میوکاردیت

با میوکاردیت چقدر آشنایی دارید؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

میوکاردیت، التهاب عضله قلب (میوکارد) است. این‌که دقیقا بدانیم چه تعداد از افراد به این بیماری مبتلا هستند، کمی دشوار است، چرا که معمولا مبتلایان علائم خاصی ندارند. با این حال افراد زیادی به آن دچار هستند و این بیماری از راه‌های مختلفی ایجاد می‌شود. یکی از بهترین راه های پیشگیری از میوکاردیت، درمان سریع عفونت‌ها و اقدام برای پیشگیری از آن‌ها است.

بنابراین در این مطلب از درمانکده قصد داریم تا درباره میوکاردیت قلب صحبت کنیم، و درباره‌ علائم و درمان آن اطلاعاتی را به اشتراک بگذاریم. همراه ما باشید.

میوکاردیت
میوکاردیت به عنوان التهاب عضله قلب، معروف به میوکارد، شناخته می‌شود. این عضله وظیفه انقباض و استراحت در پمپاژ خون به قلب، خارج قلب و بقیه اعضای بدن را برعهده دارد.

میوکاردیت چیست؟

میوکاردیت به عنوان التهاب عضله قلب، معروف به میوکارد، شناخته می‌شود. این عضله وظیفه انقباض و استراحت در پمپاژ خون به قلب، خارج قلب و بقیه اعضای بدن را برعهده دارد. با التهاب این عضله، توانایی آن در پمپاژ خون کمتر می‌شود. این امر باعث مشکلاتی مانند ضربان قلب غیر طبیعی، درد قفسه سینه یا مشکل تنفسی می شود. در موارد شدید، می‌تواند باعث لخته شدن خون، حمله قلبی، سکته مغزی، آسیب به قلب، نارسایی قلبی یا مرگ شود.

عموما التهاب پاسخ بدن به هر نوع زخم یا عفونت است. بطور مثال وقتی انگشت خود را می‌برید در مدت زمان کوتاهی بافت اطراف زخم متورم و قرمز می‌شود که نشانه‌ التهاب است. سیستم ایمنی بدن شما سلول‌های خاصی را تولید می‌کند تا به محل زخم برسند و ترمیم‌ها را انجام دهند. اما گاهی اوقات سیستم ایمنی یا التهاب، منجر به میوکاردیت می‌شود.

 

علائم میوکاردیت

اگر میوکاردیت خفیف دارید، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید یا علائم خفیفی مثل درد قفسه سینه یا تنگی نفس را تجربه کنید. در موارد جدی، بسته به علت بیماری، علائم و نشانه‌های آن متفاوت است. نشانه‌های رایج عبارتند از:

  • درد قفسه سینه
  • خستگی
  • ریتم‌های سریع یا غیر طبیعی قلب (آریتمی)
  • تنگی نفس، در حالت استراحت یا در هنگام فعالیت بدنی
  • نگهداری مایعات همراه با تورم پاها، مچ پا و کف پا
  • علائم عفونت ویروسی، مانند سردرد، بدن درد، درد مفاصل، تب، گلو درد یا اسهال

میوکاردیت در کودکان

هنگامی که کودکان دچار میوکاردیت می‌شوند، ممکن است علائم و نشانه‌هایی داشته باشند. از جمله:

  • تب
  • غش کردن
  • مشکلات تنفسی
  • تنفس سریع و پی در پی
  • ریتم‌های سریع یا غیر طبیعی قلب

در صورت مشاهده علائم میوکاردیت، به‌ویژه درد قفسه سینه و تنگی نفس، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر به عفونت مبتلا شده‌اید، نسبت به علائم میوکاردیت هوشیار باشید و در صورت بروز نشانه‌های شدید، به اورژانس مراجعه کنید.

علل ایجاد میوکاردیت

 اغلب اوقات علت بیماری مشخص نیست، زیرا احتمال ابتلا به میوکاردیت نادر است. ولی با این حال دلایل بالقوه بسیاری وجود دارند:

  • ویروس: بسیاری از ویروس‌ها معمولا با میوکاردیت همراه هستند، از جمله ویروس‌هایی که باعث سرماخوردگی می‌شوند (آدنو ویروس)، هپاتیت B و C، پارو ویروس که باعث بثورات خفیف می‌شود و ویروس هرپس هم می‌تواند در کنار این بیماری دیده شود.

