اگزمای دست یا درماتیت دست، یک عارضه پوستی رایج است که بسیاری از افراد آن را تجربه میکنند. این بیماری در اکثر مردم ابتدا به صورت زبری و خشکی شروع شده و سپس به مرور زمان به ضایعات قرمز رنگ، ملتهب و پوستهپوسته تبدیل میشود که با خارش همراه هستند.
اگزما میتواند هم دلایل ژنتیکی داشته باشد و هم بر اثر انواع عوامل حساسیتزای محیطی یا مواد آلرژن به وجود بیاید. اگزمای دست معمولا افرادی را تحت تاثیر قرار میدهد که دست آنها به طور مداوم با آب و مواد شیمیایی در تماس است. به عنوان مثال، میتوان به آشپزها، آرایشگرها، پزشکان، پرستاران، نیروهای خدماتی نظافت و مکانیکها اشاره کرد. تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده با ما همراه باشید تا درباره درماتیت دست اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
علائم اگزمای دست کودکان و بزرگسالان
علائم درماتیت دست به سن، سابقه پزشکی و عوامل دیگر بستگی دارد و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. به گفته آکادمی پوست آمریکا (AAD)، خشکی و ترکخوردگی پوست اغلب اولین علامت اگزما است. سایر علائم رایج این عارضه عبارتاند از:
- خونریزی
- خارش
- التهاب
- تاول
- لکههای تیره یا تغییر رنگیافته
- احساس سوزش
- تورم
- پوسچول
- درد
در ادامه میتوانید عکس اگزمای دست را مشاهده کنید:
علت اگزمای دست در مردان، زنان و کودکان
پوست اولین سد دفاعی بدن در برابر عوامل آسیبزای محیطی است و جزئی از سیستم ایمنی محسوب میشود. واکنش این سد دفاعی در مقابل عوامل مختلف مثل آلایندههای شیمیایی یا مواد شوینده ممکن است به شکل اگزما ظاهر شود.
عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند به پوست دست آسیب برسانند. تماس زیاد با آب و هوای خیلی خشک، صابونها، مواد پاککننده، مواد شیمیایی، دستکشهای لاستیکی و حتی مواد بهکاررفته در کرمها و فرآوردههای بهداشتی همگی میتوانند در بروز درماتیت دست نقش داشته باشند.
بیشتر بدانید: اگزما واگیر دارد؟
وقتی پوست قرمز و خشک میشود، حتی مواد بیضرری مانند آب و محصولات بهداشتی نوزادان (کرم و شامپو بچه) هم ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست و بدتر شدن ضایعات شوند. مشاوره با پزشک پوست و مو و پیدا کردن مادهای که باعث بروز این مشکل شده است، اهمیت زیادی دارد. در بیشتر موارد، تغییر دادن ماده مصرفی یا خودداری از تماس با ماده حساسیتزا باعث کمتر شدن مشکلات پوست میشود.
زمینه پیدایش واکنشهای پوستی معمولا از پدر و مادر به فرزندان به ارث میرسد. کسانی که استعداد ابتلا به این واکنشها را دارند، ممکن است سابقه ابتلا به تب یونجه (حساسیت فصلی به گرده گیاهان) یا آسم را هم داشته باشند. این افراد حتی ممکن است نسبت به بعضی از مواد غذایی هم حساس باشند یا دچار حالتی شوند که به آن اصطلاحا «درماتیت آتوپیک» یا «اگزمای سرشتی» میگویند. پوست این افراد پس از تماس با بسیاری از مواد که در حالت عادی برای سایر مردم آزاردهنده نیستند، دچار قرمزی، خارش و… میشود.
عوامل خطر درماتیت دست
اگزمای دست خانم ها را بیشتر از آقایان تحت تاثیر قرار میدهد. بسیاری از زنان خانهدار به دلیل تماس مداوم با مواد شوینده به این بیماری مبتلا میشوند.
علائم اگزمای دست در بارداری ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی تشدید شود. بعضی از زنان هم در دوران بارداری برای اولین بار علائم این بیماری را تجربه میکنند.
