ارتودنسی نامرئی یا شفاف یکی از روشهای مدرن و پرطرفدار درمان ارتودنسی دندان است. در این روش خبری از براکت و سیمهای فلزی روی دندان نیست، از همینرو بدون جلب توجه و زشت به نظر رسیدن ظاهر دندانها انجام میشود.
یکی از دغدغههای بزرگ افرادی که تحت درمان ارتودنسی دندان هستند، دیده شدن سیمهای فلزی روی دندانهایشان است. این براکتهای فلزی علاوه بر ایجاد ظاهری ناخوشایند، در برخی مواقع هنگام ادای کلمات مشکل ایجاد میکنند. از همینرو اغلب افراد با وجود اینکه به دلیل نامرتب بودن دندانهایشان به درمان ارتودنسی نیاز دارند، اما برای انجام آن اقدام نمیکنند. ارتودنسی نامرئی یکی از روشهای محبوب حوزه دندانپزشکی است که به کمک آن میتوان ضمن حفظ زیبایی لبخند، دندانهای نامرتب افراد را بدون جلب توجه اصلاح کرد.
اگر دندانهای شما هم نامرتب و بدشکل است، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا شما را بیشتر با ارتودنسی نامرئی، مزایا، معایب و روش انجام آن آشنا کنیم.
فهرست محتوا:
ارتودنسی نامرئی چیست؟
ارتودنسی نامرئی به انگلیسی Invisible orthodontics گفته میشود. این نوع ارتودنسی شفاف یکی از روشهای درمان دندانهای نامرتب است و همان طور که از نامش پیداست بدون جلب توجه و دیده شدن، مورد استفاده قرار میگیرد.
درواقع در این روش از براکت و سیمهای فلزی متداول استفاده نمیشود؛ از همینرو هنگام لبخند زدن، صحبت کردن یا باز شدن دهان ملزومات ارتودنسی دیده نخواهد شد. در ارتودنسی نامرئی یا شفاف از چندین روش مختلف استفاده میکنند که در هر کدام از آنها، دیگران به سختی متوجه اصلاح دندانهای شما میشوند.
بیشتر بدانید: ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی نامرئی برای چه کسانی مناسب است؟
دندانپزشک برای انتخاب این نوع ارتودنسی ابتدا به میزان ناهنجاری دندانها توجه میکند. زیرا برخی از روشهای ارتودنسی شفاف اثرگذاری ضعیفی دارند و برای دندانهایی با ناهنجاری شدید مناسب نیستند.
به طور کلی میتوان گفت ارتودنسی نامرئی در اغلب موارد میتواند مشکلات زیر را برطرف کند:
- فاصله بین دندانها
- کجی ملایم دندانها
- تنگی قوس دندان بالا
- دیپ بایت
بیشتر بدانید: ارتودنسی دندان فاصله دار چگونه است؟
انواع ارتودنسی نامرئی
این روش درمان و اصلاح دندانهای نامرتب به ۲ شکل ثابت و متحرک انجام میشود. تفاوت آنها را باید در قابلیت خارج کردن براکتهای شفاف در طول دوره درمان دانست. به طور کلی روش ارتودنسی نامرئی دارای سه حالت درمانی است که شامل موارد زیر میشوند:
بیشتر بخوانید:
ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف
این روش بهترین ارتودنسی نامرئی است که اصلا روی دندانها دیده نمیشود. از همینرو بین بزرگسالان یک روش پرطرفدار و محبوب بهشمار میآید. ارتودنسی با پلاکهای شفاف پلاستیکی که به کلیر الاینر (Clear Aligner) هم معروف است نوعی روش متحرک ارتودنسی محسوب میشود که در صورت لزوم با تجویز متخصص ارتودنسی هر ۲ یا سه هفته تعویض خواهد شد.
این پلاکهای شفاف و بیرنگ روی دندان چسبانده نمیشوند، به همین دلیل شما میتوانید هر ساعت از شبانهروز آنها را از دهان خود خارج کنید. البته بهتر است برای اثرگذاری مطلوب، این کار زیاد تکرار نشود. پلاکهای شفاف را در این نوع ارتودنسی پس از قالبگیری از دندانها با برنامه کامپیوتری طراحی میکنند و سپس مخصوص هر بیمار میسازند.
