روان کاوی نوعی گفتار درمانی دقیق است که تلاش دارد افکار و عواطف ضمیر ناخودآگاه یا عمیق ذهن را به ضمیر خودآگاه بیاورد تا تجارب و عواطف سرکوب شده، که اغلب ریشه در کودکی دارد، ظاهر شده و مورد بررسی قرار بگیرند. بیمار و تراپیست با همکاری یکدیگر تاثیر خاطرات سرکوب شده را روی تفکر، رفتار و روابط بزرگسالی فرد بررسی میکنند.
در صورتی که تمایل دارید در خصوص ضمیر نیمه خودآگاه نیز اطلاعاتی را کسب کنید میتوانید به وبلاگ مجله پزشکی درمانکده مراجعه کنید.
چه زمانی باید از روان کاوی استفاده کنیم؟
افراد مبتلا به افسردگی، مشکلات عاطفی، ترومای عاطفی، الگوی رفتار عصبی، رفتار خودمخرب، اختلال شخصیت یا دارایمشکلات مداوم در رابطه میتوانند از مزایای روان کاوی بهرهمند شوند. براساس دادههای به دست آمده از یک تحقیق، حدود 77 درصد از بیماران بعد از قرار گرفتن تحت درمان روان کاوی گزارش دادند که علائم، مشکلات درون فردی، کیفیت زندگی و سلامتشان بهبود یافته است. بعد از گذشت یک سال نیز، حدود 80 درصد آنها شرایط بهتری را تجربه کردهاند.
بیشتر بخوانید: 15 دلیلی که افراد افسرده به پزشک مراجعه نمی کنند
انتظار ما از جلسات روان کاوی چیست؟
در روان کاوی از روشهای مخصوصی بهره گرفته میشود. طی جلسات روان کاوی از ارتباط آزاد و تداعی غیر ارادی واژگان استفاده میشود. به این ترتیب که روانشناس یک کلمه میگوید و بیمار اولین کلمهای را که به ذهنش میرسد به زبان میآورد. سپس روانشناس بین واژگان بیمار دنبال یک الگو میگردد تا به کمک بیمار معنای این الگو را کشف کند.
روان کاو هنگام بررسی رویای بیمار، از عواطف سرکوب شده او که در نمادهایی که فرد در خواب میبیند پنهان شده است، پرده برمیدارد. روان کاو در مرحله به مرحله کشف معنا و اهمیت این نمادها به بیمار کمک میکند. در فرآیند انتقال نیز منتقل شدن عواطف بیمار از فردی به فرد دیگر بررسی میشود.
به عنوان مثال احساسات سرکوب شده فرد در کودکی نسبت به والدین، بعدها در بزرگسالی به شریک رابطه یا به تراپیست حین فرآیند روانکاوی منتقل میشود.
روان کاوی چه تاثیری در روحیه فرد دارد؟
براساس نظریات زیگموند فروید، روانکاوی از روشهای کاوش گرایانه برای رهاسازی افکار، عواطف و تجربیات سرکوب شده استفاده میکند. اما این روش نسبت به روانکاوی اولیه فروید تغییراتی داشته است و به مراتب خلاصهتر و آسانتر شده است.
رابطه بین تراپیست و بیمار نیز در فرآیند درمان بسیار مهم است. در ادامه به مواردی اشاره میکنیم که در فرآیند درمان نقش به سزایی دارد:
- وابستگی که بر روی ارتباط بین نوزاد و والد تمرکز دارد
- انتقال عواطف و نیازهای گذشته به افراد و رویدادهای فعلی
- مقاومت شامل مرحلهای از درمان که بیمار به خاطر رها شدن احساسات دردناک و سرکوب شده از پا در میآید و سعی میکند از روبهرو شدن با آنها دوری کند.
درنهایت، وقتی بیمار بیشتر برای روبهرو شدن با مشکلات احساس راحتی میکند، کمتر مقاومت نشان میدهد و میتواند انگیزه و رفتار خود را بشناسد، به این ترتیب فرآیند درمان آغاز میشود.
چشم انداز روان کاوی
به مددکار اجتماعی، روانشناس یا دیگر متخصصان سلامت روان که در زمینه روانکاوی پیشرفته آموزش دیده و تجربه و مدرک مناسب با آن را در اختیار دارد، روان کاو گفته میشود.
اگر به روان کاو احتیاج دارید، علاوه بر پیدا کردن کسی که سابقه تحصیلات، تجربه و مهارت او در روانکاوی بالاست، دنبال کسی بگردید که برای مطرح کردن مسائل شخصی خود با او احساس راحتی میکنید.
شما عزیزان برای دریافت خدمات روان کاوی میتوانید از راهنماییهای دکتر و فوق متخصص روان شناس و دکتر و فوق متخصص روان پزشک استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنماییها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبتهای درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. میتوانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق درمانکده انجام دهید.
تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از بهترین روانشناسان و روانپزشکان تهران را در سایت خود فراهم کرده است. برای انتخاب روانپزشک یا روانشناس مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، میتوانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان روانشناس مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.
منبع :