اتفاقا میوکاردیت در کرونا هم تاثیرگذار است، و ارتباط‌هایی بین آن و بیماری کووید 19 شناسایی شده‌اند. عفونت‌های دستگاه گوارش، ویروس اپشتین بار و سرخچه نیز می‌توانند باعث این بیماری شوند. همچنین در مبتلایان به HIV  هم شایع است.

  • باکتری: باکتری‌های متعددی می‌توانند باعث میوکاردیت شوند، از جمله استافیلوکوک، استرپتوکوک، باکتری عامل دیفتری و باکتری منتقله از طریق کنه که مسئول بیماری لایم است.
  • انگل: در این میان انگل‌هایی وجود دارند که برخی از آن‌ها توسط حشرات منتقل می‌شوند و بیماری‌هایی را به وجود می‌آروند، مانند تریپانوزوما کروزی و توکسوپلاسما.
  • قارچ: عفونت‌های مخمری مانند کاندیدا و سایر قارچ‌ها، مانند هیستوپلاسما که اغلب در فضله پرندگان یافت می‌شود، گاهی اوقات می‌توانند علت میوکاردیت باشند. این قارچ‌ها معمولا در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خود را بیشتر نشان می‌دهند.

همچنین میوکاردیت گاهی می‌تواند در اثر عوامل زیر پدیدار شود:

  • داروها: برخی از داروها ممکن است باعث واکنش آلرژیک یا سمی شوند. این‌ها شامل داروهایی هستند که برای درمان سرطان استفاده می‌شود. آنتی بیوتیک‌ها، مانند داروهای پنی سیلین و سولفونامید، برخی از داروهای ضد تشنج و برخی مواد مخدر مانند کوکائین نیز می‌توانند این بیماری را به‌وجود آورند.
  • مواد شیمیایی: قرار گرفتن در معرض برخی از مواد شیمیایی مانند مونوکسیدکربن و اشعه، گاهی می‌تواند باعث ایجاد میوکاردیت شود.
  • بیماری‌های دیگر: این موارد شامل اختلالاتی مانند لوپوس، گرانولوماتوز وگنر، آرتریت سلول غول آسا و آرتریت تاکایاسو است.
میوکاردیت
در صورت عدم درمان میوکاردیت می‌تواند منجر به مشکلات جدی از جمله سکته قلبی شود

عوارض میوکاردیت

میوکاردیت حاد می‌تواند به طور دائمی به عضله قلب شما آسیب برساند و احتمالا مشکلات دیگری را هم به وجود می‌آورد. مانند:

  • نارسایی قلبی: اگر به فکر درمان میوکاردیت نباشید، این بیماری به عضله قلب شما آسیب می‌رساند و قلب نمی‌تواند خون را به طور موثر پمپاژ کند. در موارد شدیدتر، نارسایی قلبی مربوط به میوکاردیت ممکن است به یک دستگاه کمکی بطنی یا پیوند قلب نیاز داشته باشد.
  • حمله قلبی یا سکته: اگر عضله قلب شما آسیب دیده و قادر به پمپاژ خون نیست، خونی که در قلب شما جمع می‌شود می‌تواند لخته ایجاد کند. در این‌صورت ممکن است این لخته، عروق قلب شما را مسدود کند و باعث حمله قلبی شود. چنانچه لخته خون قبل از خوابیدن به شریان منتهی به مغز منتقل شود، احتمال سکته کردن افزایش می‌یابد.
  • ریتم‌های سریع قلب: به‌طور کلی قلب ما انسان‌ها ریتمی طبیعی دارد. اما میوکاردیت باعث می‌شود که قلب تندتر بزند و ریتمی غیر طبیعی داشته باشد که اصطلاحا به آن آریتمی می‌گویند.
  • ایست قلبی: برخی از آریتمی‌های جدی باعث توقف ضربان قلب می‌شوند و اگر فورا درمان نشود، کشنده است.

تشخیص میوکاردیت

اگرچه تشخیص میوکاردیت دشوار است، اما پزشک می‌تواند از چندین آزمایش برای کاهش منبع علائم استفاده کند. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • آزمایش خون: برای بررسی علائم عفونت یا منابع التهاب
  • اشعه ایکس قفسه سینه: برای نشان دادن آناتومی قفسه سینه و علائم بالقوه نارسایی قلبی
  • الکتروکاردیوگرام (ECG): برای تشخیص ضربان قلب و ریتم‌های غیر طبیعی‌که ممکن است نشان دهنده آسیب دیدن عضله قلب باشند.
  • اکوکاردیوگرام: (تصویربرداری با سونوگرافی از قلب)، برای کمک به تشخیص مسائل ساختاری یا عملکردی در قلب و عروق مجاور
  • نمونه برداری از میوکارد: (نمونه برداری از بافت عضلانی قلب)، در بعضی موارد ممکن است کاتتریزاسیونی قلب انجام شود تا پزشک بتواند قطعه کوچکی از بافت عضلانی قلب را بررسی کند.

