سرطان بینی یا سرطان تیغه بینی یکی از سرطانهای بسیار نادر است که بیشتر در مردان بالای 40 سال دیده میشود. در ابتدا شاید علائم این بیماری، مشابه با علائم رایج سرماخوردگی باشد. از این رو بسیار اهمیت دارد که به موقع این سرطان را تشخیص و در جهت بهبود آن اقداماتی را انجام داد. فرد بیمار در صورت ابتلا به این سرطان دچار تومور بینی بدخیم در حفره بینی و سینوسها در نواحی گونهها و پیشانی میشود که بهترین کار، تشخیص به موقع و درمان آن است. درمان سرطان دماغ ممکن است به محل و میزان گسترش آن در بدن بستگی داشته باشد. اکثر افراد مبتلا به این بیماری ممکن است به جراحی و پرتودرمانی نیاز داشته باشند. از این رو بهترین کار گرفتن وقت مشاوره از یک متخصص گوش حلق بینی است که از طریق مجله درمانکده میتوانید هم به صورت آنلاین و هم به صورت حضوری، وقت خود را با پزشک مورد نظر فیکس کنید.
سرطان بینی چیست؟
سرطان بینی نوعی سرطان سر و گردن است. بسته به اینکه سرطان از کجا شروع شده، این بیماری میتواند نامهای مختلفی داشته باشد. اگر سرطان دماغ از سوراخ پشت بینی شروع شود، پزشکان آن را سرطان حفره بینی مینامند. (حفره بینی درست پشت بینی و در امتداد سقف دهان قرار دارد و در نهایت به قسمت بالایی گلو میپیوندد). سرطانی که از سینوسها شروع شود، به عنوان سرطان سینوس پارانازال شناخته میشود. سینوسها به حفره بینی متصل میشوند این نوع از سرطان بینی میتواند در هر یک از این سینوسها ایجاد شود.
در صورت ابتلا به تومور بینی، دانستن نوع سرطان بینی که فرد به آن مبتلا شده بسیار ضروری است. چرا که هر کدام از این سرطانها انواع مختلفی دارند. هر نوع سرطان بینی هم میتواند ویژگیهای متمایزی داشته باشد و بالطبع روش درمانی مختلفی نیز خواهند داشت.
بیشتر بدانید: عفونت بینی بعد از عمل؛ علت، علائم و درمان
عوامل موثر در بروز سرطان بینی چیست؟
پزشکان هنوز در مورد علت سرطان بینی مطمئن نیستند و برخی از آنها معتقدند که ژنهای خاصی میتوانند در این امر دخیل باشند. به طور علمی اگر بخواهیم در این مورد نظر بدهید باید بگوییم که در بدن ژنهایی به اسم پروتوانکوژن وجود دارد که به سلولها دستور میدهد که چه زمانی رشد کنند و یا تقسیم شوند و یا زنده بمانند. ژنهای سرکوبگر تومور، زمان مرگ و از بین رفتن سلولها را کنترل میکنند. هنگامی که این عملکرد مختل میشود سلولها از کنترل خارج میشوند و باعث برخی سرطانها مثل سرطان بینی میشود. به طور کلی برای ایجاد سرطان، بیش از یک ژن درگیر خواهد شد.
بیشتر بدانید: لیفت بینی چیست؟
زمانی که DNA یک سلول آسیب میبیند، ژنها دچار اختلال میشوند. برخی از عوامل موثر در بروز سرطان دماغ که میتوانند منجر به تغییرات DNA و احتمالاً باعث این سرطان شوند عبارتند از:
جنسیت | جنسیت یکی از عوامل مؤثر در افزایش احتمال سرطان تیغه بینی است و بهطورکلی، مردان بیش از زنان در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند |
محیط | اگر محیط کار فرد بهگونهای باشد که مدتزمان طولانی را در معرض مواد معدنی از جمله گردوغبار، چوب، الیاف، نیکل، کروم و غیره قرار بگیرد، احتمال ابتلا به این سرطان افزایش پیدا میکند |
سیگار | سیگار کشیدن یکی از مهمترین عواملی است که میتواند خطر ابتلا به انواع سرطان را افزایش دهد که سرطان بینی هم یکی از آنهاست |
ویروس پاپیلوم | این ویروس از آن دسته ویروسهایی است که بر روی پوست، غشاهای مرطوب مانند دهان و گلو اثر گذاشته و احتمال دچار شدن به سرطان بینی را افزایش میدهد |
زمینه ژنتیکی | در برخی شرایط خاص هم ممکن است افراد به دلیل تغییرات ژنی و به صورت وراثتی این بیماری را از والدین خود به ارث ببرند |
علائم سرطان بینی چیست؟
علائم سرطان بینی همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، ممکن است علائمی مشابه سرماخوردگی داشته باشد. از این رو بسیار مهم است که حتما توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی و یک متخصص سرطان بهطور دقیق بررسی شود.