بیشتر بدانید: روش درست میوینگ
ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان
یکی دیگر از انواع ارتودنسی دندان، براکتهای همرنگ دندان از نوع ثابت هستند. در این روش استفاده از ارتودنسی نامرئی، براکتهایی از جنس سرامیکی انتخاب میشوند که به دلیل همرنگ بودن با دندانها جلب توجه نمیکند.
از طرفی به دلیل استحکام بسیار بالا و قدرت تاثیرگذاری مناسب روی اصلاح ناهنجاری دندانها یکی از روشهای پرطرفدار بهشمار میآید. این روش مانند براکتهای فلزی از گذشته مرسوم بوده و میتوان به کمک آن ناهنجاریهای بسیار شدید دندان را اصلاح کرد.
بیشتر بدانید: جرم گیری دندان چیست؟
ارتودنسی نامرئی لینگوال
سومین حالت از روش ارتودنسی دندان که با حالت ارتودنسی سرامیکی شباهت زیادی دارد، نوع دیگری از ارتودنسی ثابت است که به عنوان اصلاحکننده پشت دندانی شناخته میشود. در این روش تمامی ملزومات ارتودنسی دندان مانند سیمها و براکتها پشت دندان در فک بالا و پایین جاگذاری خواهند شد.
بدین شکل ارتودنسی کاملا نامرئی است و دیگران متوجه چیزی نمیشوند. البته این روش به دلیل قرار گرفتن سیم و براکتها پشت دندان، باعث برخورد زبان با آنها میشود و کمی آزاردهنده است. از همینرو روش پرطرفداری نیست و در اغلب موارد توسط دندانپزشک توصیه نخواهد شد.
فواید ارتودنسی نامرئی
مهمترین مزایای ارتودنسینامرئی عدم دیده شدن براکتهای شفاف است. از دیگر فواید آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال پوسیدگی دندانها کاهش مییابد.
- سیمها و براکتهای شفاف به آسانی تمیز میشوند.
- احتمال سایش و آسیب وارد شدن به دندانها کاهش پیدا میکند.
- سیمها و براکتهای شفاف جلب توجه نمیکنند.
- امکان برداشتن پلاکهای شفاف موقع غذا خوردن یا مسواک زدن وجود دارد.
- در این روش، تحمل پلاک مخصوصا در روزهای اول راحتتر است.
- این امکان وجود دارد که در مواقع حساس مانند سخنرانی، پلاکهای شفاف برداشته شوند.
- احتمال بروز مشکلاتی مانند بیرون آمدن براکت، پاره شدن سیم و کش ارتودنسی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی دندان خرگوشی
مراحل ارتودنسی نامرئی
همانطور که پیشتر گفتیم، ارتودنسی نامرئی به ۲ شکل ثابت یا متحرک انجام میشود که هر یک مراحل و طول درمان متفاوتی دارند. متخصص ارتودنسی اغلب با توجه به شرایط دندانهای بیمار یکی از روشها را انتخاب میکند. مراحل هر یک از روشهای مختلف اصلاح دندانهای نامرتب شامل موارد زیر میشوند.
مراحل ارتودنسی نامرئی ثابت
ارتودنسی با براکت همرنگ دندان یا پشت دندانی به شکل زیر انجام میشود:
- از دندانها و فک بیمار عکس دقیق گرفته میشود.
- از دندانهای بیمار قالب میگیرند و آن را برای ساخت به لابراتوار مخصوص میفرستند.
- براکت دندان ساخته شده در روش لینگوال، پشت دندانها و در روش ارتودنسی نامرئی سرامیکی روی دندانها قرار میگیرد.
- در آخر دندانپزشک برنامه دقیقی برای مراقبت از براکتها در طول درمان ارائه میدهد و جلسات معاینه بعدی را تنظیم میکند.
بیشتر بدانید: کامپوزیت دندان چیست؟
مراحل ارتودنسی نامرئی متحرک
مراحل این روش درمانی اصلاح دندانهای نامرتب کمی متفاوت است. آنها شامل موارد زیر میشوند:
- از دندانها و فک بیمار عکس دقیقی گرفته میشود.
