدواج چیست؟ به طور خلاصه میتوان این نوع مشاوره را یک راهکار مناسب برای کمک به مشکلات زناشویی یا رفع تردیدهایی برای انتخاب شریک زندگی دانست. زندگی زناشویی مانند هر رابطه دیگری با پیچیدگیهایی همراه است که در صورت عدم تلاش برای برطرف کردن آنها، میتواند بر کیفیت روابط شما با همسرتان تاثیر بگذارد.
در این وضعیت به کمک مشاوره ازدواج میتوانید مشکلات زندگی زناشویی خود را بشناسید و با دریافت راهنماییهای تخصصی برای رفع آنها اقدام کنید. همچنین این نوع مشاوره برای افرادی که هنوز در اول راه هستند، کاربردی است و میتواند در شناخت بهتر شخصی که برای شروع زندگی انتخاب کردهاند، به آنها کمک کند.
اگر شما هم احساس میکنید بگومگوهای زندگی زناشوییتان زیاد شده یا برای شروع زندگی مشترک دچار تردید هستید، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم مشاوره ازدواج چیست و چه زمانی میتوان از آن استفاده کرد.
فهرست محتوا:
مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج یا زوجدرمانی نوعی راهنمایی و کمک به زوجهایی است که در زندگی زناشویی خود دچار مشکل شدهاند یا قصد تشکیل زندگی مشترک دارند و به دنبال آمادگی بیشتر هستند. درواقع به کمک این نوع مشاوره که توسط فرد آموزشدیده در زمینه روانشناسی خانواده انجام میشود، زوجین به شناخت بهتری از یکدیگر میرسند؛ در نتیجه روابط آنها بهبود پیدا میکند. بنابراین در پاسخ به این سوال که مشاوره ازدواج چیست، میتوان گفت این نوع مشاوره مجموعهای از راهنماییها و روشهای درمانی برای تصمیمات مهم زندگی زناشویی و تقویت روابط زوجین است.
بیشتر بخوانیم: مشاوره ازدواج مجدد چیست؟
چرا باید از مشاوره ازدواج استفاده کنیم؟
تعداد زیادی از زوجها بدون اینکه بدانند مشاوره ازدواج چیست، به تنهایی برای رفع مشکلات بین خود تلاش میکنند. این در حالی است که مشاوره ازدواج میتواند در تمامی جوانب زندگی مشترک و حل تعارضات رابطه بین ۲ نفر کمککننده باشد.
به عنوان مثال، زوجهایی که قصد تشکیل زندگی مشترک دارند، میتوانند به کمک مشاوره ازدواج به درک عمیقتری از یکدیگر برسند. همچنین اغلب زوجها نمیتوانند به درستی در مورد نیازها و انتظاراتشان از یکدیگر حرف بزنند. در این مواقع، مشاوره ازدواج بهترین راهکار برای رفع مشکلات قبل یا بعد از ازدواج است.
به طور کلی باید در جواب این سوال که مشاوره ازدواج چیست، بگوییم این نوع مشاوره برای حل مشکلات زیر به زوجین کمک میکند:
- خیانت
- سوء مصرف مواد مخدر
- تعارض بین روابط زوجین
- مشکلات جنسی
- اختلاف نظر درباره تربیت فرزندان
- عصبانیت شدید
- خشونت خانگی
بیشتر بخوانیم: سوالات مشاوره ازدواج چیست؟
چه زمانی استفاده از مشاوره ازدواج ضروری است؟
اگر زوجین بدانند لزوم شرکت در جلسات مشاوره ازدواج چیست، بدون درنگ به سراغ آن میروند. در اغلب موارد اختلافات بین زوجین به معنی وجود مشکل و تعارض اساسی نیست؛ بلکه تفاوت خصوصیات و ویژگیهای فردی هر یک از آنها باعث به وجود آمدن اختلاف سلیقه و نظر میشود.