بیشتر بدانید: زخم بین انگشتان دست نشانه چیست؟
چگونه علت اصلی اگزمای دست را بیابیم؟
وظیفه دکتر پوست، بررسی و جستجوی علل احتمالی درماتیت دست است. به همین دلیل، در حین ویزیت سابقه ابتلا به بیماریهای پوستی، تاریخچه حساسیتهای احتمالی، آسم و… را بررسی میکند. همچنین از شما میپرسد که چه کرمها و لوسیونهایی را به پوست خود میمالید و در طول روز با چه موادی در تماس هستید.
پزشک دستها و سایر قسمتهای بدنتان را برای یافتن علائم بیماری بررسی میکند. علاوه بر این، ممکن است تستهای آزمایشگاهی مختلفی را توصیه کند. اگر پزشک به این نتیجه برسد که ضایعات پوستی به دلیل آلرژی ایجاد شدهاند، آزمایشی را برای شما تجویز میکند که اصطلاحا به آن پچ تست (Patch test) میگویند. در پچ تست، پزشک بعضی از مواد آلرژیزا را روی پوست قرار میدهد تا واکنش بدن را نسبت به آنها بسنجد.
بیشتر بدانید: عکس اگزما ناحیه تناسلی مردان و زنان
بهترین درمان اگزمای دست چیست؟
پزشک برای درمان درماتیت پوست در کودکان و بزرگسالان از مجموعهای از روشهای مختلف شامل داروهای خوراکی و محصولات موضعی استفاده میکند.
در ادامه به تعدادی داروهای درماتیت دست اشاره میکنیم:
- کورتیکواستروئیدهای موضعی: وقتی از بهترین کرم اگزمای دست صحبت به میان میآید، کورتیکواستروئیدهای موضعی اولین موردی هستند که میتوان به آنها اشاره کرد. استفاده از این کرمها برای درمان درماتیت دست رایج است. با این حال، بعضی از آنها بسیار قوی هستند و میتوانند به عوارض جانبی ناخواسته از جمله نازک شدن پوست منجر شوند. بنابراین باید از این داروها دقیقا طبق دستور پزشک استفاده کنید.
- مهارکنندههای کلسینورین: این داروها سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند تا به کاهش التهاب و خارش کمک کنند. برخلاف کورتیکواستروئیدهای موضعی، مهارکنندههای کلسینورین باعث نازک شدن پوست یا عوارض جانبی مشابه نمیشوند.
- قرصهای آنتیهیستامین: گاهیاوقات آنتیهیستامینها بهترین داروی اگزمای دست هستند. چون میتوانند خارش پوست را تسکین دهند. از آنجا که آنتیهیستامینها باعث خوابآلودگی میشوند، ممکن است پزشک مصرف آنها را فقط قبل از خواب توصیه کند.
- آنتیبیوتیکهای موضعی: آنتیبیوتیکها میتوانند عفونتهای باکتریایی مرتبط با اگزمای دست را درمان کنند. با این حال، آنتیبیوتیکهای بدون نسخه ممکن است باعث اگزما شوند. به همین دلیل، مهم است که ابتدا با پزشک مشورت کنید.
- پماد ضد باکتری: از محصولات موضعی ضد باکتری هم میتوان به عنوان بهترین پماد اگزمای دست نام برد. این پمادها به درمان عفونتهایی که از اگزمای دست نشات میگیرند، کمک میکنند.
- مرطوبکننده بر پایه وازلین یا گلیسیرین: این مرطوبکنندهها میتوانند به بهبود پوست ترکخورده دست کمک کنند. برای استفاده از مرطوبکنندهها باید دستهایتان را خیس و سپس خشک کنید. سپس مرطوبکننده را روی پوست بمالید و ۳۰ دقیقه دستکش بپوشید.
درمان اگزمای دست با طب سنتی و راهکارهای خانگی
اگر درمان اگزمای دست به روش سنتی را ترجیح میدهید، راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- ژل آلوئهورا: آلوئهورا دارای خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی است. تحقیقات نشان میدهد که این ماده به بهبود زخم هم کمک میکند.
- مرطوب کردن منظم پوست: این کار خشکی را از بین میبرد و از سد دفاعی پوست حمایت میکند. در نتیجه، خطر بروز عفونت را کاهش میدهد.
- روغن نارگیل: این روغن حاوی لوریک اسید است که با باکتریها و ویروسها مبارزه میکند. شما میتوانید از روغن نارگیل به عنوان مرطوبکننده استفاده کنید.