- به کمک یک پرینتر سهبعدی از دندانهای بیمار قالبگیری میکنند و آن را برای ساخت به لابراتوار مخصوص میفرستند.
- اطلاعات کسبشده در طول فرآیند قالبگیری به کامپیوتر داده میشود تا مدل سهبعدی دندانها ساخته شود.
- کامپیوتر حرکات لازم دندان برای برطرف شدن ناهنجاری و صاف شدن آنها را به دقت و با جزئیات کامل مشخص میکند.
- با این کار تعداد پلاکهای شفاف مورد نیاز در طول درمان که برای هر بیمار اختصاصی است، مشخص میشود و مقدار جابهجایی دندانها برای مرتب شدن اندازهگیری خواهد شد.
- هر تعداد جلساتی که برای طول درمان ارتودنسی نامرئی به روش متحرک توسط دندانپزشک در نظر گرفته شده باشد، به همان میزان پلاکهای شفاف ساخته میشود. (مثلا ۱۲ جلسه درمان به ۱۲ عدد پلاک شفاف نیاز دارد)
- هر یک از پلاکهای شفاف به مدت یک الی ۲ هفته (۲۲ ساعت در طول شبانهروز) استفاده میشوند.
- در آخر متخصص ارتودنسی در هر جلسه چکاپ، وضعیت دندانها و تغییرات آنها را به دقت معاینه میکند.
معایب ارتودنسی نامرئی
آشنایی با معایب این نوع ارتودنسی به شما کمک میکند تا تصمیم آگاهانه بگیرید.
- این ارتودنسی نسبت به نوع معمولی هزینه بیشتری دارد.
- ممکن است در صورت عدم مراقبتهای لازم توسط بیمار، شفافیت براکتها دچار تغییر رنگ شود.
- روش ارتودنسی نامرئی با پلاکهای شفاف تنها برای افرادی با ناهنجاری ضعیف یا متوسط در دندانها مناسب است.
- در این نوع ارتودنسی نقش بیمار در استفاده منظم از براکتها برای رسیدن به نتیجه مطلوب پررنگ است.
- ممکن است به دلیل بیتوجهی، براکتهای ارتودنسی شفاف گم یا خراب شوند.
ارتودنسی نامرئی در یک نگاه
ارتودنسی نامرئی یا شفاف یک روش درمانی برای اصلاح دندانهای نامرتب است. افرادی که نمیخواهند دیگران متوجه سیمهای فلزی و براکت مورد نیاز برای ارتودنسی روی دندانهای آنها شوند، میتوانند از این نوع ارتودنسی استفاده کنند. ارتودنسی نامرئی به روشهای مختلفی انجام میشود که برای انتخاب آنها باید به دندانپزشک با تخصص و مهارت کافی در زمینه ارتودنسی مراجعه کنید.
شما میتوانید برای رزرو وقت معاینه نزد پزشکان متخصص از جمله متخصص ارتودنسی به سایت درمانکده سر بزنید. درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی آنلاین بدون معطلی نزد پزشک مورد نظر خود وقت معاینه رزرو کنید.
سوالات متداول
این نوع ارتودنسی در برخی شرایط و موقعیتها از جمله وجود ناهنجاری شدید در دندانها، قرار گرفتن فک بالا و پایین در حالت بسیار ناهماهنگ و عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان مناسب نیست.
بله، به دلیل عدم استفاده از داروی بیحسی و بیهوشی در این روش، آسیبی به جنین وارد نمیشود و میتوان آن را یک روش ایمن و بدون دغدغه برای زنان باردار تجویز کرد.
این نوع ارتودنسی به مشارکت بیمار برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز دارد، بنابراین میتوان آن را گزینه مناسبی برای بزرگسالان دانست. از طرفی این روش به دلیل مشخص نبودن ملزومات ارتودنسی شفاف، به یک روش درمان ناهنجاری دندان پرطرفدار بین بزرگسالان تبدیل شده است.
سلام وقتتون بخیر شش دندان جلوم نامرتب هستن و نیش دندان دارم ارتودنسی نامرعی برام مناسب هست یا نه