درمان میوکاردیت

درمان میوکاردیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کورتیکواستروئید درمانی (برای کمک به کاهش التهاب)
  • داروهای قلبی مانند بتا بلاکر، مهار کننده ACE یا ARB
  • تغییرات رفتاری، مانند استراحت، محدودیت مایعات و رژیم کم نمک
  • دیورتیک درمانی
  • آنتی بیوتیک درمانی

نوع درمان به منبع و شدت التهاب میوکارد بستگی دارد. در بسیاری از موارد، این عارضه با اقدامات مناسب بهبود می‌یابد و شما به طور کامل درمان خواهید شد. اگر میوکاردیت ادامه یابد، ممکن است پزشک برای کاهش التهاب، کورتیکواستروئید تجویز کند. همچنین آن‌ها احتمالا استراحت، محدودیت مایعات و رژیم کم نمک را توصیه می‌کنند.

در صورت داشتن میوکاردیت عفونی، شاید آنتی بیوتیک درمانی به درمان عفونت کمک کند. برای از بین بردن مایعات اضافی از بدن، ممکن است دیورتیک درمانی تجویز شود. به‌علاوه پزشک داروهایی توصیه می‌کند که به عملکرد راحت‌تر قلب کمک می‌کنند.

تقریبا همه این روش‌های درمانی برای کاهش حجم کار قلب مناسب هستند و باعث می‌شوند قلب خود را بهبود بخشد. اگر قلب از کار بیفتد، باید سایر اقدامات لازم در بیمارستان انجام شود. گاهی باید از دستگاه ضربان‌ساز یا دفیبریلاتور، استفاده شود. وقتی قلب به شدت آسیب دیده باشد، پزشکان ممکن است پیوند قلب را توصیه کنند.

راه های پیشگیری از میوکاردیت

هیچ پیشگیری خاصی برای میوکاردیت وجود ندارد. با این حال، جهت جلوگیری از عفونت می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید:

  • تا زمان بهبودی از افرادی که بیماری ویروسی یا آنفلوانزا دارند، دوری کنید.
  • بهداشت را رعایت کنید، شستن منظم دست می‌تواند به جلوگیری از شیوع بیماری کمک کند.
  • از رفتارهای پرخطر پرهیز کنید. برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت میوکارد مرتبط با اچ آی وی، رابطه جنسی ایمن داشته باشید و از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید.
  • قرار گرفتن در معرض کنه‌ها را به حداقل برسانید. اگر به هر دلیلی مجبور باشید در نزدیکی آن‌ها قرار بگیرید، پیراهن‌های آستین بلند و شلوار بلند بپوشید تا پوست شما را کاملا پوشش دهند. از مواد ضدعفونی کننده کنه یا دافع حشرات استفاده کنید.
  • واکسن‌های خود را به موقع دریافت کنید. انواع واکسن‌هایی مثل واکسن سرخچه و واکسن  آنفولانزا ضروری هستند.

نتیجه‌گیری

این بیماری در افراد زیادی رخ می‌دهد، مخصوصا آن‌هایی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند. در موارد طولانی مدت میوکاردیت می‌تواند بر روی عضله قلب و بافت شما تاثیر بگذارد. به این معنی که احتمالا به نارسایی قلبی مبتلا شوید. اگر آسیب شدید باشد، ممکن است به پیوند قلب نیاز داشته باشید. بنابراین توصیه می‌کنیم که در همان ابتدای کار بیماری را جدی بگیرید و برای درمان آن اقدام کنید. همچنین در صورت نیاز به مشاوره و دریافت نوبت آنلاین، می‌توانید با پزشکان و متخصصان قلب درمانکده در ارتباط باشید. بین شما یا اطرافیانتان تجربه مواجهه با بیماری میوکاردیت وجود دارد؟

[sibwp_form id=5]

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای‌ها 35

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

10 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
نیما
نیما
2 سال قبل

من هم دچار میوکاردیت به طور ناگهانی شدم و علت ویروس کروناست

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

خود عارضه بیماری کرونا هست ربطی به واکسن ندارد . لطفا توهماتتان در مورد واکسن توزیع نکنید