- روغن آفتابگردان: این روغن دارای خواص ضد التهابی و التیامبخش است. همچنین به عنوان مرطوبکننده عمل میکند.
- حمام کردن با جو دوسر: قرنها است که مردم از جو دوسر به عنوان محافظ پوست استفاده میکنند. حمام کردن با این ماده میتواند خارش و ناراحتی پوست را کاهش دهد.
- مکمل روغن ماهی: در بعضی از تحقیقات مشاهده شده است که اسید چرب امگا ۳ میتواند پوست ملتهب را تسکین دهد. امگا ۳ در ماهیهای چرب (مثل سالمون و ساردین) و مکملهای غذایی یافت میشود.
بیشتر بدانید: اگزمای دیشیدروتیک چیست؟
چگونه از اگزمای دست پیشگیری کنیم؟
برای جلوگیری از آسیبدیدگی پوست دست توصیه میشود:
- از مواد آلرژیزا و محرک دوری کنید.
- هنگام شستن ظروف، دستکش بپوشید.
- در صورت امکان، همیشه برای شستشوی لباس از ماشین لباسشویی و برای شستشوی ظروف از ماشین ظرفشویی استفاده کنید.
- از صابونها و مواد شوینده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
- هنگام شستشو، حلقه یا انگشتر خود را از دست خارج کنید.
- در زمستان برای جلوگیری از خشکی و ترکخوردگی پوست از دستکش نخی استفاده کنید.
- بعد از شستن دستها، روی آنها مرطوبکننده بمالید.
- برای جلوگیری از خشکی و خارش پوست، در خانه از دستگاه رطوبتساز استفاده کنید.
- به جای آب داغ با آب گرم دوش بگیرید.
- همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- بدنتان را هیدراته نگه دارید.
- از یک رژیم غذایی غنی از غذاهای ضد التهاب مانند سبزیجات، ماهی و حبوبات پیروی کنید.
همیشه حتی وقتی لباسهای شستهشده را تا میکنید، سبزی پاک میکنید، آب لیمو میگیرید یا رب گوجهفرنگی تهیه میکنید، دستکش نخی بپوشید. از آنجا که خیلی از مردم نسبت به دستکشهای لاستیکی حساسیت دارند، بهتر است زیر این نوع دستکشها هم از دستکش نخی استفاده کنید.
بیشتر بدانید: غذاهایی که باعث اگزما در نوزادان میشود
کلام پایانی
اگزمای دست ممکن است پس از بهبودی کامل دوباره عود کند. سعی کنید به خاطر بسپارید که تماس با کدام فرآورده یا انجام کدام فعالیت باعث عود عارضه شده است. همچنین درباره این موضوع با دکتر پوست مشورت کنید.
اگر در مورد اگزمای دست به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
یک بیماری التهابی است که به تورم، خارش، خشکی و پوستهپوسته شدن پوست منجر میشود.
هیچ راهی برای درمان قطعی اگزما دست وجود ندارد. با این حال، میتوان علائم آزاردهنده آن را به کمک داروهای خوراکی و محصولات موضعی کنترل کرد.
اگر از درماتیت دست رنج میبرید، در اسرع وقت به دکتر پوست مراجعه کنید. پزشک علت این مشکل را شناسایی میکند و راهکار مناسب را برای درمان آن پیشنهاد میدهد.
داروهای خوراکی مثل آنتیهیستامینها و داروهای موضعی مثل کورتیکواستروئیدها و آنتیبیوتیکها به کنترل علائم این بیماری کمک میکنند.
پاسخ این سوال به سن و وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. با این حال، معمولا پزشکان از کورتیکواستروئیدها و آنتیبیوتیکهای موضعی برای درمان این بیماری استفاده میکنند. پمادهای ضد باکتری و مهارکنندههای کلسینورین هم میتوانند مفید باشند.