در این مواقع، زوجین به دلیل اینکه مهارت گفتگو را یاد نگرفتهاند، نمیتوانند در مورد اختلاف سلیقه خود با یکدیگر حرف بزنند. بنابراین هر یک از آنها تلاش میکنند تا حرف، نظر و عقاید خود را به کرسی بنشانند که نتیجه آن ایجاد شکاف در روابط و بگومگوهای فراوان است. از همینرو توصیه میشود در شرایط و موقعیتهای زیر حتما از مشاوره ازدواج کمک بگیرید:
- بیتفاوت شدن شما یا همسرتان نسبت به یکدیگر
- مشاجره، دعوا و تعامل ناکارآمد با همسر
- پنهانکاری یا دروغگویی
- عدم وجود صمیمیت در روابط
- بحث و بگومگوهای مداوم در مورد کوچکترین مسائل
بیشتر بخوانیم: مشاوره بعد از خیانت چیست؟
دلیل مراجعه به مشاوره ازدواج چیست؟
برخی از زوجین وقتی متوجه مشکلاتی در روابط زناشویی خود میشوند، به آنها توجهی نمیکنند و تصورشان بر این است که گذشت زمان این تعارضات را برطرف میکند. فارغ از اینکه علت اصلی ایجاد مشکل در روابط زناشویی چیست، باید این اختلافات را عامل مهمی در بروز تنش، ترس، غم، افسردگی و نگرانی دانست.
افزایش این مشکلات به مرور زمان بر سایر اعضای خانواده، دوستان و افراد نزدیک به شما اثر میگذارد. در این زمان بهترین کار، مراجعه به مشاوره ازدواج است تا مشکلات بین شما و همسرتان برطرف شود. بنابراین در جواب افرادی که میپرسند، دلیل مراجعه به مشاوره ازدواج چیست باید بگوییم این نوع مشاوره میتواند بدون علت خاص (برای حرف زدن)، رفع تنشهای کوچک زندگی زناشویی یا تنها برای شناخت بیشتر زوجین از یکدیگر برگزار شود.
بیشتر بخوانیم: مشاوره قبل ازدواج چگونه است؟
با این حال مهمترین دلایل مراجعه به مشاوره ازدواج را میتوان شامل موارد زیر دانست:
- عدم کیفیت لازم در روابط زوجین
- شرایط روحی نامناسب یکی از زوجین
- مشکلات مالی موجود در زندگی مشترک
- بیکاری مرد یا زن و اثرگذاری آن بر کیفیت زندگی
- ناباروری مرد یا زن
- تعارضات فرهنگی موجود در خانواده
- چالشهایی درباره تربیت فرزندان
- مدیریت اوضاع قبل و بعد از طلاق
- ترمیم روابط بعد از خیانت
- روابط جنسی نامناسب
- مدیریت خشم و عصبانیت
- حمایت از خانوادههای درگیر سوء مصرف مواد مخدر
بیشتر بخوانیم: مشاوره ازدواج اسلامی چگونه است؟
مشاوره ازدواج چگونه است؟
جلسات مشاوره ازدواج اغلب با حضور زوجین تشکیل میشود، اما در صورتی که درمانگر صلاح بداند، این جلسات را برای مدتی به شکل تک نفره برگزار میکند. معمولا جلسات مشاوره ازدواج یک یا ۲ بار در هفته تشکیل میشوند و هر یک حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول میکشند.
اغلب زوجینی که سوال میپرسند مشاوره ازدواج چیست، میخواهند بدانند این جلسات چه مدت ادامه پیدا میکند. به طور کلی باید تعداد جلسات زوجدرمانی را متناسب با نوع و میزان مشکلات موجود در روابط زوجین از چند ماه تا چند سال متغیر دانست.
برخی از زوجین ممکن است از جلسات زوجدرمانی نتیجه مطلوبی کسب نکنند. دلیل اصلی عدم اثربخشی این جلسات را میتوان ناشی از تلاش ناکافی زوجین برای بهبود روابط یا مراجعه به مرکز مشاوره نامعتبر دانست. بنابراین اگر شما هم تجربه موفقی نداشتید، حتما بررسی کنید دلیل نتیجه نگرفتن مشاوره ازدواج چیست. معمولا در طول این جلسات، زوجین تلاش میکنند تا همراه با درمانگر مهارتهایی را یاد بگیرند که به تقویت روابطشان کمک میکند. این مهارتها عبارتاند از:
- مهارت حل مسئله
- توانایی برقراری ارتباط درست
- مهارت گفتگو و بحث منطقی
بیشتر بخوانید:انواع تستهای قبل از ازدواج چیست؟
درواقع درمانگران معتقدند، زوجدرمانی یا مشاوره ازدواج باید با هدف تغییر الگوی تعامل و ارتباط عاطفی برگزار شود. این هدف کمک میکند تا زوجین در طول جلسات مشاوره ازدواج، منبع اصلی اختلافاتشان را پیدا کنند و به درک عمیقتری از نقاط ضعف و قوت خود برسند. بدین شکل میتوانند بدون مشاجره، دعوا و سرزنش یکدیگر برای رفع مشکلاتشان تلاش کنند.