رضا
رضا
2 سال قبل
پاسخ به  بدون نام

یک جوان 20 ساله ی سالم و پر قدرت و با نشاط که هیییییچ بیماری خاصی نداشت و سابقه هم نداشته . بعد از تزریق واکسن به یکباره مدام مریض شد . خونریزی بینی کرد و مشکل میوکاردیت قلبی پیدا کرد .
اونقدر گزارشات مختلف مردمی رو داریم می بینیم که چقدر جوانان و سایر مردم بعد از تزریق واکسن سکته و فوت کردند . پسر دایی بنده 17 ساله هست صحیح و سالم بدون هیچ سابقه بیماری . بعد از تزریق دوز دوم سینوفارم بشدت ریزش مو پیدا کرد و مشکلات شدید گوارشی پیدا کرده .
جوان سی و چند ساله خودش به من گفت وقتی دوز دوم را زدم بشدت دچار مشکلات قلبی شدم و بیچاره شدم .
اینقدر امثال شما نابینا شدین که ذره ای تفکر نمیکنید چرا بعد از واکسیناسیون اینهمه سکته و عوارض متعدد شایع شده و جالب اینکه هییییییییچ پزشکی و هیچ نهادی پیگیری نمیکند که اینها عوارض واکسن هستند . حتی خودشان هم در فیلمی گفتند به هیچ عنوان از واکسن در صدا و سیما و رسانه ها بدگویی نکنید !!! در مناظره ای که سال قبل برگزار شد خود وزارت بهداشت اعتراف کردند که آمار فوتی های ناشی از واکسن رو به رهبری و مردم و مجلس اعلام نکردند !
شما خودت را بکش بگو ربطی به واکسن نداره . اما مردم کور نبودن عوارض رو دیدن و بهمین دلیل بود که از زدن دوز سه و چهار خودداری کردند .

الهه
الهه
1 سال قبل
پاسخ به  رضا

دقیقا.سی دی سی رسماتاییدکردواکسن کروناالتهاب قلب رو تا۱۳۲۰۰٪افزایش میده

سما
سما
2 سال قبل
پاسخ به  بدون نام

متوهم شمایید که نمیخواید مسئله ای به این واضحی رو بپذیرید،تو منطقه ما که بعد واکسن سکته بشدت زیاد شده و جای هیچ شکی نمونده.

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  سما

مطالب کامل وواضح بود تشکر

natalin
natalin
2 سال قبل

سلام عرض ادب . این بیماری از عوارض شایع واکسن کرونا هست و متاسفانه پزشکان در مورد عوارض واکسن ها سکوت کرده اند‌ .

محمدرضا شکوهی
محمدرضا شکوهی
2 سال قبل

باسلام.خدمتتون بگم چند مدت هستش بعداز دز سوم واکسن سینوفارم اینطور شدم که احساس میکنم وقتی مثلا بچه بغل میکنم یا کار سنگینی انجام میدم یه گرفتگی در قسمت چپ سینم در ناحیه قلبم بوجود میاد و درد نسبتا کمی داره و انگار گیر هستش و بعداز یربع برطرف میشه خاستم ببینم این علائم همون میوکاردیته یانه؟دقیقا بعداز دز سوم واکسن پیدا شد.ممنون میشم جواب بدین

محمد شکوهمند
محمد شکوهمند
2 سال قبل

باسلام خدمت شما.خدمتتوت بگم چند مدت هستش بعداز دز سوم واکسن سینوفارم اینطور شدم که احساس میکنم وقتی مثلا بچه بغل میکنم یا کار سنگینی انجام میدم یه گرفتگی در قسمت چپ سینم در ناحیه قلبم بوجود میاد و درد نسبتا کمی داره و انگار گیر هستش و بعداز یربع برطرف میشه خاستم ببینم این علائم همون میوکاردیته یانه؟دقیقا بعداز دز سوم واکسن پیدا شد.ممنون میشم جواب بدین

محمد مصطفی
محمد مصطفی
2 سال قبل

عرض سلام و ادب من مدتی است بعد از کرونا وقنی نفس می کشم سمت قلبم احساس گرفتگی وجود دارد و این گرفتگی باعث می وشد من خوب نتوانم نفس بکشم و حتی دیگه نفس عمیق کشیدن برایم سخت شده است مشکل همین میوکاردیت هست؟ با تشکر