منبع: medicalnewstoday
سلام دنیا هستم مادرم 7 ساله که دستش اگزما داره بارهاا رفتیم دکتر ولی هیچ جوابی نداد
همیشه از کرم اگزما استفاده میکرد خوب شده بو ولی دوباره بد شده
میشه یه جوابی بدید که از ذین بیماری مادر عزیزم نجات پیدا کنه
آها ببخشید کرم ساویز استفاده میکنه
سلام من ۵ ماهه که اگزما دست گرفتم دستم زبر میشه بعدپوسته پوسته میشه خارش هم دارد چندین بار دوکتور رفتم پماد کلوبتازول دادن که اصلا نتجه نداد
سلام آیا لیزر دست و پا در بوجود اومدن اگزما نقش داره؟ بعد لیزر کل دست و پام درگیر شد♀️
دستای منم بعد لیزر همینطور شده
من دستم اگزما داره دکتر رفتم پماد تریا مسینولون داده ولی اگه چند وقت نزنم باز برمیگرده پماد بهتری اگه سراغ دارین معرفی کنید لطفاً
سلام بند انگشتام سیاه شده وزبرو پوسته پوسته شده میشه راهنمایی بفرمایید
سلام دستم وبندهای انگشتم قرمز شده وخارش میکنه پوستم کنده از بس خاروندم چیکار باید بکنم
سلام من دقیقا چهارسال تمام دوتا دستم خارش و اگزمای شدید حتی گاهی انگشت دستم تاول آبکی میزنه و میترکه باز دوباره الان تاول نداره پشت دستم به قدر خشک شده که ترک خوده و خون میاد بارها دکتر رفتم و خوب خوب نشده باید چه کنم این چه بیماری آیا دلیلش استرس میتونه باشه
منم اینجور هست.ولی از بچگی تا الان هنوز درمان نشده.نزدیک ۲۵ ساله
سلام منم نزدیک 26 ساله مبتلاشدم بارها دکتر رفتم و داروهای مختلف وقتی ی کورتون میزدم موقت خوب میشد ولی کورتئن بد و باز برمی گشت الان پشت دستهام شبیه پوست کروکودیل شده و پیر شده روم نمیشه دستمو بیرون بیارم حتی برخی از دستام چندششون میشه
سلام
برو عطاری گیاه خارشتر بگیر بیار آب بریز روش و بجوشونش بعد ک سر شد آبشو روزی چن بار بمال ب دستت
سلام اگه بیارم میره؟
سلام وقت بخیر
ببخشید من کف دستم وروی بندهای انگشتم حالت تاول های زیرپوستی هست ک هم درد داده وهم خارش
آیا این هم بیماری اگزما هست؟
سلام من اگزمای پوستی دارم کنارانگشتام زخم شده حالت بریدگی پشت ارنجم اندازه کف دست زخم شده حالت سوختگی ازش عفونت میادبایدچیکارکنم آنتی بیوتیک هم میخورم لطفاراهنمایی کنید.ممنون میشم
سلام
از هیدروکورتیزون یک درصد استفاده کنید
سلام الان که من اگزما دست گرفتم ازچه دارویی استفاده کنم
پوست دست من بسیارنازک است وشیارهای دستم بسیار معلوم وزبراست دستم براثراستفاده ازدستکش لاستیکی خراب شده موت سه چهار ازدست کش استفاده کردم ودکتراستفاده ازدستکش رامی داند مدت یکسال دوماه به اگزما مبطلاهستم ازپماددیپروکل وآمومیوملاکتاتدوازده درصد وکرم شب ترکیبی دست ساز استفاده میکنم وهیچ نتیجه ای نگرفتم نمی توانم حمام کنم بطوری که از دستکش لاستیکی ونخی استفاده میکنم ولی دست هایم زخم نیست ولی بعضی مواقع پوست پوستی میشون
سلام خانم دکتر من اگزمای دستم هی داره بیشتر میشه چند تا دکتر رفتم پماد ترکیبی بهم دادن ولی فایده نداره
بخیر از پماد کلوبتازول هیچی اثر نمیکنه دستها همیشه باید مرطوب باشه از کرم مرطوب کننده استفاده کنید .برای اگزمای دستهای من اون پماد اثر کرد
اگزمای دست نقاط دیگر بدن را هم مبتلا نمیکنه
چه پمادی برای اگزمای دست فایده دارد ؟
پماد کلوبتازول
سلام خدمت خانوم دکتر ببخشیدمن دستم البته کنارش زخم میشه میشه بگین علتش چی دراترقند خون هست یا نه خیلی میسوزه