از جمله رایجترین علائم سرطان بینی عبارتند از:
- احساس انسداد و گرفتگی دائمی بینی به طوری که خیلی بیش از حد یک طرف بینی درگیر باشد
- احتمال خونریزی از بینی
- ریزش خلط از بینی و پشت حلق و ترشح مخاط از بینی که ممکن است خونآلوده باشد
- کاهش حس بویایی
بیشتر بدانید: عمل بینی چه خطراتی دارد؟
در صورتی که بیمار در مراحل پیشرفته این سرطان شده باشد، ممکن است با این علائم مواجه شود:
- احساس درد و بیحسی در اجزای صورت
- تورم غدد در گردن
- تورم گونهها
- از دست دادن بخشی از بینایی و کم سو شدن چشمها، ایجاد دوبینی
- آبریزش چشمها و چشمهای متورم و محدب
- برآمدگی یا رشد تودهای در صورت، بینی یا سقف دهان
- احساس درد و فشار در گوشها
- لق شدن و یا بیحسی دندانها
- مشکل باز کردن دهان
- تورم غدد لنفاوی
در صورت داشتن چنین علائمی به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: گرفتگی صدا؛ علت، علائم، درمان
روش تشخیص سرطان بینی چیست؟
در صورت ابتلا به تومور بینی، تشخیص به موقع ضروری است. برخی از پزشکان ممکن است سرطان دماغ را تنها زمانی تشخیص دهند که این بیماری گسترده نشده باشد و تومورها به به اندازه کافی بزرگ نشده باشند که راههای هوایی یا سینوسها را مسدود سازند که به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش پیدا کرده باشند. با توجه به علائم این سرطان که بالاتر به آنها اشاره کردیم، خیلی سریع برای درمان و تشخیص به موقع به پزشک باید مراجعه کرد.
بیشتر بدانید: پولیپ بینی ؛ علائم و راهکارهای درمان آن
اگر پزشک مشکوک به سرطان بینی باشد، ممکن است بیمار را به یک متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع دهد و برای تشخیص این بیماری از این روشها استفاده کند:
آندوسکوپی بینی | در این روش از یک لوله نازک و منعطف استفاده میشود که همراه با دوربین و نور به قسمت انتهای بینی وارد شده و ناحیه مورد نظر بررسی میشود. |
پاندوسکوپی | در این روش برای تشخیص سرطان و علت آن از بیهوشی عمومی استفاده میشود |
بیوپسی | در روش بیوپسی، نمونه بسیار کوچکی از بافت بینی برداشته شده و از این نمونه برای شناسایی سرطان دماغ استفاده میشود و در بررسیهای نمونه، نوع سرطان و منشأ آن را مشخص میشود |
سیتیاسکن | برای تشخیص بهتر و دقیقتر میزان رشد این سرطان ممکن است از روشهای دیگری مانند سیتیاسکن استفاده شود |
تستهای تصویربرداری | تستهای تصویربرداری هم میتواند روش موثری برای تشخیص سرطان بینی باشد. این تستهای تصویربرداری عبارتند از: اشعه ایکس، MRI و PET اسکن |
درمان سرطان بینی
روشهای گوناگونی برای درمان سرطان بینی وجود دارد. روشی که پزشک برای درمان این سرطان پیشنهاد میکند هم بستگی به فاکتورهای مختلفی مثل میزان پیشرفت سرطان و متاستاز و وضعیت سلامت کلی بیمار بستگی دارد. از جمله رایجترین روشهای درمانی سرطان دماغ میتوان به جراحی و برداشتن تومور بینی و سینوس، جراحی باز یا از طریق سوراخ بینی و اندوسکوپیک اشاره کرد.