بیشتر بخوانیم: مشاوره زوج درمانی چیست؟
مهمترین سوالات جلسه مشاوره ازدواج چیست؟
زوجین باید در جلسات مشاوره ازدواج حضور فعالانه داشته باشند. اگر درمانگر متوجه شود زوجین خجالت میکشند یا نمیدانند از کجا شروع کنند با روشهای مختلف آنها را وادار به صحبت در مورد مشکلاتشان میکند.
در این میان سوالاتی از طرف مشاور مطرح میشود که ممکن است شما تاکنون به آنها توجه نکرده باشید. این سوالات کمک میکنند تا شما مسائلی را که به دلیل استرس یا احساسات زیاد فراموش کردهاید، به خاطر بیاورید و در طول جلسه مشاوره درباره آنها بپرسید.
به طور کلی مهمترین و پرتکرارترین سوالاتی که در جلسات زوجدرمانی توسط مشاور و مراجعهکنندگان مطرح میشوند شامل موارد زیر هستند:
- چگونه تنش را در خانواده مدیریت کنیم؟
- چه راهکارهایی برای رفع مشکلات مالی در خانواده وجود دارد؟
- مشکل اصلی ازدواج شما کجاست؟
- احساس شما در مورد روابطتان چیست؟
- بیشتر از همه چه چیزی شما را در زندگی زناشویی اذیت میکند؟
- آیا به همسرتان اعتماد دارید؟
- آیا به طلاق و جدایی فکر میکنید؟
- آیا میزان صمیمیت شما با همسرتان کافی است؟
- آیا شخص دیگری در زندگی شما یا همسرتان وجود دارد؟
- آیا به همسرتان علاقهمند هستید؟
- از مشاوره ازدواج چه انتظاری دارید؟
- آینده رابطه خود را چگونه میبینید؟
- آیا به نظر شما راهی برای ترمیم رابطه آسیبدیده شما و همسرتان وجود دارد؟
بیشتر بخوانیم: مشاوره ازدواج مذهبی چگونه است؟
راهنمای مراجعه به پزشک
اختلاف نظر و مشکلات در زندگی زناشویی امری اجتنابناپذیر است. اغلب زوجینی که زندگی شاد و سالمی دارند هم در روابط زناشویی خود با مشکل مواجه میشوند. اما تفاوت آنها با سایر افراد در این است که مهارت گفتگو و بیان انتظارات خود از یکدیگر را یاد گرفتهاند. ما در این مقاله به سوال اغلب افراد که میخواستند بدانند مشاوره ازدواج چیست، پاسخ دادیم و اهمیت آن را در زندگی زناشویی بررسی کردیم. برای اینکه جلسات مشاوره ازدواج شما نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد باید به مشاور متخصص و باتجربه مراجعه کنید.
برای این منظور میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید. درمانکده با گرد هم آوردن جمعی از بهترین پزشکان متخصص از جمله مشاوران و روانشناسان زبده، این امکان را برای شما فراهم کرده تا ضمن بررسی نظر سایر کاربران، در صورت تمایل برای مشاوره ازدواج حضوری یا مشاوره ازدواج تلفنی، متنی و تصویری نوبت بگیرید.
بیشتر بخوانیم: مشاوره ازدواج برای دختر مجرد چگونه است؟
سوالات متداول
این نوع مشاوره به تقویت مهارت حل مسئله، برقراری ارتباط سالم و بحث منطقی درباره مسائل زندگی کمک میکند.
شناخت و درک بهتر از یکدیگر، شناسایی و رفع مشکلات زناشویی، بهبود روابط و کیفیت زندگی مشترک.
زوجدرمانی با هدف تغییر در الگوهای تعامل و ارتباط عاطفی برگزار میشود.
منابع: verywellmind | healthyplace
سلام خسته نباشی میخواستم یه سوال بپرسم ما دوسال نامزدیم و همش مشکل برامو پیش میاد و ما مشکل داریم و میخوایم جداشیم و نمیدونم چکار کنم؟