از جمله سایر روشهای درمانی که برای این سرطان پیشنهاد میشود پرتودرمانی است که برای از بین بردن سلولهای سرطانی انجام میشود. روش دیگر شیمیدرمانی است که در این روش برای کاهش رشد تومور و در نهایت ازبینبردن سرطان، از داروهای مختلف استفاده میشود که در واقع جزء درمانهای تکمیلی این سرطان به شمار میآید.
بیشتر بدانید: پیرسینگ بینی چیست؟
انواع تومور بینی
شایعترین نوع سرطان حفره بینی و سینوسهای بینی، سرطان کارسینوم سلولهای سنگفرشی است. این نوع از سرطان در سلولهای سنگفرشی (سلولهای پهن و باریک) که در غشای سطحی سینوس و حفره بینی قرار دارند ایجاد میشود. سایر انواع سرطان های بینی و سینوسی عبارتند از:
ملانوما | این سرطان از سلولهایی به نام ملانوسیت شروع میشود که این سلولها در واقع سلولهایی هستند که به پوست بدن، رنگ طبیعی میدهند |
ساکوما | سرطان در بافت عضلانی یا بافتهای همبند ایجاد میشود |
پاپیلومای دگرگون شده | تومورهای خوشخیمی که در داخل بینی تشکیل میشوند و در موارد بسیار کمی این تودهها سرطانی میشود |
گرانولوم میانی | سرطان بافتهایی که در قسمت میانی صورت قرار دارند |
جراحی تومور بینی
جراحی تومور بینی و برداشتن آن، یکی از پرکاربردترین روشهای درمانی برای انواع تومورهای حفره بینی و سینوس به شمار میآید. جراح تمامی تومور یا احتمالا بخشی از بافت سالم و استخوان را برمیدارد و در صورتی که تومور سینوسی و بینی به بافتهای مجاور و غدد لنفاوی نفوذ کرده باشد، غدد لنفاوی و سایر بافتهای سرطانی را نیز جدا میکند. این جراحی ممکن است به روش جراحی بسته تومور بینی یا جراحی باز انجام شود.
بیشتر بدانید: هر آنچه باید درباره گرفتگی بینی و راههای درمان آن بدانید
کلام آخر
در این مقاله ما به طور کامل به بررسی تمامی علائم، روشهای درمانی و عوامل موثر در بروز سرطان بینی گفتیم. در حال حاضر پزشکان انواع مختلفی از سرطانهای بینی را شناسایی کردهاند که هر کدام از آنها، نیاز به روشهای درمانی گوناگونی دارند. افرادی که به هر دلیلی علائم سرطان بینی را در خود مشاهده کردهاند، خیلی سریع باید با یک پزشک متخصص سرطان و یا متخصص گوش و حلق و بینی در ارتباط باشد تا هر چه سریعتر به درمان این بیماری بپردازد.
بیشتر بدانید: نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی به چه صورت است؟
در درمانکده ما این امکان را فراهم کردهایم که در هر ساعت از شبانهروز که نیاز به مشاوره به پزشکان مدنظرتان را داشتید، با آنها در تماس باشید و در صدد علتیابی و درمان تمامی بیماریها از جمله سرطان بینی باشید. در صورتی که شما هم تجربه مشابه ابتلا به سرطان دماغ و تومور بینی را داشتهاید و در حال حاضر بهبود پیدا کردهاید، خوشحال میشویم که در انتهای همین مقاله تجربیات و پیشنهادات خود را با ما و سایرین به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
روشهای درمان سرطان بینی عبارتند از: جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی
خیر – با معاینه و چکاپ سالیانه و در نظر داشتن تمامی تغییرات در بدن، خیلی راحت میتوان درمان به موقع را انجام داد و با این کار خیلی سریع سلامتی خود را به دست خواهید آورد.
اسکواموس سل کارسینوما نوع بدخیم سرطان دماغ است که در ناحیه بینی و فرونتال بیشتر ایجاد میشود.
سلام کسی که سرطان بینی داره شیمی درمانی کنه خوب میشه؟